Home > Morgonrapport: Rapporterna fortsätter att strömma in. Öppning i positivt territorium väntas.

Morgonrapport: Rapporterna fortsätter att strömma in. Öppning i positivt territorium väntas.

Stockholmsbörsen avslutade föregående veckan genom att stänga strax under nollan på fredagen. Storbolagsindexet OMXS30 avslutade -0.07% till 1464.9 punkter, och omsättningen uppgick till 18.3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Vinnaren på Stockholmsbörsen blev Wihlborgs Fastigheter som steg +3.03%, medan Assa Abloy blev dagens förlorare med dess nedgång på -6.44%. NGM-börsens omsättning uppgick till 233.5 miljoner kronor när vinnaren blev Real Holding i Sverige B som steg +20.00%, samtidigt som LifeAssays TO5B föll -30.77% och därmed blev dagens förlorare. USA hakade på utvecklingen runt om i Europa, och storbolagsindexet S&P 500 stängde -0.01% till 2141.2 punkter. Veckans handel inleder Asien i positiva tongångar. Tokyo visar en uppgång på 0.33%, samtidigt som Hang Seng stiger +0.31%. Oljan är tillbaka till ruta ett från fredagsmorgon, och handlas för närvarande kring 51.60 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Gunnebo (kl 8.00), Sandvik (kl 13.30)
 • Tyskland: Markit PMI (prel) oktober kl 9.30
 • EMU: Markit PMI (prel) oktober kl 10.00
 • USA: Markit industri-PMI (prel) oktober kl 15.45

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens handel innebar trots att vi vid två tillfällen under dagen bottnade ut kring -0.40% en avslutning strax under nollan.

Inledningsvis under dagen föll vi under 1463 punkter, och hade svårt för att återta mark under dagen.

När vi äntligen lyckades kliva över 1463 punkter, ja då var det dags att packa ihop för dagen och vi stängde strax under 1465 punkter.

Nattens handel i Asien har satt positiva tongångar inför dagens börsöppning.

OMXS30 (dagsdiagram)

Terminsmarknaden ger en fingervisning på att vi kommer att öppna kring 1467 punkter, med ett par timmar kvar tills dagens handel öppnar.

Veckans handel väntas därmed ge hopp om en fortsatt uppgång, inför dagens rapporter med bland annat Gunnebo före börsöppning, och Sandvik strax efter lunch.

Förväntningarna inför Sandviks rapport lyfte vi fram redan i fredagens morgonrapport, vilket ni kan läsa här.

Under veckan får vi fortsätta att avnjuta ett antal bolagsrapporter, och förutom måndagens lugna inledning får vi bland annat Alfa Laval, Haldex, Stora Enso, Trelleborg samt JM, Kinnevik, Nordea, SKF, ABB och Fingerprint under veckan för att nämna några.

Ytterligare rapporter som finns på agendan kan du som vanligt alltid läsa här.

Förväntningarna inför tisdagens rapporter från Stora Enso och Trelleborg finner ni i dagens morgonrapport längre ned.

Eftersom vi nu stängde över 1463 punkter på fredagen, ger en öppning vid 1467 punkter på måndagen fortsatt hopp om vidare uppgång, som vi ställde som positiva tecken i fredagens morgonrapport.

Så länge som momentum håller i sig tar vi därmed allt närmre kliv 1500 punkter.

Även om vi förväntar oss en något lugnare aktivitet på måndagen, kommer handeln att intensifieras under veckan i linje med att allt fler bolagsrapporter trillar in.

Dagens nyckelnivåer inväntar motstånd vid 1496 följt av 1500 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1463 och 1453 följt av 1448 och 1431 punkter.

Även makroagendan är något lugn, där vi bland annat får Markit-PMI från bland annat Tyskland, EMU och även USA för at senare under veckan bjuda på både detaljhandelsiffror, räntebesked från Riksbanken och BNP siffor från bland annat Storbritannien och USA.

Assa Abloy faller kraftigt efter fredagens rapport.

Backar inledningsvis över -4%.

Assa Abloy redovisar ett rörelseresultat på 3.020 miljoner kronor för det tredje kvartalet, något under analytikernas förväntningar på 3.049 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen uppgick till 16.8 procent enligt väntat.

I delårsrapporten framgick det att bolaget planerar som tidigare signalerat att under årets sista kvartal lansera ett nytt strukturprogram, som innebär nedläggning av runt femtio kontor och fabriker under totalt en treårsperiod.

Kostnaden för detta beräknas uppgå till omkring 1.5 miljarder kronor, och med en beräknad återbetalningstid inom tre år inklusive investeringar.

Bolagets vd anser att tillväxten under det tredje kvartalet var tillfredsställande, där den organiska tillväxten för koncernen uppgick till 2 procent. Däremot hamnar den svaga marknadsutveckling i Kina åter i fokus, däribland enheten Asia Pacific varpå den organiska tillväxten för Kina föll just 12 procent.

Barclays uppgav redan den 23 september efter ett investerarmöte att låsbolaget noterade en nedgång i sin organiska tillväxt i Kina mellan 20-30 procent för närvarande, och menade att detta skulle sätta sina spår i resultatet.

Goldman Sachs lyfte fram bolaget som köpkandidat när man höjde rekommendationen den 6 oktober, samtidigt som riktkursen uppjusterades till 200 kr. Bara några dagar efter kom även Swedbank och höjde sin prognos till köp med en riktkurs på 195 kr.

HSBC sänkte dock den 5 oktober sin rekommendation för Assa Abloy till behåll från tidigare köp. Riktkursen sänktes samtidigt till 190 från 220 kronor.

Assa Abloy stängde avslutningsvis till -6.44% på fredagen, och var därmed det bolag som presterade sämst i storbolagsindexet OMXS30.

Assa Abloy (dagsdiagram)

Kina i fokus även när Stora Enso rapporterar på tisdag.

På tisdag är det dags för Stora Enso att lämna rapport kl 12.00, följt av telefonkonferens kl 14.00.

SEB siktar på ett operativt rörelseresultat för Stora Enso på omkring 207 miljoner euro för det tredje kvartalet, medan SME Direkts sammanställning av 14 analytikers prognoser siktar på 206 miljoner kronor, därmed något lägre än andra kvartalet som uppgick till 226 miljoner euro.

Stort fokus kommer att ligga på den nya anläggning i Kina, där Swedbank tidigare skrev i en analys att man menar att ”konsumentkartongbruket Beihai kommer att bli en game changer”, och i rapporten eftersöker Swedbank bland annat om ”produktionsökningen fortfarande ligger före plan”,  och att detta skall minska tredje kvartalets operativa rörelseresultat med 34 miljoner euro.

I samband med analysen 27 september höjde Swedbank sin riktkurs till 96 kronor, samtidigt som man upprepade sin köprekommendation.

Rapporten väntas även vända blickarna mot anläggningen i Varkaus, som ställt om produktionen från finpapper till kraftliner.

Stora Enso (veckodiagram)

Fokus på CGS-förvärvet och organisk tillväxt när Trelleborg lämnar rapport på tisdag.

På tisdag är det dags för Trelleborg att lämna delårsrapport för det tredje kvartalet kl 07.45, följt av rapportpresentation kl. 10.30.

Trots att Citi tidigare i oktober lyfte fram Trelleborg som ett av de bolag som ger bäst värde just nu i deras Europaanalys, för den som vill ha mer exponering mot cykliska aktier för att begränsa nedsidan under rapportperioden, så väntas bolaget än en gång redovisa en negativ organisk försäljningstillväxt på tisdag.

Enligt SME Direkt förväntas ett justerat rörelseresultat om 919 miljoner kronor, och en försäljning om 7.194 miljoner kronor.

När det kommer till den organiska tillväxten som tidigare var negativ med 6 procent för det andra kvartalet, väntar nu enligt SME Direkt i snitt en organisk tillväxt om -4,8 procent.

Ur rapporten kommer analytikerna ställa stort fokus på förvärvet av tjeckiska däcksbolaget CGS, som Citi lyfte fram i sin analys, då man samtidigt höjde riktkursen till 190 kronor.

Däremot sänkte tidigare SEB Equities sin rekommendation för bolaget till behåll från tidigare köp. Riktkursen på 170 kr upprepades, och bankens analytiker skrev samtidigt     ”att många av synergierna från CGS-förvärvet och potentialen för en ökning av rörelsemarginalmålet från 12 till 15 procent nu är inprisade”.

Trelleborg (veckodiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Inwido (kl 7.45), Gunnebo (kl 8.00), Ortivus (kl 8.30), Sandvik (kl 13.30)
 • Kimberly-Clark (kl 13.30)

Exklusive utdelning

 •  Ferronordic (55 kr i preferensaktie), Högkullen (0:60 kr i preferensaktie kvartalsvis), Telia (1:50 kr, andra del av total utdelning om 3:00 kr)

Makrostatistik

 • Japan: handelsbalans september kl 1.50
 • Japan: Nikkei industri-PMI (prel) oktober kl 2.30
 • Frankrike: Markit PMI (prel) oktober kl 9.00
 • Tyskland: Markit PMI (prel) oktober kl 9.30
 • EMU: Markit PMI (prel) oktober kl 10.00
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: statsskuld, budgetunderskott 2 kv kl 11.00
 • Storbritannien: CBI industriorder oktober kl 12.00
 • USA: Markit industri-PMI (prel) oktober kl 15.45

Övrigt

 • Gunnebo: telefonkonferens kl 9.30
 • Sandvik: telefonkonferens kl 15.00
 • Fed: James Bullard, Fed-chef i St Louis, talar om ekonomi och penningpolitik i Arkansas kl 15.05
 • Aktiesparnas Aktiedag i Stockholm kl 8.00-17.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Assa Abloy, Volvo och Ericsson pressade Stockholmsbörsen på fredagen efter sina oväntat svaga rapporter, men en stark utveckling för bankerna räddade ansiktet på storbolagsindexet.

OMXS30 stängde trots allt ned 0,1 procent på nivån 1.465, vilket innebär 2,4 procent upp för veckan. Aktier för 18,3 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen, med nämnda bolag i omsättningstäten.

I Europas ansträngda banksektor fortsatte italienska Monte Paschi på fredagen veckans kursavancemang på sammanlagt drygt 50 procent. Banken uppges avancera med sina planer på att stärka kapitalet och sälja en portfölj med dåliga lån.

Deutsche Bank har samtidigt rört sig över 13 euro per aktie, den kurs som aktien stod i när det amerikanska justitiedepartementet gav ett första förlikningsbud i en tvist som rör finanskrisen. Den tyska storbanken uppges närma sig en mindre hård uppgörelse.

De svenska storbankerna SEB och SHB, som rapporterat i dagarna, steg 2,4 respektive 2,1 procent. Pareto höjde SEB till köp. Nordea och Swedbank, som rapporterar i nästa vecka, steg 1,1 respektive 1,0 procent.

I spåren av fredagsmorgonens rapport rasade det vanligen omsorgsfullt guidande låsbolaget Assa Abloy 6,4 procent, och blev främsta storbolagssänke. Problem i Kina med toppchefer som agerat bedrägligt oroade marknaden.

Ericsson, som tidigare vinstvarnat, föll ytterligare 5,9 procent efter sin rapport. Bolaget framhöll att nuvarande trender inom branschen tyder på en något svagare försäljningstillväxt än vanligt i det fjärde kvartalet.

Telias rapport var blandad, efter ett tapp på förmiddagen stängde aktien 0,7 procent upp. I sektorn tappade Tele2, som steg på sin rapport på torsdagen, 0,4 procent.

Volvoaktien retirerade 1,9 procent efter en rapport där det framkom att lastbilsmarknaderna i Europa och Nordamerika väntas gå ned under 2017.

Billerud Korsnäs rörelseresultat i det tredje kvartalet var något högre än SME-konsensusprognosen. Samtidigt meddelades det om nya produktionsproblem och reparation av en sodapanna som ökar kostnaderna under innevarande kvartal. Förpackningstillverkaren tappade drygt 3 procent.

Tillväxtbolaget Net Ents tredje kvartal var aningen svagare än de förväntningar som speglades i SME Direkts analytikerenkät. Bolaget upprepade visserligen att ambitionen är att uppnå en hög försäljningstillväxt under resten av 2016, men marknaden handlade ned kasinospelleverantören drygt 5 procent.

Inom fastighetssektorn redovisade Atrium Ljungberg ett något svagare förvaltningsresultat än väntat, och aktien tappade 0,6 procent.

Arcam vände till förlust i det tredje kvartalet. Bolaget som är under uppköp tappade nära 4 procent. Än tyngre var det för Studsvik som föll 10 procent efter ha rapporterat ett kraftigt resultattapp, hänförligt till försenade order för programvara och svag lönsamhet inom konsultrörelsen.

Nordea har sänkt rekommendationen för Coor till behåll från köp. Aktien tappade nästan 2 procent.

ÅF, vars vd meddelade sin avsikt att avgå nästa år, steg 0,3 procent på en rapport som låg i linje med förväntningarna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1464.85
3077.65
10710.73
7020.47
2141.16
18145.71
5257.4
17240.48
23446.92
1.09
9.70
8.93
50.58
51.60
-0.07%
0.03%
0.09%
0.00%
-0.01%
-0.09%
0.30%
0.33%
0.31%
-0.15%
-0.04%
0.18%
-0.53%
-0.35%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.