Home > Morgonrapport: Potentiell vinsthemtagning efter tolv uppgångsdagar…

Morgonrapport: Potentiell vinsthemtagning efter tolv uppgångsdagar…

Trots fortsatt uppgång är det avtagande omsättning på Stockholmsbörsen, som på tisdagen uppgick till 14.2 miljarder kronor. Storbolagsindexet OMXS30 steg +0.52 procent till 1649.18, efter kortfattad handel över tekniska motståndet 1650 punkter. USA fortsatte lika så med positiva tongångar, och efter nattens handel i Asien är det än en gång svagt positiv utveckling. Ledande terminer pekar på öppning i positivt territorium, men negativa pusselbitar finns vilket kan ge en öppning närmre nollan…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

För tolfte handelsdagen i rad steg storbolagsindexet OMXS30. Avslutningsvis fick vi en stängning med uppgång på +0.52 procent till 1649.18, efter att vi sent på tisdagseftermiddagen fick kortfattad handel över tekniska motståndet vid 1650 punkter.

Ledande terminer pekar tidigt denna morgon på en öppning i positivt territorium, omkring 1654 punkter. Däremot handlas den amerikanska terminen S&P 500 efter nattens handel i Asien, där Kina fortsätter vara helgstängt, till svagt minus.

Detta gör att vi bedömer att vi kan komma få en något sämre öppning än väntan, och om denna ledande termin börjar handlas allt mer minus desto, närmre öppning vi kommer, ja då kan det till och med innebära att vi får vinsthemtagning på onsdagen.

Morgonrapport: Potentiell vinsthemtagning efter tolv uppgångsdagar…

Kortsiktigt är vi nu dessutom betydligt mer överköpt, vilket i sig självt förstärker denna tro.

Volymförhållandet efter tolv handelsdagar i rad på plus är trots detta fortfarande negativt sedan före sommaren. Vi har alltså inte fått något signifikant styrketecken under den senaste uppgången, vilket lyfter fram oro på kommande svaghet.

Att vi dessutom på tisdagen fick kortfattad handel över 1650 punkter, under en dag då köpstyrkan inte var signifikant, och att omsättningen föll, gör att om vi nu är på väg för att testa 1657-1660 punkter, att vi tror det blir kortfattat.

Denna bedömning gör vi utifrån ett kortsiktigt perspektiv, för än en gång är det värt att lyfta fram att kommande rapporter väntas ge en tydligare vägledning inom kort, med framförallt indextunga bolag som inleder den stora rapportfloden redan den 18 oktober med Atlas Copco.

Detta innebär att vi inför onsdagens handel väntar oss handel inom 1640 – 1660 punkter. Och att vi inväntar en tydligare vägledning desto närmre vi kommer börsöppning.

Om vi får en öppning närmre nollan, är risken att vi kan få vinsthemtagning för att testa tekniska stödet vid 1640 punkter. Om vi får en öppning kring 1654 punkter, bedömer vi sannolikheten hög för att vi åtminstone kan få en kortfattad handel inom 1654-1660 punkter, före vi eventuellt får vinsthemtagning.

Styrketecken eftersöks för att undvika större rekyl.

Vi har inte varit såhär tydligt överköpt sedan många år tillbaka, vilket i sig själv även lyfter fram en tydligare oro. Därför behöver vi få tydliga styrketecken inom kort, för att inte positionera oss för en mer signifikant rekyl utifrån ett längre perspektiv.

Tekniska nyckelnivåer att bevaka under dagen är motstånd vid 1650 och 1657 följt av 1660 punkter. Stöd inväntar även vid 1640, 1630, 1616 och 1600 punkter.

Inga större bolagshändelser på dagens agenda. Lika så på makroagendan, där tjänste-PMI september inväntas klockan 08:30, följt av amerikanska förhandsvisning inför fredagens stora jobbsiffra med ADP privat sysselsättning september klockan 14:15.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Kindred på väg mot 100 kronor?!?

Positiv valutaeffekt, samt köprekommendation från SEB gav bränsle till inledningsvis uppgång på över +2 procent.

Spelbolaget Kindred Group steg inledningsvis över +2.0 procent på tisdagen, efter att bolaget både fått en höjd rekommendation till köp från SEB samt positivt pressmeddelande från bolaget avseende positiv valutaeffekt.

SEB höjer rekommendation för bolaget till köp, från tidigare behåll, samtidigt som riktkursen höjs till 108 kronor från tidigare 95 kronor.

SEB lyfte bland annat fram i analysen att inom bolagets sektor, är Kindred Group bäst positionerat inför nästa års fotbolls-VM.

I ett pressmeddelande framgick det även att bolagets spelöverskott påverkades positivt av valutaeffekter, med omkring 4-5 procent under det tredje kvartalet 2017, jämfört med samma period 2016.

Bolaget har nu sedan en månad tillbaka stigit över +6.0 procent.

Kindred på väg mot 100 kronor?!? Positiv valutaeffekt, samt köprekommendation från SEB gav bränsle till inledningsvis uppgång...

Ericsson tappar på nytt efter sänkt rekommendation.

Credit Suisse som står bakom sänkt rekommendation till underperform.

Ericsson faller på nytt efter att Credit Suisse sänkt bolagets rekommendation till underperform, från tidigare neutral.

Riktkursen nedjusteras samtidigt från 50 till 38 kronor, och analyshuset lyfter fram att man gjort en ”detaljerad analys” av bolaget intäkter och kostnader, vilket resulterats till att bolagets prognoserna behövde sänkas kraftigt.

”Även med ett så aggressivt antagande om kostnadssänkningar kommer vi bara fram till 5 respektive 7 procent i ebit-marginal under 2018/2019 och det är cirka 2 procentenheter under konsensus”, skrev Credit Suisse.

Den 29 september framgick det att Ericsson, Telia och Intel är först med 5G live i Europa.

Ericsson tappar på nytt efter sänkt rekommendation.

Hansa Medical bryter konsolidering, och tar sikte mot all time high?!?

Har nu stigit över +32 procent sedan en månad tillbaka.

Hansa Medical steg inledningsvis över +4.50 procent till 226.50 kr på tisdagen, och bryter därmed tidigare konsolidering som pågått sedan drygt två veckor tillbaka, med underliggande positiv tongång.

Bolagets aktie har sedan etablering över 200 kronor lyckats bibehålla mark, och dessutom klivit över tekniska motståndet vid 205 kronor.

På tisdagen rapporterade Nyhetsbyrån Direkt att det framgick i ett pressmeddelande, att forskningsbolaget “bedömer att patientrekryteringen till de två pågående fas 2-studierna kommer att kunna slutföras under 2017. Hittills har 42 patienter behandlats med läkemedelskandidaten Ides före en njurtransplantation”.

SEB höjde tidigare i september riktkursen till 300 kronor, och lyfte fram flera närliggande kurstriggers, däribland pågående Highdes-studien med läkemedelskandidaten Ides.

Hansa Medical pekas även ut som en uppenbar uppköpskandidat av andra bolag i sektorn enligt SEB.

Hansa Medical bryter konsolidering, och tar sikte mot all time high?!?

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Skistar (kl 7.30)

Makrostatistik

 • Japan: Nikkei tjänste-PMI september kl 2.30
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI september kl 8.30
 • EMU: tjänste-PMI (def) september kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI september kl 10.30
 • EMU: detaljhandel augusti kl 11.00
 • USA: ADP privat sysselsättning september kl 14.15
 • USA: Markit tjänste-PMI september kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI september kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Kina: börserna i Fastlandskina har helgstängt
 • Riksdagen: Centerpartiet presenterar sin budgetmotion kl 10.00
 • Fed: Janet Yellen talar om community banking i St. Louis kl 21.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen behöll sin starka trend på tisdagen och noterade sin tolfte raka uppgångsdag. I omvärlden var rörelserna begränsade under en handelsdag som inte bjöd på någon tyngre makroekonomisk data.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,5 procent till nivån 1.649. Aktier för 14,2 miljarder kronor bytte ägare.

Även om Stockholmsbörsen har stigit många handelsdagar i rad summerar uppgången i procent inte till lika mycket som exempelvis tiden strax innan IT-bubblan sprack vintern år 2000.

Flera verkstadsbolag steg under tisdagen med stöd av höjda rekommendationer från analytiker medan storbanksaktierna utvecklades oregelbundet.

Det prövade telekombolaget Ericsson fick sänkt rekommendation av Credit Suisse till underperform. Banken är skeptisk till Ericssons mål om en rörelsemarginal på 12 procent i det medellånga perspektivet. Aktien sjönk 2,4 procent.

Hygienbolaget Essity gick starkast bland storbolagen med en uppgång på 3,1 procent. Aktien har tagits med på SEB:s köp-lista Swedish Stars. Danske Bank Markets har även inlett Essity-bevakning med köprekommendation.

Telia sålde genom ett anbudsförfarande en del av sina aktier i Megafon för motsvarande 3,2 miljarder kronor och har därmed minskat sitt ägarintresse i det ryska bolaget till cirka 19 procent. Försäljningen är i linje med strategin att fokusera på verksamheten i Norden och Baltikum. Telia steg 0,6 procent.

Eniro nådde inte upp till 95 procents acceptansnivå i utbyteserbjudandet som sökföretaget hade önskat, men vill ändå gå vidare med erbjudandena vid den uppnådda acceptansgraden. Bankerna och konsortiet äger nu frågan, uppgav Eniros styrelseordförande Björn Björnsson för Nyhetsbyrån Direkt. Aktien som var handelsstoppad på måndagen föll 7,7 procent.

Klädbolaget H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson har nyligen köpt närmare 4,4 miljoner H&M-aktier för 914 miljoner kronor. Han har tidigare under året köpt totalt närmare 30 miljoner aktier. H&M steg 1,5 procent till 214:60 kronor och var högst omsatt på Stockholmsbörsen.

Näst mest omsatt var Volvo som steg 0,8 procent. Volvos rekordstarka kassaflöden i kombination med en överkapitaliserad balansräkning ger utrymme för extrautdelning, eventuellt redan för 2017, skrev Nordea i en analys med höjd riktkurs.

Handelsbanken har gjort en genomgång i verkstadssektorn. Efter rekommendationshöjningar steg Trelleborg-aktien med 1,1 procent och Alfa Laval med 1,7 procent. Lås-bolaget Assa Abloy fick däremot sänkt rekommendation och retirerade 0,5 procent.

Nordea drog upp sin rekommendation för Tieto till köp från behåll. Tieto avancerade 3,7 procent.

DNB Markets har höjt sin rekommendation för Industrivärden till behåll från sälj. Investmentbolagsaktien stärktes 1,0 procent.

Kindred har fått köprekommendation av SEB som anser att Kindred är bäst positionerat inom bettingsektorn för att dra nytta av nästa års fotbolls-VM. Kindred steg 1,5 procent.

Forskningsbolaget Hansa Medical höll kapitalmarknadsdag i Stockholm. Bolaget bedömer sig kunna lämna in ansökningar om marknads-godkännanden i Europa och USA för läkemedelskandidaten Ides under senare delen av 2018. Aktien slutade ned 0,7 procent.

I samma sektor rapporterade Kancera positiva studieresultat i preklinik inom kronisk lymfatisk leukemi. Aktien belönades med en uppgång på 8,1 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1649.18
3605.73
12902.65
7468.11
2534.58
22641.67
6531.71
20646.66
28386.32
1.18
9.56
8.12
50.06
55.64
0.52%
0.08%
0.58%
0.39%
0.22%
0.37%
0.23%
0.16%
0.76%
0.23%
0.08%
-0.14%
-0.71%
-0.64%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto