Home > Morgonrapport: Rapportdags för skakat H&M, överträffar de förväntningarna och vänder kurstrenden?

Morgonrapport: Rapportdags för skakat H&M, överträffar de förväntningarna och vänder kurstrenden?

God Morgon!

Tokyo-börsen öppnar idag efter att ha varit helgstängt i dagarna tre, omvärldens stökiga börsdagar har fått bevittnats från sidlinjen och dagens reaktion blev tydligt ner 1,96 %. Hong Kong är samtidigt ner dryga 1 %. Svenska terminer pekar på en svag börsöppning under nollan, men än så länge är det långt kvar till börsen öppnar och mycket kan hända fram tills dess.

Dagen bjuder på en blandad kompott av makronyheter med bland annat konjunkturbarometer, Ingves-tal, räntebesked från Norges Bank och lite smått och gott från USA. Och förstås rapport från H&M. Alla förväntningar och prognoser finns som vanligt nedan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagen blev relativt stökig och volatil där indexet hade svårt att bestämma håll. Den allt sämre makrostatistiken

OMXS30, 30 dagar redovisat candlestick med 1h upplösning. Senaste tidens svaga utveckling för oss närmare det stora testet kring 1400 punkter. Bryts stödområdet här med kraftig omsättning kan vi snabbt gå djupare ner mot cirka 1300 punkter.
OMXS30, 30 dagar redovisat candlestick med 1h upplösning. Senaste tidens svaga utveckling för oss närmare det stora testet kring 1400 punkter. Bryts stödområdet här med kraftig omsättning kan vi snabbt gå djupare ner mot cirka 1300 punkter.

från Kina fortsatte tynga börshumöret. Dock grundade tisdagens kraftiga nedgång en mjukare inställning inför Kinastatistiken. OMXS30 slutade dock till slut på minus 0,27 % med en dagsomsättning av 14,2 miljarder aktier. Efter de senaste dagarnas nedgångar ligger indexet på 1422 punkter, vilket är utanför det avvaktande intervall vi tidigare handlat i. Blickar vi söderut har vi närmast stödpunkter kring 1420, 1400 samt 1380. Där 1400 ses som den största. Det allmänna börstillståndet är fortfarande alltjämt svagt och ett negativt säsongsmönster ökar risken för fortsatta nergångar.

Dagens fokus riktas mot Hennes & Mauritz rapport som blir den första av storbolagen i rapportsäsongen. Den riktiga intensiva rapportsäsongen dröjer några veckor, där vecka 42 räknas som startskottet. H&M som senaste månaden handlats ner ganska mycket har pressats av svagare försäljning och dollarn.

Vad förväntas av analytikerna?

Enligt SME Direkt spår analytikerna i stort sett oförändrad rörelsevinst på 6 863 miljoner kronor jämfört med föregående år 6 886 miljoner kronor.

HM B150924
H&M B, 30 dagar intradag med redovisat candle-stick med upplösning 1h. Senaste månadens kraftiga nedgång från 360 kronors intervallet. Nedpressad kurs, och bra rapport kan vara en fin kombination för starka rörelser. Återstår att se hur rapporten svarar mot förväntningarna.

Varulagrets storlek kommer också att analyseras med stort intresse. Har den tidigare svagare sensommarförsäljningen påverkat lagerhållningen?

Analytikerna räknar med en ökad försäljning i september med 16,7 %.

Utvecklingen inom H&Ms E-handel som räknas som en av företagets främsta tillväxtmedel, är en viktig punkt i dagens rapport. E-handeln finns nu i 21 länder och budskapet inför nästa år är att bolaget satsar ambitiöst på expansion inom detta område.

H&M aktien handlades upp igår med 1,07 % inför rapporten där många investerare spekulerar i huruvida senaste månadens nedgångar varit för stor.
Klockan 8.00 släpps rapporten och efterföljande presskonferens hålls klockan 9:30. En telefonkonferens hålls även klockan 14.00.

Draghi, Europeiska centralbankens överman, frågades ut i europaparlamentet under gårdagen. Han påtalade att ECB kommer, vid behov, att agera penningpolitiskt om så behövs, dock inom de redan satta verktygen. Han bedömde att penningpolitiken varit effektiv och att den kommer att fortsätta. ”Vi är redo, villiga och kapabla att agera”.

Om Kina uppmanade Draghi att regeringen skulle fortsätta arbeta mot att göra valutan mer konvertibel. Ett antagande som Kina, precis som övriga G20 länder, har åtagit sig att göra för att spegla fundamentalt försvarbara växelkurser.

Idag är det Stefan Ingves och Cecilia Skingsleys tur att frågas ut. Klockan 9:00-11:00 ska de ge sin syn och svara på frågor kring den aktuella penningpolitiken i finansutskottet.

Konjunkturbarometer för september presenteras och i augusti steg indikatorn till 104,6. Förväntningarna ligger på en svag försämring till 104,4. För tillverkningsindustrin väntas den sjunka till 103,8 och hushållsindikatorn väntas sjunka till 100.

Idag kommer även Norges Bank med räntebesked och penningpolitisk rapport.
Senast sänktes räntan till 1,00 % och med tanke på det låga oljepriset är förväntningarna på att mer räntesänkningar kan komma framöver. Men något överraskande har bättre inflationssiffror kommit in högre senaste månader samtidigt som aktivitetsindikatorer varit alltjämt svaga. Det råder delade meningar om oförändrad ränta kontra en sänkning med 25 punkter. Det låga oljepriset har påverkat Norge starkt och valutan handlas nu nästan i paritet med den svenska kronan. Kommer ytterligare räntesänkning sänka den norska valutan ännu mer? Och i så fall, vilka konsekvenser får det på den för Sverige viktiga gränshandel och hur påverkar det Riksbanken?

 

Övriga makronyheter under dagen är följande:
– Japan: inköpschefsindex industrin (prel) september kl 3.35
– Tyskland: GfK konsumentförtroende oktober kl 8.00
– Frankrike: industrins konfidensindikator september kl 8.45
– KI: konjunkturbarometer september kl 9.00
– SCB: PPI augusti kl 9.30
– Tyskland: IFO-index september kl 10.00
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckostatistik kl 14.30
– USA: order varaktiga varor augusti kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckostatistik kl 15.45
– USA: försäljning nya hem augusti kl 16.00

 

Ha en trevlig dag!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer september

I augusti steg barometerindikatorn till 104,6, från 103,2 i juli. Det var högre än de 103,2 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät och utfallen blev starkare än väntat för såväl hushållen som tillverkningsindustrin.

Nu pekar prognoserna mot att barometerindikatorn ska sjunka till 104,4 i september. Indikatorn för tillverkningsindustrin väntas sjunka till 103,8, från 105,2 i augusti, medan hushållsindikatorn väntas sjunka till 100,0, från 100,1.

kl 9.00-11.00: Riksbanken: Stefan Ingves och Cecilia Skingsley deltar i utfrågning om den aktuella penningpolitiken i finansutskottet.

Räkna med en ny tuff utfrågning om en minusräntepolitik som nästan ingen är bekväm med, men där utvecklingen sedan föregående penningpolitiska möte ändå kan tala för att den behöver bli än mer expansiv. Riksbanken publicerar inga förskrivna anföranden, men väl bilder från presentationen.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index september

Överraskade med en uppgång till 108,3 i augusti, från 108,0 i juli. Nu väntas en nedgång till 107,9 i september, nulägesindex väntas ligga stabilt på 114,8 medan index över utsikterna väntas ha sjunkit från 102,2 till 101,6.

kl 10.00: Norges Bank: räntebesked och penningpolitisk rapport

Norges Bank sänkte styrräntan med 25 punkter i juni, till 1,00%, vilket var vad de flesta analytiker hade räknat med. Chefen Öystein Olsen sade då: ”Så som vi bedömer utsikterna för norsk ekonomi kan styrräntan sänkas mer under loppet av hösten”.

Därefter har inflationen kommit in högre än vad banken räknade med i juni, medan aktivitetsindikatorer mestadels har varit svaga, det vill säga nästan omvända problem jämfört med i Sverige. Bland ekonomer råder delade meningar, men det är något fler som tror att räntan ska lämnas oförändrad vid detta möte, jämfört med de som tror på en sänkning med 25 punkter.

Nordeas Erik Bruce: ”Vi tror att Norges Bank kommer att hålla räntan oförändrad på 1,00%… Men räntebanan kommer att hålla dörren öppen för en till sänkning. Vi tror att banan kommer att indikera mer än 50% chans för en sänkning redan i november. Vi skulle se en starkare NOK och högre korträntor om vi får rätt”.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor augusti

Väntas ha sjunkit 2,2% i augusti, efter en lika stor uppgång i juli. Exklusive transport väntas en ökning med 0,2%, efter +0,4% i juli.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde svagt nedåt efter att ha legat nära nollstrecket under större delen av onsdagen. I vågskålarna fanns dels oväntat svag kinesisk industristatistik, dels relativt ljusa besked från europeisk horisont i form av inköpschefsindex.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,3 procent till 1.422 och aktier för 14,2 miljarder kronor hade omsatts.

Bäst inom OMXS30 gick Nokia, som avancerade 2,9 procent. Enligt bolagets vd Rajeev Suri framskrider samgåendet med Alcatel-Lucent snabbare än väntat.

Starkt bland storbolagen gick även Volvo, som vände upp med 1,7 procent efter ett tungt fall under tisdagen. Även flera underleverantörer till bilindustrin hämtade sig efter att ha dragits med nedåt i spåren av Volkswagenskandalen: polymertillverkaren Hexpol steg 2,2 procent, fästelementtillverkaren Bulten stärktes 2,1 procent och bilsäkerhetsspecialisten Autoliv var upp 1,0 procent.

Vissa råvarurelaterade aktier noterades också på plus efter den mörka tisdagen. Boliden vände upp med 0,4 procent, medan SSAB fortsatte att plågas med en nedgång på ytterligare 2,3 procent. SSAB var därmed svagast i storbolagsindex.

Oljepriset fick på eftermiddagen ett lyft på statistik som visade på mindre amerikanska råoljelager – men när Brentoljan nådde 50-dollarsnivån föll den tillbaka lika snabbt igen. Lundin Petroleum backade 1,7 procent.

Bland läkemedels- och bioteknikaktierna handlades Astra Zeneca upp 0,7 procent och Orexo 3,5 procent. Sektorn drabbades av säljtryck på tisdagen, efter att presidentkandidaten Hillary Clinton twittrat om att hon ska komma med förslag för att motverka skenande läkemedelspriser.

Elekta lågt högt på vinnarlistorna med en uppgång på 5,1 procent till 58:35 kronor. Nordea har höjt sin riktkurs för strålterapibolaget med 32 procent till 90 kronor och banken spår en ljusning för bolaget under det andra halvåret i det brutna räkenskapsåret. Elektas vd Tomas Puusepp uttalade också optimism i en intervju i Dagens Industri.

En stor kursvinnare var också 3D-printingbolaget Arcam, som steg 6,7 procent efter att ha meddelat en beställning på fem maskiner från Kina.

Ögonsensorföretaget Tobii stärktes 5,3 procent efter att ha aviserat ett tekniksamarbete med Starbreeze om ögonigenkänning i dataspelsföretagets kommande headset Star VR. Tobii ser en stor potential för ögonstyrning, eyetracking, inom området virtual reality. Utvecklingen befinner sig emellertid i en tidig fas och när en produkt kan finnas på marknaden är svårt att säga, sade vd Henrik Eskilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Spelbolaget Mr Green steg 4,3 procent efter en köprekommendation hos Affärsvärlden. Peab, som också fick köpråd i tidningen, var upp 1,2 procent.

Seamless, som gör mobila betalningslösningar, pressades däremot nedåt på nyheten om att vd Peter Fredell sålt cirka 1,5 miljoner aktier i bolaget. I en kommentar till Direkt sade Peter Fredell att han tecknat ett återköpsavtal kring de aktier han sålt, och att hans totala exponering i Seamless således inte skulle ha minskat. Aktien föll trots detta 3,1 procent.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1421,50
512,280
3079,99
9612,62
6032,24
1938,76
4752,74
17728,42
21103,80
1,1186
9,4066
8,4098
44,85
48,11
-0,27%
-0,75%
0,13%
0,44%
1,62%
-0,20%
-0,08%
-1,96%
-0,93%
0,02%
-0,17%
-0,19%
0,83%
0,75%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.