Home > Morgonrapport: Positiva reaktioner i USA och Asien efter FED-protokoll, Europa rycks med?

Morgonrapport: Positiva reaktioner i USA och Asien efter FED-protokoll, Europa rycks med?

God Morgon

De amerikanska börserna steg rejält efter att FED-protokollet tillkännagivits marknaden. Där framkom att FED-direktionens majoritet var öppna för en räntehöjning i december men att en höjning skulle ske gradvis, och att den förväntade räntebanan nedjusteras något. Marknaden tolkade detta positivt och S&P500 steg 1,62 %, samt tekniktunga NASDAQ composite steg 1,79 %. Apple steg drygt 3 % efter köprekommendation vilket gav stöd till den positiva utvecklingen.

De positiva tongångarna västerut tar även fart på börserna österut. Asien stiger överlag där bland annat Hang seng index 1,15 % upp, och japanska NIKKEI är 1,23 % upp trots avvaktande bank of Japan som idag behöll räntenivån oförändrad.

Svenska ledande terminer indikerar en positiv börsöppning såhär tidig morgon.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagens handelsdag slutade i stort sett oförändrat, till punkterna 1514,18. Efter en inledande rekyl från tisdagens starka utveckling steg börsen försiktigt fram mot lunchtid där den höll sig, förutom en liten dipp kring usa-

OMXS30, möjligt utbrott upp i sikte efter stark amerikansk börs och fortsatt positiva tongångar i Asien.
OMXS30, möjligt utbrott upp i sikte efter stark amerikansk börs och fortsatt positiva tongångar i Asien.

öppningen.

Omsättningen på stockholmsbörsen stannade kring låga 10,7 miljarder kronor.

Läget är i stort sett detsamma som för igår, dock indikerar en oförändrad dag trots rally och terrorhot att investerarna fortsatt väljer att avvakta. De amerikanska börserna steg rejält efter att FED-protokollet blivit tillgänglig för marknaden. Asien tog vid börsuppgången och mycket tyder på att den fortsätter under dagen i Europa. Det är möjligt att vi ser en viss konsolidering om vi stiger mer inom kort, innan börsen är villig att ta en ny riktning. Den låga omsättningen behöver ökas igen för att ge ytterligare stöd till uppgången och kanske är det, rådande säkerhetspolitiska situation många väljer att avvakta med vare sig köp eller sälj.

Säkerhetspolitiska läget i parisdådens efterspel börjar göra sig till känna. Det är en nervositet och orolighet i Europa nu, som förhoppningsvis lägger sig snart.

SÄPO höjde hotnivån mot Sverige till en 4a på en 5-gradig skala och anhöll en man i sin frånvaro. Köpenhamns flygplats evakuerades efter ett misstänkt föremål som visade sig vara falskt. Hannover stod under tisdagskvällen i skräck där vänskapsmatchen mellan Tyskland och Nederländerna fick avbrytas och evakueras. Än så länge påverkar det inte bolagen överlag och därmed inte börsen som helhet, men håller denna osäkerhet i sig lär vi se effekter på efterfrågan, speciellt om det håller i sig fram mot december och den viktiga julhandeln.

 

Idag tar makroagendan fart igen och vi har en del viktigt på agendan.

Statistiska centralbyrån presenterar arbetslösheten för oktober månad, vilken väntas ligga oförändrad kring 6,7 %. Tar vi hänsyn till säsongsjusterat väntas den också hamna på oförändrade 7,3 %. Riksbankens egna prognoser vittnar om en säsongsjusterad arbetslöshet under det fjärde kvartalet på 7,17 %.

Lite senare under dagen talar Stefan Ingves under rubriken ”bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning ur ett centralbanksperspektiv”. Ingves som varit skarpt tveksam till hushållens skuldsättning och var en av de stora anledningarna till att han väntade så pass länge innan han sänkte räntan och inledde QE-paketet. Nu väntar fortsatt hårda ord men i handlingen har han gått tillbaka till sitt jobb att försöka få upp inflationen. Hushållens skuldsättning är politikernas problem, även om de inte kommer till skott att vilja lösa det.

Intressant från ECB väntas vara det penningpolitiska protokollet från senaste mötet. Draghi har hintat om en ny utvärdering av QE-paketen vid decembermötet, därav kan protokollet vara intressant om några nya indikationer nämns där.

Hålltider under dagen:

– Japan: handelsnetto oktober kl 0.50
– SCB: arbetslöshet oktober kl 9.30
– SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 3 kv kl 9.30
– EMU: bytesbalans september kl 10.00
– Storbritannien: detaljhandel oktober kl 10.30
– Storbritannien: CBI ordertrend november kl 12.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg hushållsindex, veckodata kl 15.45
– USA: Philadelphia Fed index november kl 16.00
– USA: ledande indikatorer oktober kl 16.00

– ECB: penningpolitiskt protokoll kl 13.30
– Fed: Dennis Lockhart talar om USA-ekonomin kl 18.30
– BOJ: räntebesked

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: arbetslöshet oktober

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den ojusterade arbetslösheten ha varit oförändrad på 6,7% jämfört med i september. Även i säsongsjusterade termer väntas arbetslösheten ha varit oförändrad, på 7,3 procent. Enligt Riksbankens prognos ska den säsongsjusterade arbetslösheten vara 7,17% under fjärde kvartalet.

kl 10.30: Storbritannien: detaljhandel oktober

Försäljningen väntas ha sjunkit 0,5% jämfört med i september, då den steg med oväntat starka 1,9%.

kl 13.05: Riksbanken: Stefan Ingves håller talet ”Bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning ur ett centralbanksperspektiv”, publiceras

Riksbankschefen lär fortsätta sin evighetslånga kamp för att förmå politiker och myndigheter att vidta åtgärder för att begränsa riskerna. Hans framgångar så här långt lämnar kanske en del övrigt att önska, men lita på att Stefan Ingves inte kommer att sluta försöka.

kl 13.30: ECB: penningpolitiskt protokoll

ECB:s protokoll har inte varit överdrivet utförliga under den hittills korta period som de har publicerats. Men givet chefen Mario Draghis påtagligt mjuka signaler vid presskonferensen efter räntebeskedet bör protokollet studeras noga för eventuella ytterligare signaler om förutsättningarna för nya lättnader i december.

kl 16.00: USA: Philadelphia Fed index november

Detta industriindex har kommit in överraskande svagt de senaste månaderna, men nu väntas åtminstone en uppgång till -0,3 i november, från -4,5 i oktober.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde oförändrad på onsdagen. Nyhetsflödet präglades av oro över verkliga och falska terrorhot, som eldstrider i en av Paris förorter och en utrymning av Köpenhamns flygplats på grund av en upphittad väska.

På eftermiddagen meddelade Säpo att hotnivån mot Sverige höjs från tre till fyra, och att åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett förundersökning om förberedelse till terroristbrott. Börsen tog dock terrornyheterna relativt lugnt.

Vid stängning var OMXS30 oförändrat på nivån 1.514. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på låga 10,7 miljarder kronor.

Svagast i OMXS30 var Tele2 och Ericsson, som tappade 0,8 procent vardera. Bäst bland storbolagen gick Lundin Petroleum som lyfte hela 5,5 procent.

Ett fortsatt tryck på basmetaller tyngde initialt gruvsektorn i Europa, men pressen lättade efterhand och utvecklingen vändes. I Stockholm steg Boliden 2 procent och Lundin Mining 4 procent. SSAB steg nästan 3 procent, medan diamantproducenten Lucara Diamond däremot föll med 1,9 procent.

Strålterapibolaget Elekta lyfte 3,4 procent efter att ha aviserat en ny stororder värd 28 miljoner euro. Bolaget har dessutom fått tillbaka köprekommendationen från Carnegie, efter den sänkning banken gjorde då nyheten om Elektas misstänkta oegentligheter i Italien först kom ut.

Assa Abloy höll kapitalmarknadsdag och vd Johan Molin sade att han hyser gott hopp om att kunna öka omsättningen med 5 procent nästa år genom bolagsköp.

”I år blir det runt 4 procent och jag hyser gott hopp om 5 procent nästa år, men det går inte att lova. Det finns en pipeline som är full och det finns många aktiviteter, så kommer det på plats så blir det definitivt 5 procent”, sade Johan Molin till Nyhetsbyrån Direkt.

Börsen var dock inte imponerad av beskeden. Assa-aktien stängde ned 0,4 procent.

Rapporterande Vostok New Ventures backade 0,9 procent efter sin rapport. Likaledes rapporterande husbyggaren Besqab avancerade däremot nära 6 procent efter en rapport som visade på en rejält ökande vinst.

”Jag tror inte heller på någon stor bubbla, utan på stabila priser. Men samma prisuppgång som i år kan inte antas. 2016 kan antas bli ett bra år, men kanske lite mer normalt än detta år som varit exceptionellt bra”, sade Besqabs vd Anette Frumerie till Direkt.

Kambi, som köprekommenderats i Affärsvärlden, rusade 10,6 procent och stängde på nya rekordkursen 99 kronor.

Samtidigt fortsatte den mycket intensiva handeln i flera små gruvbolag.

Nordic Mines rasade 39 procent, efter mycket stora kurslyft tidigare under veckan, och aktien låg dessutom högt på listan över dagens mest omsatta papper. Aktien har observationsnoterats i avvaktan på likvid från den senaste nyemissionen.

Aktietorgslistade gruvprospekteringsbolaget Orezone, som steg 540 procent på tisdagen under extremt hög omsättning, backade drygt 14 procent medan Endomines steg nästan 11 procent efter tisdagens 38-procentiga ras. Även Smart Energy och Archelon var mycket omsatta – den förstnämnda aktien steg dessutom med cirka 45 procent.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1514,18
561,640
3431,92
10959,95
6278,97
2083,58
5075,20
19887,81
22444,19
1,0703
9,2927
8,6816
40,99
 0,00%
0,97%
-0,58%
-0,10%
0,16%
1,62%
1,79%
1,23%
1,15%
0,41%
0,02%
-0,40%
0,59%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto