Home > Morgonrapport: Räntebesked från Riksbanken idag

Morgonrapport: Räntebesked från Riksbanken idag

Stockholmsbörsen vände till minus under onsdagen efter att successivt tappat morgonens inledande uppgång. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut ned -0,22 procent till nivån 1787,96. Wall Street stängde gårdagen kring oförändrat och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i blandad riktning. 

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat. 

Fokus under torsdagen ligger räntebesked från Riksbanken, Norges Bank och Bank of England. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde i negativa tecken igår i ett blandat europeiskt börshumör. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut ned -0,22 procent till nivån 1787,96. Omsättningen under onsdagen hamnade på 20 miljarder kronor.

Solklar etta i storbolagsindexet igår var Volvo som belönades med en uppgång med 3,6 procent efter att ha tecknat en avsiktsförklaring om ett samarbete med japanska Isuzu. Överenskommelsen innefattar bland annat en försäljning av UD Trucks vilken väntas ge ett fint bidrag till bolagets rörelseresultat.

På motsatt sida av nollstrecket återfanns Tele2 som sjönk -4,1 procent. Oro bland bolagets aktieägare ligger på konflikten med Telia och de sändningsrättigheter som berör de två parterna.

Bland övriga europeiska börser var det en oregelbunden handel som gällde under gårdagen. Tyska DAX-index sjönk -0,4 procent och franska CAC 40-index -0,2 procent medan brittiska FTSE 100-indexet ökade 0,4 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade onsdagen kring oförändrat.

Börserna på Wall Street fortsatte igår att handlas runt nollstrecket i inväntan på ytterligare detaljer i handelsöverenskommelsen. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned -0,1 procent, det bredare S&P 500-index avslutade kring oförändrat och tekniktunga Nasdaq composite steg 0,1 procent. Bland enskilda aktier föll Fedex -10 procent efter att ha kommit in under förväntningarna med sin kvartalsrapport samt sänkt sina prognoser för nästkommande år.

Onsdagens agenda inleddes med Konjunkturinstitutets barometerindikator för december vilken sjönk till 93,3, från 94,6 senast i november. Uppdelat bidrog hushållens konfidensindikator mest på uppsidan medan tillverkningsindustrin och tjänstesektorn uppvisade ett svagare utfall än väntat. Med bakgrund till avmattningen nedreviderade KI sin BNP-prognos för både 2019 och 2020 med ett par procentenheter. Institutet konstaterade att den svenska ekonomin har gått in i en tydlig avmattningsfas vilket är normalt efter flera år med högkonjunktur. Avmattningen förstärks av osäkerheten kring brexit och handelskonflikter.

Vidare under onsdagsförmiddagen följde Tysklands IFO-index över klimatet inom näringslivet i landet. Totala IFO-index visade att klimatet i det tyska näringslivet steg till 96,3 i december, från 95,1 i november. Förväntningarna låg på en uppgång till 95,5. Uppdelat steg index över det aktuella läget till 98,8 från 98,0 föregående månad (väntat var 98,1), medan index över förväntningarna om framtiden steg till 93,8 från 92,3 (väntat var 93,0).

Tidigt under torsdagsmorgonen beslutade Bank of Japan i linje med förväntningarna att lämna såväl depositränta som guidning oförändrad. På samma tema följer idag räntebesked från Riksbanken, Norges Bank och Bank of England. I Sverige spår en enig analytikerkår att Riksbanken trotsar den vikande konjunkturen och höjer reporäntan med 25 punkter. Förväntningarna på räntebanan ligger på en oförändrad sådan jämfört med senaste mötet i oktober. Gällande Norges Bank och Bank of England väntas inga dramatiska åtgärder men kanske kan vi nu slutligen få höra mer än ”vänta och se” från BOE som så ständigt och visserligen förståeligt hänvisat till brexit.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • RNB (kl 7.00), Skistar (kl 7.30)

Makrostatistik:

 • Australien: arbetslöshet november kl 1.30
 • Valueguard: bopriser november kl 6.00
 • Frankrike: industrins förväntningar december kl 8.45
 • Storbritannien: detaljhandel november kl 10.30
 • USA: bytesbalans 3 kv kl 14.30
 • USA: Philadelphia Fed index december kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: ledande indikatorer november kl 16.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder november kl 16.00

Övrigt:

 • Riksbanken: räntebesked kl 9.30
 • Norges Bank: räntebesked kl 10.00
 • Riksbanken: pressträff med anledning av räntebesked kl 11.00
 • BOE: räntebesked kl 13.00
 • BOJ: räntebesked
 • Kommunal: presenterar avtalskrav kl 13.00

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk försiktigt på onsdagen i likhet med tendensen för aktiekurserna i Europa, efter generellt stora uppgångar på sistone i spåren av optimism på handelsområdet. Stöd kom från att det tyska IFO-indexet kom in bättre än väntat. Mest omsatta var Volvo som steg och SEB som sjönk.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,2 procent till 1.788. Aktier för 20 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

KI:s konjunkturbarometer gav en bild av en svensk ekonomi i avmattning. Riksbanken avråds från den räntehöjning som nära nog alla marknadsaktörer väntar sig under torsdagen.

Volvo avancerade 3,6 procent efter att ha tecknat en avsiktsförklaring om en strategisk allians med japanska Isuzu, som innefattar en försäljning av UD Trucks. Överlåtelsen väntas lyfta Volvos rörelseresultat med runt 2 miljarder kronor och öka nettokassan med 22 miljarder kronor.

SEB tappade 1,7 procent sedan Finansinspektionen beslutat att gå vidare till en sanktionsprövning beträffande bankens baltiska förehavanden. Beslut väntas i april, något efter motsvarigheten rörande Swedbank.

Största förloraren bland storbolagen var Tele2 som föll 4,1 procent. Bristen på framsteg i konflikten mellan Tele2 och Telia kring sändningsrättigheter för TV4-kanalerna och C More bidrar till osäkerhet, menar en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

Loomis sjönk 6 procent efter att den tyska konkurrensmyndigheten stoppat kontanthanteringsföretagets förvärv av tyska Ziemann – en affär som skulle gett Loomis ungefär en tredjedel av den viktiga tyska marknaden.

Byggkoncernen Serneke steg 2,3 procent efter att ha sålt en hyresrättsportfölj för 1,8 miljarder kronor.

Hexagon fortsatte ned 2 procent i kölvattnet av vd Ola Rolléns storförsäljning av aktier i fredags.

Qliro Group föll 17 procent efter att det kommunicerats att koncernens nätmodebolag Nelly kommer ha ett negativt rörelseresultat före avskrivningar i fjärde kvartalet.

Net Insight, som levererar lösningar för medienät, klättrade 19 procent efter avyttring av streaminglösningen Sye för 350 miljoner kronor.

Hansa Biopharma återhämtade sig 10 procent efter att ordförande och en styrelseledamot köpt aktier i kursraset som utlöstes av ett besked i förra veckan från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Rymdteknikbolaget Gomspace belönades med 12 procents uppgång. Bolaget meddelade ett avtal med amerikanska Lockheed Martin samt ett annat kontrakt.

Camurus klättrade 5 procent till 83:70 kronor efter en rejält höjd riktkurs från Carnegie till 136 kronor.

På onsdagen var det handelspremiär på Nasdaq First North för mjukvaruföretaget Divio Technologies som är verksamt inom molnområdet, samt på Spotlight för affiliate-företaget Gogo Lead Tech. Inget av bolagen gjorde någon kapitalanskaffning omedelbart inför noteringen. För Divio slutade dagen vid ett marknadsvärde på aktierna kring 44 miljoner kronor medan Gogo Lead Tech slutade kring 21 miljoner kronor efter en svängig handelsdag för de båda aktierna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.