Home > Morgonrapport: ”Översåld marknad men H&M och FED sätter börsagendan…”

Morgonrapport: ”Översåld marknad men H&M och FED sätter börsagendan…”

Rapport från H&M klockan 8.00 och kvällens FED-besked klockan 20.00 sätter börsagendan i närtid. OMXS30-index är kortsiktigt översålt och rent tekniskt vore det logiskt med en uppåtrekyl inom kort. Men med tanke på det blytunga nyhetsflödet är alla former av analys mindre tillförlitliga och den enskilde marknadsaktören bör därför besinna sig när det börjar rycka alltför förföriskt i avtryckarfingret. På fredag är svenska börsen stängd till följd av midsommarfirande, och i samband med midsommarhelgen tar morgonrapporten sommaruppehåll…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 i väntan på FED och H&M
OMXS30 i väntan på FED och H&M

Svenska OMXS30-index handlades under gårdagen först upp, för att sedan handlas ned, för att slutligen stänga svagt positivt (+0,09% motsvarande 1384,27 punkter).

En odramatisk tillställning där köpare och säljare tog ut varandra.

Vi har i tidigare morgonrapporter framhållit att vi efterlyste en botten under någon av de två första dagarna i denna vecka och att denna botten som lägst skulle sättas inom ramen för intervallet 1376-1382.

Och faktum är att vi både under måndagens och tisdagens handel rörde oss inom ramen för just detta intervall.

Under måndagens handel sattes en botten på 1380,28 punkter och under tisdagens handel sattes en botten på (snarlika) 1380,17 punkter. Därmed har det vi efterfrågat uppfyllts helt enligt plan. Men ändå är vi inte beredda att peka med hela handen. Hur kommer det sig?

Det har naturligtvis att göra med morgonens H&M-rapport klockan 8.00 samt kvällens FED-besked klockan 20.00.

USA stärks en aning inför FED
USA stärks en aning inför FED

I skrivande stund (Tradingportalens morgonrapport publiceras alltid drygt klockan 5.00 varje vardag) har vi inte tillgång till denna vitala information och distinkta prognoser i detta läge känns därför en smula pretentiöst. H&M utgör dryga 11 procentenheter av OMXS30-index och har därför på rapportdagar potential att påverka svenska börsen högst påtagligt. Och FED-beskedet är ju oerhört viktigt i ett läge där en stor del av marknadens stabilitet och motståndskraft kan tillskrivas just det faktum att FED gödslat systemet med billiga pengar.

Att förutspå börsen en dag som denna känns tämligen Bingolottobetonat…

Det sunda beslutet i ett läge som detta är sålunda att avvakta tills vi har det värsta tumultet bakom oss innan vi agerar. Krutröken måste lägga sig innan vi får skottsikt. Men det betyder inte att man inte kan staka ut hur spelplanen ser ut inför de viktiga beskeden. Förberedelse är A och O, trots allt.

Och ser man till diagrammet för OMXS30-index är vi fortfarande kortsiktigt översålda, och kursen har påpassligt fångats upp inom ramen av den köpzon (1376-1382) vi efterlyste. Ser man till ”Elliot Wave Theory” har vi dessutom följt den pågående skolboksräkningen förhållandevis slaviskt under de senaste två veckornas handel.

Och intradag har marknaden följt både karta och kompass exemplariskt. Men nu är det slut med det roliga.

Upp till bevis för H&M...
Upp till bevis för H&M…

Alla former av analys blir avsevärt mindre tillförlitliga när viktiga nyheter lurar kring husknuten.

Då gäller bara fakta och det enda man kan lita på är orderflödet. Först när H&M har bekänt färg och FED har sagt sitt kan det vara läge att skjuta till mer spelmarker. Och i bakgrunden fortsätter Irak-situationen (och därmed oljepriset) att puttra betänkligt.

Mycket skall hinnas med inför det annalkande midsommarfirandet på fredagen då svenska börsen är stängd.

Förutom H&M och FED kommer idag också SAS med rapport (kl 8.00) och från USA kommer bytesbalansen (kl 14.30).

Vad kommer marknaden att rikta fokus på i dagens nyhetsflöde?

När det gäller FOMC har vi i tidigare morgonrapporter slagit fast att ”Frågebilden är klassisk: När stramar FED egentligen åt och hur stora kommer dessa åtstramningar att bli. Konsensus i dagsläget är en ”fed funds rate” på 1 % slutet av 2015 och 2,25 % slutet av 2016. Också obligationsåterköpsprogrammet torde få stryka på foten med ytterligare 10 miljarder dollar”.

Avseende H&M har vi tidigare i veckan konstaterat att ”Riktkursen från 13 analytiker i SME Direkts sammanställning är 298 SEK för H&M och utöver den sedvanliga sifferexercisen avseende resultat, marginaler med mera kommer en stor del av fokus ligga på hur det går för internetsatsningen, hur satsningen går på den viktiga kinesiska marknaden, och vilken effekt detta ger för den totala lönsamheten”.

Slutsats: Rapport från H&M klockan 8.00 och kvällens FED-besked klockan 20.00 sätter börsagendan i närtid. OMXS30-index är kortsiktigt översålt och rent tekniskt vore det logiskt med en uppåtrekyl inom kort. Men med tanke på det blytunga nyhetsflödet är alla former av analys mindre tillförlitliga och den enskilde marknadsaktören bör därför besinna sig när det börjar rycka alltför förföriskt i avtryckarfingret. På fredag är svenska börsen stängd till följd av midsommarfirande, och i samband med midsommarhelgen tar morgonrapporten sommaruppehåll…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

OBS! Morgonrapporten tar ett sommaruppehåll efter Midsommarhelgen!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsens inledande uppgång på tisdagen kom av sig på eftermiddagen och OMXS30-index stängde runt nollan. H&M låg i topp och höll index uppe inför onsdagens rapport, även bankerna gav stöd.

OMXS30-index stängde oförändrat på 1.384. Aktier för drygt 10 miljarder kronor omsattes.

Dagens börsintroduktion Com Hem tilldrog sig stort intresse och överteckning. Aktien var även den klart mest handlade på hela börsen. Aktieomsättningen uppgick till över 2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med tvåan H&M som hamnade på cirka 800 miljoner kronor. Introduktionskursen blev 58 kronor och aktien steg på börsen. Vid stängning handlades Com Hem-aktien till kursen 63:55 kronor.

Utanför storbolagsindex åkte medicinteknikbolaget Elektas aktie jojo på börsen. Elektas formulering om ett svagt första kvartat fick aktiekursen att tillfälligt hicka till under den pågående kapitalmarknadsdagen. Aktien pendlade under dagen mellan 89 och 86 kronor men återhämtade stora delar av fallet och stängde upp 1,3 procent till kursen 88:65 kronor.

H&M-aktien stödde index med en uppgång på 0,9 procent. Onsdagens stora händelse på bolagsfronten är H&M:s rapport för det andra kvartalet mars-maj.
Försäljningen har slagit förväntningarna varje månad och med råge i såväl april som maj.

I SME Direkts prognoser räknar analytikerna med att rörelsevinsten ska stiga till 7,5 miljarder kronor mot 6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Ett annat klädbolag som tilldrog sig uppmärksamhet på tisdagen var MQ, som redovisade sin rapport för det tredje kvartalet. Rapporten verkade glädja börsen, som handlade upp aktien 2,4 procent.

Luxonen handlades upp kraftigt på tisdagen efter ny information kring bolagets Argentinaobligationer. Bolagets likvidator säger dock till Nyhetsbyrån Direkt att det är mycket svårt att tolka informationen.

”Det är ett steg i rätt riktning, men vad som blir slutresultatet av detta är väldigt svårbedömt. Det är långt ifrån klart”, säger bolagets likvidator Johan Kuylenstierna till Nyhetsbyrån Direkt. Vid stängning var depåbeviset i Luxonen upp drygt 15 procent till 30 kronor.

Oroligheterna i Irak har pressat Cassandra Oil och aktien är ned nästan 20 procent den senaste veckan. På tisdagen svängde dock pendeln och aktiekursen steg kraftigt. Ett pressmeddelande från Cassandra Oil om att arbetet fortgår enligt plan och att bolaget hittills inte påverkats av oron i Irak, verkar ligga bakom uppgången. Aktien stängde 19 procent upp.

SAS steg 1,6 procent inför onsdagens halvårsrapport. Förväntningarna är lågt ställda inför rapporten efter flygbolagets vinstvarning i maj. SAS väntas också presentera nya åtgärder för att minska kostnaderna och öka intjäningen.

Från USA kom inflationssiffror på tisdagen som var högre än väntat, medan bostadsbyggandet landade som en besvikelse.

På onsdagen anländer veckans höjdpunkt på makrosidan, amerikanska Federal Reserves räntebesked, som publiceras onsdag klockan 20.00, svensk tid.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– H&M (kl 8.00), SAS (kl 8.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Fedex (kl 13.30)

STÄMMOR
– Accelerator, Brighter, Caucasus Oil, Chrontech Pharma, Obducat

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– H&M: presskonferens kl 9.30
– SAS: telefonkonferens kl 10.00
– Opus Group: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Consilium: omsättning och orderingång för januari-maj
– Volvo: lastvagnsleveranser maj kl 8.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Bactiguard: anmälningstid inför börsnotering avslutas för institutioner (för allmänheten 17/6)
– Heliospectra: första dag för handel på First North
– SES: första dag för handel på First North

EXKLUSIVE UTDELNING
– Nokia (0:11 eur+extra 0:26 eur)

MAKROSTATISTIK
– Japan: handelsbalans maj kl 1.50
– Kina: fastighetspriser maj kl 3.30
– SCB: finansräkenskaper 1kv kl 9.30
– SCB: värdepappersstatistik maj kl 9.30
– EMU: byggproduktion april kl 11.00
– USA: bytesbalans 1 kv kl 14.30

POLITIK
– Riksdagen: partiledardebatt kl 9.00

CENTRALBANKER
– BOE: protokoll från penningpolitiskt möte den 5 juni kl 10.30
– Fed: räntebesked kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT
– TF: presenterar konjunkturbarometer 2 kv kl 7.00
– KI: konjunkturbarometer juni kl 9.00
– KI: konjunkturprognos kl 9.15
– SN: konjunkturprognos kl 10.00
– Spanien: säljer statsobligationer kl 10.30
– RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto