Home > Morgonrapport: ”Dags för preliminära PMI igen!”

Morgonrapport: ”Dags för preliminära PMI igen!”

Läget i OMXS30 är i stort sett oförändrat efter en fortsatt uppgång igår men varnar oss något mer för en rekyl. Vår grundsyn är dock fortsatt positiv och tror att rekyler som värst slår ner mot 1320. Vi tittar idag på Hang Seng Index i Hong Kong där situationen mer eller mindre återgått till det normala och vi flaggar för eventuellt köp inom kort. Rapportfloden fortsätter, idag bland annat SEB, Tele2 och Autoliv här hemma, i USA rapporterar GM och Microsoft efter stängning. Dessutom är det premiär-KPI dag från flera håll, där Kina och Japan redan rapporterat strax över förväntningar, EMU-siffran kl. 10 lär vara välbevakad.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, intradagsdiagram
OMXS30, intradagsdiagram

Vi fick igår se OMXS30 sjunka något på morgonen för att sedan stiga som högst till 1348 där köptrycket mattades av. Tekniskt är situationen i stort sett oförändrad från igår med första motståndet kring 1350 som förväntas brytas även om det kan krävas en rekyl dessförinnan.Det köptryck som krävs för att fortsätta uppåt kan vara något svårt att samla ihop i ett läge där indexet börjar närma sig överköpt men igår verkade inte köparna vilja släppa ifrån sig mer än till 1344. MACD börjar dock varna och skulle en rekyl komma tror vi på ett starkt stöd vid 1320. Fokus kommer dock bestå på rapporter och vi är nyfikna på om det kan bli ytterligare en dag fylld av överlag positiva rapporter.

Hang Seng Index, daglig graf
Hang Seng Index, daglig graf

Demonstrationerna i Hong Kong gav börsutvecklingen där en tjuvstart på den avsäljning som därefter drabbade globala finansmarknader. Från att Hang Seng Index i början av september var på den högsta indexnivån sedan 2008, föll börsen med ca 9 % fram till att den likt internationella börser bottnade ur i början av oktober. Återhämtningen har dock inte varit lika kvick som för exempelvis S&P500 och OMXS30. Även om förhandlingar i Hong Kong inte lett till någon mer demokratisk lösning och troligtvis inte heller lär göra detta, så tror vi att diskussionen kommer läggas på hyllan åtminstone ett tag framöver och att investerare väljer att bortse från riskerna tills vidare. Med investeringshorisont på några veckor ser vi ett köpläge om köparna lyckas visa styrka och trycka upp indexkursen ovanför 23 600 punkter. MACD-indikatorn ger oss just nu köpsignal, men det är tighta rörelser de senaste dagarna, får vi dock ett utbrott genom 23 600 ser vi köp och därefter MA100 som nästa bekräftande motstånd. Vi överger vår positiva inställning om kursen sjunker under den uppåtgående trendlinjen på den dagliga grafen.

Under natten har kinesiskt preliminärt PMI för oktober rapporterats stiga till 50,4 och japanskt till 52,8. Båda var över förväntan. Japan har dessutom sålt statspapper till negativ ränta för första gången.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

På torsdagen handlar den internationella makroagendan i hög grad om preliminära PMI-data för oktober från flera håll i världen, men också om räntebesked från Norges Bank.

I Sverige begår finansminister Magdalena Andersson budgetdebut, och SCB redovisar arbetsmarknadsdata för september.

kl 8.00: Regeringen: presenterar höstbudgeten
Premiär för finansminister Magdalena Andersson, återstår att se om hon har sparat några nyheter till dess.

kl 9.30: SCB: arbetslöshet september
Trenden med god sysselsättningstillväxt och ökat arbetskraftutbud väntas ha fortsatt i början på hösten. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas den icke justerade arbetslösheten ha varit oförändrad på 7,4 procent medan den säsongsjusterade arbetslösheten väntas ha sjunkit till 7,9 procent, från 8,0 procent i augusti.

Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, kommer att hålla ett extra öga på huruvida den senaste tidens goda utveckling även i arbetade timmar fortsatte i september.

kl 10.00: EMU: inköpschefsindex (prel) oktober
Prognoserna pekar mot en fortsatt nedgång, och att indutri-PMI sjunker till 49,9 från 50,3 i september. Commerzbank ser dock en ”god chans” att industri-PMI bör ha stabiliserats i oktober, både i Tyskland och i euroområdet som helhet, med stöd av mer gynnsamma kalendereffekter och den svagare euron.

kl 10.00: Norges Bank: räntebesked
Ekonomer räknar överlag med att styrräntan lämnas oförändrad på 1,50 procent, men analytiker ser fram mot vad centralbanken har att säga om hur den senaste tidens information.

Nordea-ekonomen Eric Bruce noterar i ett kundbrev att kronan är ”signifikant” svagare än väntat, och att bankerna sänker bolåneräntorna mer än vad Norges Bank har räknat med. Å andra sidan har oljepriserna fallit, turbulensen på marknaderna har ökat, den internationella bilden är mer osäker och den inhemska statistiken har, om något, varit på den svaga sidan.

”Norges Bank kommer att peka mot olika faktorer som drar i olika riktning, men inte ge någon klar slutsats om huruvida utvecklingen summerar till högre, lägre eller oförändrad räntebana”, skriver Eric Bruce.

kl 14.30: USA: nyanmälda arbetslösa v 42
Efter en nedgång till 14-årslägsta 264.000 förra veckan väntar ekonomer nu en ökning till, fortsatt låga, 281.000 den senaste veckan.

kl 15.45: USA: Markit inköpschefsindex industrin (prel) oktober
Har åtminstone ännu inte samma tyngd som ISM-index, prognoserna pekar mot en nedgång i oktober, till 57,0 från 57,5 i september.

Rapportflödet är fullt även idag med bland annat SEB, Tele2, Autoliv, Holmen, GM och Microsoft, se en utförlig lista nedan.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Rapporterande bolag präglade Stockholmsbörsens utveckling på onsdagen. Inledande handel på minus övergick till en avslutning på plus.

Vid stängning hade OMXS30-index stigit 0,4 procent till nivån 1.344. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18 miljarder kronor.

På listan över stora bolag fick Hexagon det gladaste rapportmottagandet, med en kursuppgång på 10,2 procent. I mätteknikbolagets rapport för det tredje kvartalet stack den organiska tillväxten ut på den positiva sidan, särskilt inom affärsområdet Metrology.

Inom OMXS30-index intog Boliden förstaplatsen genom att stänga 3,3 procent högre.

Gruvbolaget slog marknadens resultatförväntningar tack vare ett starkt bidrag från smältverken och lägre kostnader. Resultatet från gruvproduktionen var dock lägre än analytikerna väntat sig.

”Smältverken gick väldigt bra, medan gruvorna var lite svagare. En viktig förklaring är att villkorsförbättringarna i marknaden slagit mer på smältverk än gruvor”, sade vd Lennart Evrell till Nyhetsbyrån Direkt.

Strax efter placerade sig ABB, som klättrade 2,7 procent.

Det som stack ut i automationsbolagets rapport var en stark orderingång, tack vare en ökning av stora order. Bolaget meddelade också att det problemdrabbade affärsområdet Power Systems kommer att gå runt under det fjärde kvartalet.

Handelsbanken och Nordea representerade storbankerna i rapportflödet och aktiekurserna gick åt olika håll.

Handelsbanken steg 1,2 procent. Både resultat och räntenetto överraskade positivt.

Åt andra hållet gick Nordea, som retirerade 1,1 procent. Nordeas resultat tyngdes av en nedskrivning avseende befintliga IT-system, men räntenetto och kreditförlusterna överträffade förväntningarna.

Utanför OMXS30-index, på listan över stora bolag, placerade sig Axfood strax efter Hexagon. Dagligvaruhandlarens resultat var klart bättre än förhandstipsen, främst drivet av kostnadsbesparingar och aktien belönades med en uppgång på 9,2 procent.

På samma lista låg Husqvarna, efter en kursökning på 7,6 procent. Rörelseresultat på 301 miljoner kronor överträffade förväntade 269 miljoner och det var främst besparingar som bidrog till resultatlyftet.

I samma sällskap återfanns Trelleborg. Aktien, som inför rapporten handlades kring årslägsta, avancerade 2,7 procent. Rapporten var klart bättre än väntat och trots den svaga marknadstillväxten har industrikoncernen möjlighet att växa, kommenterade vd Peter Nilsson.

På listan för medelstora bolag stod CDON ut som förlorare, aktien rasade 17,9 procent. E-handlaren aviserade en nyemission på 650 miljoner kronor som storägaren Kinnevik tecknar och garanterar. Vidare ska CDON byta namn till Qliro. I rapportväg framkom att förlusten krympte till -4,7 miljoner kronor (-21,1). Nettoomsättning och bruttomarginalen ökade.

Samma lista toppades av konsumentproduktföretaget Duni, vars resultat var starkt. Aktien klättrade 10,1 procent.

Net Entertainment, som rapporterar på torsdagsmorgonen, stängde 4,9 procent högre. Konkurrenten Playtech steg kraftigt i London efter sin rapport.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
1344,34
3008,53
8940,14
6399,73
4105,09
1927,11
16461,32
4382,85
15183,34
23320,28
1,2638
9,1995
7,2783
1242,85
80,41
0,46%
0,57%
0,60%
0,43%
0,58%
-0,73%
-0,92%
-0,83%
-0,08%
-0,36%
-0,04%
0,07%
0,10%
0,08%
0,01%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto