Home > Morgonrapport: Powells tal skapade kraftiga rörelser

Morgonrapport: Powells tal skapade kraftiga rörelser

OMXS30 vände till negativt under onsdagens seneftermiddag efter att Powells anförande fått index att först öka för att sedan falla. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut onsdagens handel ner -0,52 procent till nivån 1622,45. Fokus under torsdagen ligger på svenska och amerikanska inflationssiffror, samt kvartalsrapport från Avanza. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning. 

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde lägre under onsdagen sedan en svag avslutningshandel, i spåren av Powells tal i USA, utraderat den tidigare uppgången. Vid stängning under gårdagen noterades OMXS30 ner -0,52 procent till nivån 1622,45. Omsättningen under onsdagens handel hamnade på 13 miljarder kronor.

Sänke under onsdagen agerade Tele2 med en nedgång på -2,2 procent efter att ha tilldelades sänkt rekommendation av Nordea Markets.

Bland de rapporterande bolagen på Stockholmsbörsen följde återigen marginella kursreaktioner. Kungsleden och Xano belönades med uppgångar under procenten medan Itab och Bulten backade något. Idag följer kvartalsrapport från bland annat Avanza. I Norge presenterar DNB sitt andra kvartal idag, vilket möjligtvis kan skapa rörelse bland de svenska bankerna.

Ute i Europa stängde majoriteten av indexen under nollstrecket efter en svag avslutningshandel. Tyska DAX-index föll -0,5, medan franska CAC 40-index och brittiska FTSE 100-index båda befann sig ner -0,1 procent vid stängning. Vinnare på Parisbörsen blev, så som många andra dagar i år, Airbus med en uppgång kring 2 procent. Den franska flygplanstillverkaren är upp närmre 50 procent sedan årsskiftet, mycket tack vare konkurrenten Boeings svårigheter. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 var ner -0,2 procent.

Wall Street-börserna tog ett kliv uppåt efter duvaktiga Powell. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,3 procent, det bredare indexet S&P 500 0,5 procent och tekniktunga Nasdaq Composite 0,8 procent. Vinnare blev bland annat Tesla efter nyheter om att man är redo att öka sin produktion.

Precis som väntat skapade Fed-chefen Jerome Powells tal vid representanthuset kursreaktioner under gårdagen. Vid utfrågningen sade Powell att statistiken sedan Feds junimöte har fortsatt att vara en besvikelse. Han framhöll däremot jobbrapporten från i fredags som ”fantastisk”, men att den inte fundamentalt ändrat centralbankens ekonomiska utsikter. Vidare sade han att handelssamtalen mellan USA och Kina är bra, men tar inte ”fullt ut bort” osäkerheten. Avslutningsvis försäkrade Powell marknaden om att en räntesänkning i juli fortfarande är på bordet. Frågan som vi alla ställer oss är om höjningen blir med 25 eller 50 punkter. Marknaden mottog inledningsvis uttalandena med öppna armar, men vände strax nedåt i gemensam rörelse. Senare under kvällen visade protokollet från junimötet att flera av ledamöterna anser att en räntesänkning behöver göras ”på kort sikt” på grund av ökade risker i den amerikanska ekonomin.

Torsdagens makrofokus ligger på inflationssiffror från svenskt och amerikanskt håll, vilka presenteras klockan 9:30 respektive 14:30. I Sverige spår analytiker att KPIF-inflationen uppgår till 1,8 procent i juni, mätt i årstakt. I USA spås kärninflationen förbli oförändrad kring 2,0 procent y/y.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • Alligator (kl 8.00), Bioarctic (kl 8.00), Orexo (kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Vitec (ca kl 8.30), Proact (kl 13.00)

Makrostatistik:

 • Storbritannien: RICS husprisindex juni kl 1.00
 • Svensk Handel Stil: Stilindex juni kl 6.00
 • Tyskland: KPI (def) juni kl 8.00
 • Frankrike: KPI (def) juni kl 8.45
 • SCB: KPI juni kl 9.30
 • USA: KPI juni kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Övrigt:

 • BOE: finansiell stabilitetsrapport kl 11.30
 • ECB: protokoll från policymötet 6/6 kl 13.30
 • Fed: Jerome Powell talar inför senatens bankkommitté kl 16.00

Övrigt:

 • Olja: Opec månadsrapport

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde på minus på onsdagen, efter en snabb sväng på plus direkt efter Federal Reserve chefen Jerome Powells förskrivna tal publicerats, som uppfattats som duvaktigt av marknaden.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 1.622. Aktier för 13 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. Bland de europeiska börserna var tyska DAX ned 0,5 procent medan franska CAC40 klarade sig något bättre med ett tapp på 0,1 procent.

Bland storbolagen höll Tele2 i sin plats i botten av OMXS30-indexet hela dagen, och slutade med en nedgång på 2,2 procent till 132:30 kronor. Nordea Markets har återupptagit bevakningen av Tele2 med en säljrekommendation och en riktkurs på 116 kronor.

Hexagon höll Tele2 sällskap bland förlorarna och tappade 1,6 procent. Mätteknikbolaget har fått sänkta riktkurser av både Deutsche bank och Morgan Stanley, båda upprepade dock sina nuvarande rekommendationer. Hexagon vinstvarnade i fredags och har sedan dess straffats med en rad rekommendations- och riktkurssänkningar.

Verkstadsbolag tappade också mark. SKF, Alfa Laval, Sandvik och Atlas Copco var samtliga ned mellan 1,3-1,5 procent.

Skanska intog däremot en topposition efter en uppgång på 1 procent. Byggkoncernen aviserade på tisdagen om tre stora orders i USA och på onsdagen meddelade bolaget att rörelseresultatet för det andra kvartalet kommer att påverkas positivt med 408 miljoner kronor från rättsprocesser i Tjeckien och Norge.

Utanför storbolagsindexet steg Saab 3,4 procent efter nyheten om ett femårigt ramavtal med USA avseende vapensystemet Carl-Gustaf. Avtalet möjliggör order värda upp till 4,2 miljarder kronor. En första order på 771 miljoner kronor kom i samband med avtalet.

Bland rapporterande bolag var samhällsfastighetsbolaget SBB upp nästan 8 procent efter att kvartalsrapporten visat ökade hyresintäkter och ett förbättrat förvaltningsresultat.

Pricer, som utvecklar prisinformationssystem, klättrade över 11 procent efter att bolaget aviserade en omvänd vinstvarning. Rörelseresultatet och rörelsemarginalen i det andra kvartalet förbättrades jämfört med tidigare perioder till följd av omsättningstillväxt kombinerat med en hög bruttomarginal och positiva valutaeffekter.

”Enligt oss visar detta att Pricer har lyckats hitta en bra prissättningskraft för sina produkter, i och med att omsättningen fortsätter att stiga”, skriver ABG Sundal Collier i en kommentar.

Medicinteknikbolaget Ortivus handelsstoppades efter en stark kursutveckling två dagar i rad. Vid lunchtid meddelade bolaget att det träffat muntligt avtal med en kund i Singapore värt drygt 25 miljoner kronor under en sexårsperiod. Handeln återupptogs tidig eftermiddag och aktien steg 15 procent.

Den Umeå-baserade spelutvecklaren Zordix rusade 24 procent efter nyheten att bolaget startar en ny division som förlägger spel och ett avtal med Nintendo Switch om att bli global förläggare.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto