Home > Morgonrapport: Penningpolitisk förmiddag i Sverige

Morgonrapport: Penningpolitisk förmiddag i Sverige

God morgon!

Asiatiska aktiemarknader uppvisar en blandad utveckling på tisdagen, vissa nedgångar i Japan men fortsatta uppgångar i Kina efter helgens räntesänkning från den kinesiska centralbanken. Marknadsaktörer som Bloomberg News talat med hänvisade till ökad nervositet över höga värderingar, och samtidigt kvarstår Grekland som ett nyckelfokus trots åtminstone vissa välkomnande kommentarer från eurogruppen på måndagskvällen.

På eftermiddagens USA-agenda märks JOLTS-data (lediga platser och omsättning på arbetsmarknaden) för mars och klockan 18.45 talar också Fedchefen i San Francisco, John Williams, om de ekonomiska utsikterna. I Sverige blir det mycket att hålla koll på klockan 9.30, då SCB redovisar KPI-data för april samtidigt som Riksbanken publicerar protokollet från det penningpolitiska mötet i april och vice riksbankschef Per Jansson håller tal. I övriga Europa riktas blickarna främst mot brittisk industriproduktionsdata för mars. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Idag ges ledtrådar från två håll kring Riksbankens hållning. Dels släpper de protokoll från senaste mötet då de beslutade att lämna styrräntan oförändrad och även om direktionen var enig så kommer vad som skulle kunna få dem att agera att vara av intresse. Dessutom får vi en uppdatering på om de gjorde rätt i att avvakta eller om optimismen kring förbättring av inflationen blir kortvarig. SCB publicerar nämligen konsumentprisindex och det väntas landa marginellt under Riksbankens prognosbana för första gången på fyra månader. Ekonomerna i SME Direkts enkät tror på att säsongmässiga prishöjningar på kläder, skor och flygresor samt ökande bensinpriser och avslutad bokrea ska bidra till en uppgång på 0,2 % jämfört med samma månad i fjol. För KPIF, vilket är KPI rensat för boräntor, väntas priserna ha stigit 0,9 % och här pekar den senaste prognosbanan på +1 %. Både Stefan Ingves och vice chef Martin Flodén har i förra veckan sagt att det finns tydliga tecken på att deras försök fungerar och gett utslag i inflationen. Under gårdagen sade vice chef Henry Ohlsson samma sak men även att de är beredda att vidta nya åtgärder för än mer expansiv penningpolitik om det behövs. Den svenska kronan lär vara första anhalt för marknaden, tätt följt av statsobligationerna där den tioåriga igår vid börsstängning handlades till 0,76 % och därefter påverkas aktiemarknaden i dessa tider oftast i motsatt riktning mot valutan.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Igår kväll gick eurogruppen ut med att de välkomnar Greklands ansträngningar till åtgärder, även om mer arbete krävs för att lösa en del kvarstående problem för att enas om en reformplan. Grekerna hoppas att detta intygandet ska leda till en förnyad livlina från ECB för att hålla deras banker likvida, Djusselbloem var dock tydlig efter mötet med att påpeka att ECB är självständiga. På en fråga om Grekland har tid med en folkomröstning för att få folkligt stöd för en uppgörelse sade han att det får den grekiska regeringen avgöra. Ekonomikommissionär Pierre Moscovici räknade vid presskonferensen upp områden där förhandlingarna har gjort framsteg. Dit hör en momsreform, bildandet av en fristående skattemyndighet samt hur nödlidande lån ska hanteras. Däremot har framsteg inte gjorts för att reformera pensionssystemet och arbetsmarknaden. Angående Greklands betalning till IMF idag har tjänstemän vid Grekiska finansdepartementet sagt att en betalningsorder är genomförd och marknaden räknar därmed med att likvider för detta fanns tillgängliga. Svenska börsen drabbades inte lika hårt av EMU-oroligheterna igår och klarade sig lite bättre än Euro Stoxx 50 och DAX som sjönk 0,7 respektive 0,3 % medan OMXS30 steg marginellt. Säljtrycket må ligga redo men indexet har återhämtat sig någorlunda och står nu inför att återta förlorad mark som tidigare varit stödnivåer i konsolideringsintervallet, vilket kan bli en utmaning. Fed-uppmärksammade JOLTS-data är den internationella makrostatistik under dagen som kan sätta humöret med ytterligare ledtrådar om Fed-agerande. Chicagobörsen för terminer och optioner, CME, hävdade i fredags att deras beräkningar pekar på att en räntehöjning är inprisad med så mycket som 50 % sannolikhet först i december.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: KPI april
Spotinflationen är fortsatt i fokus för Riksbanken, som vill se ytterligare bekräftelse på att inflationen bottnat ur och fortsätter sin väg uppåt.

Enligt SME Direkts enkät väntas KPIF-inflationen ligga kvar på 0,9 procent i april, medan Riksbanken antog 1,0 procent i sin senaste penningpolitiska rapport. Efter fyra månader över Riksbankens bana skulle därmed KPIF-inflationen komma in under banan. KPI-inflationen väntas ligga kvar på 0,2 procent i april. Här har Riksbanken samma prognos. Riksbanken välkomnar högre inflationen men en överraskning på uppsidan kan samtidigt leda till en ovälkommen kronförstärkning.

kl 9.30: RB: protokoll från penningpolitiskt möte den 28/4
Riksbanken beslutade vid mötet att utöka köpen av statsobligationer med 40-50 miljarder kronor, men lämnade oväntat styrräntan oförändrad på -0,25 procent. Direktionen var enig i beslutet, och ledamöterna har vid upprepade tillfällen betonat att de är redo att göra mer vid behov. Protokollet kan ge mer information om skälen till att inte sänka reporäntan nu samt ledtrådar om ”triggers” för framtida åtgärder.

kl 9.30: Riksbanken: Per Jansson talar om aktuell penningpolitik och det ekonomiska läget, ingen publicering
Konkurrerar om uppmärksamheten med det penningpolitiska protokollet samt med SCB:s KPI-data för april som publiceras samtidigt. Frågan vad som hamnar i skuggan av vad med tanke på Per Janssons ofta ganska färgstarka uttalanden tidigare i år.

kl 10.30: Storbritannien: industriproduktion mars
Väntas ha varit oförändrad jämfört med i februari, då produktionen steg 0,1 procent. Produktionen i tillverkningsindustrin väntas dock ha ökat med 0,3 procent.

kl 16.00: USA: Jolts, lediga platser, omsättning på arbetsmarknad, mars
Har de senaste månaderna visat på ökad aktivitet på arbetsmarknaden. Ett av de kompletterande mått som Fed-chefen Janet Yellen lyft fram som en viktig indikator för resursutnyttjandet på arbetsmarknaden.

Credit Suisse: ”Antalet lediga platser steg kraftigt i februari, vilket drev upp kvoten vakanser/arbetslösa till 0,59, den högsta sedan november 2007. Mått på jobbomsättningen, som brukar leda lönetillväxten, är förhöjda jämfört med tidigare år, och förblir på nivåer som är förenliga med en uppgång i lönetillväxten på medellång sikt.”

Rapporter

Stockholmsbörsen:
Aerocrine (kl 8.00), Bactiguard (kl 8.00), Precise Biometrics (kl 8.00), B&B Tools (kl 11.00-11.30), Boule Diagnostics (kl 16.30), Lucara Diamond (efter Torontobörsens stängning), MSC Konsult

First North:
Betting Promotion Sweden, Confidence, Kentima Holding, Mindmancer, Netjobs Group

Aktietorget:
Cherry (ca kl 8.30-9.30), Gullberg & Jansson, Serstech

Övriga Norden:
Bakkafrost (kl 6.00), Carlsberg (kl 7.00), Genmab (efter kl 17), Idex, Pandora

Övriga Utländska:
Thyssen Krupp (kl 7.00), Aurubis (kl 8.00), Zalando (delägt av Kinnevik) (kl 8.00), Unicredit

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen lyckades precis stänga på plussidan på måndagen, och byggde därmed på fredagens starka framfart något. På en allt tunnare rapportagenda utgjorde Nibe en höjdpunkt och börsen välkomnade räkenskaperna med öppna armar. På makrofront kretsade mycket kring Kinas räntesänkning och Greklands skuldförhandlingar.

”Kortsiktigt finns det mer att hämta på uppsidan men ovanför 1.645 kan bli svårgenomträngt. Under den förkortade veckan kan vi vänta oss tunnare handelsvolymer och fokus riktas mot BNP-data från Europa och svenska inflationssiffror”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde marginellt högre på indexnivån 1.617. Stockholmsbörsen, OMXSPI, gick upp 0,1 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till 14,7 miljarder kronor.

Utvecklingen i Sverige var något bättre än på kontinenten. Regionala indexet Euro Stoxx 50 backade 0,8 procent och tyska DAX gick ned 0,4 procent.

I söndags sänkte Kinas centralbank, PBOC, sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter, till 5,10 procent. De ledande indexen i Kina tog ett glädjeskutt på måndagen, medan reaktionen i övriga Asien var mer måttlig, om än i nordlig riktning.

Gällande Grekland sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att det finns allt mindre tid för Grekland att nå en överenskommelse med långivarna. Dock påpekade han att förhandlingarna gått bättre de senaste veckorna.

På börsgolvet blev dagens vinnare i OMXS30 Sandvik och Astra Zeneca som stängde 1,9 respektive 1,5 procent högre.

I övrigt steg även Electrolux, SSAB, Getinge och Nokia över en procent vardera.

De aktier som hade det allra tyngst i OMXS30 var Securitas och Ericsson som slutade dagen på minus 1,5 respektive 1,1 procent.

Trots att DNB dragit upp Swedish Match till köp från behåll backade aktien 0,6 procent. Tobaksbolaget har ett par trista veckor bakom sig där aktien backat drygt 6 procent.

Vid sidan av OMXS30-listan, men fortfarande bland storbolagen, steg Nibe 6,3 procent. Värmeteknikbolaget redovisade ett resultat före skatt på 228 miljoner kronor i det första kvartalet. Enligt SME Direkt väntades ett resultat före skatt på 220 miljoner kronor. Samtliga affärsområden var bättre än väntat för Nibe och enligt vd Gerteric Lindquist har bolaget gynnats av den svaga kronan och fortsätter att ta marknadsandelar.

Även på småbolagslistan stod ett rapporterande bolag som vinnare vid handelsdagens slut – Moberg Pharma som steg 13,3 procent. Läkemedelsbolaget redovisade ett resultat efter skatt på 10,9 miljoner kronor för det första kvartalet 2015, en uppgång från 4,1 miljoner under motsvarande period i fjol. Intäkterna steg mer än 50 procent till drygt 73 miljoner kronor.

Listan över medelstora bolag toppades av Fingerprint Cards, tillverkare av teknologi för fingertrycksavkänning, som avancerade 10,9 procent. En kinesisk order på 235 miljoner kronor fick handlarna att trycka på köpknappen. Ordervärdet är inkluderat i bolagets försäljningsprognos för helåret som är över 1 miljard kronor.

Sportamore, som säljer sportkläder på internet, meddelade att bolaget gör debut på Stockholmsbörsen måndagen den 18 maj, och lämnar därmed nuvarande handelsplatsen First North. Aktien stängde upp kring 8 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1617,04
592,800
3624,41
11673,35
7029,85
2105,33
4993,57
19536,67
27630,82
1,1160
9,2573
8,2922
59,23
65,53
0,04%
1,06%
-0,69%
-0,31%
-0,24%
-0,51%
-0,20%
-0,43%
-0,32%
0,09%
0,01%
-0,07%
-0,03%
-0,14%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.