Home > Morgonrapport: Positiviteten utmanas på allvar efter stängning under signifikant stödnivå…

Morgonrapport: Positiviteten utmanas på allvar efter stängning under signifikant stödnivå…

Stockholmsbörsen föll vidare söderut på onsdagen, och storbolagsindexet OMXS30 stängde för första gången sedan två månader tillbaka under signifikanta stödnivån 1560 punkter, vilket innebar en nedgång på -0.56% till 1558.5 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till hela 19 miljarder kronor, och vinnaren blev Fingerprint Cards som steg +4.50%, medan Dometic Group hamnade i botten med en nedgång på -4.05%. På onsdagskvällen stängde amerikanska börserna i negativt territorium, och även efter nattens handel i Asien visar både Nikkei 225 och Hang Seng signifikanta nedgångar. Oljan som visat styrka och noterats tydligt över 45 dollar i veckan, handlas nu strax däröver.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Kappahl (kl 7.30)
 • Tyskland: industriorder februari kl 8.00
 • ECB: protokoll från policymöte 9/3 kl 13.30
 • USA: Kinas president Xi Jinping besöker Donald Trump
 • Exklusive utdelning: SCA (6:00 kr), Telia (1:00 kr halvårsvis)

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 föll tydligt på onsdagen med en nedgång på lite mer än en halv procent, under förhållanden där säljstyrkan tilltog och omsättningen uppgick till 19 miljarder kronor. OMXS30 stängde även för första gången på två månader under tunga stödnivån 1560, vilket innebär att trots handel exklusive utdelning från Volvo och Skanska att den negativitet vi för närvarande upplever ser ut att tillta ordentligt…

Tisdagens handel innebar att OMXS30 för första gången stängde under 1560 punkter på två månader, och dessutom under förhållanden med tydlig säljstyrka.

Förvisso fick OMXS30 en rejäl nedställning under de sista två timmarna, men ledande terminer pekar på att vi kan öppna så lågt som 1545 punkter denna torsdag.

Detta skulle i sig innebära att vi inte bara avviker tydligt från 1560 punkter, men även att vi snart suddat ut årets lilla uppgång.

Morgonrapport: Positiviteten utmanas på allvar efter stängning under signifikant stödnivå…

Kortsiktigt är vi efter onsdagens handel kortsiktigt översåld, dock ser detta inte ut att rädda den negativa bild som uppvisas på terminsmarknaden denna morgon.

Amerikanska terminen S&P 500 målar även här upp en negativ bild denna morgon, ändock något mer begränsad än vad vi räknar med att OMXS30 kommer inleda om ett par timmar när den svenska handeln öppnar.

Vi har i veckan lyft fram frågan om det är en utskakning vi upplever, eller om vi står inför en tydlig vändpunkt.

Förvisso har vi inte fått en omsättning på över 20 miljarder under nedgången, och samtidigt är det värt att notera att onsdagens nedgång inte kom förrän i sluttimmarna, således var inte den signifikanta volymen under 1560 punkter, utan onsdagens stora volympunkt var 1565 punkter.

Detta verkar dock spela mindre roll när vi väntas inleda torsdagen så surt som vid 1545 punkter, vilket gör att vi nu vänder blickarna mot 1540 punkter som är nästa tydliga stödnivå.

Skulle denna brytas på torsdagen, ja då är det toppen i tidigare intervall 1527 punkter som blir att vända fokus mot.

Idag handlas även SCA och Telia exklusive utdelning, vilket bidrar med vidare press på nedsidan, och skulle vi stänga i negativt territorium även på torsdagen under förhållanden där signifikant volym noteras, ja då har en bild av tydlig negativitet tagit över.

Eftersom vi bröt 1560 punkter, och väntas resa vidare söderut innehar vi nu motstånd vid 1560, följt av 1588, 1594 och 1600 punkter.

Våra tekniska stödnivåer inväntar nu vid framförallt 1540 och 1527 punkter.

Fokus utifrån makroagendan blir idag protokoll från europeiska centralbankens policymöte 9 mars.

Men först ut får vi redan kl 08:00 tyska industriorder siffror för februari.

Det har varit rejäla slag i orderingången till den tyska industrin de senaste månaderna, till stor del relaterade till kalenderjusteringseffekter i december.

Efter en oväntat kraftig uppgång i december, +5,2% m/m, och en oväntat stor nedgång i januari, -7,4%, väntas orderingången nu ha ökat med 3,4% m/m i februari.

När det kommer till ECB protokolleget, så väntar vi oss att ECB-chefen Mario Draghis signaler om att det inte längre råder någon brådska med att vidta ytterligare åtgärder bidrog till att stärka euron och att pressa upp Europaräntorna.

Enligt uppgifter till Reuters anser dock en rad ECB-källor att marknaden övertolkade de, enligt dem, små förändringarna i budskapet den 9 mars.

”Vi ville kommunicera att svansriskerna hade minskat, men marknaden tolkade det som ett steg mot exit. Budskapet övertolkades rejält”, sade en källa till Reuters.

Protokollet kan eventuellt ge lite klarare besked om hur ledamöterna ser på policyutsikterna.

Alfa Laval på nytt årshögsta när kraftsamling ger resultat…

Handlas efter uppgång nu vid prisnivåer som historiskt upplevt tydlig volym.

Alfa Laval steg runt tre procent på onsdagsförmiddagen, en uppgång som innebär att aktien noterar ett nytt årshögsta.

Detta innebär samtidigt att aktien handlas vid 172.50 kronor, en prisnivå som sedan 2014 upplevt tydlig volym.

En etablering över denna prisnivå skulle vara ytterst positivt för den framtida utvecklingen, och öppnar upp för utmanande av all time high.

Bränsle till onsdagens uppgång står Pareto för, som bedömer att konsensusuppfattningen kring bolagets orderingång för det första kvartalet kan komma att höjas efter tisdagens analytikerkonferens.

”Till följd av telefonkonferensen kommer vi troligen att göra begränsade förändringar i våra estimat, men vi väntar oss att konsensus kommer att höjas något”, menar analyshuset.

På tisdagen framgick det även i ett pressmeddelande att bolaget fått en order till ett värde omkring 55 miljoner kronor. Ordern gäller leverans av Alfa Laval Packinox värmeväxlare, till ett raffinaderi i Västafrika med beräknad leverans under 2017 och 2018.

Alfa Laval på nytt årshögsta när kraftsamling ger resultat… Handlas efter uppgång nu vid prisnivåer som...

Dragkraft mot balanspunkter att vänta, eller stundar återhämtning efter bankernas utdelningar?!?

De fyra tungviktarna utmanar signifikanta prisnivåer på onsdagen. Däremot är frågan om Nordea ger en förhandsvisning på vändpunkt efter kortfattad återhämtning?!?

Nordea har efter utmanande av stödnivå uppvisat positiva tongångar, och en fortsatt uppgång för börsens tungviktare skulle mycket väl kunna axla på sig köpstyrka för ny uppgång.

Ett lite bredare perspektiv visar dock att H&M fortsätter att utmana tungt stöd, tillika 2007 årshögsta, och vi får helt enkelt se om vi får ett genombrott eller rekyl…

Dragkraft mot balanspunkter att vänta, eller stundar återhämtning efter bankernas utdelningar?!? De fyra tungviktarna utmanar signifikanta..

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Kappahl (kl 7.30), Nobina (kl 8.00), Bergs Timber (kl 13.00)

Stämmor

 • Attendo, Beijer REF, C Security, Consensus Asset Management, Elisa, Gjensidige Forsikring, HK Scan, Litium, Nobia, Orexo, Ratos, SSAB, Vestas

Exklusive utdelning

 • Atrium Ljungberg (3:95 kr), Bonäsudden (1:87 kr kvartalsvis), Delarka Holding (2:00 kr kvartalsvis), Gunnebo (1:20 kr), Havsfrun (1:50 kr), HIQ (första dag för handel utan inlösenrätt. Betalning för varje inlösenaktie är 3:10 kronor), Lundbergs (5:60 kr), NCC (3:00 kr halvårsvis), Neste (1:30 eur), Rockwool (18:80 dkk), Saab (5:25 kr), Saltängen Property (2:45 kr kvartalsvis), SCA (6:00 kr), Storebrand (1:55 nok), Telia (1:00 kr halvårsvis )

Makrostatistik

 • Kina: Caixin tjänste-PMI mars kl 3.45
 • Tyskland: industriorder februari kl 8.00
 • SCB: småhusbarometern mars kl 9.30
 • EMU: bytesbalans (rev) 4 kv kl 11.00
 • USA: Challenger varselstatistik mars kl 13.30
 • USA: antalet nya arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45

Övrigt

 • ECB: protokoll från policymöte 9/3 kl 13.30
 • USA: Kinas president Xi Jinping besöker Donald Trump

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade på onsdagen, med index tyngt av avskild utdelning i Skanska och Volvo. Kambi backade på vinstvarning men Alfa Laval spirade efter analytikerträff inför rapport.

Avskiljda utdelningar från Skanska och Volvo bidrog till att tynga storbolagsindexet OMXS30 som stängde 0,6 procent lägre på nivån 1.559. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 19 miljarder kronor.

På råvarumarknaden vek oljepriset när det stod klart att de amerikanska lagren av råolja oväntat ökade med 1,6 miljoner fat under förra veckan. Analytikerna hade räknat med en minskning med 0,1 miljoner fat, enligt Bloomberg News.

Men olja och råvaror var starka sektorer i Europa och Lundin Petroleum behöll en uppgång om 1,8 procent.

Inom råvarurelaterat var Boliden 2,0 procent högre och SSAB A 1,8 procent upp.

Fingerprint utmärkte sig med en uppgång på 4,5 procent.

Förväntan lär öka på Alfa Lavals orderingång i första kvartalet, när konsensus uppdateras sedan analytikerna på tisdagen som vanligt träffat bolaget inför rapporten. Det bedömer Pareto. Verkstadsaktien steg 2,8 procent.

Den negativa trenden fortsatte för H&M som backade 2 procent och därmed tappat nästan 7 procent sedan rapporten i förra veckan. Insynsköp från ordföranden tillika storägaren Stefan Persson gjorde inte avtryck i kursen.

Inom betting flaggade Kambi för ett sämre första kvartal än väntat på grund av ett ovanligt högt antal ”spelarvänliga utfall” i de stora fotbollsligorna. Aktien föll 11 procent medan Kindred handlades svagt upp. Net Ent och Cherry var ned 1 procent. Betsson, som tidigare har varit ute med liknande varning som Kambi nu kommit med, var nära oförändrad.

Inom fastighetssektorn steg Fabege och Balder drygt 2 procent, Kungsleden 1,6 procent, Castellum knappt 1 procent. Paketeringsutredningens förslag om skatteförändringar för fastigheter ägda via bolag kommer inte att finnas med i höstbudgeten, enligt Dagens Industri.

Infrastrukturbyggaren Eltel planerar att integrera vissa delar av verksamheten för flyg och säkerhet inom affärsområdet Communication och sälja resterande del av enheten. Aktien steg 2,3 procent.

Elanders var upp 7 procent efter ett omnämnande i webbkanalen EFN.

Dustin redovisade ett rörelseresultat om 106 miljoner kronor (97) för bolagets andra kvartal, med stöd av att den organiska tillväxten accelererade till att uppgå nära 9 procent. It-grossistens aktie lyfte 5 procent.

Bahnhof steg 3 procent sedan Affärsvärlden gett ett köpråd i veckans utgåva.

Endomines klättrade mer än 5 procent efter att ha berättat om guldproduktion på 97,9 kilo under det nyligen avslutade kvartalet, upp från 58,5 kilo motsvarande period föregående år.

GS Swedens dotterbolag Gomspace ska levererar nyckelkomponenter för motsvarande uppemot 2 miljoner kronor till satelliter för kinesiska Spacety. Dessutom har Goldman Sachs skrivit en lång analys om investeringsmöjligheterna på temat rymden. Satellitbolagets aktie stängde mer än 7 procent högre.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1558.56
3472.58
12217.54
7331.68
2352.95
20648.15
5864.48
18539.06
24255.26
1.07
9.59
8.98
50.87
54.07
-0.56%
-0.26%
-0.53%
0.13%
-0.31%
-0.20%
-0.58%
-1.71%
-0.60%
0.04%
0.15%
0.11%
-0.55%
-0.53%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto