Home > Morgonrapport: Påbörjad nedgångsfas eller köpvärd rekyl?

Morgonrapport: Påbörjad nedgångsfas eller köpvärd rekyl?

God morgon!

Kina har relativt andra länder mer utrymme att lätta på penningpolitiken, men det är inte säkert att de behöver utnyttja det. Det sade Zhou Xiaochuan, chef för Kinas centralbank PBOC, på lördagen under pågående IMF-möte i Washington, enligt Bloomberg News. ”Vi har utrymme i reservkraven och vår räntenivå är inte nära noll ännu. Det finns definitivt utrymme. Men vi behöver justera försiktigt. Det innebär inte att vi måste använda det eller till fullo utnyttja utrymmet”, sade han.

Kinas centralbank PBOC har från och med måndagen sänkt bankernas reservkrav med 100 punkter, meddelande banken på söndagen. Efter sänkningen ligger reservkraven på 18,50 % för de större bankerna. Det är den andra sänkningen av reservkraven i år och den största sänkningen sedan finanskrisen 2008. ”Denna sänkning av reservkraven är mycket större än marknaden räknat med och bankerna kommer att översköljas av likviditet”, sade Liu Li-Gang, chefekonom för Kina vid Australia & New Zealand Banking Group i Hong Kong, till Bloomberg News.

Kina, Japan och Sydkorea handlas på plus i skrivande stund, med restan av Asien svagt negativt. Makroagendan är idag fri från tyngre punkter, på rapportfronten släpper för svensk del Byggmax, Avanza och Getinge. Från amerikanskt håll har det spekulerats ifall Goldman Sachs återtagit platsen som största aktiemäklare från Morgan Stanley, vilket visar sig när den sistnämnde rapporterar idag, vilket även IBM gör. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

I fredagens handel stängde Euro Stoxx 50 ned 2,1 % och finans var den mest tyngda sektorn i Bloomberg Europe 500. Bland de nationella indexen backade brittiska FTSE 100 och än tyngre gick det för tyska DAX som sjönk hela 2,6 %. För svensk del blev det ner 2,1 % för OMXS30. De främst framförda anledningarna till fredagens fall var oro för ett grekiskt utträde från eurogruppen och nya regler som främjar blankning i Kina. Under helgen har Kina tagit åtgärder i mer duvaktig riktning, så denna skrämsel lär vara överstökad för stunden, men Grekland kommer inte riktigt framåt. Svensk börs hjälptes inte av att SKF:s rapport kom in under förväntningar och drog med sig andra verkstadsaktier när SKF B-aktien sjönk 8,24 %. Även amerikanska börser föll, om än inte lika kraftigt. S&P 500 stängde ner 1,13 % och på rapportfronten föll American Express trots en starkare vinst än väntat men på grund av lägre intäkter, även General Electric sjönk, men endast med 0,1 % efter att dess resultat slog förväntningarna.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Kommande dagen är relativt händelsefattig sett till makro och det blir upp till marknadsaktörerna att uppvisa om börserna nu befinner sig i ett fyndläge eller om torsdagen och fredagens nedgångar var inledningen på en större korrektion. Vår syn är att luften åtminstone inte kommer gå ur helt förrän kvartalsrapporterna har fått utvisa om vinsterna faktiskt ökar tack vare något mer än bara effekter från växelkurser. Dessutom är centralbankerna långt ifrån att vara färdiga med sin jakt på inflation och tillgångsköpen kan inte göra annat än att fortsätta driva upp värderingarna, även om man får bli desto mer vaksam på kraftigare svängningar. Svenska börsen har gått starkt mycket tack vare svagare krona, och för europeiska börser gäller motsvarande sak. Det är förståeligt att amerikanska pengar flödar in till att köpa svenska aktier om kronan är 30 % billigare jämfört med ett år tillbaka. Det är dock påtagligt hur svårt det är att hitta bolag med attraktiva värderingar och högutdelande kvalitetsbolag kostar därefter. Det köptryck vi haft på börsen är absolut inte något man ska ta för givet, men riktigt än hissar vi ingen varningsflagg, även om vi håller oss vaksamma. Vi ställer oss in på en uppstuds under dagen men håller tighta stoppar, 1655 och framförallt 1635 är de starkaste stöden.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Veckan som kommer bjuder på tyska konjunktursignaler i form av ZEW- och IFO-index liksom preliminära inköpschefsindex för april från euroområdet, Kina och USA. På USA-agendan står också statistik över bostadsförsäljning liksom orderingång för varaktiga varor. För svensk del redovisar SCB arbetslösheten i mars på tisdag. Angående de tyngre makropunkterna under fredagen så var de, i motsats till börssentimentet, i positiv ton, åtminstone sett till ekonomiska utvecklingen och inte enbart potentialen för vidare stimulansåtgärder. Pundet stärktes på fredagen mot andra valutor efter stark arbetsmarknadsstatistik, där antalet arbetslösa minskade med 20.700 i mars till 772.400, den lägsta nivån sedan 1975. Samtidigt sjönk arbetslösheten till 5,6 % under tremånadersperioden till och med februari, från 5,7 %, så låg har arbetslösheten inte varit på 6,5 år, i juli 2008 – två månader innan Lehman Brothers kollapsade. Något negativt var dock att lönerna, inklusive bonusutbetalningar, ökade snäppet mindre än väntat med 1,7 %. Före recessionen låg löneökningarna i snitt på 4,5 %. Att döma av pundförstärkningen tolkades statistiken framförallt som att BOE närmar sig en höjning, där flera tror på november. För amerikansk del steg USA-räntorna efter inflationsstatistik som visserligen visade att KPI-inflationen var lägre än väntat i mars, -0,1 %, men att kärninflationen däremot var lite högre på +1,8 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen och stora delar av övriga Europa avslutade handelsveckan med rejäla nedgångar. Oro över Greklands framtid inom eurosamarbetet tyngde, men nya riktlinjer för blankning av aktier i Kina pressade också marknaderna.

På hemmafronten drog en svagare rapport än väntat från SKF med sig resten av verkstadssektorn nedåt. Banker och råvarubolag tappade dock också mark.

OMXS30-index backade 2,1 procent till nivån 1.655,7 med alla 30 aktierna noterade i rött. Därmed summeras veckans indexnedgång till 2,6 procent. Fredagens omsättning på Stockholmsbörsen uppgick till 21 miljarder kronor.

Förmiddagens europeiska handel ledde inte till några stora indexrörelser. Vid lunchtid föll dock kinesiska aktieterminer plötsligt, vilket även drog med sig de europeiska motsvarigheterna.

Enligt internationell media kom rörelsen efter att den kinesiska myndigheten för börsövervakning uppgett att antalet aktier som tillåts blankas ska ökas, samtidigt som fondförvaltare i större utsträckning ska få låna ut aktier för detta ändamål.

För Greklands del fortsatte diskussionerna, utan några tecken på genombrott. Viktiga hållpunkter är mötena den 24 april och 11 maj.

Kullagertillverkaren SKF, först ut att rapportera bland de stora verkstadsbolagen, föll 8,2 procent under hög omsättning. Det underliggande resultatet var i stort sett i nivå med analytikernas förväntningar, men andra poster oroade desto mer. ”SKF är den bästa verkstadsaktien i år, upp 37 procent, och det främsta valet om man tror på en europeisk industriell återhämtning. Verkligheten visade dock att den organiska tillväxten var lägre än väntat och framför allt behålls utsikterna på ’oförändrad’-nivå”, förklarade Lars Brorson, analytiker hos Barclays, nedgången.

Övriga verkstadsaktier backade också. Bland annat ställdes Sandvik ned 4,4 procent, medan Alfa Laval förlorade 3,1 procent och Atlas Copco A 2,8 procent.

”Att USA var svagt (för SKF:s del) kan tänkas drabba bolag med stor exponering dit, till exempel ABB, Atlas Copco, Hexagon, Hexpol och Autoliv”, kommenterade Alfred Bergs strateg Jonas Olavi, som dock också noterade att rapporten andades ”ett uns av optimism” om Europa.

Till dagens större förlorare hörde också gruvbolaget Boliden, som tappade 3,4 procent. Aktien har stigit 47 procent hittills i år.

Nedåt var det även för banksektorn. Handelsbanken och Swedbank backade båda cirka 2 procent, medan nätbankerna Avanza och Nordnet förlorade ännu lite mer.

Bland råvarubolagen fick sig några av oljebolagen en törn i en sektoranalys från Swedbank. Rekommendationen för Lundin Petroleum sänktes till neutral från tidigare köp och för Enquest till minska från tidigare neutral. Aktierna gick ned 1,2 respektive 2 procent. Africa Oil steg dock för sjätte av de senaste sju handelsdagarna. Fredagens uppgång blev 2,9 procent.

Några vinnare bland storbolagsaktierna fanns inte. Minst dåligt gick det för Nokia, SCA och ABB, som alla kom undan med nedgångar i storleksordningen 0,7 procent. Utanför index noterades skogsjätten Stora Enso upp 1,2 procent.

Active Biotech rekylerade upp 5 procent efter torsdagens ras på över 60 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1655,72
590,590
3674,05
11688,70
6994,63
2081,18
4931,82
19702,32
27571,60
1,0780
9,3294
8,6536
58,05
64,09
-2,08%
-1,43%
-2,07%
-2,58%
-0,93%
-1,13%
-1,52%
0,25%
-0,29%
-0,24%
0,01%
0,29%
1,27%
1,01%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.