Home > Morgonrapport: Politisk oro i Italien fortsätter prägla Europas börser

Morgonrapport: Politisk oro i Italien fortsätter prägla Europas börser

OMXS30 inledde måndagen på svagt plus men tappade under dagen och stängde ner. Index avslutade tillslut ner -0,34 procent till nivån 1581,52. Återigen präglades handeln på Europas börser av en tilltagande oro kring det politiska läget i Italien. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats neråt. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att även OMXS30 inleder negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde måndagens handel på svagt positivt men föll under eftermiddagen och stängde på minus. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,34 procent till nivån 1581,52. Omsättningen landade på låga 9,1 miljarder kronor.

Den stora nyheten under fredagen att Telia för samtal med Bonnier kring förvärv av deras TV-verksamhet i Norden fortsatte att pressa bolaget även under inledningen av denna veckan. Teleoperatören föll med -1,7 procent under måndagen.

Förlorare under måndagen blev även indextunga H&M som sjönk med -1,9 procent efter att veckostatistik från Tyskland visat att landets klädhandel minskat med -15 procent under förra veckan.

De senaste tidernas politiska osäkerhet fortsatte även under måndagen, vilket var starkt bidragande i ett försämrat börssentiment i hela Europa. Regeringssituationen i Italien stod återigen i centrum då landets president Sergio Mattarella bad ekonomen Carlo Cottarelli att bilda en regering. Detta efter att presidenten tidigare nekat Femstjärnerörelsen och Legas förslag till en eurokritisk finansminister. Populistpartierna kommer i sin tur inte stödja presidentens teknokratministerförslag. Risken är nu att det blir nyval efter sommaren. De italienska räntorna steg kraftigt och Milanobörsen backade med runt -2 procent i kölvattnet kring oron i landet.

Även i Spanien råder en politisk instabilitet då en misstroendeomröstning mot premiärministern Mariano Rajoy ser ut att närma sig. Spanska statspappersräntor fortsatte därmed upp under måndagen som påföljd.

Måndagens makroagenda bestod av SCB statistik för april månad. Detaljhandeln steg 3,6 procent i jämförelse med samma månad föregående år. Förväntningarna låg på en ökning med 2,0 procent. Vidare visade handelsbalansen ett underskott på -6,5 miljarder kronor, vilket var klart under det väntade utfallet som låg på ett överskott med 0,1 miljarder kronor.

Tisdagens makroagenda inleds på svensk mark när KI:s konjunkturbarometer sammanfattar stämningsläget bland svenska hushåll och företag. Barometerindiktatorn har sjunkit under vintern men vände oväntat upp igen i april till 110,4, vilket signalerar att läget i ekonomin är starkare än väntat. Förväntningarna på utfallet i maj ligger på en minskning till 108,5.

Dagen bjuder fortsatt på SCB:s hushållsutlåning för april där det har skett en klar men långsam nedväxling från toppen 2016 och där höstens nedgång på bostadsmarknaden inte har bidragit till en inbromsning i utlåningen. I mars steg utlåningen med 6,9 procent y/y och den väntas i april ligga på 6,8 procent.

Avslutningsvis vänder vi oss till andra sidan atlanten då de amerikanska hushållens förtroende i maj publiceras. Väntat från analytikerhåll är ett utfall på 128,0, vilket är en minskning i jämförelse med aprils överraskande höga 128,7.

OMXS30 stängde måndagen på minus efter att ha öppnat svagt upp under morgonen. Återigen låg geopolitisk oro bakom det negativa sentimentet på börsen då index backade med -0,34 procent till 1581,52. Sett till hur de politiska osäkerheterna påverkat världens börser de senaste veckorna kan vi med största sannolikhet räkna med att den närmsta framtiden även kommer att präglas av dessa ostadigheter. Vi tror dock fortsatt att OMXS30-index på lite sikt kommer att utmana nivån kring 1645, men för närvarande pågår en andhämtningspaus. De senaste dagarnas svaghet får därför i detta nu ses som en tillfällig rekyl inom ramen för en uppåttrendande marknad. Det ska däremot tilläggas att vi nu börjar närma oss en säsongsmässigt svagare period på börsen, vilket historiskt har inneburit en betydligt sämre utveckling. Givetvis är denna historiska utveckling ingen garanti i ett prognostiserande perspektiv men den närmsta tiden blir tveklöst mycket intressant att följa.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Sectra (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Japan: arbetslöshet april kl 1.30
 • Frankrike: hushållens förtroende maj kl 8.45
 • KI: konjunkturbarometer kl 9.00
 • SCB: hushållsutlåning april kl 9.30
 • EMU: penningmängd, M3, april kl 10.00
 • USA: S&P/Caseshiller husprisindex mars kl 15.00
 • USA: hushållens förtroende maj kl 16.00
 • USA: Dallas Fed industriindex maj kl 16.30

Övrigt

 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Riksbanken: Henry Ohlsson talar: ”Om data, samband och ekonomisk-politiska utmaningar” i Örebro. Talet publiceras kl 11.00
 • FI: stabilitetsrapport kl 8.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

 

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk under veckans första handelsdag. Tilltagande oro kring det politiska läget i Italien bidrog till ett försämrat börssentiment i hela Europa.

I Stockholm stängde storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till nivån 1.581. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 9,1 miljarder kronor när London och USA höll helgstängt.

I Europa tappade de ledande indexen i Tyskland och Frankrike något mer medan Milanobörsen backade med runt 2 procent, där landets banker fanns bland förlorarna.

I Stockholm var Telia, som mest omsatta aktie, ned 1,7 procent. Bolaget fortsatte därmed tappet efter i fredags ha pressats 2,5 procent då teleoperatören bekräftade att det för samtal med Bonnier kring förvärv av TV-verksamheten i Norden.

I övrigt tyngde H&M som sjönk med 1,9 procent. Veckostatistik från Tyskland visade att landets klädhandel minskat med 15 procent under förra veckan.

Bland verkstadsbolagen var det spridda skurar där Atlas Copco steg med 0,4 procent medan Volvo sjönk med 0,8 procent.

Atlas Copco har fått höjd rekommendation av Pareto Securities till köp och riktkursen uppskruvad från 370 till 410 kronor. Aktien noterades till 358,65 kronor under måndagen.

Vd:n för Atlas Copcos gruv- och infrastrukturdel Epiroc, som ska delas ut och noteras strax före midsommar, ifrågasätter att en konsolidering av hela värdekedjan skulle medföra stora fördelar, enligt en intervju med Dagens Industri.

I skogssektorn steg Stora Enso 1,8 procent medan SCA och Holmen gick upp runt 1 procent. I Dagens Industri framkom att den svenska skogen blivit allt tätare enligt en ny undersökning, samtidigt som efterfrågan på skogsprodukter har ökat kraftigt de senaste åren.

Bland måndagens förlorare fanns Oscar Properties som sjönk med drygt 8 procent. Det var generellt svag utveckling bland bostadsutvecklarna men särskilt för Oscar Properties. Det negativa nyhetsflödet kring bolagets projekt Biografen Penthouse fortsatte på måndagen.

Sensys Gatso steg med drygt 6 procent efter besked om att det ska leverera trafikövervakningskameror under fyra år till den belgiska vallonska regeringen.

Måndagens debutant på First North, I-Tech, handlades till 24:67 kronor, en uppgång på drygt 20 procent jämfört med teckningskursen på 20:50 kronor. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt nyligen sade vd Philip Chaabane att I-Tech kan nå lönsamhet från slutet av 2019.

På makrofronten låg fokus fortsatt på Sydeuropa. De italienska räntorna steg samtidigt kraftigt under måndagen på grund av oro kring regeringssituationen i Italien. Risken är att det blir ett nyval i landet efter sommaren. Detta då landets president inte godkänner Femstjärnerörelsen och Legas förslag till en eurokritisk finansminister och i stället förordar en teknokratregering. Populistpartierna kommer i sin tur inte stödja presidentens teknokratministerförslag.

Därutöver i Sydeuropa fortsatte spanska statspappersräntor upp på måndagen då en misstroendeomröstning mot premiärministern Mariano Rajoy ser ut att rycka närmare.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1581.52
3482.64
12863.46
2721.33
24753.09
7433.85
22283.22
30595.76
1.16
10.26
8.82
66.79
75.66
-0.34%
-0.93%
-0.58%
-0.24%
-0.24%
0,00%
-0.88%
-0.65%
0.05%
0.01%
-0.01%
0.41%
0.45%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto