Home > Morgonrapport: Räntebesked från Federal Reserve idag

Morgonrapport: Räntebesked från Federal Reserve idag

OMXS30 stängde tisdagen marginellt upp efter att ha handlats kring nollan hela dagen. Index avslutade tillslut upp 0,07 procent till nivån 1572,27. Dagens makroagenda bjuder på räntebesked från Federal Reserve. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.

Sammantaget inför onsdagens handel väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades med små rörelser runt nollan under tisdagen efter den positiva utgången i mötet mellan Trump och Kim. Index stängde tillslut upp 0,07 procent till nivån 1572,27 där omsättningen landade på 15,5 miljarder kronor.

Vinnare under tisdagen blev H&M för andra dagen i rad när aktien steg hela 5 procent. De tyska detaljhandelssiffrorna var blygsamt bidrag i uppgången i jämförelse med spekulationerna om ett potentiellt utköp från börsen. När det blev klart att ordförande Stefan Persson sålt en stor del av sitt innehav i mätteknikbolaget Hexagon eldades de nygamla ryktena på om att han skulle vara på väg att köpa ut klädjätten efter den senaste tidens svaga utveckling.

Förlorare i OMXS30 blev bland annat Telia som tappade runt -1 procent. Enligt SvD kommer bolaget inte att bry sig om eventuella protester från den svenska regeringen när det gäller en möjlig affär med Bonnier rörande ett potentiellt köp av TV-verksamheten. Regeringen lät också förstå att de inte kommer att sätta några käppar i ett eventuellt förvärvshjul.

Tisdagens stora händelse var det laddade mötet mellan den amerikanska presidenten Donald Trump och den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un. Mötet som länge troddes bli antingen inställt eller uppskjutet avslutade i vänskapliga toner där de båda männen var överens om att börja ett nytt kapitel i deras gemensamma historia. Central fråga var kärnvapennedrustning, vilket inför mötet var ett krav från USA för att samtalen skulle ske från första början. På den efterföljande presskonferensen framhöll Trump att Kim står fast vid sitt åtagande för en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön och att sanktionerna mot Nordkorea kommer att lättas så småningom för att sedan tas bort helt i samband med att oron för kärnvapen är undanblåst. Trump fortsatte sedan:”Tisdagen var starten på en lång process som skulle påbörjats för länge sedan”, och delade därmed ut en rejäl känga till tidigare amerikanska presidenter.

Fortsatt under gårdagen presenterades Tysklands ZEW-index som de senaste månaderna har visat en klart oroväckande utveckling. Det framåtblickande indexet som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, sjönk till -16,1 i juni jämfört med -8,2 i maj, vilket var under analytikers förväntningar på -13,0. ZEW skriver i en kommentar att rädsla för en eskalering av handelskonflikten med USA och oro för en destabilisering i det finansiella systemet i Italien sätter avtryck på de tyska utsikterna. Sämre export, produktion och industriorder i april har också bidragit till svårare utsikter.

Tisdagens makroagenda avslutades med amerikanska inflationssiffror för maj, vilka väntades ge guidning inför onsdagens räntebesked från Fed. KPI steg 0,2 procent i maj, jämfört med månaden före, och 2,8 jämfört med samma månad i fjol. Väntade siffror var 0,2 procent m/m respektive 2,7 procent y/y. Kärn-KPI steg 0,2 procent i maj, och ökade 2,2 procent jämfört med samma månad i fjol. Både i linje med förväntningarna från analytiker.

Onsdagen börjar sett till makrohöjdpunkter i Sverige med inflationsförväntningar. I föregående stora mätning, i mars, var låg inflationsförväntningarna stabila på 1,8 på ett år, 2,0 på två år, och 2,1 procent på fem år, för KPI. ”Intressant i juni kan bli hur den svaga kronan och stigande energipriser kan ha påverkat inflationsförväntningarna.”, skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

Vidare under förmiddagen presenteras Storbritanniens KPI för maj. Inflationstakten har sjunkit under våren, delvis då en tidigare pundeffekt avtagit, men väntas nu ha stigit något till 2,5 från 2,4 procent. Kärninflationen väntas ligga kvar på 2,1 procent.

Dagens höjdpunkt är Federal Reserves räntebesked under onsdagskvällen. Den senaste periodens turbulens i en rad tillväxtmarknader och politisk oro i Italien dämpade tillfälligt de tidigare tvärsäkra förväntningarna om att Fed skulle höja räntan, för sjunde gången sedan december, vid dagens möte. Efter en stabil utveckling på sistone är nu återigen analytiker överens om att en räntehöjning med 25 punkter kommer att levereras under kvällen. Fokus lär istället ligga på de nya ledamotsprognoserna och huruvida de signalerar mot en eller två räntehöjningar till i år. Ekonomerna på Capital Economics tror att de nya Fed-prognoserna mycket väl kan signalera totalt fyra räntehöjningar i år (inklusive mars och juni). ”När BNP för andra kvartalet ser ut att gå i en takt på 3,5-4,0 procent och med tecken på att det underliggande pristrycket är på väg att ta fart kan det medföljande uttalandet och de ekonomiska projektionerna mycket väl antyda att ytterligare två räntehöjningar kommer under andra halvåret”, skriver Michael Pearce, USA-ekonom på Capital Economics, i ett kundbrev.

OMXS30 handlades avvaktande under torsdagen, precis som tidigare handelsdagar i veckan. Det positiva utfallet i mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un hade inte någon starkare effekt på världens börser när de precis som Stockholmsbörsen handlades sidledes runt nollan. Vår syn är fortsatt på kortare sikt att index fortsätter att handlas sidledes ett tag till med 1500 som relativt golv och 1640 som relativt tak. Vårt råd på längre sikt förblir präglat av återhållsamhet och försiktighet där vi räknar med att få anledning att återkomma till detta resonemang framöver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Svolder (före börsöppning)

Makrostatistik

 • AF: arbetslöshet maj kl 8.00
 • Spanien: KPI (def) maj kl 9.00
 • Storbritannien: KPI maj kl 10.30
 • Storbritannien: huspriser (ONS) april kl 10.30
 • EMU: industriproduktion april kl 11.00
 • EMU: sysselsättning 1kv kl 11.00
 • USA: PPI maj kl 14.30
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksbanken: seminarium om en bolånemarknad i förändring kl 8.30
 • Riksbanken: redovisar företagsundersökning juni kl 9.30
 • Fed: räntebesked kl 20.00
 • Fed: Jerome Powell håller presskonferens efter räntebesked kl 20.30
 • Kantar Prospera: inflationsförväntningar – stora enkäten kl 8.00
 • AF: prognos för arbetsmarknaden 2018-2019 kl 10.00
 • Olja: IEA månadsrapport (med prognos för 2019) kl 10.00
 • RGK: auktionsresultat statsobligationer kl 11.03
 • RGK: annonserar växelemission kl 16.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades under tisdagen nära oförändrat. De större Europabörserna uppvisade också små rörelser. På bolagsfronten fortsatte H&M att stiga.

Storbolagsindexet OMXS30 ökade 0,1 procent till nivån 1.572. Omsättningen var 15,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Tisdagen präglades av små marknadsreaktioner efter toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Vidare på makrofronten var amerikanska inflationssiffror i stort sett som väntat.

På börsgolvet fortsatte klädjätten H&M att stiga 5 procent efter att det på måndagseftermiddagen blivit känt att ordförande och ägarfamiljens överhuvud Stefan Persson sålt aktier i mätteknikbolaget Hexagon. Detta har troligtvis eldat på nygamla spekulationer om att Stefan Persson skulle vara på väg att köpa ut klädjätten från börsen efter en mycket dyster aktiekursutveckling de senaste åren, enligt vad marknadsbedömare uppgav för Nyhetsbyrån Direkt.

Teleoperatören Telia hämmade uppgången i det svenska storbolagsindexet med ett tapp om 1 procent. Enligt SvD kommer bolaget inte att bry sig om eventuella protester från den svenska regeringen när det gäller en möjlig affär med Bonnier rörande ett köp av tv-verksamheten med TV4 och Cmore. Regeringen lät också förstå att den inte kommer att sätta några käppar i ett eventuellt förvärvshjul. Inom sektorn drog samtidigt Tele2 ned 1,6 procent. Här har EU inlett en djupgranskning av sammanslagningen av den holländska verksamheten med Deutsche Telekoms dito.

Atlas Copco var upp runt 2 procent. På onsdagen handlas verkstadsaktien utan rätt till den gruv- och infrastrukturverksamhet som knoppas av under namnet Epiroc. Och i måndags höjde den franska storbanken Exane BNP Paribas Atlas-aktien till outperform.

Tyngre var det för gamingbolaget Starbreeze. Dagens Industri anser att riskerna har blivit ”väl höga”, i samband den pågående spelmässan E3, då aktien gått så stark under 2018. Under mässan har fler sekvenser från det kommande spelet Walking Dead visats. Aktien rasade 34 procent.

Den finländska statens investeringsbolag Solidium har sålt närmare 2 procent av kapitalet i Stora Enso. Aktien tappade över 3 procent i Stockholm.

Ratos vd Jonas Wiström dubblade på måndagen innehavet i investeringsbolaget till 80.000 aktier genom ett aktieköp om närmare 1,2 miljoner kronor. Den hårt pressade aktien ökade drygt 2 procent.

Hexatronic tappade över 2 procent efter att ha stämts för patentintrång i Storbritannien.

Billerud Korsnäs sjönk 3,4 procent. Skogsbolaget ska alldeles nyligen ha haft samtal med analytiker som täcker bolaget, enligt Bloomberg News.

Leo Vegas steg 6 procent sedan Handelsbanken upprepat köp med höjd riktkurs.

Bioteknikbolaget Synact Pharma, noterat på Spotlight, rasade 47 procent efter att ha avslutat en delstudie, vilket medför förseningar i forskningsprogrammet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1572.27
3475.01
12842.3
2786.85
25320.73
7703.79
22974.18
30916.08
1.17
10.15
8.64
65.96
75.6
0.07%
-0.15%
0,00%
0.17%
-0.01%
0.57%
0.41%
-0.6%
-0.01%
0.03%
0.02%
-0.6%
-0.37%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.