Home > Morgonrapport: Räntebesked från Riksbanken idag…

Morgonrapport: Räntebesked från Riksbanken idag…

OMXS30 inledde veckan klart ner efter tilltagande oro kring handelskonflikten präglat det globala börshumöret. Index stängde tillslut ner -1,16 procent till nivån 1540,86. Tisdagsmorgonen bjuder på Riksbankens räntebesked och penningpolitiska möte. Wall street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats negativt.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände återigen neråt när ytterligare oro kring handelskonflikten sänkte börserna under måndagen. Index stängde tillslut ner -1,16 procent till nivån 1540,86. Omsättningen under den negativa handelsdagen hamnade på låga 8,1 miljarder kronor.

Handelskriget fortsatte att prägla börssentimentet sedan det framkommit att Europakommissionen i ett brev till USA:s handelsdepartement meddelat att Donald Trump kan utlösa ett förödande globalt handelskrig. Sent på måndagskvällen svarade den amerikanska presidenten att USA och EU är ”mycket nära” att enas om vissa specifika handelsavtal och att en eventuell lösning kommer vara positiv åt båda parter.

Såsom många dagar tidigare blev de verkstadsrelaterade bolagen förlorare när handelsoron tyngde handeln. Atlas Copco, Volvo och Sandvik föll alla med omkring -2 till -3 procent. Vinnare under måndagen i storbolagsindexet blev H&M som ökade med 2,2 procent.

Konflikten om migrationspolitiken i Tyskland mellan förbundskanslern Angela Merkel och hennes inrikesminister Horst Seehofer är över sedan parterna enats om en kompromiss sent på måndagskvällen. Inrikesministern drar därmed tillbaka hotet om att lämna sin post. Kort summerat innebär överenskommelsen att transitcenter kommer upprättas vid landets gränser kombinerat med nya faciliteter där asylansökningar snabbt kan processas.

Måndagen inledde med industri-PMI på bred front där tumregeln är att värden över 50 tyder på ekonomisk tillväxt och under 50 på avmattning. Silf/Swedbanks industri-PMI för juni i Sverige har visat något av en nedåtgående trend på sistone men väntades nu ligga oförändrat på 55,8 från föregående månads siffra. Utfallet i det svenska inköpschefsindexet för industrisektorn hamnade dessvärre på en minskning till 54,2 i juni där delindex för orderingången hade det största negativa bidraget till PMI-total.

Vidare presenterades motsvarande index från USA under måndagen, nämligen ISM-index. Fokus inför gårdagen låg på hur indexet, som har visat styrka och noterat höga nivåer på sistone, påverkats av den eskalerande handelskonflikten. Det amerikanska inköpschefsindexet för industrin steg till 60,2 i juni jämfört med 58,7 i maj, vilket var klart positivt sett till den senaste tidens handelsoro och förväntningarna från analytiker på en minskning till 58,4.

Tisdagens makrohöjdpunkt är Riksbankens räntebesked som äger rum klockan 9.30 på morgonen. En enad analytikerkår väntar att reporäntan förblir oförändrad för fjortonde mötet i rad där den stora frågan istället är om banken håller fast vid en räntehöjning i år och hur stor denna kan väntas bli. Spekulationerna inför mötet är att det kan bli aktuellt med en betydligt mindre räntehöjning än den traditionella 0,25 punkter. Direktionen sliter fortsatt med en obekvämt låg underliggande inflation trots att KPIF-inflationen, som är målvariabeln, har legat runt målet sedan december 2016. Samtidigt verkar åtminstone inflationsförväntningarna vara någorlunda väl förankrade runt inflationsmålet.

Fortsatt under dagen presenteras USA:s industriorder för maj. Än så länge har den amerikanska industrin inte tyckts påverkas särskilt mycket av handelsåtgärderna men precis som industri-PMI ovan är frågan nu om konflikterna satt sina spår i orderingången för maj månad. I april hamnade utfallet på en minskning med -0,8 procent m/m, men steg 0,4 procent exklusive den notoriskt volatila transportsektorn. Väntat från analytiker är nu en oförändrad orderingång, det vill säga 0,0 procent m/m.

OMXS30 inledde den nya veckan på negativ mark när index handlades under nollan hela måndagen. Måndagen erbjöd en riklig mängd inköpschefsindex för industrin och på onsdagen/torsdagen fortsätter sedan PMI för tjänstesektorn. Båda två är bra värdemätare på förtroendet och investeringsviljan runtom i världen. Särskilt intressant är dessa med beaktning på handelskonflikten som legat som en blöt filt på börserna den senaste tiden. Utfallet av dessa såg USA, Storbritannien, Italien och Japan stiga, Sverige, Tyskland, Frankrike och Kina sjunka, samt Spanien ligga kring oförändrat. Handelsoron verkar således inte hittills ha haft alltför stor effekt på framtidsutsikterna i industrisektorn.

Vår kortsiktiga syn är fortsatt att börsen rör sig sidledes i det tydliga intervall som präglat handeln den senaste tiden där den stundande rapportperioden troligt kan ge indikationer om utvecklingen på längre sikt. Vårt råd förblir därmed färgat av vaksamhet och försiktighet.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Fast Partner (lunchtid)

Makrostatistik

 • SCB: fordonsstatistik juni kl 9.30
 • EMU: PPI maj kl 11.00
 • EMU: detaljhandel maj kl 11.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: industriorder maj kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Australien: räntebesked kl 6.30
 • Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk rapport kl 9.30
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Riksbanken: pressträff med Stefan Ingves efter räntebeskedet kl 11.00
 • Riksbanken: Kerstin af Jochnick och Cecilia Skingsley deltar i seminarier i Almedalen, Visby kl 12.00-17.00
 • USA-börserna halvdag

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde på rött efter att måndagens handel hade avslutats. Handelskriget i världen skapade fortsatt oro och EU-kommissionen varnade amerikanska myndigheter om riskerna med USA:s president Donald Trumps hot.

OMXS30 stängde ned 1,2 procent på måndagen till nivån 1.540 och aktier för cirka 8,1 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Bland bolagen inom storbolagsindexet toppade H&M med en uppgång på 2,2 procent och i andra änden fanns Skanska som tappade 2,9 procent.

Börssentimentet var negativt efter helgen sedan det framkommit att Europakommissionen i ett brev till USA:s handelsdepartement att USA-presidenten Donald Trump kan utlösa ett förödande globalt handelskrig, skrev Financial Times. Under en pressbriefing på måndagen framkom det att nya eventuella tullar från EU mot USA kan landa på omkring 50 miljarder euro.

Bland aktier som hade det relativt tungt i det svaga sentimentet återfanns flera verkstadsrelaterade sådana, exempelvis Atlas Copco, Volvo och Sandvik med nedgångar på omkring 2-3 procent.

Radissons aktieägare hade däremot en desto roligare måndag. Bloomberg News rapporterade, via en källa, att det kinesiska konglomeratet HNA kan komma att sälja sitt innehav i hotellkedjan. Enligt uppgifterna ska det finnas ett intresse från konkurrenter och andra köpare för HNA:s aktier i Radison. I Stockholm stängde Radisson på 14,8 procent upp.

Investeringsbolaget Pegroco har genom portföljbolaget Nordic Lift förvärvat företaget Hissteknik i Göteborg som levererar hisservice i Göteborgsområdet. Aktien steg 5,3 procent.

Medicinteknikbolaget Raysearch har mottagit den hittills första ordern på dosplanteringssystemet Raystation från en klinik i Israel. Trots måndagens nyhet backade Raysearch-aktien 3,5 procent.

Tungt var det även för större bostadsutvecklare som Bonava och JM som tappade 3-4 procent inför att bolagen kvartals-rapporterar under kommande veckor.

Enligt statistik som Svensk Nyproduktion tagit fram så minskade antalet säljstartade bostäder i Stockholms län med 43 procent under det andra kvartalet i år, jämfört med det andra kvartalet 2017.

”Detta är en indikation på att bostadsutvecklarna varit betydligt mer försiktiga med att starta nya projekt. Det kan vara hälsosamt för marknaden med tanke på att det i rådande marknad finns ett visst bekymmer med att det på vissa områden i länet finns svårigheter med försäljningen”, sade Jesper Höök, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, till Nyhetsbyrån Direkt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1540.86
3372.21
12238.17
2726.71
24307.18
7567.69
21587.07
28165.92
1.16
10.43
8.97
74.6
77.91
-1.16%
-0.69%
-0.55%
0.31%
0.15%
0.76%
-0.98%
-2.73%
-0.02%
0.01%
0.02%
0.89%
0.79%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.