Home > Morgonrapport: Rapporternas resultat sämre än väntat, utdelningar bättre. Idag svenskt KPI

Morgonrapport: Rapporternas resultat sämre än väntat, utdelningar bättre. Idag svenskt KPI

Eurogruppens möte avbröts tidigt på måndagskvällen utan någon överenskommelse om  skuldproblemen sedan Grekland förkastat ett krav från övriga euroländer att landet begär en sex månaders förlängning av det nuvarande stödprogrammet. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade efter mötet att bollen nu ligger hos Grekland och att parterna har denna vecka på sig. Ännu ett eurogruppsmöte kan hållas på fredag, men det måste i så fall komma en begäran från Grekland om ett nytt program. På dagens makroagenda spelar svenska inflationen, eller snarare bristen på den, en huvudroll.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Nyhetsbyrån Direkt sammanfattade igår den gångna rapportsäsongens utfall med att omsättning varit i linje med förväntningar men att resultat före skatt har hamnat 7 % under förväntansbilden. Detta skapar läge för en nedvärdering med avseende på värderingsmultiplar för de aktier där förväntningarna nu lär sänkas. Samtidigt har dock en majoritet av överraskningarna gällande utdelning varit åt det positiva hållet och direktavkastningen har nu länge framhållits som av de starkaste argumenten för att äga aktier i nuvarande lågränteläge. Detta lär förbli fallet under en längre tid då räntorna i Eurozonen och Norden inte väntas höjas på ett bra tag, den senaste utvecklingen pekar snarare åt motsatt håll. Effekten som eventuellt kan skapas som en följd av sänkta riktkurser skulle vara prisnedgångar som är större än det som motsvaras av utdelningen under perioden efter att utdelningen till aktieägarna betalats ut, när det är lång tid kvar till nästkommande.

Idag släpper SCB konsumentprisindex för januari och statistiken är hetare än någonsin efter att Riksbanken meddelat  dygnet-runt-beredskap för nya lättnadsåtgärder i händelse av att inflationsutsikterna försämras, men enligt SME Direkts prognosenkät behöver RB-direktionen troligen göra någon brandkårsutryckning efter denna statistik, se förväntningar nedan.

OMXS30, dagsgraf, 6 mån.
OMXS30, dagsgraf, 6 mån.

När det gäller vårt index OMXS30 håller styrkan i sig, gårdagen var en avvaktande dag, till stor del på grund av stängda börser i USA, men förhandlingarna med Grekland som inte rör sig åt någon egentlig riktning är vad nyhetsflödet fokuserar på. Att döma av marknadsreaktionerna verkar det nästan som att det krävs ett besked svart på vitt att Grekland lämnar euron för att OMXS30 ska tappa i värde, även om ledande europabörserna handlades i svagt negativ ton på måndagen. OMXS30 befinner sig på 1644, i övre delen av den trendkanal som kan urskiljas på dagsgrafen över det senaste halvårets utveckling. Det behövs knappt påpekas att indexet är överköpt, men vi håller oss till rådet ”Don’t fight the tape”, följer med prisutvecklingen uppåt, men inväntar snällt signaler på en rekyl och säljläge. I ett sådant läge finns stöd vid 1570 följt av botten av trendkanalen vid 1520, där även glidande medelvärden så smått börjar möta upp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

 kl 9.30: SCB: KPI januari
KPI-inflationen väntas ha varit -0,3 procent medan KPIF-inflationen spås ha varit 0,5 procent. Riksbankens nya prognosbana antog -0,39 respektive 0,54. Ekonomer varnar dock om osäkerhet i prognoserna, främst i fråga om hur stor nedåtrekyl som kan väntas efter den kraftiga prisstegringen på utrikes flygresor i december och om effekterna av den årliga justeringen av varukorgen i KPI.

kl 10.30: Storbritannien: KPI januari
KPI-inflationen väntas ha sjunkit ytterligare till 0,4%, från 0,5% i december. Kärninflationen väntas ha stigit till 1,4% från 1,3%. Bank of England ser igenom oljepriseffekten och ser en KPI-inflation på över 2 procent i slutet av prognosperioden.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index februari
Väntas ha fortsatt upp för fjärde månaden i rad med ytterligare skjuts i spåren av ECB:s annonserade QE-program.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Måndagen blev en mellandag för Stockholmsbörsen både omsättningsmässigt och vad gäller den allmänna kursutvecklingen. New York-börsen höll helgstängt, varför omsättningen var låg, och marknaden intog vänteläge inför ännu ett i raden av toppmöten om situationen i Grekland.

Vid stängning var OMXS30 0,1 procent upp på nivån 1.644,3, efter lätta nedgångar tidigare under dagen, med banker och Ericsson som främsta draglok. Aktier för 12,7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. De större handelsplatserna på kontinenten handlades ned med mellan 0,2 och 0,4 procent.

I Greklandsfrågan uttryckte sig Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble skeptiskt till en uppgörelse om landets skuldproblem på måndagen, och Österrikes finansminister sade att han inte hade några förväntningar på dagens möte. På söndagen uppgav Greklands premiärminister Alexis Tsipras däremot att han trodde sig kunna nå en uppgörelse på måndagen.

Vid sidan av Grekland beskrevs vapenvilan i Ukraina som skör, med ett fortsatt kritiskt läge vid den viktiga knutpunkten Debaltseve.

Oljan fortsatte upp, Nordsjöoljan till strax under 62 dollar per fat, och Lundin Petroleum var bästa OMXS30-bolag på plus 3,4 procent. Även SSAB steg med drygt 3 procent efter godkännande från EU-kommissionen av ett par avyttringar som krävts för samgående med Rautaruukki.

Därefter kom Handelsbanken, Kinnevik och Getinge som samtliga steg med mellan 1 och 2 procent.

I botten av indexet låg mer defensiva papper som Swedish Match och Astra Zeneca, ned 2,2 respektive 1,8 procent. Astra Zeneca har åkt på ett patentbakslag i USA gällande astmamedlet Pulmicort: en domstol anser ett patent kring detta ogiltigt. För Swedish Match del stoppades en del av snusproduktionen i Göteborg på grund av arbetsmiljöproblem kring chili.

H&M var ned 0,2 procent efter en försäljningsökning på 14 procent i januari, vilket var i linje med analytikernas förväntningar. Antalet butiker ökade med 11 procent till 3.541.

Utanför indexet rörde sig Hexagon betänkligt ned efter morgonens nyheter om att vd Ola Rollén har sålt halva sitt innehav. Aktien vände dock en nedgång på som mest 4 procent till att stänga på plus 0,2 procent.

Indutrades bokslut innehöll ett rekordrörelseresultat som dessutom var högre än väntat. Utdelningen var däremot i underkant av förväntansbilden, och aktien backade 0,3 procent.

Seamless föll desto mer, 10 procent, efter fortsatta förluster för mobilbetalningssystemet SEQR. Peter Fredell, vd, är beredd att sälja bolagets lönsamma del, ”Transaktionsväxel”, för att rädda mobilbetalningsdelen, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Sportspelsleverantören Kambi steg 7 procent efter att en av dess storkunder, 888, inte ser ut att bli uppköpt av William Hill, som har egen sportspelsverksamhet.

Några rekommendationer åtföljdes av kursrörelser. Handelsbanken sänkte exempelvis Cloetta till öka från köp efter fredagens skrala rörelseresultat, och aktien fortsatte ned med cirka 2 procent.

HMS Networks steg däremot 13 procent efter Dagens Industris köprekommendation, där en brant vinsttillväxt under de kommande åren förutspås.

B&B Tools och Cellavision fick köpråd i Börsveckan och steg cirka 4 respektive 7 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1644,29
3433,30
10923,23
6857,05
2096,99
18019,35
4893,84
17989,07
24785,05
1,1363
9,5486
8,4032
54,01
62,09
0,14%
-0,41%
-0,37%
-0,24%
0,41%
0,26%
0,00%
-0,12%
0,23%
0,15%
-0,08%
-0,13%
0,88%
1,12%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.