Home > Morgonrapport: Positiviteten utmanas efter handel under stödnivå.

Morgonrapport: Positiviteten utmanas efter handel under stödnivå.

Stockholmsbörsen inledde veckan i negativt territorium, när storbolagsindexet OMXS30 avslutningsvis stängde vid -0.33% till 1574.5 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick på måndagen till 15.8 miljarder kronor. Måndagens vinnare blev Fingerprint Cards som steg +4.65%, medan förloraren Lundin Mining föll -4.73%. Amerikanska börserna avslutade än en gång i blandade tongångar, med både S&P 500 och Dow Jones på svagt minus, medan Nasdaq Composite på svagt plus. Asien inleder dock denna tisdagsmorgon med tydligt positivt humör, Nikkei 225 stiger hela en procent, medan Hong Kong är upp en halv procent. Även oljan handlas tillbaka över 51 dollar vilket sätter positiva tongångar denna morgon.

Dagens fokus:

 • Riksbanken: Stefan Ingves talar om det ekonomiska läget och penningpolitiska utmaningar kl 9.05
 • SCB: detaljhandel februari kl 9.30
 • USA: hushållens konfidensindikator mars kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Veckans handel inledde OMXS30 i tydligt negativt territorium. När amerikanska börserna öppnade på eftermiddagen fick vi en skjuts som tog oss tillbaka till 1574.5 punkter. Utvecklingen i Asien denna morgon väntas bidra till en positiv öppning denna tisdagsmorgon, där både oljan och ledande terminer pekar på en öppning omkring 1581 punkter.

Veckans handel innebar att storbolagsindexet OMXS30 redan under förmiddagen åter klev under 1560 punkter, vilket då innebar en kortfattad nedgång på -1.5%.

Detta blev andra gången vi kortfattat klev under 1560, för att handlas kring 1558 punkter, dock med väldigt låg volym.

Sedan början av februari i år har vi lyckats hålla oss över denna prisnivå, vilket bidragit till positivitet, när vi därefter upplevt upprepade försök till utbrott på uppsidan.

Vi blir helt klart mer försiktiga då säljvolymen tilltagit senaste dagarna, och att omsättningen uppgick till nästan 16 miljarder kronor under nedgången på måndagen, är helt klart negativt.

Morgonrapport: Positiviteten utmanas efter handel under stödnivå.

Föregående veckas handel under 1560 punkter fick bränsle av Fingerprint, denna gång var det framförallt verkstad och gruvbolag som kraftigt föll efter att Trumps hälsovårdsreform drogs tillbaka, vilket lyft ögonbrynen bland investerare huruvida den ambitiösa infrastruktursatsningen kommer att gå igenom för att verkligen realiseras.

Ledande terminer pekar denna morgon på en öppning omkring 1581 punkter, vilket skulle innebära nya tag.

Detta skulle kunna innebära att vi med styrka från köpare kan komma att hälsa på nästa motstånd som 1586 följt av 1588 punkter denna tisdag. Här inväntar tydligt med säljare, och frågan är om vi lyckas kliva över dessa prisnivåer.

Skulle vi lyckas ta oss tillbaka till så mycket som 1594 punkter, då finns det en möjlighet att det är en tillfällig avskakning av blankare som vi upplevt, efter de två utmaning av 1560 punkter som vi upplevt.

Däremot är det fortsättningsvis allt fler negativa pusselbitar som kommer in, det positiva volymförhållandet vi upplever skulle få sig en törn om vi får uppleva en nedgångsdag med över 20 miljarder i omsättning på Stockholmsbörsen.

Säljvolymen är tydlig senaste veckan, och vi noterar hittills andra veckan i rad med signifikant säljvolym.

Vi får även se vart månaden slutar, men för närvarande pekar det även på en avtagande köpvolym, vilket kan komma att innebära utbytt mot en månad av nedgång…

Om så är fallet behöver vi se en nedgång under 1560 med styrka, vilket skulle innebära att vi ser en nedgång till tunga stöd som 1540 och tidigare intervall kring 1527 punkter.

Därmed innehar vi inför dagens handel motstånd redan vid 1586 punkter, följt av 1588 följt av 1594 och 1600 punkter.

Tunga stöd inväntar vid 1560 samt 1540 och 1527 punkter.

Betydligt mindre signifikant makroagenda bjuds på tisdagen.

Strax efter börsöppning inleder Stefan Ingves, riksbankschef kl 09.05 med att tala om det ekonomiska läget och penningpolitiska utmaningar.

Riksbankens företagsrapport visade att industrin tror det är möjligt med ”mindre stegvisa prishöjningar”, en välkommen nyhet för riksbankschefen.

”Jag är helt säker på att inflationen är på väg upp, vi ser det överallt”, sade en företagsledare enligt rapporten.

I företagsrapporten uttryckte handelsföretagen att den stora konkurrensen gör det svårt att föra över de ökade kostnaderna för konsumenterna.

Det är således osäkert hur mycket priserna i själva verket kan komma att höjas, skrev Riksbanken i rapporten.

Även kl 09.30 får vi detaljhandelssiffror från SCB i februari.

Väntas ha ökat 2,7% y/y i februari och 0,5% jämfört med föregående månad, enligt SME Direkts prognosenkät.

”Februari brukar vanligtvis vara en av handelns tuffaste månader men tack vare skottårets kalendereffekter i fjol ser försäljningsvolymen i år bra ut. Underliggande återfinns dock vissa svagheter”, skriver Swedbank i ett veckobrev.

En halvtimme efter amerikanska börserna öppnat landar fokus på hushållens konfidensindikator mars i USA.

Konsumentförtroendet steg till 114,0 i februari och väntas ha vänt ned något i mars till 113,5.

Analyshusets basscenario 120 kronor för Fingerprint…

Redeye lyfter fram ett ”base” och ”bear” case på 120 respektive 36 kronor.

Fingerprint Cards inleder veckan i positiva tongångar, då aktien stiger drygt +2.5%, efter att Redeye ser tydlig uppsida för aktien.

Då aktien tydligt tappat sista tiden, varav över 30 procent under föregående vecka på tisdagen innehar analyshuset ett grundscenario på en uppsida med ett ”base case” på 120 kronor.

Trots att aktien har ett mest sannolika scenario 120 kronor, handlas aktien på måndagen vid Redeyes ”bear case” 36 kronor.

Analyshuset lyfter fram den prispress som råder i de mer mogna produkterna på marknaden, samtidigt som bolaget har utrymme för förbättringar på de nyligen lanserade produkterna.

Samtidigt som Fingerprint föll inledningsvis över 40 procent på tisdagen i föregående vecka, framgick det att den tidigare föreslagna utdelningen även dras tillbaka.

Vid en telefonkonferens på tisdagen upprepade bolagets vd Christian Fredrikson en marknadsandel på omkring 50 procent för helåret 2017, trots att man valt att avstå från att ge ytterligare prognos för 2017…

Analyshusets basscenario 120 kronor för Fingerprint… Lyfter fram ett ”base” och ”bear” case på...

Misslyckad hälsovårdsreform pressar även gruvbolagen.

Ej tillräckligt stöd inom republikanerna, ökar nu även misstron på realiserande av tidigare uttalade infrastruktursatsning från Trump…

Att MA 100 även tydligt bryts bland flera av gruvbolagen på måndagen, är negativt…

Glencore handlas dock strax ovanför MA 100, efter kortfattat utmanande…

Det blir intressant och se vart Trumpomanian leder, och huruvida det blir en infrastruktursatsning eller ej, och till hur stor del, därmed är det en stor del ”vänta och se” som råder.

Misslyckad hälsovårdsreform pressar även gruvbolagen. Ej tillräckligt stöd inom...

Fortsatt nedgång att vänta bland stålbolagen?!?

Tunga stödnivåer är åtminstone nu utslagna, efter den negativa avslutning som vi upplevde i den amerikanska handeln i fredags.

Vi rapporterade redan föregående vecka vid utmanandet, och en stor utslaggande faktor blev åter Donald Trump, som drog tillbaka hälsovårdsreform då tillräckligt stöd inom republikanerna saknades.

Mycket är sträckt för närvarande, samtidigt inväntar vi bekräftelse på signifikant säljstyrka överlag innan vi innehar negativa triggers som bekräftar fortsatt nedgång.

Fortsatt nedgång att vänta bland stålbolagen?!? Tunga stödnivåer är åtminstone nu...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Holmen (12:00 kr)

Makrostatistik

 • Sydkorea: BNP (def) 4 kv kl 1.00
 • SCB: PPI februari kl 9.30
 • SCB: handelsbalans februari kl 9.30
 • SCB: detaljhandel februari kl 9.30
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: handelsbalans, varor, februari kl 14.30
 • USA: grossistlager (prel) februari kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: S&P/Case Shiller huspriser januari kl 15.00
 • USA: Markit tjänste-PMI (prel) mars kl 15.45
 • USA: hushållens konfidensindikator mars kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Riksbanken: Stefan Ingves talar om det ekonomiska läget och penningpolitiska utmaningar kl 9.05

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades ned i en vikande tendens på måndagen. Under stora delar av handeln noterades dock klart lägre kurser. Nedgången avtog i styrka mot slutet av handelssessionen. Råvarubolagen tillhörde dagens förlorare medan Ericsson hade en bra dag.

USA-räntorna har sjunkit och dollarn har tappat mot exempelvis yenen och euron på grund av ökad politisk osäkerhet.

Nordsjöoljan handlas inom intervallet 50-51 dollar medan metallerna noterar klassiska rörelser vid oro, där ädelmetallerna stiger.

Storbolagsindexet OMXS30 noterades vid stängning 0,3 procent lägre till noteringen 1.575. Omsättningen uppgick till 15,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Den senaste tidens oro har kretsat kring den amerikanske presidenten Donald Trumps förmåga att verkligen få igenom sina politiska förslag. I fredags kväll drogs den omtalade hälsovårdsreformen tillbaka då den saknade tillräckligt stöd.

Inom hälsovårdsektorn steg Astra Zeneca med 1 procent och Sobi sågs upp 0,6 procent.

Råvarubolagen uppvisade en svag utveckling. Boliden backade nästan 3 procent, SSAB nästan 4, och Lundin Petroleum sänktes 1,5 procent. Åt motsatt håll gick Ericsson, upp 1,6 procent för dagen.

Klädbolaget RNB redovisade en något ökad omsättning men även fortsatta förluster under december till februari. Bruttomarginalen försvagades något, men klädbolaget tror alltjämt på en markant resultatförbättring under de återstående sex månaderna av det brutna räkenskapsåret. Aktien, som gått starkt i år, kastades ned 17 procent.

Fingerprints storägare och tidigare vd Johan Carlström är besviken över det som hänt i bolaget den senaste tiden, men hoppas på en återhämtning under andra halvåret.

”Jag är chockad, ledsen och besviken och känner djupt med alla aktieägare vilka upplevt en ofattbar 74-procentig nedgång sedan ATH den sjunde december 2015. Jag tror och hoppas dock att vi nu sett botten, vilket det faktum att blankarna nu täcker sina shorts kan vara ett tecken på”, uppgav han i en skriftlig kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Biometriaktien återtog 4,7 procent till över 37 kronor.

Diamyd tappade över 8 procent efter studiebesked kring diabetesvaccinet Diamyd som inte nådde upp till förväntningarna.

CLX sänktes 6,5 procent. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation till minska från öka.

It-bolaget Unibap gjorde debut på First North och handlades vid 28 kronor. Skyhögt över noteringskursen på 20 kronor.

Eatgood, som sysslar med påstått hälsosammare pommes frites, debuterade på Aktietorget och handlades vid 3:89 kronor, klart lägre än introduktionskursen på 5:90 kronor.

Köp New Wave och Rottneros menade Börsveckan. Både New Wave steg 2 procent och Rottneros steg med nästan 4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1574.51
3437.14
11996.07
7293.5
2341.59
20550.98
5840.37
19172.03
24317.93
1.09
9.54
8.78
47.98
51.12
-0.33%
-0.20%
-0.57%
-0.59%
-0.10%
-0.22%
0.20%
0.98%
0.51%
0.04%
0.01%
-0.01%
0.52%
0.43%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.