Home > Morgonrapport: Rädsla för handelskrig får börserna att falla…

Morgonrapport: Rädsla för handelskrig får börserna att falla…

OMXS30 föll tillbaka igår efter en bred nedgångsdag på börserna i Europa. OMXS30 noterade vid stängning en  nedgång om 1,4 procent till 1560 punkter. Även de amerikanska börserna tog steg neråt igår vilket ökar riskerna för att rekylen blir längre än endast en tillfällig nedgångsdag. Under natten har de asiatiska börserna också backat. Oron för ett handelskrig har blossat upp efter att Trump infört tullavgifter på import av stål och aluminium. Dollarn backar tillbaka på beskedet.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder veckans sista handelsdag på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 föll tillbaka igår där de europeiska börserna hade en bred minus-dag. OMXS30 föll med 1,4 procent till 1560 punkter. Omsättningen är fortsatt låg till följd av sportlovsvecka. Trots nedgångarna var det ett relativt lugnt nyhetsflöde både på bolagsfronten och makroagendan. Intressantast igår var Powells utfrågning där Fed-chefen var något mer försiktig och tydligare i sin kommunikation angående överhettningen och inflationen. Han ser inga bevis för att den amerikanska ekonomin överhettas för närvarande och att räntehöjningarna i en försiktig takt. Även om lönestatistiken överraskade på uppsidan sist så ser inte Powell det som några tydliga tecken på att lönerna har vänt upp. Dollarn backade något under gårdagen mot svenska kronan, en lätt rekyl efter senaste månadens uppgångar.

Med nedgångarna var det bara handelsbanken som lyckades hålla sig över nollan bland OMXS30-bolagen. SSAB steg något innan den föll tillbaka och stängde strax under nollan efter Trumps tullhinder. I övrigt var det som tidigare nämnt en förhållande lugn börsdag, sett till nyhetsrapporter.

Importtull på stål och aluminium kan komma att slå hårt mot svenska bolag eftersom USA är en av våra största marknader, samt så kan det öka utbudet i EU, vilket även det är en av våra största marknader. Även risker för så kallat handelskrig ökar, vilket riskerar att få konsekvenser på börsutvecklingen. En orosfaktor som har funnits under en tid men som blossat upp skarpt nu senaste dagarna.

Idag väntar en mycket lugn makrovecka där EMU och PPI-siffror får ses som det mest intressanta. Även det definitiva utfallet i februari för Michiganindexet kommer på eftermiddagen. Men i övrigt så rundar veckan av med relativ få bolags- och makronyheter.

Då kom så den rekyl som var väntad efter den snabba och något utdragna uppgången som dessutom skett under låg omsättning. Hög omsättning i nedgångar och låg omsättning i återhämtning tyder på att riskerna finns på nedsidan. Men denna plötsliga nedgång uppstod efter en panikoro för inflationen och framtida räntehöjningar. Något som har mildrats något på senare tid. Dessutom har dollarn stigit kraftigt i värde vilket har gett stöd till OMXS30. Detta utgör en svår kombination för att avgöra vart indexet ska gå. Riskerna finns på nedsidan och på sikt lär inte ränteoron att bli mindre, snarare hamna i mer fokus. Men sker uppgångarna i en stabil kommunicerad takt bör det inte skapa så stora effekter.

Nu står OMXS30 till 1560 punkter vilket är strax ovanför ett kortsiktigt stöd kring 1558 punkter. Motståndsområdet vid i spannet mellan 1580 till 1600 punkter var för stort denna gång och indexet har även fått kortsiktiga säljsignaler då 1568 punkter bröts. Dock var det inte särskilt starkt övertygelse i nedgången, sett till omsättningen. Det långsiktiga stödet vid 1488 punkter är det viktigaste stödnivån på längre sikt. Det är tydligt att svaga händer sitter med aktier efter raset som var för några veckor sedan, nedgångarna kommer snabbt och återhämtningen väldigt långsam. Något som i och för sig är vanligt men med tanke på den höga omsättning och kraft i raset så har dippköparna fått en ganska bra avkastning på väldigt kort tid, något som ökar risken för att ta hem vinst.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: arbetslöshet januari kl 0.30

  • Japan: KPI Tokyo-området februari kl 0.30

  • Tyskland: importpriser januari kl 8.00

  • SCB: investeringsenkät 4 kv kl 9.30

  • SCB: fordonsstatistik februari kl 9.30

  • Italien: BNP (def) 4kv kl 10.00

  • EMU: PPI januari kl 11.00

  • USA: Michiganindex (def) februari kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk med tilltagande styrka i nervös handel på torsdagen. Nedgången var i linje med övriga Europa. Sentimentet var svagt och majoriteten av börsens bolag stängde på minus.

OMXS30-indexet slutade ned 1,4 procent till 1.1560,6. Aktier till ett värde för 15,8 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Tyska DAX föll med 2,0 procent.

Rapportperioden är över och nyhetsflödet var tunt i Stockholm under torsdagen. Handeln svängde fram och tillbaka under handelsdagens sista timmar. Detta då marknaden inväntade ny vägledning från amerikanskt håll.

Vid utfrågningen i senatens bankutskott såg Fed chefen Jerome Powell inga bevis för att USA-ekonomin för närvarande överhettas, och han räknar med att gradvisa räntehöjningar fortsatt är den lämpliga banan för Federal Reserve.

På Stockholmbörsen var det endast Handelsbanken som noterades svagt på plus bland OMXS30-bolagen.

SSAB vände upp under eftermiddagen efter förnyat intresse för stålaktier i USA. President Trump väntas annonsera tullhinder som tidigare föreslagits inom en snar framtid. Dessa avser importtullar på både stål och aluminium. SSAB, som har grovplåtstillverkning i USA, väntas gynnas av detta. Aktien stängde slutlligen ned 0,6 procent.

Volvo fick inledningsvis stöd av uppgifter om god efterfrågan på lastvagnar för Scania, vilket rapporterades av Dagens Industri. Volvo-aktien sjönk till slut med 0,6 procent.

Investmentbolaget Kinnevik pressades av att Zalando, som är det största innehavet, kommit med en högre prognos kring framtida investeringar. Högre kostnad för att upprätthålla tillväxt och lönsamhet ogillades på Frankfurtbörsen och aktien föll drygt 6 procent. Kinnevik backade 2,3 procent.

Bland små och medelstora bolag utmärkte sig Karo Pharma. Specialistläkemedelsbolaget slutade upp 4,6 procent efter förvärv av en produktportfölj från danska Leo Pharma för drygt 2,6 miljarder kronor. Förvärvspriset innebar att Karo Pharma köpt portföljen för nästan fyra gånger försäljningen. Affären finansieras med lån och en företrädesemission.

En eftersläntrare i rapportsäsongen var Kabe. Husbilstillverkarens rapport visade ökad omsättning. Tidigare produktionsstörningar har dock påverkat rörelsemarginalen negativt under fjärde kvartalet vilket fick resultatet att minska något jämfört med föregående år. Bolaget höjde utdelningen, vilket räckte för en uppgång för aktien med 0,5 procent.

På storbolagslistan steg bygghissbolaget Alimak med 1,7 procent efter att huvudägaren Latour utökat sitt innehav i kölvattnet av bokslutets kursfall. Aktien har tappat drygt 7 procent den senaste veckan i spåren av en rapport som var sämre än väntat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1560.56
3399.16
12190.94
2677.67
24608.98
7180.56
21234.46
30634.1
1.23
10.12
8.25
60.96
63.94
-1.44%
-1.16%
-1.97%
-1.33%
-1.68%
-1.27%
-2.26%
-1.32%
0.03%
0.08%
0.06%
-0.05%
0.17%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.