Home > Morgonrapport: Räntebesked från FED och rapportsäsongen drar igång på allvar! Upp till bevis för att motivera dagens kursnivåer

Morgonrapport: Räntebesked från FED och rapportsäsongen drar igång på allvar! Upp till bevis för att motivera dagens kursnivåer

God Morgon

Inatt kom statistik från Kina som redovisade industriföretagens vinster för december månad. Dessa sjönk med 4,7 % jämfört med året innan. Den negativa trenden fortsätter, i november backade vinsterna med 1,4 %. De asiatiska börserna reagerar inte nämnvärt där Japanska NIKKEI stiger 2,67 % medan Hang Seng stiger 0,88 %. Ledande svenska terminer indikerar en svag nedgång i öppningen, men det är som bekant långt kvar till dagens öppning och mycket kan hända tills dess.

Oljepriset steg rejält igår efter att ha varit nere och vänt en bra bit under 30 dollar. Nu handlas WTI till 31,14 dollar medan BRENT handlas till 32,51 dollar vilket innebär en svag nedgång från igår. Idag kommer de veckovisa oljelagren från USA.

Rapportsäsongen börjar nu på allvar och både Nordea och Ericsson rapporterar några minuter efter denna publicering. Släpper korrelationen med oljan nu och vi får ett ökat fokus mot rapporterna?

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Oljan stod åter i fokus för börsutvecklingen. Tidig gårdagsmorgon stod oljepriset i knappa 30 dollar innan en rejäl återhämtning skedde på förmiddagen och framåt. Både BRENT och WTI steg omkring 5 % vilket lyfte börshumöret rejält. OMXS30 inledde likt oljepriset på minus och efter kraftiga ras i Kina såg gårdagen ut att på förhand kunna bli riktigt dålig. Men oljepriset drog åt sig det mesta av blickarna, och när det vände upp, ja då trendade stockholmsbörsen med och avslutade kring dagshögsta-nivåer på 1375,74 punkter. Uppgången summerades till 1,57

OMXS30, efter inledande oro steg storbolagsindexet i en fin trend upp. Korrelationen med oljepriset är fortfarande starkt men frågan är hur det fortsätter nu när rapportsäsongen börjar på allvar. Starka rapporter krävs för att ta vidare den inledda uppgången.
OMXS30, efter inledande oro steg storbolagsindexet i en fin trend upp. Korrelationen med oljepriset är fortfarande starkt men frågan är hur det fortsätter nu när rapportsäsongen börjar på allvar. Starka rapporter krävs för att ta vidare den inledda uppgången.

% och omsättningen på stockholmsbörsen låg på dryga 16,1 miljarder kronor.

Nu när oljepriset och börserna är starkt korrelerade med oljepriset är det fortsatt viktigt att hålla koll där, men fokus kommer nog att släppas kommande dagar då rapporterna tar över. Idag har vi veckostatistik för oljelagren i USA. Klockan 16.30 publiceras denna statistik.

Idag är en fullmatad dag, där inte bara makrostatistik finns på agendan utan även FED-besked samtidigt som rapportsäsong drar igång på allvar här i Sverige. Igår rapporterade bland annat Byggmax som backade 6,23 % efter sänkt utdelning, vilket investerarna inte gillade.

Apple rapporterade igår kväll efter de amerikanska börsernas stängning. Rapporten var något svag mot förväntningarna med lägre omsättning och lägre prognos framöver, men det positiva var bättre vinst. Aktien backade drygt 2,5 % i efterhandeln.

Idag väntas följande rapporter på stockholmsbörsen:

Nordea (kl 7.00), Ericsson (kl 7.30), HIQ (kl 7.30), Qliro (kl 8.00), Elanders (lunchtid).

På hemmaplan kommer konjunkturinstitutet med en konjunkturbarometer. Vilken visar svenska företagens och hushållens syn på ekonomin från januari i år. Enligt prognoser väntas indikatorn ha sjunkit till 108,3 från tidigare månads 110,1. Även förväntningarna på tillverkningsindustrin väntas sjunka till 110,4 från tidigare månads 114,3. Konsumenternas indikator, CCI, väntas ha sjunkit till 97,5 från tidigare 98,7. En allmän nedgång väntas vilket inte är så konstigt efter årets inledande turbulens med fallande aktiekurser och oljepriser samt på nytt oro för kinas nedtrappning i tillväxten.

Idag är det även dags för räntebesked från FED, IGEN, efter den efterlängtade lift-off i styrräntan. Nu väntas inte några ytterligare höjningar vid detta besked, utan fokus riktas istället mot direktionens syn på ekonomin och då framförallt hur snabbt styrräntan väntas höjas under året som kommer. Som jag tidigare har nämnt är en räntehöjning på sikt dåligt för börsen. Den allt osäkrare omvärldsbilden samt farhågorna för nya ekonomiska kriser gör att risken ökar att hålla aktier. Lägg till en stark uppåtgående trend från finanskrisen och framåt som nu har bytts till det motsatta. Ja, då är det rimligt att fler investerare minskar på risken i portföljerna. Även om räntehöjningen i sig var så liten att det i sig inte får så stor effekt så betyder symboliken desto mer. Symboliken att lågräntemiljön snart återgår till det ”normala”, och motiveras då aktiekurserna dessa nivåer? Det får vi bland annat se nu under rapportperioden. Kom ihåg att aktiepriserna diskonterar framtida vinster så att aktiekurserna har stannat upp under senaste året är delvis en konsekvens av att vi gått närmare räntehöjningen.

Riksbanken har idag sammanträde och sedan tidigare har Ingves både hintat om och fått befogenheter att genomföra valutainterventioner. Dessutom har riksbanken meddelat att de är villiga att ta till mellanmötesåtgärder i fall det behövs. Efter årets inledande osäkerhet med bland annat ett oljepris som påverkar inflationen negativt är det inte helt orimligt att någon form av åtgärder sker. MEN, troligtvis sker inte några åtgärder denna gång men håll koll klockan 13.00 och framåt ifall att!

Hålltider under dagen är:

– Australien: KPI 4 kv kl 1.30
– Kina: industriföretagens vinster december kl 2.30
– Tyskland: GfK konsumentförtroende februari kl 8.00
– Frankrike: konsumenternas förtroende januari kl 8.45
– USA: försäljning nya hem december kl 16.00
– USA: oljelager – veckostatistik kl 16.30

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer

Swedbank tror att optimismen i näringslivet är fortsatt utbredd även om de räknar med en viss avkylning i januari i spåren av en ökad global konjunkturosäkerhet och fallande råvarupriser, medan hushållen bedöms ha blivit mer pessimistiska mot bakgrund av fallande börskurser och dämpad husprisuppgång.

Enligt SME Direkts prognoser väntas barometerindikatorn ha sjunkit till 108,3 i januari från 110,1 i december. Förväntningarna inom tillverkningsindustrin väntas ha sjunkit till 110,4 från oväntat starka 114,3, medan konsumenternas förväntningar, CCI, bedöms ha tickat ned till 97,5 från 98,7.

kl 20.00: Fed: räntebesked

Var den första räntehöjningen i december ett misstag? Det är frågan som duvorna i FOMC kommer att ställa vid policy-mötet på onsdag, enligt Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer. Han konstaterar att stämningen på finansmarknaden har mörknat märkbart och att den amerikanska tillverkningsindustrin verkar lida alltmer av den starka dollarn och oljeprisfallet.

”Vi ser på krafterna som dämpar USA-ekonomin och drar slutsatsen att den inhemska ekonomin borde förbli tillräckligt stark för att försäkra ytterligare tillväxt. Men riskerna kommer att förmå Fed att röra sig mycket försiktigt”, skriver chefekonomen i ett kundbrev.

Han konstaterar att sedan räntehöjningen i december så har inte bara den ekonomiska statistiken generellt varit en besvikelse, men de amerikanska börskurserna har också fallit med 10%, oljepriset är 25% lägre och räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har sjunkit med 30 punkter.

”Även om turbulensen i Kina har spelat en stor roll kan dessa marknadsrörelser också tolkas som en misstroendeförklaring för Feds policy”, skriver Jörg Krämer.

USA-ekonomerna på Credit Suisse tror att FOMC vill försäkra investerarna om att de inte är blinda för marknadens beteende eller för globala händelser. Men de vill förmodligen undvika att skrämma allmänheten med allför hemska varningar om nedåtrisker och bekräfta att penningpolitiska beslut inte dikteras av marknadens förväntningar.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde på plus efter en volatil handelsdag och en förmiddag på klart minus. Oljeprisrörelserna styrde utvecklingen. Korrelationen mellan olja och börs den högsta på 26 år, enligt Wall Street Journal.

”Vi är helt oljestyrda fortfarande och börserna steg sedan oljepriset vänt uppåt efter uttalanden från Opec-länder”, sade Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 stängde 1,6 procent högre till nivån 1.376. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerades till 16,1 miljarder kronor. Även de ledande börsindexen i Europa vände uppåt på tisdagseftermiddagen.

Störst vinnare inom det svenska storbolagsindexet var SSAB A med nära 9 procents lyft. Aktien har omkring halverats på ett år, vilket Pareto noterat och höjt stålbolagsaktien till behåll från sälj. Dessutom redovisade det amerikanska stålbolaget AK Steel ett bättre resultat än väntat.

Inom råvarurelaterat var Boliden 4,1 procent högre.

Lundin Petroleum steg kring 2 procent och utanför storbolagsindexet avancerade Enquest kring 10 procent.

Oljepriset vände upp över 30 dollar per fat under tisdagen. Iraks oljeminister gav antydningar om att Saudiarabien och Ryssland är mer flexibla när det gäller sänkt produktion. Kuwait sade att Opec är redo att samarbeta med oljeproducenter utanför Opec, men att ett krismöte är svårt att få till stånd utan en överenskommelse om neddragningar.

En rad verkstadsbolag noterades klart högre i det något bättre risksentimentet, efter initiala tapp. SKF, Volvo och Atlas Copco A stängde samtliga 3 till 4 procent högre.

Ericsson steg 2,6 procent, bolagets bokslutskommuniké väntas på onsdagsmorgonen. Inför onsdagens öppning väntas rapportsäsongen dra i gång på allvar då även Nordea publicerar siffror och meddelar om utdelning. Nordea var 1,6 procent upp inför onsdagens rapport medan övriga storbanker var mellan 1,6 och 2,5 procent högre.

Trelleborg lyfte kring 4 procent. Källor till Reuters sade att bolaget förhandlar med riskkapitalbolaget KKR om sin andel i samriskbolaget Vibracoustic.

Byggmax tappade något mer än 6 procent efter bokslut. Försäljningen var stark men resultatet tyngdes av förvärvskostnader som även påverkat utdelningsmöjligheten. Föreslagen utdelning om 2:14 kronorna matchade precis Byggmax policy om att dela ut minst hälften av årsvinsten. För 2014 delades 2:60 kronor ut, eller drygt 70 procent av vinsten.

”Beskedet var en besvikelse för dem som ägt aktien med tro om en bra utdelning”, kommenterade Lars Söderfjell.

Bilprovningsbolaget Opus lyfte 7,5 procent. Anders Lönnqvist, styrelseledamot, har fortsatt öka sitt innehav.

Lucara Diamond var drygt 4 procent högre sedan branschledande De Beers mött större efterfrågan på rådiamanter än väntat vid årets första diamantförsäljning.

USA-börserna inledde tisdagens handel med stigande nivåer, stött av återhämtningen i oljepriset. Bra rapporter från teleoperatören Sprint, hälsokonglomeratet Johnson & Johnson samt Coach som tillverkar lyxväskor bidrog också.

På makrofronten steg de amerikanska hushållens konfidensindikator mer än väntat och S&P/Case-Shillers husprisindex kom in något över förväntan för november. Markits tjänste-PMI sjönk dock till den lägsta nivån på drygt ett år.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1375,74
488,800
3032,84
9822,75
5911,46
1903,63
4567,67
17155,10
19027,41
1,0858
9,2900
8,5556
31,14
32,51
 1,57%
1,04%
1,03%
0,89%
0,59%
1,41%
1,09%
2,67%
0,88%
-0,07%
0,11%
0,16%
-0,99%
-0,18%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.