Home > Morgonrapport: Räntebesked från Riksbanken idag

Morgonrapport: Räntebesked från Riksbanken idag

OMXS30 avslutade gårdagen på dagslägsta efter att ha handlats under nollan under hela handelsdagen. Index stängde tillslut ner -0,86 procent för andra dagen i rad och parkerade därmed vid nivån 1631,74. Torsdagen bjuder på en händelserik makroagenda där största fokus ligger på Riksbanken som lämnar räntebesked klockan 09:30. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har även de asiatiska börserna över lag utvecklats nedåt.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt under onsdagen i linje med övriga världen. Index stängde tillslut ner -0,86 procent till nivån 1631,74. Omsättningen under gårdagens handelsdag hamnade på 20 miljarder kronor.

Onsdagens tunga tapp bjöd på en stor andel förlorare i storbolagsindexet. Sämst gick det för Swedish Match som föll -4,1 procent efter att en institutionell investerare sålt sitt innehav till drygt 5 procents rabatt.

Bland de få som parerade gårdagens fall bäst i OMXS30 stod banksektorn i framkant. Vinnare i indexet blev SEB  med en uppgång på 0,4 procent. Sektorkollegan Nordea stod oförändrat, Swedbank backade marginellt och Handelsbanken noterades ned -0,7 procent.

Starkt under gårdagen gick även Clas Ohlson, som presenterade sin kvartalsrapport under morgonen. Trots ett kvartalsresultat som tyngdes av engångsposter, ökade aktien tillslut med 2,7 procent. Främsta anledning tros vara det annonserade samarbetet med Amazon med planen att sälja sina egna varumärken i Storbritannien under en testperiod.

Onsdagens makroagenda inleddes med svenskt produktionsvärdesindex för juli månad. Näringslivets produktionsvärde steg med 1,8 procent i juli jämfört med samma månad föregående år medan den sjönk -0,9 procent jämfört med föregående månad. Väntade siffror var en ökning på 3,4 procent årsvis och -0,4 procent månadsvis. Bakomliggande orsak till det svaga utfallet var ett brant fall i energiproduktionen.

Vidare under gårdagen presenterades den amerikanska handelsbalansen för juli som på grund av den senaste tidens handelskonflikter fått en ökad bevakning. Junis ökning till 46,3 miljarder dollar följdes upp av en fortsatt utvidgning till 50,1 miljarder dollar i juli, vilket var större än analytikers förväntningar på 49,8 miljarder dollar.

Torsdagens intensiva makrodag inleds med Tysklands industriorder, där senaste utfallet i juni kom in klart under förväntningarna på grund av en upptrappning i handelskonflikten. Orderingången i den tyska industrin uppgick då till en minskning med hela -4,0 procent m/m och -0,8 procent y/y, med ett starkt bidrag från exportorder utanför EU som föll -5,9 procent m/m. Idag väntas en rekyl där orderingången spås öka med 1,8 procent m/m.

Klockan 09:30 under förmiddagen lämnar Riksbanken räntebesked med efterföljande presskonferens. En enhällig analytikerkår räknar med att styrräntan lämnas oförändrad, även om direktionen kanske är mer splittrad än tidigare. En klar majoritet räknar också med att Riksbanken kommer att signalera en räntehöjning i slutet av året. En större osäkerhet råder däremot huruvida Riksbanken verkligen kommer att leverera på det löftet.

Samtidigt levererar SCB småhusbarometer, vilken i jämförelse med Valueguards villaindex inte visade samma fall under hösten. Däremot har årstakten kommit ned tydligt på sistone och uppgick senast i juli till 1,0 procent.

Under eftermiddagen presenteras USA:s ADP privata sysselsättning för augusti, som möjligtvis kan ge en fingervisning inför morgondagens officiella jobbstatistik. Enligt ADP ökade den privata sysselsättningen med 219 000 personer under föregående månad, vilket kan jämföras med den officiella jobbrapportens siffra på 170 000. I augusti väntas ADP uppgå till 190 000 i privat sysselsättning.

Avslutningsvis bjuder torsdagen på USA:s inköpschefsindex för tjänstesektorn. ISM tjänste-PMI backade rejält senast till 55,7 från 59,1, med främst bidrag från delindex för order och affärsaktivitet. ISM kommentar angående tappet handlade främst då om en ”avkylning” i tjänstesektorn. Man tillade dock att en majoritet av inköpscheferna fortsatt är positiva om affärsförhållanden och ekonomin. I augusti väntas indexet stiga något till 56,5.

OMXS30 fortsatte nedåt under onsdagen, vilket sammantaget innebär ett fall på närmare -3 procent från årshögsta förra veckan. Trots det globalt sura börshumör som just nu råder är vår kortsiktiga syn oförändrad. Nämligen att index på nytt kan testa dessa högre nivåer, förutsatt att inga större negativa överraskningar uppenbarar sig och att den pågående rekylen sker under kontrollerade former.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Nederländerna: KPI augusti kl 6.30
 • Schweiz: BNP 2 kv kl 7.45
 • Tyskland: industriorder juli kl 8.00
 • SCB: småhusbarometern augusti kl 9.30
 • SCB: sjuklöner 2 kv kl 9.30
 • USA: Challenger varseldata augusti kl 13.30
 • USA: ADP privat sysselsättning augusti kl 14.15
 • USA: produktivitet (def) 2 kv kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: Markit tjänste-PMI augusti kl 15.45
 • Fed: John Williams talar kl 16.00
 • USA: ISM tjänste-PMI augusti kl 16.00
 • USA: industriorder juli kl 16.00
 • Konjunktur: JP Morgan global-PMI tjänstesektorn augusti kl 17.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Övrigt

 • Riksbanken: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 9.30
 • Riksbanken: presskonferens med riksbankschefen Stefan Ingves kl 11.00
 • RGK: annonserar emission realobligationer kl 16.20

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades under större delen av onsdagen strax under nollstrecket. Mot slutet av handelsdagen accelererade dock nedgången och stängning skedde på dagens lägsta nivåer. Dock klarade sig Stockholm generellt bättre än de kontinentaleuropeiska handelsplatserna.

Bäst i OMXS30 gick SEB, H&M, SSAB och Nordea som alla slutade på plus. I botten av storbolagsindexet tyngde Swedish Match sedan en storägare sålt en större post till rabatt, samt Kinnevik, som möjligen tyngdes av oro bland e-handelsbolagen.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,9 procent till nivån 1.631,7. Omsättningen uppgick till knappt 20 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. På kontinenten sjönk tyska DAX- och franska CAC40-indexen båda cirka 1,4 procent.

SEB tog ledningen i det svenska storbolagsindexet med en uppgång om 0,4 procent. Även Nordea klarade sig utan nedgång, medan Swedbank backade marginellt. Svagast av de fyra storbankerna var Handelsbanken, ned 0,7 procent.

Italienska räntor föll snabbt på onsdagen sedan regeringen försäkrat investerare att man avser att respektera EU:s budgetregler. Banksektorn var därefter den enda sektor som noterade plussiffror i det breda europeiska indexet Stoxx 600.

I motsatt ände av OMXS30 låg Swedish Match, sedan en institution, med all sannolikhet Första AP-fonden, sålt sitt innehav om 4,3 miljoner aktier till knappt 5 procents rabatt efter börsstängning på tisdagen. Aktien förlorade drygt 4 procent.

Investmentbolaget Kinnevik tappade mark i takt med att e-handlare som delägda Zalando föll i spåren av obekräftade uppgifter om att Facebookägda Instagram planerar att lansera en fristående app för e-handel. Kinnevik sjönk 3,6 procent och i Frankfurt föll Zalando 3,4 procent.

Tungt gick det även för bilsäkerhetsjätten Autoliv, som förlorade 3,1 procent och därmed handlades nära de lägsta nivåerna efter avknoppningen av Veoneer. Jan Carlson, tidigare vd och numera ordförande, har sålt aktier i bolaget och i stället investerat i Veoneer, där han är vd. Även Veoneer hade dock en dyster utveckling och förlorade 3,6 procent.

Utanför OMXS30 backade Intrum 2,6 procent. JP Morgan har sänkt kredithanteringsbolaget till neutral från tidigare övervikt. Bättre gick det för Atlas Copco-avknoppningen Epiroc, som steg 1 procent i spåren av en höjd rekommendation från UBS. Även Bulten avancerade, upp 2,6 procent, efter en köprekommendation av Affärsvärldens tjänst Analys+.

I gruvsektorn gick Lundin Mining till synes på en mina då bolagets bud på Nevsun Resources med god marginal övertrumfades av ett kinesiskt bolag. Lundin Mining ser därmed ut att gå miste om ett attraktivt kopparprojekt i Serbien. Marknaden föreföll dock snarast lättad och aktien steg 3,4 procent, samtidigt som sektorn i övrigt handlades på minus.

Efter en initial nedgång var det uppåt även för Clas Ohlson, vars kvartalsresultat tyngdes av engångsposter. I rapporten framgick även att bolaget inleder ett samarbete med Amazon med planen att sälja sina egna varumärken i Storbritannien under en testperiod. Aktien steg 2,7 procent.

Active Biotech föll 4,5 procent sedan Teva beslutat att inte fortsätta den kliniska utvecklingen av laquinimod.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:15)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1631.74
3316.19
12040.46
2888.6
25974.99
7995.17
22525.4
27068.5
1.16
10.53
9.05
68.62
77.24
-0.86%
-1.29%
-1.39%
-0.28%
0.09%
-1.19%
-0.24%
-0.64%
0.05%
0.06%
0.02%
-0.15%
-0.04%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto