Home > Morgonrapport: ”Pågående säljcykel och lugn nyhetsvecka skapar okonventionell resa mot 1422…”

Morgonrapport: ”Pågående säljcykel och lugn nyhetsvecka skapar okonventionell resa mot 1422…”

En pågående säljcykel kan leda till en återhållsam, och i vissa fall lite märklig börs. Men eventuella kortsiktiga nedställ utgör sannolikt bra köplägen så länge dessa utförsäljningar sker under ordnade former och så länge inga viktiga nyckelnivåer underskrids. Innevarande vecka är händelsefattig och kommer sannolikt nyttjas till att smälta förra veckans information. Trenden pekar alltjämt uppåt och på sikt kvarstår 1422 punkter som målkurs. Men resan dit kan mycket väl bli okonventionell…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

En välbehövlig rekyl i OMXS30-index är helt i sin ordning
En välbehövlig rekyl i OMXS30-index är helt i sin ordning

I förra veckans sista morgonrapport skrev vi att ”Vi bibehåller 1422 som målkurs för svenska OMXS30-index på sikt, men det osäkra läget gör att sidlinjen känns som ett tilltalande alternativ tills krutröken lagt sig”. Och det är ungefär där vi fortfarande befinner oss.

Torsdagens ECB-möte blev inte riktigt det marknaden hade hoppats på, och vid slutet av dagen stängde svenska OMXS30-index på 1391, ned 0,45 %.

Och även om ECB inte levererade det placerarkollektivet hoppats på, är den tekniska bilden intakt. Idag kommer vi sannolikt få en stark öppning tack vare fredagens begivenheter på USA-börsen (bra sysselsättningsstatistik). Men även om dagens styrka skulle förbytas mot svaghet är det helt i sin ordning. Så länge eventuella utförsäljningar sker på ett någorlunda ordnat sätt, och så länge vissa nyckelnivåer inte underskrids fortsätter vi att sikta in oss på 1422 punkter.

Men vad hände då på det omtalade ECB-mötet under torsdagens handel i förra veckan.

Det blev något av en besvikelse. Marknaden ställde sig skeptisk till huruvida de presenterade åtgärderna var tillräckliga. ECB försökte göra vad de kunde, men det är inte lätt att vinna en boxningsmatch med ena armen bakbunden. Det genomfördes förvisso en rad mindre stimulativa åtgärder, men den åtgärd marknaden hoppats mest på saknades. Det blev inga kvantitativa lättnader, ingen ”QE Euro Style”.

Och det plockades inte fram någon efterlängtad penning-Bazooka ur den välsorterade vapenarsenalen.

OMXS30-index har brutit den uppåtgående trenden i intradagsdiagrammet
OMXS30-index har brutit den uppåtgående trenden i intradagsdiagrammet

Istället försökte Draghi på ett sofistikerat sätt att få marknaden att springa hans ärenden. På presskonferensen sade han att ECB gjorde sig redo för eventuella kvantitativa lättnader (tillgångsköp) och att man undersökte vidden av dessa (skall även enskilda länders obligationer ingå?). Sannolikt hoppades Draghi att detta utspel skulle räcka för att placerarna skulle (fortsätta) sälja på Euron och därmed skulle marknaden spela ECB i händerna. Men marknaden ville inte samarbeta.

Med en skeptisk axelryckning handlade man (åtminstone initialt) upp Euron; raka motsatsen mot centralbankens förhoppning.

ECB:s jobb har till betydande del förblivit ogjort. Deflationsspiralens skugga vilar fortfarande över Europa. Marknaden synade vad den misstänkte vara en bluff. Tyskland är inte förtjust i tanken vid tillgångsköp av det slag som diskuterats (suveräna staters obligationer). De är inte ensamma. Det finns många bedömare som anser att en sådan väg skulle bryta mot såväl EU-fördraget som EU:s lagstiftning. Men politikerna verkar måttligt intresserade av att upprätthålla demokratiska principer när hela det omhuldade EU-projektet är hotat.

”All bets are off”, som det brukar heta…

Och i slutändan tvingas den europeiska centralbanken adressera de problem som de europeiska politikerna ännu så länge misslyckats med. Billiga krediter och högar av pengar gör det jobb ingen politiker vill, vågar, eller är kapabel att genomföra. Men de strukturella ekonomiska problemen kvarstår. Och politikerna står fortfarande handfallna.

Och EU förlitar sig ännu så länge på att ECB skall hålla skutan på rätt köl…

Euro-reaktion enligt principen buy the rumour, sell the news
Euro-reaktion enligt principen buy the rumour, sell the news

Under innevarande vecka kommer betydligt mindre kritisk makrodata att möta dagens ljus. Det blir snarare en vecka då börsen kan smälta ECB-beskedet och fundera lite över den fortsatta färdriktningen. Detaljhandelssiffran från USA på torsdag (kl 14.30) blir en av veckans fåtal potentiella triggers för lite rörelse. Även fredagens PPI (kl 14.30) är värd att hålla ögonen på. Visst finns det annat man skulle kunna bry sig om, men inget som torde kunna skapa någon mer bestående rörelse (möjligtvis fredagens siffror från Kina).

Vi fortsätter att inta en försiktigt optimistisk inställning, och vi riktar fortfarande våra blickar mot 1422. Den viktigaste indikatorn, trenden, pekar uppåt. Vi befinner oss fortfarande norr om viktiga stödnivåer. Det finns dock förhållanden som kan göra att en eventuell resa mot 1422 blir aningen okonventionell. Det rör sig då bland annat om den pågående säljcykel vi befunnit oss i under de senaste dagarna, men också de låga volymer och volatilitetsmått vi fått uppleva på sistone.

Och med tanke på att fotbolls-vm står för dörren lär inte volymen eller volatiliteten ta fart framöver heller.

Slutsats: En pågående säljcykel kan leda till en återhållsam, och i vissa fall lite märklig börs. Men eventuella kortsiktiga nedställ utgör sannolikt bra köplägen så länge dessa utförsäljningar sker under ordnade former och så länge inga viktiga nyckelnivåer underskrids. Innevarande vecka är händelsefattig och kommer sannolikt nyttjas till att smälta förra veckans information. Trenden pekar alltjämt uppåt och på sikt kvarstår 1422 punkter som målkurs. Men resan dit kan mycket väl bli okonventionell…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Fredagens Marknadsutveckling

Tyska energijätten EON i flerårig basformation
Tyska energijätten EON i flerårig basformation

Stockholmsbörsen handlades på torsdagen i ett smalt band kring nollstrecket och gick därmed sämre än många kontinentaleuropeiska börser. Fokus var på ECB:s räntebesked, som blev ungefär som marknaden trott och hoppats. På bolagsnivå stack Kinnevik ut med ett rejält kliv nedåt efter negativa e-handelssignaler från Storbritannien.

Vid stängning hade OMXS30 ned 0,5 procent till 1.391,2 – vilket var dagens lägsta nivå. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14,2 miljarder kronor. Börsen i Milano steg samtidigt 1,7 procent, medan Paris CAC40 avancerade 1,1 procent.

Den europeiska centralbanken ECB sänkte sin viktigaste styrränta med 0,10 procent, till 0,15 procent. En lägre ränta var väntad av en stor majoritet av analytikerna, även om den förväntade storleken varierade.

Vidare flaggade ECB för ett stimulanspaket med såväl tillgångsköp som långa målinriktade repor bland ingredienserna. På kontinenten reagerade framför allt bankerna initialt positivt på ECB-paketet, men i Sverige var responsen svagare. Bäst bland storbankerna gick SEB, upp 0,2 procent.

Kinnevik, som från 1 juli ingår i OMXS30, drabbades hårt av att det brittiska e-handelsföretaget Asos sänkte sin prognos för årets rörelsemarginal. Asos konkurrerar med det av Kinnevik delägda Zalando och nyheten satte skräck i marknaden. ”Det enda man vet om Zalando är en omsättningssiffra, i övrigt är det en svart låda. Asos däremot tjänar pengar men sänker nu alltså marginalen”, sade en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Kinnevik slutade dagen 6 procent lägre, efter att under dagen ha varit så mycket som 9 procent ned. E-handlaren Cdon förlorade 3,3 procent.

Äntligen sätter norska riggoperatören Fred Olsen Energy lite fart
Äntligen sätter norska riggoperatören Fred Olsen Energy lite fart

Bland storföretagen i övrigt tyngde särskilt verkstadsbolagen och lastbilstillverkaren Volvo. Den senare pressades av sänkta rekommendationer från UBS och Société Générale. Den franska banken lyfter fram risker förknippade med den kinesiska marknaden för anläggningsmaskiner, tillsammans med dämpade förhoppningar om en stark återhämtning av lastbilsmarknaden i Europa. Volvo backade 2,9 procent och var därmed sämst i OMXS30.

I övrigt återfanns verkstadsbolagen Alfa Laval, Sandvik och Atlas Copco alla bland dagens förlorare med nedgångar på drygt 1 procent.

Även snustillverkaren Swedish Match noterades med röda siffror, ned 0,9 procent. Exane BNP Paribas har sänkt sin rekommendation för aktien. Medicinteknikbolaget Getinge återhämtade 0,6 procent av den senaste tidens branta nedgång. Amerikanska Medtronic, en konkurrent till Getinge, ryktas vara på väg att lägga bud på brittiska Smith & Nephew.

Andra vinnare för dagen var Nokia och teleoperatörerna, samt byggbolaget Skanska. Gruvbolaget Semafo adderade 5,6 procent med stöd av ett stigande guldpris. En mindre uppgång stod Trelleborg för, sedan vd Peter Nilsson på onsdagens kapitalmarknadsdag talat sig varm för både högre marginaler och en bättre organisk tillväxt. Trelleborg steg 0,3 procent.

Börsens senaste nykomling, sportspelsleverantören Kambi, steg knappt 5 procent till 38 kronor med Société Générale som dominerade köpare. Under dagen nåddes rekordnivån 42 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

STÄMMOR
– Avtech, Clavister (extra), RLS Global (ändrat datum från 21/5)

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad : veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– East Cap Explorer: presenterar substansvärde för maj
– Havsfrun: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde
– Finnair: trafiksiffror för maj kl 8.00
– SAS: trafiksiffror för maj kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Phone Family: första dag för handel på First North

MAKROSTATISTIK
– Japan: BNP (def) 1 kv kl 1.50
– Estland: BNP (def) 1 kv kl 7.00
– SEB: boprisindikator juni kl 8.30
– RGK: utfall statens betalningar maj kl 9.30
– SCB: hushållens konsumtion april kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– Lettland: BNP (def) 1 kv kl 12.00
– Portugal: BNP (def) 1 kv kl 12.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto