Home > Morgonrapport: Positivt styrketecken…

Morgonrapport: Positivt styrketecken…

Stockholmsbörsen lyckades med ett positivt momentum bryta sig vidare norrut på fredagen. Stor del av handeln bedrevs över det tekniska motståndet vid 1650 punkter, men stängde avslutningsvis vid 1646.67, en uppgång på +0.33 procent. Omsättningen uppgick till drygt 17 miljarder kronor på fredagen. Med åter en förkortad vecka, då vi håller stängt imorgon tisdag till följd av svensk nationaldag, väntar vi oss att handelsaktiviteten blir något lägre. Vi är därför något avvaktande idag, trots att vi förväntas inleda i svagt positivt territorium denna måndag. Ledande terminer pekar på att vi kan komma att få en öppning strax under motståndet 1650…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Mycket riktigt fick vi ett positivt momentum som dominerade fredagens handel. Vi klev tidigt över motståndet vid 1650 och uppnådde ett dagshögsta vid 1656 punkter.

Vi hamnade även i en situation där vi kortsiktigt intradag blev överköpta, men eftersom vi stängde strax under tekniska nyckelnivån 1650, befinner vi oss nu inför dagens handel strax under ett kortsiktigt överköpt scenario.

Även om vi väntar oss att handelsaktiviteten blir något lägre i veckan som helhet, då vi håller stängt på tisdagen till följd av nationaldag, fortsätter vi att hålla blickarna norrut.

Vi är dock något avvaktande inför dagens börsöppning.

Ledande terminer pekar denna morgon på att vi kan få en öppning strax under 1650 punkter, med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Morgonrapport: Positivt styrketecken…

Dock ser vi en möjlig negativ signal från den amerikanska terminen S&P 500, som efter nattens handel noteras svagt minus. Det är inte helt ovanligt att denna termin kan ge en förhandsvisning på positivt eller negativt momentum inför börsöppningen i Europa, vilket är anledningen till att vi är något avvaktande.

Däremot ser vi fredagens utbrott över 1650, och utmanande av årshögsta som ett positivt styrketecken.

Det är heller inte så konstigt att efter att vi utmanat årshögsta, att vi sent i fredagens handel fick lite vinsthemtagning i sista stund.

Strax under årshögsta fick vi även efter fredagens handel ett kortsiktigt motstånd vid 1654, då vi noterade tydligt med volym vid denna prisnivå. Detta innebär att när vi åter kliver över 1650, väntas denna prisnivå ge ett mindre motstånd, före resan fortsätter vidare norrut.

Visst fick vi negativitet när Brent-oljan på fredagen klev under 50 dollar, men eftersom vi såg en återhämtning, och åter notering strax över 50 dollar denna morgon kan det varit en tillfällig avskakning av den besvikelse som upplevdes efter tidigare OPEC-möte. Vi såg heller ingen bidragande effekt på svenska storbolagsindexet OMXS30, vilket vi tidigare berört var fallet för lite mer än ett år sedan.

I Europa håller både Köpenhamnsbörsen och Oslobörsen stängt redan på måndagen, medan Sverige håller stängt på tisdag, vilket väntas bidra med något lägre handelsaktivitet denna vecka.

Vi har heller inga tunga makrobesked denna måndag, utan veckans stora fokus blir framförallt på torsdag, då vi får räntebesked från europeiska centralbanken ECB. Även brittiskt parlamentsval står i fokus på torsdag.

Morgonrapport: Lägre handelsaktivitet väntar…

Inför dagens handel väntar tekniska motståndsnivåer redan vid 1650, samt kortsiktigt 1654 följt av 1670 punkter. Därefter följer 1682 följt av framförallt sentimentala prisnivån 1700 och tidigare all time high vid 1720 punkter.

Tekniska stödnivåer inväntar vid 1640, 1630 och därefter 1600 punkter.

Till följd av att börsen är stängd på tisdag, återkommer morgonrapporten på onsdag.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Fredagens viktigaste börshändelser.

Sandvik uppvisar styrka efter försäljning av Process Systems.

Steg inledningsvis över 2 procent på fredagsmorgonen.

Sandvik steg kraftigt på fredagsmorgonen, med över 2 procent.

I ett pressmeddelande framgår det att bolaget säljer Sandvik Process Systems för 5 miljarder kronor.

Det har sedan tidigare varit känt att verksamheten skulle avyttras, en verksamhet som representerar 2 procent av Sandviks totala intäkter, och hade en rapporterad försäljning om 1.7 miljarder kronor 2016.

”Då affären stängs kommer en substantiell kapitalvinst att genereras och rapporteras i Sandviks finansiella rapportering”, vilket fick bolagets aktie att kliva tydligt norrut, och avvika från 50 dagars glidande medelvärde.

Sandvik har därmed nu stigit över 20 procent sedan årsskiftet, och över 70 procent sedan ett år tillbaka.

Sandvik uppvisar styrka efter försäljning av Process Systems. Steg inledningsvis över 2 procent...

Från botten till toppen, Elekta stiger över 3.5 procent!

Går från att vara en av torsdagens stora förlorare på rapportbesvikelse, till att stå som tidig vinnare på fredagsmorgonen.

Elekta tappade tydligt med mark på torsdagen, då bolaget redovisade ett klart lägre än väntat ebita-resultat före engångsposter på 779 miljoner kronor, i det fjärde kvartalet i sitt brutna räkenskapsår 2016/2017.

Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning 1.018 miljoner kronor.

Bara en dag senare, går Swedbank nu ut och höjer sin rekommendation för bolaget till starkt köp från tidigare köp. Riktkursen sänktes dock till 105 från tidigare 115 kronor. Även Handelsbanken sänkte riktkursen till 111 kronor från tidigare 121 kronor, och upprepade samtidigt rekommendationen köp.

Elekta fick därmed bränsle till positiv vändpunkt efter torsdagen, och klev tidigt upp till vägskälet 200 dagars glidande medelvärde på fredagsmorgonen.

I samband med torsdagens rapport gav bolagets vd även positiva besked. ”Vi står vid en vändpunkt och jag ser 2017/18 som året då vi, genom i huvudsakligen en volymtillväxt, återigen uppnår en lönsam tillväxt och når en EBITA-marginal på över 20 procent”.

Från botten till toppen, Elekta stiger över 3.5 procent! Går från att vara en av torsdagens stora förlorare på rapportbesvikelse, till att stå som tidig vinnare på fredagsmorgonen.

Spelbolagen får bränsle av Pareto…

Flera spelbolag får köpstämpel, när analyshuset tar upp bevakning.

”Det finns vissa kärntrender som gynnar dessa bolag, som migration från offline till online gambling (även om online-penetrationen i Europa redan ligger på cirka 40-45 procent), mobilpenetration och att fler och fler marknader regleras … Generellt ser vi reglering som bra”, skrev Pareto.

Kindred Group fick en riktkurs på 110 kronor, medan Catena Media fick en riktkurs på 125 kronor, och Cherry fick en riktkurs på 400 kronor, samt sist men inte minst fick Mr Green även en riktkurs på 55 kronor.

Spelbolagen får bränsle av Pareto… Flera spelbolag får köpstämpel, när analyshuset tar upp bevakning.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: tjänste-PMI maj kl 2.30
  • Kina: tjänste-PMI maj kl 3.45
  • Silf/Swedbank: tjänste-PMI maj kl 8.30
  • Storbritannien: tjänste-PMI maj kl 10.30
  • USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 1 kv kl 14.30
  • USA: Markit tjänste-PMI maj kl 15.45
  • USA: ISM tjänste-PMI maj kl 16.00
  • USA: industriorder april kl 16.00

Övrigt

  • Köpenhamnsbörsen helgstängd
  • Oslobörsen helgstängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen föll tillbaka under fredagseftermiddagen men avslutade ändå veckan med en viss uppgång, även om den inte kunde hålla jämna steg med de större Europabörserna. Fingerprint och Sandvik gick starkt medan oljepriset pressade Lundin Petroleum.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,3 procent till 1.647. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på knappt 17 miljarder kronor.

Ute i Europahandeln steg Paris 0,5 procent medan Frankfurt lyfte 1,3 procent med draghjälp från fordonsindustrin i kölvattnet av att personbilsförsäljningen i maj visat sig gått starkare än förhandstipsen.

Sandvik har sålt Process Systems till Wallenbergbolaget FAM för 5 miljarder kronor. Sandvikaktien steg drygt 2 procent och låg i och med detta högt upp på vinnarsidan av OMXS30.

Bäst i indexet gick det för Fingerprint Cards, upp 3 procent. Bolaget räknar fortfarande med att lagren, som har påverkat negativt de senaste kvartalen, ska vara tillbaka på normala nivåer i slutet av andra kvartalet.

”Som vi tidigare sagt så räknar vi med att lagren i värdekedjan ska vara normaliserade i slutet av det här kvartalet”, sade Fingerprints vd Christian Fredrikson i en intervju med Redeye.

Längst ned i indexet parkerade för dagen Boliden, Nordea och Lundin Petroleum, det sistnämnda fortsatt pressat av ett sjunkande oljepris där Brenten tog sig ner under 50 dollar fatet. Även andra oljebolag tappade däribland Enquest som var 4,8 procent ner.

En av GHP Specialty Cares storägare, Annedalskliniken, har sålt sitt innehav på närmare 9,2 miljoner aktier i GHP till kursen 12:10 kronor per aktie. Aktien tappade 9,7 procent till 12:10 kronor.

Terranet, som bland andra har kriminologen Leif GW Persson och Sigmagrundaren Dan Olofsson i ägarlistan, fortsatte upp drygt 11 procent under intensiv handel efter sin First North-debut tidigare i veckan.

Eltel har ändrat sina medel- till långsiktiga finansiella mål. Enligt de nya målen strävas efter en årlig tillväxt för Eltels kärnverksamhet på 2-4 procent och en ebita-marginal om minst 5 procent. Aktien handlades upp 8,5 procent.

Pareto har inlett bevakning av flera spelbolag som köprekommenderades. Bland aktierna som noterades högre efter köpråden fanns Cherry och Mr Green som avancerade 0,8 respektive 5,3 procent.

Swedbank har höjt sin rekommendation för Elekta till starkt köp från köp. Strålterapiaktien rekylerade upp 1,8 procent efter torsdagens svaga bokslut som sänkte aktien 8 procent.

Sensys Gatso, som fallit kraftigt sedan en toppnotering på 5:70 kronor i oktober 2015, fick åtminstone tillfälligt fart efter ett tilldelningsbeslut i Lettland. Bolaget har tillsammans med partnern Reck vunnit upphandlingen av portabla hastighetsövervakningssystem i landet. Värdet av affären är inte fastställt men uppskattas vara under 5 miljoner kronor. Aktien avancerade drygt 4 procent till 0:85 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1646.67
3591.82
12822.94
7547.63
2439.07
21206.29
6305.8
20179.77
25838.21
1.13
9.72
8.63
48.25
50.55
0.33%
0.70%
1.25%
0.05%
0.37%
0.29%
0.94%
0.01%
-0.33%
-0.09%
0.08%
0.23%
1.24%
1.20%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
CFD
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto