Home > Morgonrapport: Positiv veckoinledning väntas

Morgonrapport: Positiv veckoinledning väntas

Stockholmsbörsen fortsatte djupt nedåt under fredagen efter en blodröd veckohandel. Vid stängning noterades det svenska storbolagsindexet, OMXS30, ned -3,06 procent till nivån 1668,84. Under natten har de asiatiska marknaderna överlag inlett veckan i uppåtgående riktning sedan förhoppningar om lättnader höjt humöret. 

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Fokus under måndagen ligger på inköpschefsindex från tillverkningsindustrin. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen avslutade en blodröd börsvecka i samma svaga anda som präglat dagarna dessförinnan. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut ned -3,06 procent till nivån 1668,84. Föregående veckas nedgång summerades därmed till -11,19 procent vilket är den sämsta sedan finanskrisen. Omsättningen under fredagen hamnade på 25,3 miljarder kronor.

Efter förra veckans nedgångar som såg majoriteten av världens börser falla runt -10 procent har nu pressen och förväntningarna ökat på finans- och penningpolitiska lättnader. Såväl Federal Reserve som Bank of Japan har gjort särskilda uttalanden med budskapet att de är redo att agera. Enligt CME:s Fed watch tool har marknaden nu till fullo prisat in en sänkning med 50 punkter vid Fed-mötet den 18 mars. Till årsskiftet är cirka 100 punkters sänkning inprisat.

I ett storbolagsindex där samtliga 30 bolag stängde på minus utvecklades defensiva Swedish Match och Astra Zeneca sämst med nedgångar över -5 procent i fredags. Likt tidigare dagar i veckan kan man konstatera att i stort sett alla bolag på Stockholmsbörsen tyngdes av oron över coronaviruset och dess implikationer för världsekonomin.

Bland övriga europeiska börser var det liksom i Sverige kraftiga nedgångar under veckans sista handelsdag. Tyska DAX-index sjönk -3,9 procent, franska CAC 40-index -3,4 procent och brittiska FTSE 100-index -3,5 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade fredagen ned -3,7 procent.

Även börserna på Wall Street inledde fredagen djupt nedåt men vände uppåt något under avslutningshandeln. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex -1,4 procent och det bredare S&P 500 ned -0,8 procent medan Nasdaqs tekniktunga kompositindex förblev oförändrat.

Makroveckan inleddes med det så aktuella kinesiska inköpschefsindexet för industrin. Indexet föll i februari till rekordlåga 35,7, från 50,0 senast i januari. Tidigare bottennotering låg på 38,8 i november 2008. Förväntningarna ligger nu på att BNP för det första kvartalet blir ett djupt hack i kurvan i den kinesiska ekonomin. ”Ju längre karantänen trycker ned den ekonomiska aktiviteten i Kina, desto mer stiger de ekonomiska kostnaderna. Det är både en utbuds- och efterfrågechock. För de flesta länder kommer detta att kännas av, det blir ett direkt slag då exporten till Kina minskar”, skrev Pimco i en analys.

Vidare under måndagen följer inköpschefsindex från tillverkningsindustrier i Sverige, övriga Europa samt USA. Till skillnad från nattens kinesiska siffror väntas indexen från andra håll stå emot relativt starkt med mindre nedgångar i februari.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

 • Japan: Industri-PMI (def) februari kl 1.30
 • Kina: Caixin industri-PMI februari kl 2.45
 • Indien: Industri-PMI februari kl 6.00
 • Ryssland: Industri-PMI februari kl 7.00
 • Silf/Swedbank: Industri-PMI februari kl 8.30
 • Frankrike: Industri-PMI (def) februari kl 8.45
 • Spanien: Industri-PMI februari kl 9.15
 • SCB: investeringsenkäten kl 9.30
 • Italien: Industri-PMI februari kl 9.45
 • Tyskland: Industri-PMI februari kl 9.55
 • EMU: Industri-PMI (def) februari kl 10.00
 • Storbritannien: Industri-PMI (def) februari kl 10.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • Danmark: Industri-PMI februari kl 11.00
 • Brasilien: Industri-PMI februari kl 14.00
 • USA: Markit industri-PMI (def) februari kl 15.45
 • USA: bygginvesteringar januari kl 16.00
 • USA: ISM industri-PMI februari kl 16.00
 • Konjunktur: JP Morgan global industri-PMI februari kl 17.00

Övrigt:

 • OECD: interimsprognos kl 11.00

Senaste börsnyheterna

Stockholmbörsen fortsatte nedåt på fredagen då nyheter relaterade till coronavirusets spridning återigen dominerade. Inom det svenska storbolagsindexet backade samtliga aktier under veckans sista handelsdag.

OMXS30 backade 3,1 procent under fredagen till nivån 1.669 och veckans storbolagsindextapp summerades därmed till drygt 11 procent.

Utvecklingen på de större Europabörserna var likartad med nära 4 procents nedgång för DAX i Frankfurt under fredagen samt 12,5 procent för hela veckan.

”Under åtminstone de två till tre senaste åren så har det primärt varit tweets från Donald Trump eller svängningar från centralbanker som ändrat läget i perioder med risk av. Det är väldigt lite som den förstnämnde kan göra för att kontrollera den globala spridningen av viruset och inte heller centralbanker kan göra mycket”, skrev Deutsche Bank i ett marknadsbrev på fredagen.

Eventuella tecken på att virusets spridning ebbar ut och inte riktigt accelererar utanför Kina på det sätt som viruset spreds i Hubei-provinsen vore enligt investmentbanken det som skulle kunna medföra en studs upp på finansiella marknader. Sådana tecken verkar dock ”inte troliga i närtid” i och med den snabba spridningen i Italien. Deutsche Bank nämner på den mer positiva sidan att Japan förefaller kunnat ha hindrat spridningen relativt väl.

Världshälsoorganisationen (WHO) ändrade på fredagen bedömningen till att risken för en global spridning av covid-19-viruset nu är ”mycket hög” till följd av att smittofall har spridits från Italien och Iran till ett flertal länder.

Amerikanska statsobligationsräntor drog ned runt 10 punkter på fredagen och inte heller den normalt säkra hamnen guld höll uppe utan föll 3 procent. Oljepriset retirerade omkring 4 procent till de lägsta nivåerna sedan 2018.

Flera tung namn som H&M och Ericsson föll 4 procent. SAS som varit under stark press de senaste dagarna, och veckorna, stack ut med en uppgång om 4 procent.

Bland bolagen inom OMXS30 var verkstadsjätten Atlas Copco bäst presterande med runt 0,5 procents kurstapp. Aktien brukar klassas som ett relativt kvalitetspapper och bolagets vd flaggade för ett aktieköp om en miljon kronor på fredagen. Normalt sett defensiva snusbolaget Swedish Match och läkemedelsbolaget Astra Zeneca var däremot svagast presterande inom indexet, båda med tapp på omkring 6 procent.

Nästan alla tillgångsslag backade, så även guldet. Guldbolaget Semafo rasade 12 procent för dagen. Lundin Gold föll med 12 procent.

Fredagen innebar slutet på rapportperioden och det var sista dagen för bolagen att öppna böckerna för det fjärde kvartalet. Många småbolag inkom med rapporter. Bland de fåtaliga aktier som noterades högre fanns rapporterande Xbrane Biopharma som lyfte 17 procent.

Folkhälsomyndigheten i Polen har återkallat MTG:s tillstånd att ha publik på plats vid e-sport-eventet IEM Katowice som inleds på fredagen. Detta med anledning av coronaviruset. MTG sänktes omkring 10 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.