Home > Morgonrapport: Positiv öppning väntas efter att BOJ lämnar depositränta oförändrad. Räntebesked från Fed i fokus.

Morgonrapport: Positiv öppning väntas efter att BOJ lämnar depositränta oförändrad. Räntebesked från Fed i fokus.

Stockholmsbörsen steg större delen under tisdagens handel, men föll i sluthandeln vilket innebar att storbolagsindexet OMXS30 stängde strax under nollan med -0.04% till 1418.5 punkter. Omsättningen uppgick till 11 miljarder på Stockholmsbörsen under tisdagen när vinnaren Modern Times Group steg +4.70%, medans förloraren SSAB föll -3.17%. NGM-börsens omsättning uppgick till 284 miljoner kronor, och vinnaren blev LC-Tec Holding som steg hela +152.31%, samtidigt som Metallvärden i Sverige TO1 föll -56.52%. Amerikanska börser öppnade starkt på tisdagen inför dagens stora räntebesked, men handlades söderut större delen av dagen och trots att vi stängde på dagslägsta avslutade S&P 500 +0.03% till 2139.8 punkter. Asiatiska börserna handlas positivt under natten inför det japanska räntebeskedet. Tokyo noterar en uppgång på +0.99%, och Hong Kong visar en uppgång på +0.31%. Volatilitetens resa har fortsatt för oljan som efter nattens handel klivit tillbaka kring 46.50 dollar igen, och det blir intressant att se om vi får några överraskningar kring dagens oljelagersiffra.

Dagens fokus:

  • BOJ: räntebesked
  • Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 6/9 kl 9.30
  • Fed: räntebesked, nya prognoser kl 20.00
  • USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Tisdagens handel avslutade i stor utsträckning kring nollan, till svagt positivt runt om i världen.

Avvaktande sentiment inför dagens räntebesked från både japanska centralbanken BOJ och amerikanska centralbanken Fed som alltså idag lämnar räntebesked.

Trots att Sverige klev över 1423 punkter vid två kortfattade tillfällen, fanns det inte tillräckligt med köpare vid tillfället, således lyckades vi inte finna mark över denna nivå på tisdagen, där även volymen föll.

Efter en svag öppning handlades alltså tisdagen i stor utsträckning till plus, men trots att vi nådde dagshögsta strax under 1425 punkter, stängde vi strax under nollan.

BOJ lämnade på onsdagsmorgon depositräntan oförändrad på -0.1 procent, där hälften av analytiker hade förväntat sig ett oförändrat besked och andra delen väntat sig en sänkning till -0.20 procent. Centralbankschefen Haruhiko Kuroda håller presskonferens kl 8.30.

OMXS30 (dagsdiagram)

Dagens handel förväntas öppna positivt, och vi ser även bland både japanska och amerikanska terminer denna morgon ett tydligt trendskifte där vi gått från ett svagt negativ och svagt positiv trend till att vända till ett tydligt positivt humör efter att BOJ lämnade räntan oförändrad, vilket vidare ger stöd till en positiv öppningen runt om i Europa.

Därmed har sannolikheten för att vi ska eventuellt ska kunna lyfta oss över 1423 punkter idag ökat, även om vi tror att det kan bli en sidledes handel i sin helhet inför amerikanska räntebeskedet kl 20.00 ikväll.

Vi räknar med tydligt motstånd även denna dag vid 1423 punkter trots att vi ser möjligheten till att finna mark däröver.

Vid varje tillfälle vi utmanar denna känsliga prisnivå vid 1423, så ökar samtidigt sannolikheten att vi till sist kommer att lyckas finna mark häröver, eftersom vi inte upplever några större rekyler efter varje utmanande.

Att vi även ställer oss sedan tidigare positiv utifrån ett längre perspektiv har vi även stöd rent tekniskt, vi har noterat allt högre toppar och bottnar sedan i somras samtidigt som vi bröt oss över 200 dagars glidande medelvärde i början av augusti efter ett års handel under detta medelvärde.

Vår bedömning om ökad volatilitet kvarstår fortsättningsvis under veckan, och inte minst bör vi se en avreaktion oavsett beslut på onsdagen kring räntebeskedet i USA, men även kring öppningen i Europa på torsdagsmorgon.

Våra motstånd kvarstår på onsdagen vid 1423 och 1453 punkter, samtidigt som våra stöd inväntar sedan tidigare vid 1410, 1400 och därefter 1380 punkter.

Dagens makroagenda är helt fullspäckad, vi har haft räntebesked från Bank of Japan som lämnade räntan oförändrad samtidigt som man introducerar ett QQE-program för att få kontroll på avkastningskurvan.

Redan en halvtimme efter börsöppning i Sverige så får vi protokoll från policymötet den 6 september, och vi får helt enkelt se om vi får svar på de frågor med bland annat under vilka villkor som ledamöterna kan tänkas argumentera för att förlänga obligationsköpen en bit in på 2017.

Dagens största fokus landar kl 20.00 då vi får räntebesked från amerikanska centralbanken, och frågan är om det även här blir oförändrat räntebesked enligt förväntningarna, eller om Fed kommer skapa panik och ökad volatilitet på marknaden idag.

Ett avvikande resultat skulle innebära ökad volatilitet, som vid ett sådant utfall skulle återspegla åtminstone inledningsvisa handeln på torsdagen.

Alfa Laval föll nästan två procent inledningsvis på tisdagen när Credit Suisse lyfter marknadsrisker i tisdagens sänkta riktkurs.

Credit Suisse sänker på tisdagen sin rekommendation för bolagets aktie till underperform från tidigare neutral. Riktkursen sänks samtidigt till 115 från tidigare 125 kronor.

Bakgrunden till nedgraderingen menar Credit Suisse att riskerna för både volymer och marginaler fortsätter at försämras inom Alfa Lavals division Marine & Diesel.

Banken skrev att de färska trenderna inom fartygsbeställningen visar minus 70 procent sedan årsskiftet, vilket ej reflekteras på marknaden.

Bolaget har sedan tidigare rapporterat presenterat nya strategimål, där en högre organisk tillväxt står i fokus.

Sedan sommaren i år har kampen kring MA 200 fortsatt, och det blir intressant att se om vi kommer finna stöd över denna nivå eller om vi gör ett förnyat försök på MA 100.

Alfa Laval (dagsdiagram)

Även Sandvik föll under tisdagen en procent på sänkt rekommendation från Credit Suisse.

Credit Suisse sänkte på tisdagen även Sandvik till underperfrom från neutral. Däremot upprepas riktkursen 81 kronor i dagens analys.

Bakom den sänkta rekommendationen ligger en kortsiktig risk till avmattning på slutmarknaderna i Sandviks vändskärsdivision SMS, samtidigt som att konkurrensen i branschen ökat.

Under tisdagen publicerade vi under eftermiddagen på Tradingportalen nyheten att Carnegie till skillnad från Credit Suisse ser gott om möjligheter, och lyfter betydande sparpotential kvar i Sandvik, framförallt inom försäljnings- och administrationskostnader. Carnegie skrev i sin analys ”Vi inkluderar bara en del av denna potential i våra prognoser och menar att framgång i detta kan innebära ytterligare 15 kronor per aktie”.

Carnegie lämnade även ett optimistiskt scenario, då man räknar på vad en konjunkturförbättring skulle kunna innebära, en uppgång till 160 kronor per aktie.

Rent tekniskt har vi haft svårigheter att kliva över årshögsta notering tillika tydligt motstånd från 2013, 2014 och 2015, och vi har sedan dess haft svårigheter efter rekylen att bryta oss igenom 50 dagars glidande medelvärde.

Sandvik har stigit över 23 procent sedan årsskiftet.

Sandvik (dagsdiagram)

Brexit effekter i tisdagens rapport från CFD aktören IG.

Bolaget presenterade på tisdagen i sin kvartalsrapport för det brutna räkenskapsåret att intäkterna ökat med 5.1% på årsbasis.

Svag handelsaktivitet kring och efter Brexit är en av effekterna som CFD aktören IG upplever just nu, då man även höjde marginalkraven kring Brexit folkomröstningen för deras kunder, för att säkra den långsiktiga relationen säger bolaget.

Bolaget som nyligen öppnat kontor i Schweiz och Dubai genererar nu nästan hälften av sina intäkter utanför Storbritannien, men även om kundtillväxten ökat med 11 procent utanför Storbritannien, så har framförallt intäkterna per kund minskat med två procent.

Kostnader kring den nya plattformen har även tagit upp en del av vinsten, som i sin helhet under första halvåret minskade 2.8 procent till 98.6 miljoner pund.

CFD aktören CMC Markets varnade redan i början av september om något svagare sommar aktivitet bland kunderna, och har tappat hela 18 procent sedan dess.

IG Group, CMC Markets (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

– Japan: handelsbalans augusti kl 1.50

– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Övrigt

– BOJ: räntebesked

– BOJ: Haruhiko Kuroda håller presskonferens efter räntebesked kl 8.30

– Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 6/9 kl 9.30

– Fed: räntebesked, nya prognoser kl 20.00

– Fed: chefen Janet Yellen håller presskonferens efter räntebesked kl 20.30

– Nya Zeeland: RBNZ lämnar räntebesked kl 23.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gjorde inte något större väsen av sig under tisdagen då den parkerade tämligen nära nollstrecket i väntan på centralbanksbesked från Bank of Japan och Federal Reserve på onsdagen. Bland de större europeiska handelsplatserna noterades också mindre rörelser.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ungefär oförändrat till nivån 1.418. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde drygt 11 miljarder kronor.

En klar majoritet av bedömare väntar sig att den japanska centralbanken ska komma med nya lättnader och att den amerikanska motsvarigheten vilar på räntehanen. Fokus riktas snarare på när en amerikansk räntehöjning kan väntas.

”Både i USA och Sverige har vi i veckan haft relativt små och avvaktande rörelser i ett vänta och se-läge. Marknaden väntar på onsdagens räntebesked från USA där det lutar åt en oförändrad ränta, men jag tror att vi kommer få höra en mer hökaktig retorik om utsikterna”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

På svenskt börsgolv tappade SSAB A drygt 3 procent. I fatet låg möjligen att det amerikanska stålbolaget Steel Dynamics på måndagskvällen flaggat för en lägre vinst än väntat. I förra veckan spådde ett annat amerikanskt stålbolag, Nucor, en lägre vinst än konsensussynen.

Sandvik och Alfa Laval sjönk 0,9 respektive 2,9 procent. Credit Suisse har sänkt de två verkstadsaktierna till underperform från neutral. Gällande Alfa Laval menade analyshuset att marknaden fortsätter att underskatta risken inom Marindivisionen.

I verkstadssektorn steg ABB 1 procent. Bolagets ledning har anlitat investmentbanken Goldman Sachs för att försvara sig mot ägare som vill knoppa av kraftdelen, rapporterade Dagens Industri.

Hälsovårdsbolagen utgjorde bästa sektorerna i Europa. Astra Zeneca steg 0,3 procent medan Sobi var upp över 1 procent. Oljebolagen korades till sämsta bransch. Lundin Petroleum sjönk 0,5 procent medan Enquest backade 2 procent.

Bland bolag som drog uppåt återfanns Fingerprint som steg 3,5 procent samtidigt som Kinnevik var 1,3 procent högre. Macquarie har tagit upp bevakning av det Kinnevikdelägda bolaget Zalando med rekommendationen outperform. I måndags lyfte Handelsbanken Capital Markets sitt Kinnevik-råd till köp.

Fastighetsbolaget Balder tappade marginellt sedan det köpt fastigheter med värde på drygt 4 miljarder kronor från Anders Hedin Invest som blir storägare i Balder. I anslutning till affären gjorde Balder en riktad nyemission.

Bioteknikbolaget Cantargia backade 5,5 procent på First North sedan det meddelat om att det planerar en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor.

Free2move avancerade 30 procent på NGM sedan det inkluderats som part i det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige.

Cassandra Oil tappade 12 procent efter avbrutet samarbete med Ragn-Sells.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1418.44
2964.86
10393.86
6830.79
2139.76
18129.96
5241.35
16655.4
23603.86
1.11
9.58
8.61
44.82
46.44
-0.04%
-0.12%
0.19%
0.25%
0.03%
0.05%
0.12%
0.99%
0.31%
-0.17%
-0.06%
0.10%
1.75%
1.22%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.