Home > Morgonrapport: Positiviteten ställs på sin kant när signifikant stödnivå kan komma att utmanas idag.

Morgonrapport: Positiviteten ställs på sin kant när signifikant stödnivå kan komma att utmanas idag.

Stockholmsbörsen fortsatte söderut på tisdagen, och storbolagsindexet OMXS30 backade -0.26% till 1567.3 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på tisdagen till 16 miljarder kronor, och tisdagens stora vinnare blev Avanza Bank med en uppgång på +4.41%, medan Autoliv blev dagens förlorare med nedgång på -2.22%. Amerikanska börserna stängde strax ovanför nollan på tisdagskvällen, men Asien visar negativa tongångar efter natten, samtidigt som oljan uppvisar riktigt starkt humör och handlas nu över 54 dollar.

Dagens fokus:

 • Exklusive utdelning: Bonava (1:90 kr), Skanska (8:25 kr), Volvo (3:25 kr).
 • Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänster mars kl 8.30
 • SCB: industriproduktion februari kl 9.30
 • USA: ADP sysselsättning privat sektor mars kl 14.15
 • USA: ISM-index tjänster mars kl 16.00
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet den 14-15/3 kl 20.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 fortsatte att tappa styrka under en tisdag där säljvolymen tilltog något jämfört med måndagen. Att vi fick störst volym kring dagslägsta, gör att varningstecken uppstår då vi handlas kring en tung stödnivå. Stora frågan kvarstår om vi får en vändpunkt eller fortsatt nedgång…

Onsdagens handel väntas enligt ledande terminer öppna kring 1565 punkter, när vi nu har två timmar kvar tills dagens handel öppnar i Sverige.

Detta innebär att vi väntas öppna kring tisdagens dagslägsta nivåer.

Att vi fick en något tilltagande säljvolym på tisdagen, samtidigt som störa delen av volymen noteras kring dagslägsta, gör att varningstecken uppstår.

Hade tisdagens handel varit ännu mer signifikant, hade bilden varit klart… Då hade vi sett det som en självklarhet att vi kommer bryta under 1560 punkter idag.

Morgonrapport: Positiviteten ställs på sin kant när signifikant stödnivå kan komma att utmanas idag.

Det kan fortfarande vara en utskakning vi upplever, samtidigt som vi kan stå inför en trigger idag med fortsatt nedgång.

Skulle vi få ett genombrott av vår tunga stödnivå 1560 punkter, och en signifikant styrka runt 20 miljarder i omsättning, skulle detta ge en tydlig signal på att vi kan ha uppnått en vändpunkt, och fortsatt nedgång är att vänta till inledningsvis 1540 punkter.

Däremot finns det utrymme för ytterligare en svag nedgång, innan en katapult norrut mycket väl kan vara på gång, men för att inte detta skall utmanas behöver vi bibehålla mark över 1560 punkter.

Positiva tecken finns från ledande terminer som amerikanska S&P 500 som uppvisar ett humör av svag återhämtning denna morgon, vilket kan komma att ge en något bättre tongång innan börsöppning.

En vändpunkt vid 1560 punkter skulle innebära att vi kortsiktigt kan vända blickarna mot 1588, 1594 och därefter tunga sentimentala motståndsnivån 1560 punkter.

Under det senaste året har vi även byggt upp ett kraftigt motstånd vid 1600 punkter, och noterar samtidigt att kring denna prisnivå innehar vi störst volym under denna tidsperiod, vilket bekräftar svårigheterna till utbrott norrut.

Potentiella triggers under dagen är både industriproduktionssiffror på hemmaplan, men framförallt amerikanska privata sysselsättningssiffror vid kl 14:15, som blir en uppvärmning inför fredagens tunga sysselsättningsstatistik i USA.

Efter stängning under kvällen får vi även Fed-protokoll från senaste FOMC mötet, vilket kan komma att avreagera sig tidigt på torsdagsmorgonen i Sverige. Framförallt skulle vi kunna se stöd till banksektorn om Fed uppvisar en något mer hökaktig tongång, vilket är tron från bland annat Credit Suisse.

Vi fortsätter kampen mellan våra stöd och motståndsnivåer, och inför onsdagens handel inväntar motstånd vid 1588, 1594 följt av 1600 punkter.

Våra tekniska stödnivåer inväntar vid framförallt 1560 punkter, följt av 1540 och 1527 punkter.

Full makroagenda speglar onsdagens handel, med störst fokus på ADP sysselsättning och FOMC protokoll från USA.

Redan kl 08:30 får vi inköpschefsindex tjänster mars från Silf/Swedbank.

Även inköpscheferna i den svenska tjänstesektorn väntas signalera ett något mindre starkt konjunkturläge i mars jämfört med i februari.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn väntas ha fortsatt svagt nedåt till 59,3 i mars. I februari sjönk tjänste-PMI från 61,1 till 59,8. Det var lägre än väntade 60,8.

Därefter kl 09:30 får vi industriproduktion februari från SCB, som väntas ha stigit 0,5% i februari, från månaden före, och med 1,9% från samma månad i fjol.

Därefter landar fokus på USA, och kl 14:15 får vi siffror gällande ADP sysselsättning privat sektor i mars.

Uppvärmning inför fredagens viktiga sysselsättningsstatistik. ADP:s rapport i februari överskattade visserligen sysselsättningsutvecklingen under månaden, den visade +298.000, men gav åtminstone en vägledning om att konsensusprognosen inför den officiella februaristatistiken (+190.000) var väl låg. Den officiella statistiken visade +235.000 totalt och +227.000 i privat sektor.

Nu pekar prognoserna mot att ADP ska visa att sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 180.000 personer i mars. Prognoserna inför den officiella statistiken nu pekar mot en total ökning med 174.000 personer.

Strax efter amerikansk börsöppning får vi ISM-index tjänster mars, som steg till 57,6 i februari, från 56,5 i januari, vilket var över väntade 56,5. Nu pekar prognoserna mot en nedgång till 57,0 i mars.

Sist men inte minst landar stort fokus på amerikanska centralbankens protokoll från FOMC-mötet den 14-15 februari.

Fed höjde som väntat styrränteintervallet med 25 punkter, till 0,75-1,00%, men små förändringar i ledamöternas prognoser gjorde att marknaden tolkade det samlade budskapet från Fed som tämligen mjukt. Fed-chefen Janet Yellen påpekade också vid presskonferensen att räntehöjningen inte var något uttryck för någon omvärdering av utsikterna för ekonomin och penningpolitiken.

Ekonomerna på Credit Suisse i New York tror dock att protokollet kan visa en något mer hökaktig ton än vad som framkom i samband med räntebeskedet, och då kanske främst kopplat till kommentarer om en kommande neddragning av balansräkningen.

Credit Suisse-ekonomerna påminner också om att protokollet nu också kommer att visa osäkerhetsintervall, fan charts, runt ledamöternas prognoser, och även om Janet Yellen betonade oförändrade policyutsikter vid presskonferensen tror ekonomerna att dessa fan charts möjligen kan signalera att riskerna har skiftat över marginellt mot uppsidan.

Atlas Copco biter sig fast vid all time high…

Fortsatt uppgång eller rekyl att vänta? Aktien har stigit 75 procent sedan januari 2016.

Atlas Copco handlas åter vid ett nytt all time high på tisdagen, vilket innebär att aktien upplevt en uppgång på 75% sedan januari 2016.

Dagens uppgång får bränsle efter ett pressmeddelande att bolaget förvärvat brasilianska Pressure Compressores, ett bolag som tillverkar kolvkompressorer och relaterad utrusning och har runt 150 anställda med intäkter på 145 miljoner kronor under 2016.

”Pressure Compressores är känt i Sydamerika för sin kvalitet och har en välrenommerad teknologi för kolvkompressorer. Med det här förvärvet stärker vi vår närvaro i den här viktiga regionen” kommenterade Nico Delvaux, chef för Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik i pressmeddelandet.

Som tidigare rapporterat har Mats Rahmström utsetts till ny vd, och koncernchef för bolaget, och påbörjar uppdraget den 27 april i år.

Stora frågan är om detta kommer kunna bidra till vidare styrka, eller om vi står inför en vändpunkt…

Atlas Copco biter sig fast vid all time high… Fortsatt uppgång eller rekyl att vänta? Aktien har...

Återhämtning i Avanza utmanar vägskäl…

Steg över tre procent efter månadsstatistik på tisdagsförmiddagen.

Avanza Bank har efter en kraftig nedgång på över 90 kronor upplevt förnyad köpstyrka senaste veckan.

Den påbörjade nedgången fick tidigare bränsle när Nordea nu gett sig in i priskriget bland de svenska nätmäklarna, med attraktivt priserbjudande för både handel av svenska och nordiska aktier, samt utländska aktier.

Aktien stiger på tisdagen över tre procent, efter att månadsstatistiken presenterades.

Bolaget har sedan årsskiftet ökat med 38 400 kunder, vilket innebär att totalt antal kunder uppgick till 609 000 i mars.

Antalet affärer per dag uppgick till 95 300 i mars, en tydlig ökning från mars 2016 som då uppgick till 63 500.

Aktien utmanar efter tisdagens uppgång nu vägskälet 200 dagars glidande medelvärde, och en etablering över denna prisnivå vore högst positiv vitamininjektion för vidare uppgång…

Återhämtning i Avanza utmanar vägskäl…

Carnegie får Tobii på knä…

Carnegie sänker från köp till behåll, samtidigt som riktkursen nedjusteras till 65 kronor.

Carnegie fäller Tobii på tisdagen, då man sänker rekommendationen från tidigare köp till behåll, med en nedjusterad riktkurs på 65 kronor.

Den sänkta rekommendationen får aktien på fall, och strax efter lunchtid handlades aktien kring 53 kronor, en nedgång på över -6.5%.

Bakomliggande anledning till den sänkta rekommendationen, är att Carnegie befarar en svagare utveckling av bolagets affärsområde Tobii Dynavox, som fokuserar på utveckling och försäljning av ögonstyrda och pekskärmsbaserade kommunikationshjälpmedel.

”De huvudsakliga finansieringsmöjligheterna för Tobii Dynavox kunder har inte ändrats, men vi tror att osäkerheter i systemet kan leda till mer konservativa beslut, längre försäljningscykler och prispress”, skrev Carnegie, som samtidigt sänkte försäljningsestimat med 4-6 procent, och bruttomarginal för att reflektera risken för en svagare amerikansk marknad.

Carnegie får Tobii på knä… Sänker från köp till behåll, samtidigt som riktkursen nedjusteras till...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Dustin (kl 8.00), Venue Retail Group (kl 8.00), Industrivärden (kl 10.00)

Stämmor

 • Aker BP, Amhult 2, Atrium Ljungberg, Gunnebo, Havsfrun, Insplorion, Lundbergs, NCC, Neste, Parans Solar Lightning (extra), Redsense Medical, Rockwool, Saab, Saltängen Property, SCA, Storebrand, Telia

Exklusive utdelning

 • Bonava (1:90 kr halvårsvis), Cloetta (0:75 kr), Fortum (1:10 eur), Husqvarna (0:65 kr, första del utav total utdelning 1:95 kr för 2016), Pihlajalinna (0:15 eur), Skanska (8:25 kr), Tikkurila (0:80 eur), Volvo (3:25 kr)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC butikprisindex mars kl 1.01
 • Japan: Nikkei tjänste-PMI mars kl 2.30
 • Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänster mars kl 8.30
 • SCB: industriproduktion februari kl 9.30
 • SCB: industriorder februari kl 9.30
 • SCB: tjänsteproduktion februari kl 9.30
 • EMU: Markit tjänste-PMI (def) mars kl 10.00
 • Storbritannien: Markit/CIPS tjänste-PMI mars kl 10.30
 • USA: ADP sysselsättning privat sektor mars kl 14.15
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) mars kl 15.45
 • USA: ISM-index tjänster mars kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
 • Konjunktur: JP Morgan Global tjänste-PMI mars kl 17.00

Övrigt

 • Fed: protokoll från FOMC-mötet den 14-15/3 kl 20.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde förvisso tisdagen ovanför nollstrecket men bytte tecken kring lunchtid och fortsatte alltså något nedåt efter måndagens tapp.

De stora Europabörserna visade dock på mindre plusnoteringar. Sektormässigt återfanns råvaruaktier och hälsovårdsbolag i toppen medan banker och telekom tillhörde förlorarna i den europeiska handeln.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,3 procent ned till nivån 1.567. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 16 miljarder kronor.

”OMXS30 har stått och stampat senaste månaden med avtagande momentum. Vi befinner oss i ett avvaktande vänta och se-läge inför rapporterna. Värderingarna har kommit upp och investerare vill nu se att vinsterna kommer ikapp. Historiskt brukar april vara en bra månad innan vi går in i en säsongsmässigt svagare period på året”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

ABB steg runt 1 procent efter sitt förvärv av det Österrikebaserade automationsbolaget B&R i en affär som värderar B&R till nära 2 miljarder dollar.

Tele 2 tappade knappt 1 procent. Barclays har sänkt rekommendation för Tele2 till undervikt från jämvikt. Barclays hänvisar sin nedgradering till att aktien har utvecklats klart bättre än sektorn det senaste året. Telia backade i sin tur över 1 procent.

Ögonstyrningsbolaget Tobii hamnade i blickfånget efter att Carnegie sänkt sin rekommendation till behåll. Bolagets affärsområde Tobii Dynavox kommer att påverkas mer negativt av den nya regeringen i USA än vad investmentbanken tidigare räknat med. Aktien tappade närmare 7 procent.

Avanza steg över 4 procent. Aktien, som har pressats av courtagekrig tidigare i år, drog en lättnadens suck av ökad kundinströmning.

Bland de mindre bolagen avancerade Bravida nära 2 procent efter att installationsbolaget fått en höjd rekommendation av SEB, upp till köp från behåll.

Nischbanken Resurs var upp 1,4 procent efter att SEB höjt sin rekommendation till köp från behåll.

Spelbolaget G5 Entertainment noterades 10 procent högre sedan den preliminära försäljningen under årets första kvartal visat sig ha stigit med 127 procent till 230 miljoner kronor.

DNB och ABG inledde bevakning av bioteknikbolaget Oncopeptides med köprekommendationer. Aktien steg knappt 2 procent.

Fastout var drygt 4 procent upp. VR- och drönarbolaget uppger att 25 kunder har tecknat avtal sedan bolaget lanserade en ny virtual reality-produkt för tre veckor sedan.

Isofol Medical debuterade på First North med att avsluta på 27 kronor jämnt, klart under teckningskursen på 29 kronor.

Eatgood handelsstoppades på Aktietorget efter att ha stigit med 21 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1567.3
3481.66
12282.34
7321.82
2360.16
20689.24
5898.61
18805
24215.97
1.07
9.61
9
51.35
54.46
-0.26%
0.25%
0.21%
0.54%
0.06%
0.19%
0.07%
-0.03%
-0.19%
-0.02%
0.02%
0.02%
0.63%
0.54%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto