Home > Morgonrapport: Räntebesked från Fed ikväll…

Morgonrapport: Räntebesked från Fed ikväll…

OMXS30 steg svagt igår och har inlett veckan positivt, trots något avvaktande handel. De asiatiska börserna har handlats avvaktande under natten där oljepriset fortsätter att stiga. Idag väntar räntebesked från USA och Fed som dagens viktigaste händelse. För Sveriges del kommer inflationsförväntningar nu på morgonen vilket är värt att bevaka med tanke på de oväntat starka KPI utfallet igår. Sammantaget väntas OMXS30 öppna dagens handel på svagt minus, med några timmar kvar tills börsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg även igår och står nu till 1623,75 punkter vilket är 0,26 procent högre än stängningskursen från måndagen. Omsättningen summerades till 14 miljarder kronor. Under gårdagen steg Ericsson efter en order på 5G nätverksutrustning till Verizon i USA. Oljerelaterat gick starkt efter att nordsjöoljepriset steg över 65 dollar för första gången på länge.

Konsumentprisindex kom in oväntat starkt på 2 procent på årlig basis tack vare starka energipriser. Kärninflationen låg på 1,8 procent vilket även det över förväntan. Kronan steg initialt ganska kraftigt på statistiken men föll tillbaka något under eftermiddagen. Uppgången i kronan talar för att marknaden tror på mindre expansiv penningpolitik från riksbankens sida. Nästa vecka får vi mer information i hur riksbanken resonerar kring inflationen då direktionen sammanträder på tisdagen och lämnar räntebesked nästa onsdag. En räntehöjning står nog långt borta men eventuellt nerdragning av QE hamnar nog på agendan. Dock så har Ingves under en lång tid varit extra försiktig med tanke på kronan vilket skulle försvåra möjligheten att nå och bibehålla inflationen på en stabil nivå kring målet om 2 procent. Valutamarknaden lär följa riksbankens agerande och sedan protokollet noga när det kommer ut.

Idag får vi spännande besked från Fed som lämnar räntebesked och KPI. Dessutom är det Yellens sista presskonferens då hon avgår som chef i början av nästa år. Där tar Jerome Powell över, som väntas hålla samma linje och syn på marknaden som Yellen. Räntebeskedet väntas av marknaden bli en höjning vilket skulle bli den tredje för året. Fed har successivt lättat på den nedtryckta räntan sedan 2015 och detta blir, om den faller in, den femte i ordningen. Höjningen motsvarar Fed-fund ränta på 1,25-1,5 procent.

Efter det oväntat starka utfallet i KPI för Sverige igår kommer idag även inflationsförväntningar från TNS Prospera. Förra enkäten visade att förväntningarna har kommit upp till 2 procent på ett års sikt, och 2,1 samt 2,5 procent på 2 respektive fem års sikt. Detta utfall kommer bli intressant för kommande räntebesked från riksbanken samt för den svenska kronan som har backat den senaste tiden.

OMXS30 står nu i 1623 punkter och har smugit igång en återhämtning från runt 1590 punkter. Omsättningen har fortsatt varit låg, vilket får tillförlitligheten i uppgången att vara oviss, men kortsiktigt motstånd finns vid 1624 och 1627 punkter. En kortsiktig köpsignal får vi först om 1637 punkter forceras. Mellan 1607 och 1637 punkter betraktas fortfarande som ett avvaktande område, där för någon vecka sedan var ett bestående handelsintervall. Nu har vi varit nere och vänt vilket ökar intresset för en större återhämtning, och skulle falla väl in på det beryktade, nåja, julnisserallyt som historiskt sett har visat sig inträffa runt denna tid på året och i uppåtgående lång trend. Som sagt ser vi att först och främst 1637 punkter bryts för att ge stöd till uppgången som en längre process, framförallt när omsättningen på börsen är fortsatt låg.

Stödnivåer har vi vid 1607, 1600 och 1592 punkter där vi vände upp ifrån i slutet av förra veckan.

 

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • NS Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00

 • Tyskland: KPI (def) november kl 8.00

 • Tyskland: grossistpriser november kl 8.00

 • SCB: Sveriges ekonomi 3 kv – statistiskt perspektiv kl 9.30

 • Storbritannien: arbetslöshet (ILO) oktober kl 10.30

 • EMU: industriproduktion oktober kl 11.00

 • EMU: sysselsättning 3 kv kl 11.00

 • USA: KPI november kl 14.30

 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Island: räntebesked kl 9.55

 • Fed: räntebesked kl 20.00

 • Fed: presskonferens med Janet Yellen kl 20.30

 • AF: prognos för arbetsmarknaden kl 10.00

 • Olja: Opec månadsrapport, publiceras vid lunchtid

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg, likt de ledande börserna på kontinenten, svagt på tisdagen. Ericsson och råvarurelaterat bidrog positivt åt utvecklingen.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade dagen 0,3 procent högre på nivån 1.623,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till cirka 14 miljarder kronor på tisdagen.

Nordsjöoljepriset nådde under tisdagen upp över 65 dollar per fat för första gången sedan 2015. Basmetallpriser utvecklades oregelbundet efter en stark måndag men råvarurelaterat hade överlag en stark utveckling i Stockholm. Lundin Petroleum ökade nära 2 procent medan SSAB och Boliden steg 1,7 samt 0,7 procent.

Operatören Verizon har valt ut Ericsson som leverantör av nätverksutrustning inför att 5G ska lanseras på utvalda amerikanska marknader nästa år. Ericsson lyfte drygt 2 procent.

”Verizon kommer att bli en väldigt stor aktör inom 5G. Operatören har ett gigantiskt nätverk i USA, så det är naturligtvis ett väldigt viktigt kontrakt för oss”, sade David Hammarwall, som är chef för produktområde 5G inom Ericssons affärsområde Networks, till Nyhetsbyrån Direkt.

De svenska konsumentpriserna steg mer än väntat i november varpå kronan stärktes. Detta är en nackdel för flera av de stora svenska exportbolagen. ABB, SKF och Atlas Copco A var ned mellan 0,2 och 0,6 procent. UBS har sänkt rekommendationen för Atlas Copco-aktien till neutral från köp.

Utanför storbolagsindexet steg Probi drygt 5 procent efter att ha tecknat ett betydande avtal gällande lansering av en Functional Food-produkt innehållande Probis bakterie för maghälsa i Nordamerika.

Specialistläkemedelsbolaget Orexos Zubsolv kommer att ha en starkare prissubvention än någonsin i USA vid ingången av 2018. Orexo-aktien avancerade 11 procent.

First North-listade Senzime har fått så kallat CE-godkännande för sitt monitoreringssystem Tetragraph. Aktien var nära 7 procent högre.

Medicinteknikbolaget Elekta tappade knappt 1 procent efter att ha ingått en avsiktsförklaring med Stockholms Läns Landsting gällande leverans av strålbehandlingsutrustning.

Getinge-avknoppningen Arjo gjorde debut med stängning på nivå strax under 25 kronor. Analytiker hade inför börsnoteringen värderat bolaget till runt 30 kronor per aktie.

Hårvårds- och skönhetsbolaget Lyko tog steget in på First North på tisdagen med teckningskursen 50 kronor. Aktien stängde på 51:50 kronor den första handelsdagen.

Colabitoil gjorde i sin tur debut på Aktietorget med en teckningskurs på 33 kronor i bakgrunden. Tisdagens stängningskurs hamnade långt lägre än så på 18 kronor.

Radarsensorbolaget Acconeer fortsatte upp 15 procent under bolagets andra handelsdag.

Fastighetsbolaget Trianon klättrade drygt 2 procent efter att Handelsbanken lyft sin rekommendation till köp.

I samma härad ökade teknikkonsulten Sweco sedan SEB lagt till aktien i sin portfölj ”Swedish Stars”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1623.75
3600.35
13183.53
2664.11
24504.8
6862.32
22761.81
28934.73
1.18
9.89
8.42
57.49
63.97
0.26%
0.51%
0.46%
0.15%
0.49%
-0.19%
-0.46%
0.49%
0.15%
0.08%
-0.07%
0.61%
0.99%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto