Home > Morgonrapport: Räntehöjning och makronyheter åter i fokus

Morgonrapport: Räntehöjning och makronyheter åter i fokus

God fredagsmorgon läsare!

USA stängde igår svagt upp med en låg omsättning av aktier. Den låga omsättningen har att göra med den lugna avvaktande perioden med få nyheter som vi är inne i. Precis som svenska indexet  söker amerikanarna nästa steg för börserna.

De asiatiska börserna stiger svagt nu på morgonen, Japanska indexet Nikkei är upp 0,08 %, Hang Seng är upp 0,86 %. Oljan sjunker svagt och handlas i 45,75 för WTI och 48,84 för Brent.

Idag presenterar SCB en rad svensk statistik, arbetslöshet BNP och hushållskonsumtionen. USA väntar in Michigan-indexet och PPI under dagen. Alla förväntningar och hålltider finns som vanligt nedan.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Ännu en vecka går in på sista handelsdagen, i ryggen har vi en vecka som inledde svagt för att sedan återhämta sig och sedan falla igen. Vi ligger fortfarande i det osäkra intervallet mellan låga 1400 till låga 1500. Nedgången igår från områdets höga delar kändes som en naturlig rekyl från återhämtningsdagarna innan. OMXS30 är fortfarande osäkert och inget utbrytningsförsök har gjorts på allvar. Gårdagens handel slutade med en nedgång på 0,9 % till nivån 1494 med om sättning runt 15,5 miljarder kronor.

ABB-aktien har kastats ut från Dow Jones Sustainability index, vilket betyder att etiska fonder inte längre får äga aktien i sin portfölj. Dow Jones hållbarhetsindex klassas som det viktigaste indexet för hållbara investeringar, där de bästa 10 bolagen inom varje bransch gällande antikorruption, mänskliga rättigheter och miljö får vara med.

SAAB har nu slutligen fått igenom sin Brasilien-order värd 39,3 miljarder kronor. Avtalet slöts i oktober förra året gällande 36 plan. Brasilien som haft svåra ekonomiska år fick idag även sänkt kreditbetyg från Standard and Poor till BB+ vilket klassas som skräpstatus. SAABs aktie var oförändrad.

Lägesuppdatering

Oron för Kina, som bara för några dagar sedan var ett allvarligt hot mot ekonomin, har släppt och är väldigt tyst kring. Kinas regering har varit ute och pratat ned oron så mycket de har kunnat vilket verkar ha lugnat marknaden. Men än är inte kinas problem helt adresserade och jag tror vi kommer att få se fortsatt svaga makrosiffror därifrån.

Men främsta anledning till att vi inte kommer att få se några större rörelser uppåt den närmaste veckan beror på räntebeskedet från FED. Spekulationerna har varit många, likt inför tidigare besked. Både från analytiker och inom FED har uttalanden sköljt marknaden med olika spekulationer om vad som borde ske vid torsdagens beslut. Faktum är nog att de spridda analyserna inte ger marknaden en klar bild av vilket håll det väger åt, vilket skapar osäkerheten och den avvaktande aktiviteten.

 

Fredagsmys

Dagen till ära blir relativt lugn med få nyheter som presenteras.

Orkla har kapitalmarknadsdag.

På makrofronten händer det betydligt mer, där Spanien och Tyskland presenterar sin definitiva KPI för augusti månad.

För svensk del kommer SCB återigen ut med lite matig statistik, klockan 9:30 ges arbetslöshet för augusti, BNP 2 kv. Samt hushållskonsumtionen ut.

Förväntningarna ligger på en ökad arbetslöshet till 6,8 % i augusti mot juli månads 6,5 %. Analys från Swedbank menar att en vändning under hösten är högst trolig. Arbetsförmedlingen ser fortsatt positiva signaler gällande antal nyanmälda lediga platser och varsel men att PMI-data tyder på dämpad anställningsvilja.

BNP väntas stiga med 1 % q/q och med 3 % y/y vilket ligger i linje med det preliminära utfallet.

Av intresse för det amerikanska räntebeskedet kommer det preliminära Michigan-indexet (Michigan Consumer Sentiment Index) ut idag, vilket mäter konsumenternas förtroende. Hur står sig de amerikanska konsumenternas förtroende efter börsturbulensen och rapporterna om ett svagare Kina? Fed har hänvisat till inflationsförväntningarna i indexet som tecken på hur väl förankrat förväntningarna är vilket innebär att indexet kan bli ytterligare en faktor i beslutet om räntan. Håll ögonen öppna!

Hoppas ni får en trevlig helg så återkommer vi på måndag med nästa veckas spännande börssnack!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Fredagen bjuder på intressant inhemsk makrodata, som arbetslöshet och reviderad BNP, och även en del USA-siffror i form av PPI och preliminärt Michigan-index.

kl 9.30: SCB: hushållskonsumtion juli

Vi vet att detaljhandeln gick starkt i juli, +5,9% y/y, nu kommer besked om även andra delar av privatkonsumtionen gick bra.

kl 9.30: SCB: arbetslöshet augusti

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas arbetslösheten ha stigit till 6,8%, ej säsongsrensat, i augusti, från 6,5% i juli.

Swedbank tror att arbetsmarknadsdata successivt vänder upp igen under hösten. Enligt Arbetsförmedlingens statistik är framåtblickande indikatorer, såsom nyanmälda lediga platser och varsel, fortsatt positiva. Även KI-barometern är positiv, medan färsk PMI-data tyder på dämad anställningsvilja.

kl 9.30: SCB: BNP (def) 2 kv

Enligt SME Direkts enkät BNP ha ökat med 1,0% q/q och 3,0% y/y, i linje med det preliminära utfallet som var bättre än väntat.

Swedbank tror att ”snabben” har reviderats upp till 1,2% q/q, med något starkare BNP-bidrag från privat konsumtion, investeringar och nettoexport.

kl 14.30: USA: PPI augusti

Credit Suisse tror på en nedgång i PPI på grund av fallande energipriser och att kärn-PPI är fortsatt dämpat.

Konsensusprognosen ligger på -0,1% m/m och -0,8% y/y för PPI och på 0,1% respektive 0,7% för kärn-PPI.

kl 16.00: USA: Michiganindex (prel) september

Hur har den senaste tidens börsturbulens och nyheter från Kina påverkat de amerikanska konsumenternas förtroende?

Credit Suisse-ekonomerna noterar att reaktionerna har varit blandade på tidigare perioder av börsturbulens. Med tanke på att augusti månads definitiva utfall visade en nedgång tror Credit Suisse att det åtminstone blir någon respons i september-datan.

Ekonomerna noterar också att Fed-företrädare konsekvent har hänvisat till inflationsförväntningarna i Michigan-index som ett tecken på ”väl förankrade” förväntningar, därför kommer dessa att tittas på noga.

 

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

 

Efter tre dagar med uppgångar vände Stockholmsbörsen, precis som de större europeiska indexen, nedåt under torsdagens handel. Oljebolag hittades bland förlorarna, medan SKF hörde till den mindre skaran av aktier på plus.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,9 procent lägre vid nivån 1.494, och aktier för 15,5 miljarder kronor hade då omsatts.

De europeiska börserna öppnade torsdagens handel i motvind efter att USA-indexen sjunkit under onsdagskvällen och Asienbörserna noterats för breda nedgångar under morgonen. I brist på kursdrivande statistik kretsade diskussionerna på makronivå alltjämt kring vad som kan komma att beslutas vid nästa veckas Fed-möte.

Precis som i Europa hörde oljebolagen till förlorarna på Stockholmsbörsen, trots att oljepriserna under dagen tagit igen stora delar av onsdagskvällens tapp. Inom OMXS30 var Lundin Petroleum näst sämsta aktie med minus 2,9 procent, och utanför storbolagsindex tappade Africa Oil och Enquest 4,1 respektive 2,8 procent.

Vidare inom oljesektorn upptogs handeln i krisande PA Resources på torsdagen efter onsdagseftermiddagens besked om ackordsförhandling och avnotering av bolagets aktie. Marknaden svarade med att handla ned aktien nära 33 procent.

I botten av OMXS30 huserade SSAB, som tappade tillsammans med en rad andra europeiska stålbolag. Aktien stängde 4 procent lägre.

ABB gick samtidigt svagt för andra dagen i rad. Efter onsdagens kapitalmarknadsdag, där bolaget sänkt sin tillväxtprognos bland annat på grund av lågt oljepris, var aktien en av få namn minus inom OMXS30, och på torsdagen fortsatte kursen 2,2 procent söderut.

Utvecklingen för hemfixarkedjan Clas Ohlsons aktie var liknande. En något svagare rapport än väntat, och en försäljningsmässigt svag augustimånad, tyngde kursen 3 procent under onsdagen och på torsdagen utökades nedgången med 5 procentenheter.

Närmare nollstrecket återfanns Saabs aktie, efter besked om att bolaget nu fått slutgiltig Gripenorder från Brasilien, värd 39,3 miljarder kronor. Ordern avser de 36 plan för vilka avtal slöts i oktober 2014. Aktien var oförändrad vid stängning.

Bästa storbolag var SKF, som höjts till köp av Goldman Sachs inför en kapitalmarknadsdag i november. Vidare har JP Morgan återupptagit sin bevakning av SKF med rådet övervikt. Kullageraktien steg 1,0 procent.

Ännu en gång låg Fingerprint i omsättningstoppen på Stockholmsbörsen. Aktien tappade 5 procent under dagen, alltmedan debatten kring biometribolagets värdering fortskred på sociala medier.

Även för detaljhandelssektorn i stort kom dystra besked på torsdagen, i form av Stilindex från Svensk Handel. Indexet visade på att försäljningen av kläder och skor rasat med 11 respektive 18 procent i augusti.

Statistiken tycktes dock inte bekomma detaljhandelsaktierna i någon större utsträckning. Bland andra MQ, RNB och KappAhl gick alla ungefär som index.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1494,35
522,770
3221,14
10210,44
6155,81
1952,29
4796,25
18299,87
21746,95
1,1281
9,4168
8,3447
45,76
48,85
0,00%
-2,20%
-1,49%
-0,90%
-1,18%
0,53%
0,84%
0,00%
0,86%
0,04%
-0,17%
-0,22%
-0,35%
-0,08%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.