Home > Morgonrapport: Räntebesked från Fed ikväll

Morgonrapport: Räntebesked från Fed ikväll

OMXS30 avslutade tillslut tisdagen på negativt efter en slagig handel. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned -0,29 procent till nivån 1447,79 där H&M återigen noterades i botten med en nedgång på -2,9 procent. Ikväll klockan 20.00 levererar Federal Reserve räntebesked. Wall Street avslutade gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna över lag inlett dagens handel i blandad riktning.

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt under tisdagen i en slagig handel i väntan på onsdagskvällens räntebesked. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ned -0,29 procent till nivån 1447,79. Omsättningen under tisdagen hamnade på 13,4 miljarder kronor.

Stor vinnare under tisdagens handelsdag blev spelbolaget Cherry efter uppgifter om att konsortiet EE Intressenter lagt ett kontantbud på bolaget. Vid stängning noterades aktien upp 18,8 procent till 86:10 kronor, 0:90 kronor från budet på 87 kronor per aktie.

Under gårdagskvällen meddelade USA:s finansminister Steven Mnuchin att USA och Kina planerar att träffas i januari för att diskutera en ”bredare vapenvila” i handelskriget.

Sent under kvällen rapporterades även från en talesperson för ekonomiministeriet att Italien har nått en överenskommelse med EU-kommissionen angående landets budget för nästa år.

Gårdagens makroagenda utspelade sig i Tyskland med IFO-index för december. Indexet, som mäter klimatet inom näringslivet i Tyskland, har backat i tre raka månader och fortsatte nedåt även i december till 101,0 från 102,0 förra månaden. Väntat var ett utfall på 101,8. Uppdelat backade både index över det aktuella läget och index över förväntningarna om framtiden. IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade att nivån på index över stämningen i näringslivet bekräftar institutets prognos för den tyska ekonomin – det vill säga en inbromsning men ingen recession. Bland osäkerhetsfaktorerna som oroar främst höll Wohlrabe Brexit som värst.

Onsdagen inleder ur ett svenskt perspektiv med KI:s konjunkturbarometer under förmiddagen. Senast i november backade den sammanfattade barometerindikatorn från 107,6 till 106,7. Starkt bidragande till att hålla indikatorn uppe var då tillverkningsindustrin vars indikator steg till 116,2. På motsatt sida stod hushållsförtroendet som sjönk till tvåårslägsta på 97,5, drivet av en ökad pessimism om den egna ekonomin. I december väntas barometerindikatorn ha backat marginellt till 106,6.

Dagens, veckans och möjligen månadens stora höjdpunkt utspelas klockan 20.00 då Fed lämnar räntebesked. Även om det inte är lika säkert som tidigare lär centralbanken med största sannolikhet höja styrränteintervallet med 25 punkter, till 2,25-2,50 procent. Med förväntningarna på en höjning ligger istället fokus från investerare på räntebanan och hur många höjningar Fed signalerar för nästkommande år. Intressant blir också att bevaka Powells tonläge och hans beskrivning av skiftet i förväntningar under den senaste månaden. Vid septembers möte pekade ledamöternas medianprognos mot tre räntehöjningar under 2019. En räntehöjningstakt som den senaste tiden har ifrågasatts, inte minst från president Trump som igår återigen gick till Twitter och uppmanade Fed att ”Känn marknaden”. Jim Vogel på FTN Financial menade att: ”Sannolikheten för att folk ska bli besvikna är relativt stor eftersom det bara var tre månader sedan Fed sade att ’ni vet vi behöver sannolikt bli lite mer hökaktiga än vi har varit'”.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Kappahl (kl 7.30)

Makrostatistik

 • Japan: handelsbalans november kl 0.50
 • Tyskland: PPI november kl 8.00
 • SCB: finansräkenskaper 3 kv kl 9.30
 • Storbritannien: KPI november kl 10.30
 • Storbritannien: PPI november kl 10.30
 • Storbritannien: ONS husprisindex oktober kl 10.30
 • EMU: byggproduktion oktober kl 11.00
 • Kanada: KPI november kl 14.30
 • USA: bytesbalans 3 kv kl 14.30
 • USA: försäljning befintliga bostäder november kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksbanken: penningpolitiskt möte kl 9.00
 • Fed: räntebesked kl 20.00
 • Fed: Jerome Powell håller pressträff efter räntebeskedet kl 20.30
 • ESV: publicering november månads utfall kl 9.00
 • KI: konjunkturbarometer december kl 9.00
 • KI: konjunkturprognos kl 9.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Det var slagig handel på Stockholmsbörsen på tisdagen, där index växlade mellan plus och minus vid ett flertal tillfällen. En stark öppning på USA-börserna på eftermiddagen lyckades inte höja börshumöret och dagen avslutades på minus.

Bettingbolaget Cherry och fintechbolaget Hoist utmärkte sig i varsin ände av topplistan. Cherry rusade efter ett bud och Hoist rasade på oro för att Finansinspektionens nya tolkning av riskvikter kan påverka bolaget negativt.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,3 procent till 1.448. Aktier för 13,4 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. De ledande börserna i Europa var också ned mellan 0,3-1,0 procent.

På råvarumarknaden har priset på brentolja sjunkit till årslägstanivåer under 58 dollar per fat. Bland oljebolagen handlades Tethys Oil ned 3,5 procent, medan Lundin Petroleum sjönk 2,6 procent.

Även telekom, som tillhörde vinnarsektorerna på måndagen, gick svagt och både Telia och Tele2 backade 1 respektive 0,7 procent.

Bland de bolag som steg på OMXS30 märkts en rad industribolag där Alfa Laval och SKF var upp 1,2 procent tätt följd av Atlas Copco som ökade 1 procent. Även ABB, som presenterade sin storaffär med Hitachi på måndagen, steg med 0,9 procent.

Volvo, vars aktie pressats hårt i den senaste tidens konjunkturfrossa, stod för en uppgång på 0,5 procent.

Klädbolaget H&M inledde dagen med att bygga vidare på gårdagens kraftiga nedgång. På eftermiddagen kom dessutom nyheter om att en ny storblankare tagit en kort position i klädjätten. Aktien stängde till slut ner 2,9 procent och var med det sämsta aktie på OMXS30.

Sektorkollegan MQ:s delårsrapport på tisdagsmorgonen visade att försäljningen minskade med 7 procent under september-november. Nu vidtas åtgärder för att öka försäljning och sänka kostnader, och arbetet med att stänga butiker som inte bidrar med lönsamhet ska intensifieras. MQ-aktien var som mest ned runt 6 procent, men återhämtade sig och stängde ner 1,9 procent.

Konsortiet EE Intressenter har lagt ett kontantbud på spelbolaget Cherry om 87 kronor per aktie, ett bud som Cherrys oberoende budkommitté ställer sig bakom. Cherry-aktien var upp 18,8 procent till 86:10 kronor.

På budfronten kom också nyheten att Nasdaq höjer sitt bud på fintech-utvecklaren Cinnober till 87 kronor från 75 kronor per aktie. Handeln i Cinnober stoppades inför tisdagens börsöppning och när handeln startade rusade aktien till kursen 86:60 och stängde till slut marginellt högre på 86:80 kronor.

Bland vinnaraktierna fanns även danska Menucard som rusade omkring 37 procent på Spotlight. Bolaget, som har en app-baserad restaurangtjänst, genomför en riktad nyemission där bolaget tillförs 7,9 miljoner kronor från Pitzer Gruppen Holding.

I botten av listan hamnade Hoist vars aktie rasade över 28 procent. Finansinspektionens nya riskviktstolkning kan påverka bolaget negativt, meddelade kredithanteringsbolaget som nu utvärderar ett antal alternativ för att reducera de negativa effekterna av förändringarna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.