Home > Morgonrapport: Räntebesked från Fed idag

Morgonrapport: Räntebesked från Fed idag

OMXS30 handlades ovan nollan men i nedåtgående riktning under onsdagen innan öppningen på Wall Street vände trenden till positiv. Index stängde tillslut upp 0,27 procent till nivån 1538,69. Torsdagen bjuder på ytterligare en fullspäckad dag sett till kvartalsrapporter där bland annat Astra Zeneca, Indutrade och Skanska får bekänna färg. Främst fokus sett till makrohändelser ligger på Feds räntebesked klockan 20.00. Wall Street stängde gårdagen kraftigt uppåt och under natten har även de asiatiska marknaderna över lag handlats i samma riktning.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Världens börser ökade i samlad kraft under onsdagen sedan utfallet i mellanårsvalet i USA inte bjudit på någon större överraskningen. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut upp 0,27 procent till nivån 1538,69. Omsättningen under onsdagen hamnade på 12,9 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 under onsdagen blev H&M med en ökning om 2,5 procent. Drivande i uppgången var nyheten att Interogo, som ingår i Ikea-koncernen, har ökat sitt innehav i klädbolaget till 0,7 procent av kapitalet.

Sämre gick det för en hel del av industri- och råvarubolagen i OMX-index. Atlas Copco, Alfa Laval och Boliden agerade sänke med nedgångar om -1,7, -1,2 respektive -0,7 procent.

I USA blev reaktionerna från mellanårsvalet över lag neutrala. Utfallet, där Demokraterna återtog majoriteten i representanthuset samtidigt som Republikanerna behöll senaten, uttrycktes dock (givetvis) från båda parter att vara en vinst. Enligt en objektiv bedömning blev utfallet åtminstone inte en större förlust för någon av parterna.

Onsdagens makroagenda inleddes i Tyskland med siffror över industriproduktionen. Utfallet i september blev en ökning om 0,2 procent jämfört med föregående månad, vilket var över väntade 0,1 procent. Uppgången innebär att den summerade industriproduktionen för det tredje kvartalet hamnade på en minskning med -0,9 procent. Ekonomidepartementet kommenterade att kvartalets svaga siffra nästan uteslutande berodde på fordonsindustrin och det nya direktivet för att testa avgasutsläpp. Man förutspådde samtidigt att industriproduktionen ser en återhämtningsfas under avslutningen av året.

Fortsatt under gårdagen levererade Kantar Prospera inflationsförväntningar från penningmarknadens aktörer, vilka visade på små förändringar. Den svenska KPI-inflationen väntas vara 2,1 procent om ett år, 2,1 procent om två år och 2,0 procent om fem år, medan KPIF väntas vara 2,0 procent om ett år, 1,9 procent om två år och 1,9 procent om fem år.

Torsdagen inleds med finansutskottets utfrågning om den aktuella penningpolitiken, där Riksbankschefen Stefan Ingves får sällskap av Martin Flodén, som reserverade sig mot räntebeslutet vid det senaste penningpolitiska mötet. Fokus ligger på all möjlig information om när en första räntehöjning kommer att ske.

Dagen fortsätter med EU-kommissionens tillväxtprognos. I den senaste prognosen i juli nedreviderades tillväxtprognosen för både euroområdet och hela EU med -0,2 procentenheter. Ekonomikommissionären Pierre Moscovici lyfte då fram handelsspänningar och politisk osäkerhet men även stigande energipriser, som faktorer. Kommissionen räknade med att momentum skulle stärkas något under andra halvåret men att man samtidigt såg ”betydande nedåtrisker” för prognosen.

Avslutningsvis vänder vi oss mot USA där Federal Reserve levererar räntebesked klockan 20.00. En enig analytikerkår räknar med att styrräntan lämnas oförändrad i intervallet 2,00- 2,25 procent. Bedömare menar att varken utfallet i mellanårsvalet eller den senaste tidens börsturbulens påverkar centralbankens utsikter, vilka tyder på ytterligare en höjning i år. Analytiker räknar med att denna höjning kommer att ske i december. Capital Economics skriver i ett marknadsbrev att Fed under 2015 sköt på sin första räntehöjning just på grund av fallande börser. De menar dock att till skillnad från då har börsnedgången nu endast åtföljts av en blygsam åtstramning av finansiella förhållanden samtidigt som ekonomin är i mycket bättre skick, med en arbetslöshet på 49-årslägsta. Samtidigt syns det tydliga tecken på att en minskad mängd lediga resurser på arbetsmarknaden gradvis pressar upp löneökningarna.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • New Wave (kl 7.00), Duroc (kl 7.15), Sweco (kl 7.20), Mekonomen (kl 7.30), Skanska (kl 7.30), Recipharm (kl 7.45), Astra Zeneca (kl 8.00), B3 Consulting (kl 8.00), Bioarctic (kl 8.00), Tradedoubler (kl 8.00), Bure (kl 8.30), Empir (kl 8.30), Heba (kl 12.00), Instalco (kl 12.00), Troax (kl 12.30), Concordia (ca kl 14.00), Indutrade (kl 14.00), Lucara Diamond (efter Torontobörsens stängning), Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning), NGS (lunchtid), Railcare Group (före börsöppning), Zetadisplay

Makrostatistik

 • Japan: maskinorder september kl 0.50
 • Japan: bytesbalans september kl 0.50
 • Storbritannien: RICS husprisindex oktober kl 1.00
 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Tyskland: handel- och bytesbalans september kl 8.00
 • SCB: småhuspriser oktober kl 9.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • Kina: handelsbalans oktober

Övrigt

 • BOJ: summering av åsikterna vid policymötet 31/10 kl 0.50
 • RB: Stefan Ingves och Martin Flodén deltar i öppen utfrågning om penningpolitiken i riksdagen kl 9.00
 • ECB: månadsrapport kl 10.00
 • Fed: räntebesked kl 20.00
 • Swedbank: konjunkturprognos kl 8.00
 • EU: kommissionens prognos kl 11.00
 • RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en optimistisk förmiddag på Stockholmsbörsen, med uppgångar på runt en halv procent, sjönk humöret efter lunch för att en timme innan stängning åter vända upp. Interogo som ingår i Ikea-koncernen har ökat sitt innehav i H&M och tisdagens succéaktie Starbreeze fick baksmälla. Speloperatören Leo Vegas rapportrasade.

OMXS30 stängde till slut upp 0,3 procent till nivån 1.1539. Aktier för 12,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I övriga Europa var det också positiva tongångar och de ledande indexen noterade uppgångar runt en procent.

Majoriteten av bolagen på OMXS30 stängde på plus där H&M som klättrade 2,5 procent tillhörde vinnarna.

Strax innan lunch rapporterade Nyhetsbyrån Direkt att Interogo, som ingår i Ikea-sfären, har köpt ytterligare aktier i H&M under oktober. Interogo gick in i H&M i september och äger i och med det senaste förvärvet aktier motsvarande 0,7 procent av kapitalet i H&M.

Medicinteknikbolaget Getinge, vars aktiekurs har pressats av negativa nyheter, tillhörde också vinnarna och studsade upp 1,8 procent på onsdagen.

Bland förlorarna på OMXS30 fanns en hel del industri- och råvarubolag. Atlas Copco noterade den största nedgången med 1,7 procent tätt följd av Alfa Laval och Boliden.

Utanför storbolagsindexet stod hjälmbolaget Mips för den största uppgången efter en stark rapport med kraftigt ökad omsättning och vinst för det tredje kvartalet. Aktien rusade 33 procent på rapporten.

Det rapporterande kosmetikabolaget Oriflame ökade 1,2 procent. Detta trots att det tredje kvartalets resultat var något lägre än Bloombergs snittprognos.

”Det rör sig framåt såsom vi hade tänkt oss ungefär”, sade vd:n Magnus Brännström till Nyhetsbyrån Direkt.

Tyngre gick det för mobilspelsoperatören Leo Vegas. Aktien föll 24 procent i spåren av en rapport som inte levde upp till förväntningarna i Bloombergs analytikerenkät, varken avseende resultat eller intäkter.

Spelutvecklaren Starbreeze zombiespel Overkill’s The Walking Dead som hade premiär i tisdags kväll har mötts av blandade omdömen men håller sig kvar i toppen på Steams försäljningslista. Aktien tappade 14,4 procent av gårdagens rusning på drygt 24 procent.

Gustaf Douglas investmentbolag Latour tappade dryga 6,7 procent. Detta efter att både DNB Markets och Danske Bank sänkt sina rekommendationer för aktien.

Oljebolaget Lundin Petroleum steg 3,4 procent efter en kvartalsrapport som enligt en analytiker ”saknade nyheter”. Aktien inledde på minus men steg i takt med att oljepriset också gjorde det under förmiddagen, efter uppgifter om att Ryssland och Saudiarabien börjat diskutera en produktionsminskning för 2019.

På Spotlight har Hoodin listats och facit efter den första dagens handel blev en stängningskurs om 1:50 kronor, mot introduktionskursen på 4:10 kronor. Bolaget redovisade på onsdagen ett kvartal med låg omsättning och en rörelseförlust på 1,2 miljoner kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.