Home > Morgonrapport: Positiv inledning väntas

Morgonrapport: Positiv inledning väntas

Stockholmsbörsen handlades återigen volatilt under onsdagen då investerare fortsatte att bevaka utvecklingen med coronaviruset. Vid stängning noterades det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut upp 0,57 procent till nivån 1704,20. Wall Street stängde gårdagen kraftigt uppåt efter tisdagens sura handel och under natten har även de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning. 

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under onsdagen efter ännu en dag präglad av slagig handel med fokus på coronavirusets spridning. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut upp 0,57 procent till nivån 1704,20. Omsättningen under onsdagen hamnade på 24,5 miljarder kronor.

Trots att marknader för stunden tycks ha lagt viruset bakom sig fortsätter spridningen runtom världen. Bland de senaste rubrikerna har Kalifornien utlöst nödläge och Italien stängt skolor och universitet för att stoppa spridningen.

Vinnare i storbolagsindexet under gårdagen blev som många dagar tidigare de defensiva aktierna. Astra Zeneca toppade utvecklingen med en uppgång med 4,6 procent, tätt följt av Tele2 och Telia som steg 3,9 respektive 2,6 procent.

Utanför OMXS30 blev rapporterande medicinteknikbolaget Sectra vinnare efter att ha presenterat ett starkt fjärde kvartal. Aktien belönades som följd med en uppgång kring 16 procent.

Även övriga europeiska stärktes under gårdagen då investerares förhoppningar om stimulanser sakteligen börjat infriats. Tyska DAX-index ökade 0,9 procent medan franska CAC 40-index och brittiska FTSE 100-index båda steg 1,3 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade onsdagen upp 1,2 procent.

Börserna på Wall Street vände kraftigt uppåt igår med stöd av ett stödpaket av kongressen för att hantera coronaviruset samt Joe Bidens framgångar i Demokraternas primärval. Revanschen från tisdagens sura handel lyfte Dow Jones storbolagsindex 4,5 procent, det bredare S&P 500 4,2 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex 3,9 procent. Bland enskilda aktier blev American Express en vinnare efter att ha meddelat att man inte räknar med att tvingas ändra bolagets utsikter till följd av viruset. Aktien stängde onsdagen upp 7,1 procent.

Onsdagens agenda följde i spåren av måndagen och bjöd på del två av inköpschefsindexen, det vill säga för tjänsteindustrin. Inledningsvis visade kinesiska Caixin tjänste-PMI en kraftig nedgång till 26,5, från 51,8 i januari. Industriindexet sjönk ”bara” till 40,3 från 51,1, vilket sätter siffran i ett större perspektiv.

Vidare visade motsvarande index från Sverige en uppgång till 56,7 i februari, från 53,5 i januari. Uppgången i februari drevs framför allt av ökad orderingång, men också av längre leveranstider. Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av tjänste-PMI på Swedbank, noterade att utfallet tyder på att aktiviteten i näringslivet tog ytterligare fart i februari, men frågan om det handlar en varaktig uppgång ställs på prov de kommande månaderna ”när effekterna av coronaviruset blir gradvis tydligare”

I euroområdet kom det definitiva tjänste-PMI in något under det preliminära på 52,8. Utfallet i februari uppmättes till 52,6, vilket var en mindre uppgång från 52,5 i januari.

Avslutningsvis följde ISM:s tjänste-PMI från USA där utfallet visade på en oväntad uppgång till 57,3 i februari, upp från 55,5 i januari och klart över väntade 54,8.

Onsdagens makroagenda summerades med räntebesked från Bank of Canada som valde att gå i grannlandet USA:s spår och sänka styrräntan med 50 punkter, till 1,25 procent, med bakgrund till coronavirusets spridning. BOC noterade att utsikterna är ”tydligt svagare” nu än vid föregående mötet i januari, och man är redo att justera policyn ytterligare om så krävs.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

  • Nederländerna: KPI februari kl 6.30
  • SCB: industriorder januari kl 9.30
  • SCB: produktionsvärdeindex januari kl 9.30
  • Tyskland: VDMA maskinorder januari kl 10.00
  • USA: Challenger varselstatistik februari kl 13.30
  • USA: arbetskraftskostnader 4 kv kl 14.30
  • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
  • USA: industriorder januari kl 16.00

Övrigt:

  • Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades fortsatt slagigt på onsdagen, då OMXS30 gav tillbaka det mesta av en ökning på som mest över 1,7 procent. Defensiva aktier syntes högt upp bland storbolagen och coronaviruset fortsatte skörda rubriker – men även utfallet i det amerikanska primärvalets ”Super Tuesday” satte spår i det svenska storbolagsindexet.

Vid stängning var OMXS30 upp med 0,6 procent till 1.704. I Frankfurt steg DAX 0,9 procent och i London var FTSE 100 upp med 1,5 procent. Stockholmsbörsens omsättning var klart mer dämpad än under den värsta turbulensen under vecka 9, totalt 24,5 miljarder kronor under dagen, ungefär hälften av förra veckans högsta omsättning.

Uppgångens avmattning sammanföll med eftermiddagens rapporter från Italien om att regeringen beslutat att alla skolor och universitet i hela landet ska stängas till och med mitten av mars på grund av coronaviruset.

Tydligt för uppgången bland de enskilda OMXS30-bolagen var det defensiva övertaget. En hoper läkemedels-, telekom- och konsumentvarubolag fanns i toppen. Astra Zeneca steg mest, 4,6 procent.

Gynnsamt för Astra Zeneca var utfallet under Demokraternas primärval i USA, där Joe Biden stod som den solklare delsegraren på tisdagen, då val genomfördes i ett flertal delstater. Joe Biden, ett mittenalternativ, har olikt den på vänsterkanten numer enda reella utmanaren Bernie Sanders inte kampanjat negativt mot de multinationella läkemedelsbolagen. Mediamiljardären Michael Bloomberg stod under onsdagseftermiddagen näst på tur att avbryta sin kampanj efter en misslyckad tisdag och sällade sig till raden av kandidater som i stället gav sitt stöd till den tidigare vice-presidenten.

Bakom läkemedelsbolaget fanns operatörskollegorna Tele2 och Telia. Tele2 var upp med 3,9 procent och Telia steg 2,6 procent.

Möjligt extra stöd för Telias uppgång gavs från en DNB Markets-analys, som spådde utrymme för att Telias i maj tillträdande vd Allison Kirkby dubblar bolagets besparingsmål. Banken höjde rekommendationen till behåll från sälj.

Några av bankerna gynnades samtidigt av att DNB Markets höjt sina rekommendationer och riktkurser i en sektoranalys. Swedbank höjdes till köp med höjd riktkurs till 180 kronor (150). Handelsbanken uppgraderades till behåll med ny riktkurs 100 (94). SEB har sedan tidigare en köprekommendation, men riktkursen höjdes något till 118 (112). Bäst av de tre gick Swedbank, som stängde 2,3 procent upp. SHB klev fram 1,1 procent medan SEB var upp med 0,1 procent.

I botten fanns undantagslöst de konjunkturberoende: SKF, Hexagon, SSAB, Volvo och Boliden längst ned mellan -1,3 och -2 procent.

Bland mindre spelare som stod ut från mängden av coronavirusrelaterade nyheter fanns mobilspelbolaget G5. Justerat för kalendereffekt har den dagliga Kina-försäljningen ökat med 26 procent i februari jämfört med januari. Aktien steg med 3,7 procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra rusade 16 procent efter kvartalsrapporten för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 som bjöd på ett rejält förbättrat nettoresultat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.