Home > Morgonrapport: Positiv veckoinledning väntas

Morgonrapport: Positiv veckoinledning väntas

Stockholmsbörsen avslutade fredagens handel på minus efter en svag eftermiddag i spåren av den amerikanska jobbrapporten. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, stängde till slut ned -1,58 procent till nivån 1404,59, vilket tog veckans utveckling till negativa -1,04 procent. Under natten har de asiatiska marknaderna överlag inlett veckan i uppåtgående riktning. 

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände till negativt under fredagen sedan den amerikanska jobbrapporten misslyckats med att ingjuta optimism på marknaderna. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut ned -1,58 procent till nivån 1404,59. Föregående veckas utveckling hamnade därmed på negativa -1,04 procent. Omsättningen under fredagen hamnade på relativt låga 17 miljarder kronor.

Fokus på Stockholmsbörsen i fredags var H&M som avslutade handeln ned -1 procent efter en svängig utveckling som tidigare sett aktien betydligt ovanför nollstrecket. Klädbolaget redovisade i fredags starka siffror för det första kvartalet men uppvisade samtidigt svag försäljningsdata från i mars månad.

I botten av storbolagsindexet återfanns däremot Telia ned hela -6,4 procent efter att ha tilldelats sänkta rekommendationer och handlats exklusive utdelning.

Även övriga europeiska börser tog ett kliv nedåt i fredags efter en svag avslutningshandel. Tyska DAX-index backade -0,5 procent, franska CAC 40-index -1,6 procent och brittiska FTSE 100-indexet -1,6 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade fredagen ned -1,0 procent.

Börserna på Wall Street tog rygg på Europa handlades lägre under fredagen sedan den amerikanska jobbrapporten bekräftade det dystra läget som den amerikanska ekonomin befinner sig i. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned -1,7 procent, det bredare S&P 500 -1,5 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex -1,4 procent.

Under fredagseftermiddagen bekräftade den amerikanska sysselsättningsrapporten för mars det kritiska läge som den amerikanska ekonomin befinner sig i. Rapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade med -701.000 personer samtidigt som arbetslösheten steg till 4,4 procent. Analytiker hade räknat med -100.000 personer och en arbetslöshet på 3,8 procent. Det skall även tilläggas att undersökningen bara innehåller data till mitten av mars vilket innebär att situationen lär vara ännu värre. ”Vi är fortfarande förhoppningsfulla om att många av dessa jobbförluster kommer att kunna vändas rätt snabbt när väl viruset har fåtts under kontroll – trots allt berodde nästan hela uppgången i antalet arbetslösa på tillfälliga snarare än permanenta uppsägningar – men det är tydligt att pandemin redan hat haft en mer betydande påverkan på arbetsmarknaden än de flesta trodde för bara en vecka sedan. Det ökar sannolikheten för att kongressen snart måste ge ytterligare finanspolitiskt stöd till hushåll och företag”, sade Capital Economics Andrew Hunter.

Vidare låg fokus i fredags på inköpschefsindex för tjänstesektorn. I Sverige sjönk tjänste-PMI till 46,9 i mars från 56,4 föregående månad, vilket var betydligt över väntade 35,3. ”Nedgången i PMI-tjänster mildrades dock av stigande leveranstider, men är sannolikt mer av ett utbudsproblem än en ökad efterfrågan. Den underliggande utvecklingen i PMI-tjänster kan därför vara lägre”, sade Jörgen Kennemar, Swedbank.

Ute i Europa sjönk tjänste-PMI hela vägen ned till definitiva 26,4 i mars, ned från 52,6 föregående månad och lägre än preliminärt rapporterade 28,4. Uppdelat sjönk bland annat indexet i Spanien till 23,0 medan Italiens uppmätte 17,4.

Avslutningsvis visade amerikanska ISM-index för tjänstesektorn på en mindre nedgång till 52,5 i mars, från 57,3 i februari, men väntat var en betydligt större nedgång till 44,0.

Den kommande veckan är relativt skral sett till tyngre makrostatistik. Idag, måndag, presenteras orderingången från den tyska industrin. Dock laggar statistiken vilket innebär att dess aktualitet är begränsad.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

  • SEB: boprisindikator april kl 6.30
  • Tyskland: industriorder februari kl 8.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • AF: varselstatistik kl 11.30

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades sidledes under stora delar av fredagen i väntan på eftermiddagens amerikanska jobbrapport, som när den anlände inte bidrog till att höja börshumöret på världens börser.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,6 procent till nivån 1.405. Aktier för 17 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Veckan summerade till en nedgång på drygt 1 procent. På de europeiska börserna var riktningen liknande på motsvarande index med nedgångar mellan 0,5 och 1,9 procent i Frankfurt och Paris.

Eftermiddagens amerikanska arbetsmarknadsstatistik var värre än befarat, där ökningen av arbetslösheten visade på den största uppgången mellan två månader på 45 år. Då var inte de senaste veckornas dramatiska ökning av nyanmälda arbetslösa inkluderade i siffrorna.

På Stockholmsbörsens var bolag med stigande aktiekurser lätträknade inom OMXS30-indexet, där de defensiva aktierna hade en något bättre dag.

Astra Zeneca var bästa bolag med en uppgång på 1,6 procent. Strax bakom steg Getinge upp 0,9 procent.

Hexagon meddelade att covid-19 har haft ”en mindre negativ påverkan” på det första kvartalet. Bolaget bedömer fortsatt en något lägre aktivitet i det kommande kvartalet, och drog även tillbaka utdelningsförslaget. Aktien steg 0,5 procent.

H&M stod för dagens utropstecken när modeföretaget rapporterade starka siffror för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Under mars sjönk dock försäljningen med 46 procent, och klädjätten räknar med att gå med förlust innevarande kvartal. Aktien var länge i topp bland storbolagen men hade vid stängning halkat ner till en nedgång på 1 procent.

Längst ner syntes Telia och Swedish Match som båda handlades utan rätt till utdelning och var ner 6,4 respektive 3,7 procent. Båda bolagen backade mer än motsvarande utdelningar.

Spelbolagen utvecklades överlag starkt. Kindred steg 6,5 procent efter en uppdatering av det första kvartalet som visade ett högre spelöverskott jämfört med föregående år. Högre sportbokamarginal fram till att sportevenemang började ställas bidrog till att lyfta intäkterna. Även Kambi och Betsson steg med 8,5 respektive 5,9 procent.

Endomines som steg omkring 13 procent på torsdagen efter att gruvbolaget meddelat att anrikningsverket Orogrande vid Friday-gruvan i Idaho tagits i drift under mars, adderade ytterligare 10 procent på fredagen.

Uppåt var det också för Avanza som steg 13,6 procent. Nätbanken har fått höjd rekommendation från ABG till köp (behåll), och från SEB Equities till behåll (sälj).

SEB Equities höjde även sin rekommendation för ICA med två steg till köp från tidigare sälj. Dagligvarubolaget var upp 3,4 procent. Konkurrenten Axfood var samtidigt upp dryga 3 procent.

Alzecure Pharma rusade omkring 30 procent efter att forskningsbolaget presenterat ”viktiga” prekliniska data kring läkemedelskandidaten ACD856 som bolaget anser har lovande egenskaper kring minnesförbättring.

I samma sektor föll Oncology Venture med cirka 11 procent på First North. Aktien har observationsnoterats.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto