Home > Morgonrapport: Positivt avslut på negativ vecka

Morgonrapport: Positivt avslut på negativ vecka

OMXS30 avslutade fredagen på plus efter en tidigare svag handelsvecka. Index stängde tillslut upp 0,65 procent till nivån 1499,43, vilket tog veckans utveckling till en nedgång med -2,03 procent. Fokus i måndagens skrala makroagenda ligger på siffror över det svenska bostadsbyggandet. Wall Street stängde fredagen på plus sedan Trump spridit optimism angående handelssituationen med Kina. Under natten har de asiatiska marknaderna över lag inlett veckan i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 ökade mer än majoriteten av Europa under fredagen efter ett flertal dagar med minustecken i ryggen. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut upp 0,65 procent till nivån 1499,43 och stängde därmed veckan ned -2,03 procent. Omsättningen under fredagen hamnade på 13,5 miljarder kronor.

I topp i fredagens starka handel i OMXS30 slutade Tele2, Securitas och Essity som alla steg mellan 2,4 och 2,9 procent. På andra sidan indexet återfanns Astra Zeneca med en nedgång på -1,4 procent sedan bolaget levererat negativa besked från en fas 3-studie.

USA öppnade på nedsidan under fredagen men vände till positivt sedan Donald Trump uttryckt försiktig optimism om ett eventuellt handelsavtal med Kina. Den amerikanska presidenten sade att de kanske inte kommer att införa ytterligare importtullar eller höja tullsatserna. Vita huset meddelade senare under dagen att optimismen som Trump uttryckt var kring förhandlingarna och alltså inte nödvändigtvis avtalet i sig.

Fortsatt i USA meddelade Patrick Harker, Fedchef i Philadelphia, att han inte är säker på att en räntehöjning i december är lämplig givet utsikterna för inflationen. Förväntningarna ligger dock fortsatt på en räntehöjning i december, även om sannolikheten dämpats den senaste veckan enligt CMC:s ”Fed watch tool”.

Efter det tunga raset på de globala marknaderna i oktober har november inlett försiktigt bortsett från de amerikanska teknikaktierna som förra vecken fortsatte att visa på de svaghetstecknen som förra månadens nedgång initierade. Handeln på den svenska börsen har annars främst präglats av misslyckade försök på uppsidan och avvaktande handel i väntan på öppningen i USA. Medan många börjat förbereda sig på nedgång och sämre tider finns det hopp om ett lyft för den optimistiske. G20-mötet börjar nu närma sig där ett positivt utfall i handelsdiskussionerna mellan Donald Trump och Xi Jinping onekligen skulle stärka riskviljan bland investerare. Lägg därtill att vi nu befinner oss i en säsongsmässigt stark sexmånadersperiod på den svenska börsen.

Fredagens makroagenda inleddes med EMU:s definitiva KPI-siffror för oktober månad, vilket bekräftade det preliminära utfallet som visade en uppgång till 2,2 från 2,1 procent och där kärninflationen steg till 1,1 från 0,9 procent.

Förra veckan avslutades med amerikanska industriproduktionen vilken ökade med blygsamma 0,1 procent. Analytiker hade räknat med en uppgång på 0,2 procent i oktober.

Måndagen inleder en händelsefattig makrovecka med svenska siffror över det tredje kvartalet bostadsbyggande. Under det första halvåret sjönk antalet påbörjade bostäder med cirka 10 procent jämfört med i fjol, vilket var den första nedgången under första halvåret sedan 2012. Bostadsutvecklare har inför tredje kvartalets siffror rapporterat om en fortsatt nedgång i såväl försäljning som startade bostäder, jämfört med samma period i fjol. Danske Bank menar att fallande bostadsbyggande kommer vara ett primärt makroekonomiskt tema även under 2019 och lyfter i ett marknadsbrev fram det faktum att bygglov fallit cirka -50% sedan början av 2017 samtidigt som bostadsutvecklarna dragit hårt i handbromsen, vilket båda talar för en fortsatt nedgång för bostadsbyggandet.

Veckan fortsätter under tisdagen med det amerikanska bostadsbyggandet. Onsdagen bjuder på Riksbankens finansiella stabilitetsrapport och USA:s orderingång på varaktiga varor. Under torsdagen vänder vi oss mot Japan för KPI-siffror innan fredagen avslutar veckan med inköpschefsindex för euroområdet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: handelsbalans oktober kl 0.50
  • Storbritannien: Rightmove huspriser november kl 1.01
  • SCB: bostadsbyggande 3 kv kl 9.30
  • ECB: bytesbalans september kl 10.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: byggproduktion september kl 11.00
  • USA: NAHB-index november kl 16.00

Övrigt

  • ECB: obligationsköp ca kl 15.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tillbringade fredagen nästan uteslutande på plus, även om medvinden avtog fram till dess att Wall Street öppnade. Övriga stora Europabörser slutade strax under nollstrecket efter att ha varit klart lägre tidigare under fredagen.

ABB steg på medieuppgifter om försäljningssamtal medan Astra Zeneca backade efter negativa besked från en fas 3-studie. H&M klättrade i sin tur efter att Stefan Persson köpt fler aktier

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 slutade upp 0,6 procent till nivån 1.499. Aktier för 13,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

”Riskaptiten har i veckan varit låg även om vi återhämtade oss lite på fredagen. Det känns som att marknaden är lite avvaktande inför G20-mötet i Argentina i slutet av månaden. Skulle mötet leda till att handelsspänningarna mellan USA och Kina dämpas är förutsättningarna goda att det starka säsongsmönstret fram till årsskiftet upprepas”, kommenterade Erik Hansén, marknadsstrateg på IG Markets, för Nyhetsbyrån Direkt.

Bäst bland storbolagen i inbördes ordning återfanns Tele2, Securitas och Essity medan verkstadsbolag som SKF och Atlas Copco tillhörde förlorarna.

H&M var upp drygt 2 procent efter att storägaren och ordföranden Stefan Persson köpt aktier för närmare 850 miljoner kronor. De senaste tre månaderna är aktien upp 25 procent efter att i flera år befunnit sig i en fallande kurstrend.

ABB steg 1,7 procent efter medieuppgifter om att bolaget kan vara på väg att sälja hela eller delar av kraftdivisionen Power Grids. En försäljning som sägs kunna vara värd 10 miljarder dollar.

Astra Zeneca tillhörde förlorarna med en nedgång på 1,4 procent. Detta efter negativa lungcancerresultat. Hittills i år är aktien dock upp 28 procent.

Bland de kvarvarande bolagen att rapportera var värmeteknikbolaget Nibe som stod för en bättre försäljning än väntat enligt Bloomberg-konsensus. Även resultat överträffade förväntningarna något. Aktien avancerade nästan 6 procent.

Klädbolaget Björn Borg redovisade ett förbättrat resultat efter skatt samt en rejäl ökning av e-handeln. Omsättningen sjönk dock marginellt. Även aktien tappade något.

Bland förlorarna återfanns återigen spelutvecklaren Starbreeze med en nedgång på drygt 8 procent. Bolagets spel Overkill’s The Walking Dead har nu funnits på marknaden en dryg vecka och under samma period har spelutvecklarens aktie backat sju utav åtta handelsdagar. Aktien har fallit hela 43 procent de senaste tio handelsdagarna.

Vidare inom Gaming-världen gick det även tungt för Spotlightnoterade Star Vault som drygade ut sina förluster. Aktien backade nästan 11 procent.

Recipharms vd och grundare Thomas Eldered sålde en ansenlig post aktier i bolaget. Aktien slutade emellertid 1,2 procent upp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto