Home > Morgonrapport: ”Mycket positivt haussescenario motarbetas av säljcykel och ouppklarat intradagsmönster.”

Morgonrapport: ”Mycket positivt haussescenario motarbetas av säljcykel och ouppklarat intradagsmönster.”

De tvära kasten och omtumlande kursrörelserna fortsätter inom ramen för konsolideringen 1330-1376. Även om världens börser utifrån den traditionella tekniska analysen signalerar högljutt för fortsatt uppgång anser vi det vara befogat att iaktta viss återhållsamhet. Kanske inte läge att sälja befintliga innehav, men inte heller optimalt läge att köpa nya. Den tekniskt otroligt starka bilden motverkas i viss mån av en pågående säljcykel och ett intradagsmönster som implicerar potentiellt ouppklarade affärer på nedsidan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 skakade lätt av sig nedgångsförsöket
OMXS30 skakade lätt av sig nedgångsförsöket

Gårdagens morgonrapport lyfte fram det faktum att risken i marknaden var betydligt högre än vad den upplevdes att vara. Som stöd i vårt, aningen mer återhållsamma och riskmedvetna, resonemang lyfte vi bland annat fram en säljcykel under innevarande vecka. Och visst föll det igår. Åtminstone till att börja med. Marknaden kastade sig oväntat nedåt i en förhållandevis snabb initial nedgång.

Och plötsligt befann vi oss i ett delikat läge.

Oron började sprida sig. Spelplanen hade justerats. Marknaden knackade inte längre på dörren till ett rungande utbrott uppåt. Plötsligt var den nedtryckt. Pressad. Blickarna riktades söderut…

Och de bekymrade frågeställningarna började eka i handlarrummen.

Såg det inte lite ut som en potentiell huvud-skuldra-formation i OMXS30-index på dagsdiagrammet? Var det inte lite väl svagt även i resten av Europa? Skulle vi bara stänga igen gapet vid 1342 en gång för alla, eller var det här början på något betydligt mer otrevligt? Var vi i början eller slutet av säljcykeln? De flesta stridsvana, kortsiktiga traders passade på att (åter-) köpa positioner i detta utsatta (och nedtryckta) läge. Det var en strategi som visade sig vara lyckosam senare under dagen.

Men de delikata frågorna är och förblir obesvarade.

Även amerikanska SP500 ser ut att förbereda inför resor norrut
Även amerikanska SP500 ser ut att förbereda inför resor norrut

Var det ett svekfullt och tillfälligt försök att skaka ur de sista ”svaga händerna” inför ett förbehållslöst utbrott uppåt? Eller var det bara en näpen försmak av vad som komma skall på nedsidan? Det var denna intrikata frågeställning som förbryllade de kortsiktiga aktörerna i Sveriges handlarrum under gårdagen. Och just därför är det också denna frågeställning som dagens morgonrapport kommer att handla om.

Varför göra det lätt för sig, när man kan göra det svårt?

Det lätta mantrat i påtagligt svåra lägen som dessa är att återgå till flosklernas förlovade värld; ”Invänta ett utbrott ur 1330-1376, och agera på detta utbrott.” Inget fel i det. Jag har gjort det förr och kommer att göra det igen. Men inte idag. Även om det nuvarande läget är för mångfacetterat för att kunna peka med hela handen, upplever vi att det finns ett mervärde i att föra ett logiskt resonemang kring skeendet.

Hur skall man då resonera?

Tittar man på dagsdiagrammet ser de flesta tongivande börser om möjligt ännu starkare ut än tidigare. Bilden är solklar. Gårdagens dipp ser ut som en parentes, en möjlighet att hämta andan och ta sats, inför alla spännande äventyr som återstår på uppsidan. Köparna slant för ett ögonblick, men de har återfått fotfästet och känner sig än mer segervissa än tidigare. Och om det tar fart på uppsidan kan det gå både fort och mycket.

Ser man däremot på intradagsdiagrammet framträder en annorlunda bild.

OMX intradagsdiagram är molnet på vår hausseklara himmel
OMX intradagsdiagram är molnet på vår hausseklara himmel

Visst försökte marknaden täcka gapet vid 1342, men den lyckades bara delvis. En del återstår. Och i och med att vi fullbordade utbrottet ur det sidledes tradingintervallet 1352-1369 (syns tydligt på den bifogade intradagsgrafen) innebär det enligt den traditionella tekniska analysen ett målområde på nedsidan kring 1335 punkter. Skulle detta infrias hade det påpassligt nog inneburit att också det ouppklarade gapet vid 1342 då slutligen hade kunnat läggas till handlingarna.

Blev vi klokare av allt detta?

Kanske inte. Men bakom dessa elementära iakttagelser återfinns trots allt en del användbar information. Om marknaden uppvisar svaghet under kommande dagar har vi (förutom gapets stängning vid 1342) en naturlig målkurs vid 1335 att förhålla oss till. Denna nivå utgör sannolikt också ett potentiellt vändningsläge för kortsiktig uppgång. Och trots att världens börser ser visuellt mycket starka ut (eller kanske just på grund av det) bör man fortsätta att vara på sin vakt och bibehålla en viss riskmedvetenhet, så länge inte nyckelnivåer på uppsidan brutits.

Samtidigt går det inte att undvika att respektera den styrka som marknaden uppvisar gång på gång. En uppgång kan gå både snabbt och mycket, om motstånden på ovansidan börjar ifrågasättas ånyo.

De sista tappra rapporterna skall betas av i veckan. Boliden kommer med rapport idag klockan 8.00 (om drygt 3 timmar). Lundin Petroleum kommer imorgon, och på fredag är det dags för Skanska, Hexagon och Swedish Match. Från USA kommer i veckan 75 rapporter från bolag på S & P 500. Bland dessa kan nämnas Disney som kommer idag och Tesla som kommer på torsdag. Janet Yellens två tal inför kongressen på onsdag och torsdag kommer tilldra sig viss uppmärksamhet, liksom torsdagens ECB-räntemöte.

Slutsats: De tvära kasten och omtumlande kursrörelserna fortsätter inom ramen för konsolideringen 1330-1376. Även om världens börser utifrån den traditionella tekniska analysen signalerar högljutt för fortsatt uppgång anser vi det vara befogat att iaktta viss återhållsamhet. Kanske inte läge att sälja befintliga innehav, men inte heller optimalt läge att köpa nya. Den tekniskt otroligt starka bilden motverkas i viss mån av en pågående säljcykel och ett intradagsmönster som implicerar potentiellt ouppklarade affärer på nedsidan.

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte gårdagens mycket populära OMXS30-Analys skriven av Anders Haglund!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

När plockar man upp Ericsson
När plockar man upp Ericsson

Stockholmsbörsen handlades med negativ slagsida större delen av måndagen, mot bakgrund av svagare kinesisk makrostatistik än väntat och eskalerande oroligheter i Ukraina. Med en dryg timme kvar till stängning vände indexen dock upp mot nollstrecket igen. Omsättningen var måttlig, då börserna i bland annat Japan och London höll stängt.

Rapporterande Securitas ledde nedgången, men även MTG och ett antal verkstadsbolag backade. Stockholmsbörsens OMXS30-index var vid stängning 0,1 procent ned till nivån 1.358,6. Aktier för 10,7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Veckans europeiska handel inleddes med röda siffror sedan de asiatiska börserna förlorat mark i spåren av ett svagare kinesiskt tillverknings-PMI för april än väntat, 48,1. Det var lägre än den preliminära uppskattningen 48,3 och den fjärde månaden i rad med index under 50. Lite mer positiva tongångar kom från USA, där ISM-index för tjänstesektorn steg mer än väntat.

Från östra Ukraina rapporterades tunga strider på måndagen, efter en helg med ett antal mindre sammandrabbningar. Flera tiotals soldater på båda sidorna sades ha förlorat sina liv eller vara saknade i strid. Huvudnumret på den svenska rapportagendan var säkerhetskoncernen Securitas. Bolaget levererade en rörelsevinst 6 procent under förväntningarna för det första kvartalet. Europa och Ibero-America stod för resultatavvikelsen medan Nordamerika, där Securitas syn på marknaden nu är något mer optimistisk, utvecklades i linje med analytikernas prognoser. Aktien tappade 4 procent.

Även Volvo backade. B-aktien sjönk 1,4 procent efter en inbromsning i marknadens lastbilsorderingång i Nordamerika. Aprilökningen blev 5 procent, mot 35 procent under årets första kvartal. I verkstadssektorn noterades Atlas Copco, SKF och Alfa Laval alla för nedgångar

För MTG kom nedslående statistik om svenskars webb-tv-vanor. Netflix är klar marknadsledare inom strömmad tv enligt konsultföretaget Mediavision. Det amerikanska bolaget väntas befästa sin position ytterligare under resten av året, samtidigt som traditionellt tv-tittande fortsätter att minska. MTG B förlorade 1,4 procent.

Astra Zeneca retirerade efter förra veckans budrelaterade uppgångar. Aktien var ned 1 procent till 522:50 kronor. Bland dagens vinnare i storbolagsindex märktes byggbolaget Skanska, som steg 1,3 procent. Bolaget har erhållit ett uppdrag på 400 miljoner kronor samt fått en höjd riktkurs från SEB.

I gruvsektorn noterade guldgrävaren Semafo en uppgång på drygt 3 procent, sedan guldpriset under dagen stigit till över 1.300 dollar per uns. Lucara Diamond klättrade 4,4 procent till 11:90 kronor, den högsta kursen på en månad, inför torsdagens kvartalsrapport. Bland gruvbolagen i övrigt stack Boliden ut med en nedgång på 1,1 procent. Bolaget rapporterar på tisdag morgon.

Konsultfirman ÅF adderade över 3 procent efter sin rapport, medan Cybercom förlorade 4,4 procent efter sin. Cassandra Oil, som utvinner olja ur bland annat bildäck, rasade drygt 9 procent. Bolagets partner i ett irakiskt samriskbolag har dragit sig ur och Cassandra avser nu att gå vidare med egna medel.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Arise (kl 10.30-11.00), Avega Group (kl 10.00), Biogaia (kl 8.00), Bioinvent (ändrat datum från 24/4) (kl 8.40), Boliden (kl 8.00), Catena (före börsöppning), Cavotec (kl 13.00), Cellavision (kl 8.30), Elanders (ändrat datum från 24/4), Hemtex (kl 8.00), Loomis (kl 15.00), Opcon (kl 15.00), Seamless (kl 7.50), Semafo (före Torontobörsens öppning), Tethys Oil (kl 7.30), Tradedoubler (kl 8.00), Vitec (kl 8.30)
NGM
– Glycorex, Nordic Leisure
FIRST NORTH
– 2E Group, Precio Systemutveckling, Precomp Solutions
AKTIETORGET
– Amhult 2, Hedson Technologies, Lucent Oil, Medfield
ÖVRIGA NORDEN
– TDC (kl 8.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Continental (kl 8.30), GEA (preliminära siffror) (kl 7.30), Lufthansa (kl 7.30), Trimble (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– 2E Group, Arise, Autoliv, Avega Group, Billerud Korsnäs, Biogaia, Boliden, Catena, Cybaero (extra), Cybaero (ändrat datum från 24/4), Duni, Elanders (ändrat datum från 24/4), Ginger Oil, IDL Biotech, Industrivärden, Investor, Loomis, Lucent Oil, Micronic Mydata, New Wave Group, Opcon, Precio Systemutveckling, Precomp Solutions, Pricer, Proact, Smarteq, Tradedoubler, Vitec

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Ages: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Avega Group: rapportpresentation kl 10.00
– Boliden: telefonkonferens kl 10.30
– Cavotec: telefonkonferens kl 14.00
– Hemtex: press- och analytikerträff/telefonkonferens kl 9.00-10.00
– Investor: vd Börje Ekholm och ordföranden Jacob Wallenberg svarar på frågor inför stämman i arrangemanget Investordialogen kl 14.00
– Tethys Oil: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Tradedoubler: telefonkonferens kl 10.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Creades: presenterar substansvärde kl 8.30
– Fordon: uppdatering bilförsäljning Västeuropa i april från LMC Automotive
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00
– Öresund: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– FDT System: anmälningstid i EEL:s bud inleds (beräknas avslutas 2/6)
– Kentima Holding: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Acando (1:00 kr), Medirox (0:49 kr + 0:51 kr extra), Scandbook (0:50 kr), Securitas (3:00 kr), Traction (2:45 kr), Vitrolife (1:00 kr), Yara (10:00 nok), ÅF (6:50 kr)

MAKROSTATISTIK
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn april kl 8.30
– SCB: hushållens konsumtionsutgifter mars kl 9.30
– EMU: Markit tjänste-PMI (def) april kl 10.00
– EMU: detaljhandel mars kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: handelsbalans mars kl 14.30
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 6.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

MAKRO ÖVRIGT
– EU: ekofinmöte kl 9.00
– OECD: Economic Outlook kl 11.00

Kommande rapporter Sverige/USA:

06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex, Disney
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco
08-maj Mekonomen, Sobi, Tesla
09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
13-maj Peab, Sanitec

Viktiga utdelningar maj månad (datum avser dag då aktie handlas ex utdelning):

06-maj Securitas b (3 SEK)
07-maj Investor b (8 SEK)
07-maj Boliden (1,75 SEK)
07-maj BillerudKorsnäs (2,25 SEK)
07-maj Industrivärden C (5,50 SEK)
08-maj Assa Abloy B (5,70 SEK)
08-maj Scania B (4 SEK)
08-maj Swedish Match (7,30 SEK)
12-maj Hexagon B (2,75 SEK)
13-maj Kinnevik B (7 SEK)
14-maj Tele 2 (4,40 SEK)

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.