Home > Morgonrapport: Räntebesked från Fed idag

Morgonrapport: Räntebesked från Fed idag

OMXS30 handlades länge runt nollan under tisdagen men lyfte strax innan stängning efter positiva nyheter angående handelskonflikten mellan USA och Kina. Index stängde tillslut upp 0,28 procent till nivån 1615,60. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat. 

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen ökade något under tisdagen efter goda nyheter från USA lyft den svenska marknaden under seneftermiddagen. Index stängde tillslut upp 0,28 procent till nivån 1615,60. Omsättningen under handelsdagen hamnade på 14 miljarder kronor.

Bidragande till gårdagens starka avslutning var de uppgifter att USA:s finansminister Steve Mnuchin och Kinas vice premiärminister Liu He för samtal med syfte att återstarta förhandlingar om handelspolitiken. Under natten kom dock motsträviga uppgifter då Bloomberg News rapporterade att USA kan komma att höja nivån på tullar på importerade varor från Kina. De uppger att det handlar om tullar på varor om 200 miljarder dollar där tullarna kan komma att höjas till 25 procent från 10 procent.

I OMXS30 ledde mätteknikbolaget Hexagon utvecklingen med en uppgång på 5,4 procent efter en rapport som visade en överraskande hög organisk tillväxt.

Vinnare på sin rapport blev även Lundin Petroleum som presenterade ett starkt kvartal men också en optimistisk framtidsprognos, vilket lyfte aktien drygt 5 procent.

I USA släppte Apple sin kvartalsrapport efter stängning på Wall street. Bolaget överträffade analytikers förväntningar gällande både resultat samt omsättning och steg 2,5 procent i efterhandeln.

Från Stockholmsbörsen bjuder onsdagen på kvartalsrapporter från Leo Vegas, som inför dagens rapport meddelade en omvänd vinstvarning, samt Arion Banki.

Tisdagens makroagenda inleddes med EMU:s preliminära KPI för juli månad. Inflationstakten i euroområdet steg till 2,1 procent jämfört med 2,0 procent i juni, vilket var högre än förväntningarna på ett oförändrat utfall. Kärninflationen steg till 1,1 procent, jämfört med 0,9 procent i juni. Väntat var 1,0 procent.

Gårdagen såg även EMU presentera BNP-siffror för det andra kvartalet. Euroområdets BNP steg 0,3 procent under andra kvartalet, jämfört med kvartalet före. Jämfört med motsvarande kvartal 2017 ökade BNP med 2,1 procent. Analytiker hade väntat något högre siffror med uppgångar på 0,4 respektive 2,2 procent.

Onsdagen inleder med Sveriges industri-PMI för juli som senast i juni sjönk till 54,2 från 55,8 i maj. KI:s julibarometer visade en uppgång i index för tillverkningsindustrin, till 118,1 från 115,9 i juni. Siffrorna var bättre än förväntningarna och bidrar nu till att analytiker estimerar en ökning i industri-PMI till 54,8 i juli.

Vidare under dagen presenteras ADP:s statistik över den amerikanska sysselsättningen i den privata sektorn under juli månad. Undersökningen, som ger ett underlag inför fredagens officiella jobbrapport, spås visa en privat sysselsättningen som ökat med 190 000 personer.

Fortsättningsvis från den nordamerikanska kontinenten får vi även (ISM) industri-PMI från USA under eftermiddagen. Den starka amerikanska ekonomin har inte visat några tecken på att sakta ned där BNP steg 4,1 procent i beräknad årstakt i andra kvartalet enligt det första estimatet. Än så länge verkar inte det amerikanska näringslivet störas av handelskonflikterna där de regionala indikatorerna bara har backat marginellt de senaste månaderna. ISM väntas dock backa något till 59,8 från 60,2 förra månaden.

Avslutningsvis lämnar Federal Reserve räntebesked under kvällen. Inför mötet, där Fed inte väntas göra några förändringar, har det mesta handlat om Donald Trumps ifrågasättande av centralbankens arbete. Den amerikanska presidenten sade i en intervju med CNBC att han inte gillade räntehöjningarna då åtstramningen ”skadar allt vi gjort” för ekonomin. Analytiker menar dock att Trumps uttalanden inte lär ha en märkbar effekt på Feds förda policy. Enligt Commerzbank väntas inte dagens pressmeddelande ändra på förväntningarna om en höjning i september.

OMXS30 utvecklades återigen avvaktande och försiktigt under gårdagen innan uppgången tog fart något under seneftermiddagen. Med juli månad över kan vi nu konstatera att det blev en stark börsmånad där uppgången summerades till 3,64 procent. Investerarna tycks däremot nu, efter en övervägande positiv rapportperiod, tveka en del inför den framtida utvecklingen. På andra sidan Atlanten har FAANG-bolagen spridit orosmoln efter att, för första gången på länge, visat på svaghet och tveksamhet med rapporter under förväntningarna från både Facebook och Netflix. Investerare börjar nu på riktigt ifrågasätta teknikjättarnas skyhöga värderingar, vilket har lett till ett vacklande i många tillväxtdrivna teknikbolag, inte bara i USA utan även Europa.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Leo Vegas (kl 8.00, släppt prel siffror), Arion Banki

Makrostatistik

 • Japan: industri-PMI (def) juli kl 2.30
 • Kina: Caixin industri-PMI juli kl 3.45
 • Ryssland: industri-PMI juli kl 8.00
 • Silf/Swedbank: industri-PMI juli kl 8.30
 • Norge: industri-PMI juli kl 9.00
 • Spanien: industri-PMI juli kl 9.15
 • Italien: industri-PMI juli kl 9.45
 • Frankrike: industri-PMI (def) juli kl 9.50
 • Tyskland: industri-PMI (def) juli kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) juli kl 10.00
 • Storbritannien: industri-PMI juli kl 10.30
 • USA: ADP sysselsättning privat sektor juli kl 14.15
 • USA: Markit industri-PMI (def) juli kl 15.45
 • USA: ISM industri-PMI juli kl 16.00
 • USA: bostadsbyggande juni kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
 • Konjunktur: JP Morgan globalt industri-PMI juli kl 17.00

Övrigt

 • Indien: räntebesked kl 11.00
 • Fed: räntebesked kl 20.00
 • Brasilien: räntebesked
 • Indien: industri-PMI juli kl 7.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på tisdagen i likhet med flertalet av de kontinentala handelsplatserna. Uppgifter om att höga representanter för USA och Kina för samtal i syfte att undvika ett fullskaligt handelskrig gav på ett visst stöd.

Hexagon och Lundin Petroleum var storvinnare efter uppmuntrande kvartalsrapporter, men även storbankerna noterades på plus. Tele2 intog bottenpositionen bland storbolagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 0,3 procent till nivån 1.615,6. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14 miljarder kronor.

På makrofronten kom flera indikationer på en potentiellt inbromsande global konjunktur. Både japanska och kinesiska makrodata var något svagare än prognostiserat och den japanska centralbanken bjöd på en oväntat mjuk policyuppdatering som åtföljdes av lägre långräntor. Från Europa kom BNP-siffror som var marginellt lägre än väntat.

I motsatt riktning verkade eftermiddagens uppgifter från Bloomberg News om att USA:s finansminister Steve Mnuchin och Kinas vice premiärminister Liu He för samtal med syfte att återstarta förhandlingar om handelspolitiken.

I Stockholm toppade mätteknikbolaget Hexagon OMXS30-indexet med en uppgång på 5,4 procent efter en rapport som visade en överraskande hög organisk tillväxt.

SKF, som fortsatt renodlingsprocessen och sålt affärsområdet Motion Technologies för 2,8 miljarder kronor, låg också nära toppen med en uppgång på 1,4 procent.

Lundin Petroleum, utanför OMXS30, lyfte drygt 5 procent. Halvårsrapporten innehöll, utöver ett kvartalsresultat som var något högre än väntat, en prognos om lägre kostnader samt optimistiska långsiktiga produktionsutsikter.

Bland vinnarna för dagen märktes också flera av de svenska storbankerna, som registrerade uppgångar på 0,5-1,1 procent. Sektorn var stark i hela Europa, med hjälp av en väsentligt bättre kvartalsrapport än väntat från Credit Suisse.

De konjunkturkänsliga gruvbolagen gick starkt i hela Europa sedan basmetallerna avancerat i spåren av de amerikansk/kinesiska uppgifterna. I Stockholm steg Lundin Mining 2,5 procent och Boliden 1,3 procent.

Uppåt var det för tredje dagen i rad för Mekonomen, som nu avancerat 25 procent efter förra veckans överraskande starka rapport. För dagen noterades en uppgång om 5,1 procent.

Även Autoliv-avknoppningen Veoneer hade en stark dag och steg 6,4 procent, med ett extra lyft då de amerikanska börserna öppnade.

Tisdagens svagaste kort bland storbolagen var Tele2, som förlorade 2,2 procent. Nedåt var det också för H&M, som tappade 1,8 procent efter att Société Générale sänkt riktkursen till under 100-lappen, 99 kronor från 107 kronor.

Active Biotech rasade 37 procent sedan bolaget uppgett att fas 2-studien Legato-HD, som utvärderat säkerhet och effekt hos laquinimod som behandling av Huntingtons sjukdom, inte uppnått sitt primära mål.

På First North rusade Terranet hela 177 procent. Bolaget har ingått ett licensavtal om kommersialisering och implementationen av nätverksoberoende positionering för självkörande fordon.

Spotlight-listade Double Bond Pharmaceutical har fått patent i USA på plattformen Belogal. Aktien lyfte 78 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1615.6
3525.49
12805.5
2816.29
25415.19
7671.79
22708.99
28575.47
1.17
10.28
8.8
68.38
73.91
0.28%
0.38%
0.06%
0.49%
0.43%
0.55%
0.69%
-0.03%
-0.05%
-0.01%
0.03%
-0.55%
-0.4%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.