Home > Morgonrapport: Positivare tongångar i Asien och oljan stiger svagt, återhämtningsdag att vänta?

Morgonrapport: Positivare tongångar i Asien och oljan stiger svagt, återhämtningsdag att vänta?

God Morgon

USA noterades till en plusdag likt många europeiska ledande index också gjorde. S&P500 noterades för gårdagen till 0,78 % högre. Asien har nu på morgonen öppnat positivt, efter bland annat bättre kina-export än väntat. Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på 60,1 miljarder dollar i december mot väntat 51,3 miljarder. Exporten sjönk med 1,4 % i jämförelse mot föregående månad, förväntat här var en minskning om 8 %. Importen sjönk även den mindre än väntat, -7,6 % mot väntade -11 %. Hong Kong börsen stiger 2,3 % medan Japanska börsen stiger 2,68 %. Äntligen lite positivare tongångar från asien, vilket kan smitta av sig på de europeiska börserna. Ledande svenska terminer indikerar en öppning tydligt på plussidan och kanske får vi ett lyckat återhämtningsförsök idag?

Oljepriset stängde återigen ner under gårdagskvällen och WTI var till och med under 30 dollar fatet under en kort sekvens av handeln igår. WTI-terminen handlas nu till 30,71
dollar, och BRENT-terminen handlas till 31,09 dollar fatet. Detta innebär en svag uppgång runt procenten.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen ger sig inte, utan testar ständigt att få till någon form av återhämtning med högre kurser. Igår steg börsen inledningsvis för att sedan runt eftermiddagen backa tillbaka i ett större säljtryck. Men trots eftermiddagens nedgång stannade storbolagsindexet, OMXS30, på högre kurser än måndagen. En uppgång om 0,19 % summerades till 1351,26 punkter. Omsättningen på stockholmsbörsen låg på 15,5 miljarder kronor. Kinaoron vill inte släppa och alla försök till uppgång dämpas av ett säljtryck. Den tidigare strategin om att köpa på dippar har

OMXS30, har gjort försök till uppgång de senaste dagarna, men inte lyckats riktigt. Både oljepriset och kinaoron dämpar riskviljan. Oljan noterades för ny flerårslägsta. Vänder kinaoron och oljepriset kan det ge extra riskvilja till börsen.
OMXS30, har gjort försök till uppgång de senaste dagarna, men inte lyckats riktigt. Både oljepriset och kinaoron dämpar riskviljan. Oljan noterades för ny flerårslägsta. Vänder kinaoron och oljepriset kan det ge extra riskvilja till börsen på kort sikt.

spelat ut sin roll som ständig räddare, och nu istället gäller sälja på topparna som den allmänna börskänslan. Det är inte heller orimligt att nedgångarna inte är klara, i och med den starka säljsignal som utlöstes vid 1369 punkter samt det svaga handelsmönstret. Starkaste säljreken kom nog från den brittiska storbanken RBS som rekar sälj allt utom högkvalitativa obligationer. Detta med hänsyn till de globala riskerna med deflationskris, börskrascher och ytterligare en halvvering av oljan som riskfaktorer den kommande tiden.

Men visst känns det som att allt och alla är negativa till börsen nu, något som inte brukar innebära en större krasch. Senaste rapportperiod gav blandat resultat och nu närmar vi oss en ny sådan, kinastatistiken fortsätter att visa sämre siffror men har det påverkat den globala efterfrågan än? Detta ska bli mycket intressant att se, och kan på något sätt bli avgörande för hela vårens utveckling. Får vi in bra rapporter kan sentimentet ändras samtidigt som kina-oron skyfflas tillbaka in i mörkret för en stund, är det troligt att vi kan se en längre uppgångsfas under våren.

Oljepriset föll ytterligare under dagen, som lägst var WTI-oljan nere under 30 dollar för att sedan snabbt vända upp igen. Under 30 dollar har oljan inte varit sedan 2003. Ytterligare fokus på oljan läggs idag då de amerikanska oljelagren visas, förväntningarna ligger på en ökning om 2 miljoner fat under föregående vecka.

Tekniskt står vi kvar i ett oförändrat läge med en långsiktig säljsignal som utlöstes vid 1369 punkter. För att få lite kortsiktigare köpsignaler ser vi stängning över 1380, 1389 samt 1410 punkter i första hand. Vänder vi rejält på klacken får vi en långsiktig köpsignal över 1460, då under hög omsättning för att ge ytterligare styrka till en sådan signal.

På agendan idag har vi arbetsförmedlingens arbetslöshetssiffror för december månad. Arbetsförmedlingen visar den öppna arbetslösheten, det vill säga alla de som öppet aktivt söker arbete. Prognoserna visar att arbetslösheten har stannat på 4,1 %. Normalt brukar december visa något större än novemberutfallet.

Mer på agendan utomlands har vi franskt KPI för december, vilken väntas ha ökat till 0,2 % mot novembers utfall 0,1 %.
EMU visar industriproduktionen för november och den väntas ha ökat 0,1 % m/m och 1,8 % y/y.

Från USA kommer Beige Book som är den regionala konjunkturrapporten. Den verkar som underlag införs FED nästa räntebesked. Nästa besked kommer den 28-29 december.

Övriga hålltider under dagen är:

– Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
– AF: arbetslöshet december kl 8.00
– Frankrike: KPI december kl 8.45
– EMU: industriproduktion november kl 11.00
– RGK: resultat växelemission kl 11.03
– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: AF: arbetslöshet december

Nedgången i den öppna arbetslösheten har stannat upp på 4,1% de senaste månaderna enligt Arbetsförmedlingens statistik, och december innebär normalt sett en ökning med 0,2-0,3 procentenheter jämfört med novemberutfallet.

kl 8.45: Frankrike: KPI december

Enligt Eurostats flashindex var inflationstakten i euroområdet oförändrad på 0,2% i december jämfört med i november, i stället för en väntad uppgång till 0,3%. I Frankrike väntas dock inflationstakten, HIKP, ha ökat till 0,2% i december, från 0,1% i november.

kl 11.00: EMU: industriproduktion november

Produktionen väntas ha ökat 0,1% jämfört med i oktober och med 1,8% jämfört med november 2014. Men utfallsdata från Tyskland och Frankrike på fredagen kom in klart lägre än prognos.

kl 20.00: Fed: Beige Book

Det börjar bli dags att förbereda sig för Federal Reserves första penningpolitiska möte efter ”liftoff” i december, den 28-29 januari . Den regionala konjunkturrapporten är en del av underlaget inför mötet, men det finns knappast några förväntningar om att den amerikanska centralbanken ska följa upp decemberbeslutet med ytterligare åtstramningsåtgärder redan nu.

Ekonomerna på Credit Suisse New York kommer i rapporten att titta särskilt efter eventuella tecken på att svagheterna i den amerikanska industrisektorn kan ha börjat påverka andra sektorer i den inhemska ekonomin.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tillbringade tisdagen huvudsakligen en bra bit över nollstrecket efter den senaste tidens nedgångar, även om uppgången kom av sig i sluthandeln. Oljepriset visade återigen upp sin ombytliga karaktär med betydande svängningar.

Bland de stora europeiska handelsplatserna var humöret mycket bättre, särskilt i Frankfurt och Paris.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,2 procent till 1.351. Omsättningen uppgick till 15,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Uppgången på tisdagen drivs i huvudsak av cykliska aktier efter att råvarupriserna vänt uppåt under dagen. En viss stabilisering på de kinesiska finansmarknaderna hjälper också till, och volatiliteten är fortfarande hög”, kommenterar Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsätter:

”Möjligen finns det vissa inslag av fyndköp efter den mycket svaga inledningen på året – vissa sektorer där resultatrisken är låg och direktavkastningen hög, exempelvis banker, börjar se intressanta ut värderingsmässigt. Jag är inte säker på att vi har sett det sista av turbulensen ännu”.

Cykliska bolag ledde stora delar av plusvändningen men uppvisade en blandad bild vid stängning. Sandvik steg 0,7 procent, Alfa Laval var upp över 1 procent medan SKF sjönk hela 2,4 procent.

Klädjätten H&M hjälpt till med en uppgång om 0,6 procent.

Priset för oljan pendlade som vanligt. Lundin Petroleum backade 3,6 procent till under 99 kronor. Carnegie har sänkt riktkursen till 85 kronor med upprepad säljrekommendation efter nya antaganden om lägre oljepriser. Jefferies håller inte alls med Carnegie utan har krönt Lundin-aktien till ett toppval i år. Inom sektorn var Africa Oil ned 5,8 procent medan Tethys Oil backade 3,3 procent. Enquest sjönk mest, -8 procent.

Boliden fortsatte lida av de låga priserna på basmetaller, och tappade 3,5 procent medan Lundin Mining sjönk ännu mer, -4,8 procent.

MTG steg över 4 procent. Mediebolaget har höjt priset rejält på streamingtjänsten Viaplay i Sverige, vilket föll i god investerarjord.

Tele2 tappade över 2 procent. JP Morgan har sänkt sin rekommendation till neutral från övervikt. Teleoperatörens verksamheter i Kazakstan och Nederländerna låg bakom sänkningen.

Specialistläkemedelsbolaget Meda fortsatte nedåt med närmare 2 procent. Nordea sänkte sin riktkurs och upprepade säljrådet efter att ha granskat förväntningarna för 2016 och pekat på väl optimistiska antaganden.

Diamantbolaget Lucara steg kring 5 procent efter att bolagets vd i en intervju med Direkt sagt att decemberförsäljningen varit starkt och att helårsprognosen därmed infrias.

På rekommendationsfronten åtnjöt Intrum Justitia två höjningar och steg över 4 procent. Handelsbanken höjde aktien till köp från öka medan Danske Bank höjde från sälj till behåll.

Bioteknikbolaget Camurus avancerade 2,7 procent efter att Handelsbanken inlett sin bevakning med köpråd.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1351,26
486,220
3064,66
9985,43
5929,24
1938,68
4685,92
17674,40
20163,01
1,0834
9,2528
8,5392
30,71
31,09
 0,19%
-0,38%
1,23%
1,63%
0,98%
0,78%
1,03%
2,69%
2,30%
-0,12%
-0,01%
0,07%
0,89%
0,45%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto