Home > Morgonrapport: Räntebesked från ECB idag

Morgonrapport: Räntebesked från ECB idag

Stockholmsbörsen inledde onsdagen i positiv anda men tappade i vanlig ordning farten och stängde kring negativt. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut ned -1,42 procent till nivån 1511,96. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i nedåtgående riktning.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring negativt.

Fokus under torsdagen ligger på svenska inflationssiffror samt räntebesked från ECB. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen gick från plus till minus under onsdagens handel efter ännu en svag eftermiddagsutveckling. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut ned -1,42 procent till nivån 1511,96 efter att ha tappat förmiddagens uppgång. Omsättningen under onsdagen hamnade på 31,2 miljarder kronor.

På Coronafronten har WHO nu klassat viruset som en pandemi samtidigt som USA beslutat att stoppa resor från Europa till USA. ”En WHO-deklarering av globalt nödläge och reseförbud mellan USA och EU dämpar utsikterna för global energiefterfrågan”, sade Margaret Yang på CMC Markets till Reuters.

Bland de få bolagen som avslutade onsdagen på plus utmärkte sig Swedbank med en uppgång kring 1,3 procent efter uppgifter om att ett besked kring de amerikanska penningtvättsutredningarna närmar sig.

Sämst i index utvecklades Getinge ned -7,5 procent trots att man fått en upprepad köprekommendation av Carnegie. Medicinteknikbolagets aktie är upp cirka 45 procent sedan ett år tillbaka.

Även övriga europeiska börser tyngdes under onsdagseftermiddagen efter en starkare inledning i spåren av tisdagens starka avslutning i USA. Tyska DAX-index stängde ned -0,4 procent, franska CAC 40-index -0,6 procent och brittiska FTSE 100-index -1,6 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade onsdagen -0,7 procent.

Börserna på Wall Street tappade successivt under onsdagen efter tisdagens uppgång. Vid stängning igår var Dow Jones storbolagsindex ned hela -5,9 procent, det bredare S&P 500 -4,9 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex -4,7 procent. Bland enskilda aktier rasade Boeing -18,2 procent sedan Air Canada avbokat en tidigare beställning på olycksmodellen 737 Max.

Onsdagens stora höjdpunkt, Bank of Englands budgetpresentation, blev just så tungt som väntat. Centralbanken beslutade att sänka sin basränta med 50 punkter till 0,25 procent. Syftet med sänkningen är att hjälpa till att stötta företagens och hushållens förtroende i en svår tid, stötta kreditflödet till företag och hushåll och minska kostnaderna, och öka tillgängligheten, för finansiering, enligt centralbanken. BOE röstade även för att införa ett nytt låneprogram för att stötta utlåningen till små- och medelstora företag, finansierat av centralbanksreserver. Vid den efterföljande presskonferensen sade den utgående BOE-chefen Mark Carney att den ekonomiska chocken från corona kan bli stor och kraftig, men bör vara tillfällig. Han sade att åtgärderna annonserades för att samordnas med budgetuttalandet och att det handlar om ett ”stort, stort paket”.

Torsdagens agenda inleds med svenska inflationssiffror för februari månad. Inflationsförväntningarna från Kantar Prospera visade under gårdagen på svagt sjunkande utfall jämfört med föregående enkät. Analytiker räknar idag med att KPIF-inflationen uppgår till 1,2 procent medan KPIF-inflationen exklusive energi spås hamna på 1,5 procent.

Dagens stora höjdpunkt är eftermiddagens räntebesked från ECB. Till följd av coronaviruset finns det förväntningar om en sänkning med 10 räntepunkter till -0,60 procent. Därutöver finns det en tro om lansering av nya tillgångsköp samt billig långfristig finansiering för banker som påverkas av corona-effekter. ”Smekmånaden är över nu när Christine Lagarde möter hennes första riktiga test som chef för ECB”, kommenterade Konstantin Veit, portföljförvaltare på Pimco.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

  • Svolder

Makrostatistik:

  • Storbritannien: RICS husprisindex februari kl 1.01
  • SCB: KPI februari kl 9.30
  • EMU: industriproduktion januari kl 11.00
  • USA: PPI februari kl 13.30
  • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 13.30

Övrigt:

  • ECB: räntebesked kl 13.45
  • ECB: presskonferens med Christine Lagarde kl 14.30
  • RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens storbolagsindex handlades ånyo slagigt och föll tillbaka efter en inledande ökning på onsdagen. Swedbank var en av få stigande aktier, efter morgonens uppgifter om eventuella sanktionsbrott i USA i spåren av penningtvättshärvan, men stängningskursen var klart lägre än i den initiala lättnadsuppgången och SKF gick förbi i toppen.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk med 1,4 procent till nivån 1.512 på onsdagen, med aktier för 31,2 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen under dagen. Nedgångarna eldades på efter amerikansk öppning. Det var relativt stora skillnader mellan enskilda index i Europa. CAC40 i Paris var upp med 0,2 procent medan Frankfurts DAX sjönk med 0,4 procent.

Aktiemarknaderna gavs stöd under morgonen då Bank of England tillkännagav sänkt basränta med 50 punkter till 0,25 procent. Londonbörsens FTSE100 stängde dock 2 procent ned.

Swedbank tog en tidig tätposition i OMXS30. Aktien var som mest upp 4,6 procent på beskeden om att utredningen av bankens arbete mot penningtvätt, som advokatfirman Clifford Chance genomför, har funnit att transaktioner som uppgår till cirka 4,8 miljoner dollar utgör troliga brott mot amerikanska sanktioner.

Morgan Stanley beskrev i en snabbkommentar rapporten som en positiv trigger för aktien givet de potentiella sanktionsbrottens omfattning och natur. Swedbankaktien sjönk dock tillbaka mot slutet och noterades blott 1,3 procent upp vid stängning, då omsprungen av SKF (+1,7 procent) och sida vid sida med Autoliv (alltså +1,3 procent).

I botten hittades Getinge, 7,5 procent ned. Det hjälpte inte att DI rapporterade om att Carnegie i en analys upprepat att aktien är köpvärd sett till det kraftigt ökade behovet av respiratorutrustning för de kritiskt drabbade av coronaviruset.

Andra aktier i bottenskiktet var Boliden, H&M och Securitas – samtliga ned med mer än 4 procent vardera.

Coronaviruset fortsatte att dominera nyhetsflödet även på onsdagen och just vid stängning kom beskedet från Världshälsoorganisationen WHO att utbrottet nu är att klassa som en pandemi. Bakslag i statistik över nya smittade i Sydkorea spädde på oron, samtidigt som antalet smittade i Europa gick mot 20.000-strecket. I Sverige rapporterades ett första dödsfall på eftermiddagen och Folkhälsomyndigheten har skickat en hemställan till regeringen om att neka sammankomster med folksamlingar på över 500 personer.

Under dagen rapporterades nya insynsköp av ledningspersoner i Fingerprint. Vd Christian Fredrikson köpte aktier i bolaget för drygt 1,2 miljoner kronor mellan den 6 och den 9 mars. Aktien stängde 1,5 procent upp.

Clas Ohlsons rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 visade ett något lägre rörelseresultat jämfört med analytikerestimat från Infront. Aktien föll 5,5 procent, trots att vd Lotta Lyrå till Nyhetsbyrån Direkt sade att det finns all anledning att tro att bolaget når sin marginalprognos för innevarande räkenskapsår.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.