Home > Morgonrapport: Räntebesked i fokus.

Morgonrapport: Räntebesked i fokus.

Fortsatt press på nedsidan dominerande svenska handeln på onsdagen, och storbolagsindexet OMXS30 föll -0.37 procent till 1541.27. Omsättningen på Stockholmsbörsen tilltog och uppgick till hela 16.7 miljarder kronor. Efter både en svagt positiv stängning i USA och utveckling under nattens handel i Asien, pekar ledande terminer på en öppning i dur. Räntebesked från både svenska Riksbanken och europeiska centralbanken står i fokus under dagen, och inväntar som en potentiell trigger under dagens handel.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

En något skakig handel som pendlade från plus till minus under onsdagen avslutade handeln i moll för tredje handelsdagen i rad. Storbolagsindexet OMXS30 föll -0.37 procent, till 1541.27.

Därmed innebär det att tekniska nyckelnivån vid 1540 punkter uppstod inte helt oväntat som en balanspunkt.

Att omsättningen på Stockholmsbörsen fortsätter att vara betydligt starkare under nedgångsdagar, samtidigt som vi fortsätter inneha ett negativt volymförhållande dämpar riskaptiten.

Även denna morgon landar fokus på 1540 punkter, men även 1550 punkter.

Vi kan komma att få en något avvaktande handel inför Riksbankens räntebesked nu klockan 09:30. Styrräntan förväntas lämnas oförändrad på -0.50 procent, inte heller väntas några större förändringar eller överraskningar.

Morgonrapport: Räntebesked i fokus.

Det stora fokuset på dagens agenda landar dock på räntebesked från ECB följt av pressträff med centralbankschefen Mario Draghi.

Här ligger förväntningarna något mer delade när det kommer till styrräntan, såväl som QE-programmet. Vi får samtidigt här grunddragning i den framåtblickande guidningen, dock väntas inga större överraskningar.

Ledande terminer pekar denna morgon på en öppning omkring 1547 punkter, en svagt positiv öppning med andra ord.

Dessvärre ser vi en mer negativ tongång från amerikanska ledande S&P 500 terminen, efter nattens handel i Asien. Detta brukar ofta vara en förhandsvisning på en något mer dämpad öppning.

Således kan det innebära att vi får en något sämre öppning än väntat, trots detta ligger kortsiktigt fokus på 1540 och 1550 punkter.

Snart dags för rekyl efter tre nedgångsdagar.

På onsdagen klev OMXS30 under just 1540 punkter, samtidigt som omsättningen tilltog på Stockholmsbörsen. Detta är ett negativt mönster, som innebär att vi fortsätter ha risk för ytterligare nedsida.

Dock börjar OMXS30 nu närma sig ett kortsiktigt översålt scenario, vilket innebär att en rekyl anses vara lämplig inom kort, ändock en mindre sådan.

Tekniska motståndsnivåer inför dagens börsöppning inväntar vid 1550, 1560, 1570 men framförallt 1580 och 1600 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1540, 1527, 1517 och 1500 punkter.

Det är en gles agenda när det kommer till rapporterande bolag, enbart Enquest är av intresse med rapport, lika så SAS som lämnar trafiksiffror från augusti.

På makrofronten är det dock större fokus denna dag, då Riksbanken och ECB lämnar räntebesked.

Även Nordea håller flera pressmöten under dagen, i både Helsingfors och London gällande sin flytt av huvudkontoret till Finland som aviserades på onsdagen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Fingret faller på säljrekar.

Både UBS och DI lämnar på onsdagen säljrekommendation.

Fingerprint Cards föll inledningsvis över -6 procent på onsdagen, efter att både UBS och Dagens Industri lämnat säljrekommendation.

Dagens industri rekommenderar att sälja Fingerprint Cards, i en analys som publicerades på tisdagskvällen och i onsdagens tidningsutgåva.

”Logiken bör ta ut sin rätt när bolagets överlönsamhet normaliseras, i en notoriskt konkurrensutsatt bransch. Risken finns att underhållningsvärdet för utomstående kommer att överträffa avkastningen till ägarna”, framgick det i analysen.

UBS som sänkte till sälj från tidigare neutral, lämnade en riktkurs på 30 kronor, ned från tidigare 34 kronor.

I veckan framgick det även att tidigare försäljningschef Thomas Rex är tillbaka i bolagets ledning, nu som divisionschef för smarta kort. Rex innehar 1 miljoner aktier, och är trots tidigare avyttring på 2.5 miljoner aktier största aktieägaren i ledningsgruppen.

Fingret faller på säljrekar. Både UBS och DI lämnar på onsdagen...

Clas Ohlson dyker efter rapport.

Föll inledningsvis över -4 procent på onsdagsmorgonen.

På onsdagen redovisade Clas Ohlson ett rörelseresultat på 100 miljoner kronor under det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Enligt en sammanställning som SME Direkt gjort av analytikers prognoser, låg analytikernas genomsnitt på 98.4 miljoner kronor.

I onsdagens rapportpresentation framgick det från bolagets nya vd sedan en månad tillbaka att Lotta Lyrå, har startat en strategisk genomgång av bolaget för att hitta den bästa vägen framåt.

När det kom till den totala försäljningen i augusti, var denna däremot en stor besvikelse. Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig 3.7 procent, men kom in på 1 procent. Trots besvikelse kring den totala försäljningen, var den inte lika bitter som i juli då bolaget likväl föll kraftigt.

Clas Ohlson dyker efter rapport. Föll inledningsvis över -4 procent på onsdagsmorgonen.

Lundin Mining vid 10-årshögsta nivåer…

Gruvbolaget planerar att accelerera prospektering i alla gruvor under 2018, till följd av förbättrade marknadsförhållanden.

Lundin Mining steg inledningsvis över +1 procent på onsdagen.

I ett pressmeddelande på tisdagskvällen lyfte bolagets vd fram, att till följd av förbättrade marknadsförhållanden, kommer bolaget att accelerera prospektering vid alla gruvor under 2018, samt även avancera minst två nya kopparfokuserade greenfield-projekt.

Innevarande vecka klev gruvbolaget över tekniska motståndsnivån vid 62 kronor, för att notera ett nytt 10-årshögsta.

Efter tisdagens rekyl fortsätter dock en balansering kring 62 kronor.

Bolaget har nyligen fått upprepad köprekommendation och uppjusterad riktkurs till 70 kronor från Nordea.

Även Handelsbanken innehar öka som rekommendation, med riktkurs 62 kronor. Eight Capital inledde även nyligen bevakning av bolaget med köprekommendation och en riktkurs på 11:50 CAD.

Lundin Mining vid 10-årshögsta nivåer… Gruvbolaget planerar att accelerera prospektering i alla gruvor under 2018, till följd av...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Enquest

Exklusive utdelning

 • K2A (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), Lundin Mining (0:03 cad kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Nederländerna: KPI augusti kl 6.30
 • Tyskland: industriproduktion juli kl 8.00
 • RGK: statens betalningar augusti kl 9.30
 • SCB: försäkringsbolagens kapitalplaceringar 1 kv kl 9.30
 • SCB: småhusbarometern augusti kl 9.30
 • EMU: BNP (def) 2 kv kl 11.00
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: produktivitet (def) 2 kv kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Övrigt

 • Pareto Securities arrangerar hälsovårdsseminarium kl 8.15
 • Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk rapport kl 9.30
 • Riksbanken: presskonferens med anledning av räntebeskedet kl 11.00
 • SAS: trafiksiffror för augusti kl 11.00
 • ECB: räntebesked kl 13.45
 • ECB: pressträff med Mario Draghi kl 14.30
 • Fed: Loretta Mester talar om ekonomiska utsikter och penningpolitik kl 18.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Nordea meddelade omsider sitt beslut att flytta huvudkontoret till Finland, något som gav en onsdagssur börs en snabbt övergående draghjälp i slutet av handelsdagen. Bankaktien blev dagens överlägsna vinnare omsättningsmässigt, men ledartröjan i OMXS30 fick bara bäras under en kort stund.

Storbolagsindexet stängde dagen på minus 0,4 procent och nivån 1.541. Omsättningen på Stockholmsbörsen landade på 16,7 miljarder kronor.

Nordea stod för 1,8 miljarder kronor av detta, och kursen steg med 0,4 procent. Den omedelbara kursreaktionen på beskedet att flytta huvudkontoret blev nettopositiv med 2,5 procent, från lätta minus till tydliga plus, men glädjeruset kom alltså av sig.

Bankens börsvärde steg med 1,6 miljarder kronor, blygsamt jämfört med de 1-1,1 miljarder euro som banken bedömer är nuvärdet av vad man sparar i resolutionsavgifter, insättningsgarantier och andra övergångsregler.

Antalet avslut i Nordea-aktien summerade till mer än 21.000, vilket ska jämföras med ett genomsnitt på knappt 6.000 avslut per dag under de tio närmast föregående handelsdagarna.

Flytten, avsedd att genomföras om cirka ett år, kräver myndighetsgodkännanden. Cirka tio minuter efter Nordeas pressmeddelande om sitt beslut meddelade Finansinspektionen att man kommer att ”ha en dialog” med Nordea och ”närmare analysera konsekvenserna av en flytt”. Den omedelbara positiva kursreaktionen för aktien avtog efter detta besked.

Vid sidan av Nordea och väntan på bankens beslut, som alltså publicerades strax före stängning, präglades börsdagen av fortsatt geopolitisk oro i skuggan av Nordkorea, och landets eventuella planer på att avfyra fler missiler senare under veckan. Rysslands president Vladimir Putin uppmanade vid ett toppmöte med Sydkoreas motsvarighet till samtal, samtidigt som han fördömde Nordkoreas agerande.

Oljepriset steg under dagen i takt med att den atlantiska orkanen Irma närmade sig Florida. Vid svensk börsstängning kostade ett fat Brentolja mer än 54 dollar, vilket var en uppgång på nästan 2 procent för dagen och den högsta nivån sedan maj i år. Lundin Petroleum stängde trots detta på minus en dryg procent, och Enquest noterade minus 0,5 procent.

Fingerprint Cards blev dagens OMXS30-jumbo med minus 6,8 procent. Dagens Industri rekommenderade – liksom sedermera UBS – att sälja aktien, och rapporterade därutöver att den tidigare försäljningschefen och numera smarta kort-chefen Thomas Rex gjorde just detta tidigare i år. En styrelseledamot sålde vidare mera nyligen 24.000 aktier, enligt färska uppgifter i Finansinspektionens insynsregister.

På rapportfronten kom Clas Ohlsons resultat in något starkare än förväntat under maj-juli. Augustiförsäljningen var dock klart svagare än väntat, plus 1 mot väntade plus 3,7 procent, och aktien tappade nästan 3 procent. Den nya vd:n Lotta Lyrå uppgav att hon har startat en strategisk genomgång av bolaget.

ABB slutade som dagens vinnare på OMXS30, plus 0,6 procent med vändning från minus till plus under eftermiddagen. Bolagets vd höll en investerarpresentation vid robotfabriken i amerikanska Michigan och redogjorde bland annat för ABB:s närvaro på dess största marknad, som är just USA.

Lilla Mavshack slutade på minus 19 procent, efter att ha varit uppe på mer än plus 30 procent under förmiddagen. Hela 94 procent av aktiestocken omsattes.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1541.27
3433.8
12214.54
7354.13
2465.54
21807.64
6393.31
19389.35
27645.26
1.19
9.51
7.97
49.1
54.02
-0.37%
0.38%
0.75%
-0.25%
0.31%
0.25%
0.28%
0.16%
0.11%
0.03%
0.04%
-0.02%
-0.12%
-0.33%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto