Home > Morgonrapport: Räntehöjning från Riksbanken

Morgonrapport: Räntehöjning från Riksbanken

OMXS30 föll djupt under torsdagen i spåren av räntehöjningar från såväl Federal Reserve som Riksbanken. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned hela -2,14 procent till nivån 1419,01. Fokus under fredagen ligger på svenska detaljhandelssiffror och amerikanska kärn-PCE. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i samma nedåtgående riktning.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Hoppas ni alla får en god jul så hörs vi återigen på torsdag nästa vecka!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen rasade under torsdagens handelsdag och stängde tillslut på dagslägsta efter att även USA inlett i samma svaga anda. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned -2,14 procent till nivån 1419,01. Omsättningen under torsdagen hamnade på 13,5 miljarder kronor.

Samtliga bolag i OMXS30 stängde gårdagen under nollan. Bäst stod Astra Zeneca emot med en nedgång om -0,8 procent medan Tele2 och Swedish Match föll tyngst med hela -4,5 respektive -4,3 procent.

Bland de rapporterande bolagen på Stockholmsbörsen slutade RNB och Nobina på positiva 5,1 respektive 4 procent. Sämre gick det för Skistar som inte lyckades charma aktiemarknaden med sin delårsrapport. Aktien var ner -2,1 procent vid stängning.

I Danmark vinstvarnade Danske Bank under torsdagskvällen. Efter en stormig höst tvingas banken nu skriva ned helårsprognosen för nettovinsten till 15 miljarder danska kronor från tidigare 16-17. Danske Bank menade i ett pressmeddelande att klimatet på finansmarknaderna försämrats under det fjärde kvartalet.

Som troligtvis ingen undkommit så höjde Riksbanken igår reporäntan med 25 punkter till -0,25 procent, vilket var den första räntehöjningen på drygt sju år. Samtidigt flaggade man för att räntehöjningarna blir färre än tidigare prognos där nästa räntehöjning väntas under andra halvåret 2019. Beslutet av Riksbanken var något oväntat då en knapp majoritet väntade en höjning först i februari. Riksbanken noterade visserligen att inflationen har blivit lägre än väntat men bedömer ändå att förutsättningarna är goda för att inflationen ska vara kvar nära målet även framöver. Analytiker ansåg att höjningen var duvaktig och att utvecklingen i ekonomin gör att nästa höjning kan komma att dröja.

Fortsatt så lämnade Bank of England styrräntan oförändrad på 0,75 procent, vilket var i linje med förväntningar. Centralbanken framhöll precis som väntat att man avser att vara passiv tills dess att en eventuell brexit är genomförd.

Fredagens agenda inleds i Sverige med detaljhandelssiffror. Senast i oktober överraskade detaljhandeln kraftigt på nedsidan då försäljningen sjönk med -0,1 procent y/y mot väntade 1,7 procent. Orsak sägs då ha varit avvaktande konsumenter inför novembers reor i form av Black Friday, Cyber Monday och så vidare. Med tanke på denna uppskjuta handel väntas således en rekyl i dagens siffror och att detaljhandeln ökar 0,6 procent y/y.

Veckan avslutas med Feds främsta inflationsmått kärn-PCE. Senast i oktober steg kärninflationen 1,8 procent y/y. I november ligger förväntningarna från analytiker på en kärn-PCE på 1,9 procent y/y.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Japan: KPI november kl 0.30
 • Storbritannien: GfK konsumentförtroende december kl 1.00
 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • Frankrike: näringslivets förtroende december kl 8.00
 • Tyskland: GfK konsumentförtroende januari kl 8.00
 • Frankrike: BNP (def) 3 kv kl 8.45
 • MI: löner oktober kl 9.30
 • SCB: PPI november kl 9.30
 • SCB: detaljhandel november kl 9.30
 • Storbritannien: BNP (def) 3 kv kl 10.30
 • Kanada: BNP oktober kl 14.30
 • USA: BNP (def) 3 kv kl 14.30
 • USA: order varaktiga varor (prel) november kl 14.30
 • USA: privata inkomster och konsumtion november kl 16.00
 • USA: Michiganindex (def) december kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Det var en mörk torsdag på Stockholmsbörsen. Riksbankens delvis oväntade räntehöjning fick marknaden att hicka till men index återvände snart till nivån som rådde före beskedet. Under eftermiddagen surnade dock humöret ytterligare när de amerikanska börserna öppnade med breda nedgångar.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ner 2,1 procent till 1.419. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Rörelserna på de större Europabörserna var liknande och noterades ner med mellan 1,0 och 1,8 procent.

Efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserves budskap på onsdagskvällen pressat ner New York-börsen skiftade räntefokus till hemmaplan där Riksbanken på förmiddagen höjde reporäntan med 0,25 procentenheter till -0,25 procent. Enligt SME Direkts enkät väntade sig fyra av tolv tillfrågade analytiker en höjning, medan majoriteten räknade med att reporäntan skulle lämnas oförändrad på -0,50 procent.

Riksbankens agerande ekade inom OMXS30 där bankaktierna tappade klart mindre än snittet. Swedbank och SEB klarade sig bäst i sektorn med nedgångar på 1 respektive 1,2 procent. Även den defensiva läkemedelsaktien Astra Zeneca klarade sig bra med en nedgång på i sammanhanget modesta 0,8 procent.

Sämst gick det för Tele2 som backade nästan 4,5 procent, tätt följd av Swedish Match, Boliden och SCA som alla noterade nedgångar över 4 procent.

Utanför OMXS30 presenterade Skistar, Nobina och RNB kvartalssiffror för sina respektive brutna räkenskapsår.

Skistars säsongssvaga första kvartal visade en rörelseförlust på 209 miljoner kronor (-242). Bokningsläget var dock 1 procent högre än vid motsvarande tidpunkt förra året. Aktien sjönk 2,1 procent.

Bussbolaget Nobinas avancerade nästan 4 procent efter ett starkt kvartal.

”Vi gör ett bra kvartal trots att vi inte längre har någon metroersättningstrafik i Helsingfors som tidigare hjälpt oss med ca 15 miljoner kronor i vinst per kvartal”, sade Magnus Rosén till Nyhetsbyrån Direkt.

Ännu bättre gick det för klädbolaget RNB som trotsade den senaste tidens retailfrossa med en uppgång på 5,1 procent. Rörelsevinst sjönk till 36 miljoner kronor (40) under det senaste kvartalet. Den jämförbara försäljningen ökade med 2,8 procent, klart bättre än marknadsutvecklingen.

Sämre gick det för sektorkollegorna MQ och Kappahl. De båda klädhandlarna som backade efter sina respektive rapporter tidigare i veckan, noterades ned 3,9 respektive 3,5 procent på torsdagen. Även H&M noterade ytterligare en nedgångsdag till protokollet och var ner 3,2 procent.

Autolivavknoppningen Veoneer meddelade att finanschefen Mathias Hermansson som började på Veoneer i januari 2018 har beslutat sig för att lämna bolaget.

”Han har känt att det inte riktigt varit det innehåll han har tänkt”, sade Thomas Jönsson, ir- och kommunikationschef på Veoneer, till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien sjönk i anslutning till nyheten och var vid stängning ned nästan 7 procent

Image Systems, som utvecklar produktionssystem för media, var avgjort bästa aktie på Stockholmsbörsen när den rusade över 28 procent. Bolaget har fått en order värd cirka 12 miljoner kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.