Home > Morgonrapport: Positiv öppning väntas

Morgonrapport: Positiv öppning väntas

Stockholmsbörsen stängde torsdagen i positiva tecken efter att en stark avslutningshandel vänt den tidigare negativa trenden. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut upp 3,24 procent till nivån 1380,58. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning. 

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände till positivt under torsdagseftermiddagen i samband med öppningen i USA. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut upp 3,24 procent till nivån 1380,58. Omsättningen under torsdagen hamnade på 36,3 miljarder kronor.

Likt tidigare handelsdagar i veckan var det stora skillnader mellan toppen och botten av OMXS30 under torsdagen. Bland toppositionerna återfanns Essity och SCA upp över 8 procent medan Hexagon och Autoliv båda sjönk över -3 procent.

Swedbank, som stängde torsdagen upp blygsamma 2,8 procent i jämförelse med sektorkollegorna, väntade igår svar från Finansinspektionen gällande utredningen för penningtvätt. FI fastslog under kvällen att utifrån bedömningar kring nuvarande och tidigare regelverk att myndigheten maximalt hade kunnat ge banken en sanktionsavgift på 5,62 miljarder kronor men beslutet hamnade till slut i en varning och en sanktionsavgift på 4 miljarder kronor.

Även övriga europeiska börser vände till plus igår sedan ECB aviserat stimulansåtgärder för att motverka den tilltagande pandemin. Tyska DAX-index steg 2,0 procent, franska CAC 40-index 2,7 procent och brittiska FTSE 100-index 1,8 procent. I Tyskland slutade Lufthansa upp 8 procent trots att man inte kan komma med en prognos för 2020 års rörelseresultat i samband med fredagens kvartalsrapport på grund av den osäkerhet som coronaviruset orsakat. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade torsdagen upp 3,1 procent.

Börserna på Wall Street tog rygg på Europa under torsdagen och vände till positivt. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 1,0 procent, det bredare S&P 500 0,5 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex 2,3 procent. Precis som index-utvecklingen indikerar blev teknikaktier vinnare under torsdagen. Däribland steg Netflix 5,2 procent.

Efter onsdagskvällens besked från ECB följde en fullspäckad torsdag sett till centralbanksaktivitet. Inledningsvis tillförde Bank of Japan likviditet via lån mot säkerhet och utökade köp av statsobligationer. Australiens centralbank sänkte räntan med 25 punkter till 0,25 procent, ska börja köpa statsobligationer och inför ett tak på en treårig statsobligation på 0,25 procent. Vidare signalerade Norges Bank att man är villig att intervenera för att stärka kronan efter de ”extraordinära förhållanden” på valutamarknaden de senaste dagarna. Under eftermiddagen sänkte Bank of England räntan med ytterligare 15 punkter till 0,10 procent, samtidigt som de återstartar QE-programmet med 200 miljarder pund i köp. Avslutningsvis meddelade Riksbanken under kvällen att men börjar auktioner av dollarlån i nästa vecka. Man har även beslutat att ta bort ett antal begränsningsregler för bostadsobligationer och kommer att börja köpa företagsobligationer som en del av sitt tillgångsköpprogram.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

  • Tyskland: PPI februari kl 8.00
  • EMU: bytesbalans januari kl 10.00
  • Storbritannien: CBI industritrender mars kl 10.30
  • USA: försäljning befintliga bostäder februari kl 16.00

Övrigt:

  • Ryssland: räntebesked kl 11.30

Senaste börsnyheterna

Handeln på Stockholmsbörsen var på torsdagen, precis som föregående handelsdagar i veckan, slagig. Under president Donald Trumps tal tog optimismen över och index steg tydligt under den sista timmens handel.

Vid stängning var Stockholmsbörsens upp 3,2 procent till nivån 1.381. Aktier för 36,3 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. På de ledande europeiska börserna var DAX i Frankfurt och CAC40 i Paris upp omkring 2 procent.

Inom storbolagsindex OMXS30 var SCA upp 9,6 procent tätt följd av avknoppningen Essity som steg drygt 8 procent. Ericsson meddelade på torsdagen att det tecknat ett femårigt avtal med en operatör för att bygga ut 5G i Hongkong. Aktien steg 7 procent.

Även H&M studsade upp strax över 7 procent. Klädjätten är ett av de storbolag som straffats hårdast av turbulensen och även med dagens uppgång är aktien ner närmare 44 procent den senaste månaden.

Bland bankerna stod Nordea och SHB 5,5 respektive 6,8 procent högre. Swedbank, där marknadens blickar väntar på torsdagens eventuella besked från Finansinspektionen angående utredningen av penningtvättsärendet, var upp mer måttliga 2,8 procent.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv bedömer att coronavirusutbrottet sannolikt kommer ha en negativ inverkan på bolagets verksamhet och vidtar med anledning av detta kostnadsbesparande åtgärder. Aktien var som mest ner över 11 procent men återhämtade sig och stängde ner 3,5 procent.

Recipharm, kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin, rusade i samband med ett tv-sänt tal av Donald Trump där presidenten sade att han uppmanat FDA att undersöka huruvida läkemedlet Chloroquine kan användas vid behandling av corona. Recipharm säljer läkemedlet under produktnamnet Klorokinfosfat RPH Pharma. Aktien var vid stängning upp 10 procent.

Flera bolag meddelade på torsdagen att föreslagna utdelningar kommer att dras in. Däribland fastighetsservicebolaget Coor som meddelade att extrautdelningen dras tillbaka mot bakgrund av osäkerheten i coronavirusets kölvatten och aktien var ner 13,3 procent.

Trelleborg har nästan halverat sitt utdelningsförslag med anledning av coronapandemin. Aktien var dock ner blygsamma 0,5 procent.

Axfood handlas från torsdagen utan rätt till delårsutdelning om 3:75 kronor. Aktien backade dock nära 11 kronor, motsvarande 5,4 procent. Trots torsdagens nedgång är aktien upp över 11 procent hittills under veckan. Detta i likhet med flera andra bolag med dagligvaruanknytning så som Ica och Midsona.

Skistar, som under den förra veckan pressades hårt av stängda anläggningar i Norge i ett försök att begränsa spridningen av corona, steg 8 procent på torsdagen. DNB Markets har höjt sin riktkurs till köp från behåll för Vinterturismbolaget.

I den pressade bettingsektorn drog mobilspelsoperatören Leo Vegas iväg över 17 procent. Affärsvärlden gav i det senaste numret köpråd på mobilspelsbolaget. Uppåt var det även för Better Collective. Kundanskaffningsbolaget meddelade på torsdagen att det initierat ett återköpsprogram av egna aktier om maximalt 5 miljoner euro. Aktien var upp över 14 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.