Home > Morgonrapport: Positivitet tilltar efter stängning över flertalet tekniska nyckelnivåer…

Morgonrapport: Positivitet tilltar efter stängning över flertalet tekniska nyckelnivåer…

Ett tydligt positivt sentiment lyckades lyfta ledande europeiska börsindex på onsdagen. På hemmaplan lyckades storbolagsindexet OMXS30 inte bara kliva över 1630 och 1640, men stängde +1.79 procent vid 1650.59. Omsättningen steg något på Stockholmsbörsen, men var ändå relativt svag vid till 13.9 miljarder kronor. Ledande terminer pekar på en fortsatt resa norrut, ändock en svag sådan. Kortsiktigt har storbolagsindexet nu blivit överköpt, och frågan är om den förstärkta köpstyrkan kan bidra till att vi bibehåller mark över teknisk nyckelnivå före fredagens rapport från indextunga SEB.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter ett kortfattat utbrott över 1630 redan på tisdagen, lyckades vi under en relativt svag volym ändå kliva över och etablera oss över denna tekniska nyckelnivå på onsdagen.

Dessutom upplevde vi momentum nog och klev även över tekniska motståndsnivån vid 1640, samt även 1650 punkter.

Positiva tongångar fortsatte även på kvällen i USA, vilket även spridits över till Asien under nattens handel.

Ledande terminer pekar denna morgon på en svagt positiv börsöppning inledningsvis vid 1653 punkter. Även amerikanska ledande S&P 500 terminen, pekar lika så på en svagt positiv rörelse vilket stärker detta ställningstagande.

Även om onsdagen och nattens rörelse i sig signalerar ytterligare positivitet, har svenska storbolagsindexet OMXS30 klivit upp och blivit kortsiktigt överköpt i RSI indikatorn.

Trots detta kan vi ändå få en något avvaktande rörelse på torsdagen, inför fredagens indextunga delårsrapport från SEB.

Morgonrapport: Positivitet tilltar efter stängning över flertalet tekniska nyckelnivåer…

Att vi på onsdagen passerade 1630 obehindrat är en mycket positiv indikation, och att vi därefter även lyckades kliva över 1640 i ett relativt obehindrat, gör att vår positivitet tilltar för att vi nu skall fortsätta norrut för att utmana tekniska motståndsnivån vid 1658 punkter.

Däremot har vi inte fått bekräftelse i form av en stark volym, vilket gör att när vi nu befinner oss mitt under sommaren, och att vi nu klivit upp över 1650 och blivit kortsiktigt överköpta, att risker finns.

Samtidigt så innebär det att även om vi nu är kortsiktigt överköpt, kan vi inte helt oväntat få ytterligare rörelser norrut innan vi får en mindre andhämtning och vinsthemtagning efter kraftig uppgång på kort tid.

Skulle vi fortsätta att bibehålla mark över 1650 punkter på torsdagen, och därefter få en överraskande positiv rapport från SEB imorgon fredag, ja då väntar vi oss ett nytt årshögsta redan på fredag.

OMXS30 har även efter onsdagens handel etablerat sig över det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde, vilket ytterligare förstärker situationen för att vi inte skall få en andhämtning redan nu.

OMXS30 har nu blivit kortsiktigt överköpt…!

På makroagendan får vi inget som väntas bidra med större rörelser, utan fokus landar på rapport från Castellum och Avanza.

Inför dagens handel inväntar nu tekniskt motstånd för OMXS30 redan vid 1658 och 1670 punkter. Underliggande stödnivåer inväntar samtidigt vid 1650, 1640, 1630 1616 och 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Lundin Mining kliver över MA 100 med stöd från stigande basmetaller.

Lämnar samtidigt balanspunkten 48 kronor bakom sig…

Lundin Mining stiger över +3.0 procent på onsdagen, och kliver därmed över teknisk nyckelnivå vid 48 kronor, samt MA 100, med stöd från flera basmetaller som steg på tisdagen.

Balanspunkten vid 48 kronor har varit en tydlig dragkraft, och allt längre tid en kamp drivits runt denna tekniska nyckelnivå, noterat vi allt mindre volatilitet.

Lyckas vi stänga över MA 100 på onsdagen, bådar det gott för att vi inte bara kliver över heltalsnivån vid 50 kronor, men även att vi kan få ett utmanande av tekniska motståndsnivån vid 53 kronor inom kort.

Förhoppningsvis kan vi även få ytterligare bränsle till utmanande av årshögsta vid 60 kronor när bolaget lämnar delårsrapport den 26 juli…

Så sent som i juli höjde Nordea sin rekommendation för bolaget till köp från tidigare behåll. Riktkursen landade även på 56 kronor.

Lundin Mining kliver över MA 100 med stöd från stigande basmetaller. Lämnar samtidigt balanspunkten...

Sandvik bryter upp för att utmana MA 50…

Bolaget har tecknat avtal om att sälja delar av Mining Systems till dansk aktör.

Sandvik steg inledningsvis +2.0 procent på onsdagen, och utmanar därmed på allvar det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde.

Med tre handelsdagar med tydlig köpstyrka, lämnar vi nu samtidigt        MA 100 bakom oss. Detta tekniska nyckelvärde har även agerat rygg till den tidigare konsolidering som pågått inom 132 – 135 kronor..

På onsdagen framgick det att Sandvik tecknat avtal om att sälja delar av Mining Systems till danska FLSmidth.

Nästa vecka kommer även bolaget att lämna delårsrapport den 17 juli, klockan 13:30. Enligt en sammanställning som SME Direkt gjort, väntas ett resultat före skatt på 2.747 miljoner kronor för årets andra kvartal.

Så sent som på tisdagen höjde HSBC rekommendationen för Sandvik, till köp från tidigare behåll, och justerade samtidigt upp riktkursen till 150, från tidigare 130 kronor.

Sandvik bryter upp för att utmana MA 50…

Axfood tydligt pressad inför fredagens delårsrapport.

Delårsrapporten för årets andra kvartalet presenteras 14 juli klockan 13:00.

På fredag den 14 juli är det dags för Axfood att presentera delårsrapport för årets andra kvartal.

Enligt en sammanställning SME Direkt gjort, så väntas ett rörelseresultat på 508 miljoner kronor för årets andra kvartal, vilket kan jämföras med 494 miljoner kronor i fjol.

Handelsbanken förväntar sig bra resultat från Willys, trots belastning från butiksrenoveringar. Nordea lyfte även fram att man räknar med att marginalerna pressas av kostnader för online-expansionen och butiksrenoveringar.

Fokus i rapporten ligger bland annat på huruvida prognosen för 2017 upprepas, med ett rörelseresultat på 1.902 miljoner kronor, i linje med 2016.

Axfood tydligt pressad inför fredagens delårsrapport.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Camurus (kl 7.00-8.00), Pandox (kl 7.00), Net Ent (kl 7.30), Castellum (ändrat datum från 12/7) (kl 8.00), Cloetta (kl 8.00), Corem Property (kl 8.00), Doro (kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Vitec (kl 8.30), OEM (kl 11.00), ÅF (kl 11.00), Elanders (före börsöppning)
 • Norwegian (kl 7.00)

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisindex juni kl 1.01
 • Tyskland: KPI (def) juni kl 8.00
 • Frankrike: KPI (def) juni kl 8.45
 • Spanien: KPI (def) juni kl 9.00
 • SCB: KPI juni kl 9.30
 • USA: PPI juni kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckosiffra kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckodata kl 15.45

Övrigt

 • Fed: Janet Yellen talar i senatens bankutskott kl 16.00
 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades upp på onsdagen efter tisdagens lätta nedgång. Uppgången var den procentuellt största sedan april, men handelsvolymen var relativt låg med många företrädare för institutionella aktörer på semester inför nästa veckas huvudsakliga rapportflod.

OMXS30 avancerade 1,8 procent till 1.650,6, medan tyska DAX steg 1,6 procent, FTSE 100 i London 1,2 procent och CAC40 steg 1,7 procent. Omsättningen stannade på 13,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen, och på kontinenten var volymerna 20-30 procent lägre än genomsnittet de senaste 100 dagarna.

Oljepriset, som i viss mån styrt börsutvecklingen de senaste dagarna i väntan på rapporterna, fortsatte under större delen av dagen på de högre nivåer som hade etablerats efter tisdagens inofficiella USA-lagerstatistik.

På eftermiddagen kom dock ett nedställ i kölvattnet av USA:s energidepartements officiella statistik, som gav vid handen att nedgången inte var riktigt så stor som tisdagssiffrorna indikerade. Nordsjöoljan handlades vid Stockholmsbörsens stängning till 47:43 dollar per fat, i nivå med prisnivån på tisdagen inför lagerstatistiken då.

På bolagsnivå höll Lundin Petroleum trots allt under hela handelsdagen ställningarna som bästa bolag i OMXS30, och stängde upp 4 procent. I sektorn steg även Africa Oil, men bara med drygt 2 procent.

Fedchefen Janet Yellen fokuserade i ett anförande inför USA:s representanthus under onsdagseftermiddagen på att få upp inflationen till målet på 2 procent, och marknaden tog till sig signaler om att räntan inte kommer att behöva höjas särskilt mycket mer för att nå en neutral räntenivå.

Börsen fick viss ytterligare drivkraft av anförandet, men den av högre räntor gynnade banksektorn var sämst i Europa med uppgångar på jämförelsevis låga 0,6 procent för bankerna i Stoxx Europe 600-indexet.

De nordiska bankerna fick dock näring av en stark rapport från norska DNB, som var först ut i sektorn på nordiskt håll. Räntenettot var högre och kreditförlusterna lägre än väntat, och banken steg 6 procent.

Bland dess svenska konkurrenter höll sig Nordea längst framme med en uppgång på 2,4 procent och dessutom högst omsättning på Stockholmsbörsen, medan uppgångarna för övriga storbanker var mer blygsamma. Handelsbanken slutade som näst sämsta OMXS30-aktie på plus 0,2 procent, med bara indexjumbon H&M:s plus 0,1 procent som sämre.

H&M-konkurrenten Zalando steg 4 procent i Frankfurt efter en positiv analys från Berenberg. Huvudägaren Kinnevik gick trots det något sämre än index, plus 1,5 procent, i Stockholm.

Bland dagens bolagsnyheter fanns att Sandvik avyttrade större delen av sin ”Minings Systems”-enhet, något som dragit ut på tiden. Aktien steg 3,1 procent – något som även kan tolkas som optimism inför rapporterna, eftersom Atlas Copco var näst bästa aktie i OMXS30 med en uppgång på 3,6 procent för A-aktien.

Kindreds grundare och ordförande Anders Ström halverade nästan sitt innehav under det andra kvartalet, framgick av speloperatörens hemsida. I en kommentar till Direkt motiverade han detta med en strävan att sprida riskerna från spel- till tech- och fastighetssektorn. Marknaden tycktes nöja sig med förklaringen och aktien steg 2,6 procent.

Ett antal fastighetsbolag levererade starka delårsrapporter. Kungsleden steg 2,7 procent, Klövern var 2,4 procent upp och Victoria Park avancerade 1,1 procent.

Verkstadsbolagen Nederman och Bulten rapporterade dock organisk försäljningsminskning, och bådas aktier tappade omkring 2 procent.

Stora Enso steg 3,8 procent efter ett köpråd från Jefferies.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1650.59
3515.23
12626.58
7416.93
2443.25
21532.14
6261.17
20119.6
26323.33
1.14
9.6
8.4
45.5
47.75
1.79%
1.46%
1.52%
1.19%
0.73%
0.57%
1.10%
0.11%
1.07%
0.19%
-0.05%
-0.24%
0.02%
0.02%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.