Home > Morgonrapport: Räntebesked från ECB och presskonferens med Draghi, väntar nya stimulansåtgärder?

Morgonrapport: Räntebesked från ECB och presskonferens med Draghi, väntar nya stimulansåtgärder?

God Morgon

USA stod för en rejäl vändning igår, där S&P500 var nere på de lägre av 1800 punkterna, för att sedan vända upp och stänga på 1859 punkter vilket fortfarande är en negativ utveckling för dagen men inte fullt så djup som först indikerats. Utvecklingen summerades till -1,17 %. Asien stod för en liknande utveckling, fast tvärtom. Först återhämtningsfas för att sedan vända ner och hamna på rött. NIKKEI ligger nu på morgonen -0,84 % medan Hang Seng index backade -0,44 %. Ledande svenska terminer har hittills tagit fasta på den vändning som skedde i USA under gårdagen och indikerar en positiv öppning, men mycket kan hända fram till öppning.

Oljepriset har noterats lugn utveckling nu på morgonen efter gårdagens kraftigare ras, WTI-terminen handlas till 28,28 dollar och BRENT-terminen handlas till 27,87 dollar.

Glöm inte att idag är det räntebesked från ECB och efterföljande presskonferens med Mario Draghi. Förväntningarna är på ett oförändrat scenario men Mario har överraskat förut och bedömare spekulerar om gårdagens vändning på de amerikanska börserna har något att göra med förväntningen på nya stimulanser från ECB. Förra gången blev marknaden besviken, återstår att se hur den reagerar denna gång.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Tisdagens uppgång blev en fälla och efter kraftiga nedgångar i Asien tillsammans med åter igen fallande oljepriser så backade stockholmsbörsen rejält under gårdagen. -3,09 % summerades nedgången till vilket innebär att OMXS30 befinner sig på 1290,95 punkter efter en svag avslutning kring dagslägsta. Omsättningen låg runt 18 miljarder kronor för stockholmsbörsen.

Det visar återigen att en bear-marknad innebär snabba kast, och igår var många positiva till att en botten hade satts för en period av återhämtningar. Tyvärr blev utfallet något annat och de investerare som snabbt gick in i marknaden

OMXS30 levererade en riktig bulltrap och föll kraftigt igår. Tyngda av kraftiga fall i asien samt lägre oljepris.
OMXS30 levererade en riktig bulltrap och föll kraftigt igår. Tyngda av kraftiga fall i asien samt lägre oljepris.

igen fick en tuff start. Vi tror som tidigare att det finns en övervägande risk att vi ska ner mot åtminstone stödområdet kring 1247 punkter på lite sikt. Kommer vi ner dit är det ett viktigt stödområde. Men samtidigt såg vi en rejäl vändning i USA, efter initiala kraftiga nedgångar vändes humöret och köparna tog över. Ett sådant mönster bör ge avtryck i dagens handel och vi kan nog se viss återhämtning initialt från gårdagens kraftiga nedgång.

Gårdagens börs hade många förlorare men åter igen var det råvaruexponerade bolag som gick sämst. Oljepriset föll kraftigt och runt stockholmsbörsens stängningstid var både WTI och BRENT ner omkring 5-6 procent. SSAB backade omkring 7,7 %, Boliden backade 5,7 %. Tyngda av sänkt rekommendation samt lägre oljepris backade Lundin petroleum 4 %.

Ett bevis på att det låga oljepriset nu börjar visa sig hos oljebolagen, förutom havererade aktiekurser, är att Statoil fryser löner i år för bolagets ledarskikt samt personer med fackkunskap.
Mer oljestatistik kommer under dagen, denna gång redovisas de veckovisa oljelagren i USA.

Trots låga oljepriset och en oro att utländska investerare nu börjar plocka hem vinster i de svenska bolagen, visade Holdings att det utländska ägandet ökade under det 4e kvartalet, och det framförallt i Small Cap bolagen.

En möjlig vändning skulle kunna vara den nu smygstartade rapportperioden. Idag har bland annat Avanza, Tryg och Bergs Timber rapport.
Mer aktivitet väntar först nästa vecka då bland annat storbolagen Nordea, Ericsson, H&M och Telia (för att nämna några) rapporterar. Detta innebär att fokus kommer att skiftas från Kina och oljepriset mot bolagen vilket känns som en sund omväxling för en gång skull. Får vi en bra rapportsäsong kan det vara triggern som behövs för en stabilare utveckling under våren. Men fastslås oron kring sämre utveckling kan det bli tvärtom ett dräpande slag mot en redan nedgångsskadad börs. Med andra ord har vi några riktigt intressanta veckor framför oss.

 

Dagens agenda

Idag har vi räntebesked från ECB följt av presskonferens med Mario Draghi som huvudnummer på agendan.

Vid det föregående mötet, där investerarna blev rejält besvikna, sänktes depositräntan från -0,20 till -0,30 % samt förlängdes QE-programmet till mars 2017. Nu väntas oförändrat på alla plan, vilket innebär att styrräntan ligger kvar på 0,05 %.

Presskonferensen är som vanligt en spännande tillställning, där fokus riktas mot hur ledamöterna har samlats om ett beslut och hur Draghi ser på nuvarande penningpolitiska läget.

Hålltider under dagen gäller som följer:

– Storbritannien: RICS huspriser december kl 1.01
– Frankrike: industrins konfidensindikator januari kl 8.45
– USA: Philadelphia Fed index januari kl 14.30
– USA: antalet nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckosiffra kl 15.45
– EMU: konsumentförtroende (prel) januari kl 16.00
– USA: oljelager – veckostatistik kl 17.00

– ECB: räntebesked kl 13.45
– ECB: Mario Draghi håller presskonferens om räntebeskedet kl 14.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 13.45: ECB: räntebesked

Såväl refiräntan som depositräntan väntas lämnas oförändrade på 0,05% respektive -0,30%.

Vid det förra rådsmötet sänkte ECB depositräntan från -0,20% till -0,30% och förlängde QE-programmet till mars 2017, eller längre vid behov. Marknadsaktörer hade dock räknat med ännu kraftfullare åtgärder.

Enligt protokollet från mötet argumenterade vissa ledamöter i ECB-rådet för en större räntesänkning och att utöka de månatliga obligationsköpen, samtidigt som vissa ledamöter inte ville ha några nya lättnader, medan några förordade att bara sänka depositräntan.

ECB-rådet förefaller splittrat och enligt Reuters källor är många ledamöter skeptiska beträffande behovet av ytterligare åtgärder på kort sikt.

kl 14.30: ECB: Mario Draghi håller presskonferens om räntebeskedet

Fokus riktas åter mot vad ECB-chefen har att säga om den nuvarande penningpolitiska hållningen. I december mottogs budskapet med en besvikelse av marknaden med kraftigt stigande euro som följd. Förväntningarna var för högt uppdrivna och ECB:s vicechef Vitor Constancio har sagt att det blev ett kommunikationsmisstag som såväl ECB som marknaden borde lära sig av.

”ECB har fortsatt viljan och förmågan att agera, men kommer inte att känna någon brådska att agera redan vid januarimötet. Trots nedgången i oljepriserna så har de långsiktiga inflationsförväntningarna inte fallit till nya lägstanivåer”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Dörren kommer att vara vidöppen för nya åtgärder vid marsmötet (då nya prognos presenteras), men inga kraftiga signaler om nära förestående lättnader är att vänta nu.

”Det finns en risk att Draghi kommer att använda för mycket tid till att rättfärdiga hur mycket ECB redan gör, och därför orsaka en liten uppgång i räntor och euron”, skriver Nordea.

Även SEB tror att ECB avvaktar och att det kommer att ta lite tid för dem att utvärdera effekterna av redan vidtagna åtgärder. Men det skulle inte vara överraskande om de låter oroade för nedåtriskerna för inflationen.

”Rådet kommer att betona att de inte kommer att dra sig för att använda alla tillgängliga instrument inom ECB:s mandat för att driva upp inflationstakten. Formuleringarna i inledningsanföranden kommer att indikera att dörren fortsatt är öppen för ytterligare lättnader”, skriver SEB.

kl 14.30: USA: Philadelphia Fed index januari

I december sjönk Philly Fed index, enligt reviderad statistik, till -10,2 från -5,7. Även november och oktober visade sig efter revideringar ha varit svagare än tidigare meddelats. Bland delindexen i december sjönk nya order kraftigt, medan sysselsättningsindex däremot steg. I januari väntar sig analytikerna en liten uppgång till -5,9.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Precis som resten av världens börser rörde sig Stockholmsbörsen klart lägre under onsdagens handel, tyngd av konjunkturoro och fortsatta oljeprisfall.

Råvarubolag hittades i botten av storbolagsindex, medan fastighetsaktier med rapporterande Castellum i täten hörde till de sektorer som gick något bättre än snittet.

OMXS30-index stängde 3,1 procent ned till nivån 1.291,0. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till strax över 18 miljarder kronor.

På kontinenten var utvecklingen liknande, med tyska DAX och franska CAC 40 ned 3,1 respektive 3,6 procent, precis som i Asien där Tokyobörsen föll 3,7 procent.

”Det är samma sak som förut: konjunkturoro, oro relaterat till Kina, samt lägre råvaru- och energipriser vilket skapar stor stress för många företag”, sade SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrån Direkt på förmiddagen om dagens börsnedställ.

På råvarumarknaden tappade oljepriserna rejält under dagen. WTI försvagades 5,6 procent, medan Brent tappade 3,8 procent. Basmetallerna rörde sig samtidigt ned runt 1 procent.

Råvaruaktierna hörde också till dagens förlorare inom OMXS30. SSAB gick svagast i indexet med minus 7,7 procent, följd av Boliden som tappade 5,7 procent. Lundin Petroleum, som under dagen fick se sin rekommendation sänkt från Handelsbanken, gick också svagt med en nedgång på 4,0 procent.

Bäst inom storbolagsindex gick samtidigt defensiva aktier som Astra Zeneca och Swedish Match, även om dessa tappade 1,6 respektive 2,3 procent.

För Millicoms del slutade dagen på minus 6,9 procent vid 369:70 kronor efter en rekommendationssänkning av Carnegies till sälj från behåll, med riktkursen 360 kronor. Banken ser motvind för mobilteleoperatören på alla fronter, och bland annat utdelningsrisk gör att aktien inte anses vara något man ska äga under 2016.

En aktie som gick mot strömmen under dagen var Kappahl med plus 4,6 procent, efter en rapport som överraskade med starka brutto- och rörelsemarginaler. Höjda priser och lyckade valutasäkringar låg enligt bolagets kommentarer till Direkt bakom resultatet, som enligt finanschefen är uthålligt för att vara ett förstakvartal.

Även Castellums rapport imponerade på investerarna. Siffrorna för det fjärde kvartalet var överlag bra och solida, menade Nordea-analytikern Niclas Höglund i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt, där han också framhöll att utdelningen varit lite bättre än förväntat.

Castellum stängde upp 1,2 procent.

Sektorskollegan Stendörren stängde också på plus, upp 2,2 procent, efter att bolaget höjt sitt estimat för intjäningsförmåga.

Även en rad andra fastighetsbolag tappade mindre än index under onsdagens handel, däribland Hufvudstaden och Balder på minus 2,5 och 1,6 procent.

Under eftermiddagen framkom att Medas tidigare vd Anders Lönner, som numera sitter i kanadensiska Valeant styrelse, köpt 1,9 miljoner aktier i specialläkemedelsbolaget. Aktien steg initialt på beskedet, men föll sedan tillbaka något till en stängning på minus 1,0 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1290,95
456,920
2882,59
9391,64
5673,58
1859,33
4471,69
16278,12
18802,57
1,0889
9,3521
8,5893
28,28
27,87
 -3,09%
-4,85%
-3,28%
-2,82%
-3,46%
-1,17%
-0,12%
-0,84%
-0,44%
-0,01%
-0,01%
0,02%
-0,25%
-0,07%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.