Home > Morgonrapport: Rapportfloden fortsätter, onsdagens räntebesked från Fed i fokus.

Morgonrapport: Rapportfloden fortsätter, onsdagens räntebesked från Fed i fokus.

Stockholmsbörsen föll även på fredagen efter en rapportintensiv vecka. OMXS30 avslutade för dagen på -0,93%. Dagens vinnare blev SSAB (+6,29%), medan förloraren blev Getinge (-8,27%). Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18 miljarder kronor. Runt om på Europabörserna föll även här storbolagsindexen där Frankfurt DAX stängde på -0,60%, samt Euro Stoxx 50 till -0,34%.

USA kom med besvikelser på fredagen från både Microsoft och Google som lämnade rapporter. Inledande handeln öppnade på tydligt minus men lyckades återhämta sig under dagen och S&P 500 stängde kring nollan, Dow Jones Industrial Average till +0,12%, medan tekniktunga Nasdaq Composite avslutade på -0,80%.

Oljan föll inledningsvis under fredagens handel för att vid svensk lunchtid handlas kraftigt upp fram till amerikansk öppning för att sedan falla tillbaka och avsluta runt öppningsnivåer. Oljan inleder veckan i negativt territorium och noteras nu på morgonsidan för WTI till 43,13 dollar, Brent till 44,58 dollar.

Asien öppnade på minus under natten och har efter öppning handlats i något sidledes men svagt slagig rörelse. Hong Kong Hang Seng index noteras nu på morgonen till -0,57%, samt Japanska Nikkei till -0,56%.

Bolagsrapporterna fortsätter strömma in även denna vecka, och när det gäller dagens makro får vi svensk arbetslöshetssiffror, tysk IFO-index (konjunkturbarometer), men även siffror gällande amerikansk försäljning nya hem. Veckans huvudpunkt blir räntebesked från Federal Reserve på onsdagskvällen.

Ledande svenska terminer indikerar en öppning strax över nollan, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen föll på fredagen efter fortsatt inströmning av bolagsrapporter och vinsthemtagningar, där Volvo (+4,92%) rapporterade ett rörelseresultat och rörelsemarginal samt orderingång av lastbilar som var bättre än väntat vilket lyfte aktien med nära 5 procent. SSAB (+6,29%) kom in med ett resultat bättre än väntat, och som vi skrev under torsdagen på Twitter så visade sig att just den väntade nyemissionen blev en realitet vilket investerare tog emot positivt. Aktien handlades kraftigt volatilt vid öppning, då vi såg en öppning från kraftigt minus till plus på bara några minuter. Getinge (-8,27%) fick en dyster fredag då aktien föll kraftigt efter svaga siffror för första kvartalet. Fingerprint (-8,09%) fick även en dyster dag efter UBS inlett bevakning av företaget samt med säljrekommendation då riktkursen föll på 375 kronor.

Då rådande rapport period och dess resultat speglas tydligt på marknaden är det något mer svårprognosticerat utfall. Handeln kan ses väldigt volatil beroende på hur rapporterna kommer in. Exempelvis drog vi vårt tidigare känsliga rent tekniska nivå, motstånd på 1380 punkter som om det vore luft, vilket vi balanserats tydligt runt en längre tid. Men även det sentimentalt känsliga 1400 punkter sågs som vidöppen dörr i början av veckan, dock fick vi en viss balansering med hög volym avslutningsvis under fredagen vid just denna nivå. Det gäller alltså att vara något avvaktande rent tekniskt och inte förlita för mycket på tekniska indikatorer tills rapporterna börjar avta. Skulle rapporterna speglas positivt under veckan finns det klart utrymme för vidare uppgång mot vårt mål på 1450 punkter, vilket noteras strax under vårt kommande motstånd 1453 punkter. Skulle vi däremot få en negativ rapportflod bör vi se med försiktighet mot stödnivåer som 1380, respektive 1330 punkter.

Idag fortsätter rapporterna trilla in och vi inleder veckan med fokus på Alfa Laval och Sandvik, och frågan är om vi får överraskande indikationer från dessa konjunkturkänsliga bolag…?!?

USA öppnade tydligt på minus för att efter amerikansk lunchtid uppleva köpstöd, och vore det inte för dystra rapporter från bland annat Microsoft och Google så hade vi upplevt en starkare utveckling. Microsoft rasade drygt 7 procent då vinsten kom in sämre än väntat, dock visade intäkter enligt förväntat. Google fick en nedgång med 6 procent då rapport kom in sämre än väntat. Senaste tiden har varit otroligt stark och vi noteras nära alltime high, vilket har inneburit att vi vandrat stadigt upp sedan botten i februari och vi har även gjort flertal årshögsta utbrott senaste dagarna.

Vi är mitt i flödet av rapporter, och låter oss vara något avvaktande tills vi sett en utkristallisering. Det kan mycket väl bli en serie av vinsthemtagningar efter den senaste tidens uppgång, men om vi får stöd rent makrotekniskt samt från bolagsrapporter så finns det rum för nya utbrott till toppnoteringar. Onsdagens räntebesked från Federal Reserve förväntas komma in oförändrat vilket bör ge en oförändrad situation, men en viss oro finns från Fed och som vi alla vet kan det skapas bränsle som oro mellan raderna…

Rapporterna strömmar in även från USA denna vecka och denna måndag inleder vi med bland annat Xerox och Haliburton Co.

Oljan slutade på plus för veckan efter ett inledningsvis upplevt fall på måndagen i spår av utebliven överenskommelse i Doha, och som vi nämnde i torsdags är synen fortfarande något positiv även om vi upplevt vinsthemtagningar vilket bidragit till en rekyl tillbaka från tidigare 46 till 45 dollar. Vi behöver dock orka lyfta oss över 48 dollar som är en av nyckelnivåerna för vidare uppgång, vilket upplevts känsligt dels vid oktober föregående år men även i slutet av december 2014. Onsdagens oljelager rapport indikerar fortsatt sjunkande nivåer, och skulle detta visa sig stämma kan det ge ytterligare bränsle för uppgång och utbrott vid vår nyckelnivå.

Dagens makro blir huvudpunkter svensk arbetslöshet kl 09:30 där förväntningarna är positiva, med en minskad siffra från 7,1 till 7,0%. Kl 10:00 får vi det tunga IFO-index, vars konjunkturbarometer mäter stämningsläget i hela tyska näringslivet. För april väntas nu en ytterligare uppgång från 106,7 till 107,1, i spår av den positiva vändningen i mars. Kl 16:00 får vi även amerikansk siffra över försäljning nya hem som spås ökat i mars.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

STOCKHOLMSBÖRSEN

– HIQ (kl 7.30), Inwido (kl 7.45), Dometic (kl 8.00), Svedbergs (kl 9.00), Alfa Laval (kl 12.45), Studsvik (kl 13.00), Sandvik (kl 13.30), Dedicare (kl 16.00)

FIRST NORTH

– Advenica, Akelius

AKTIETORGET

– Ortoma, Pharmacolog

ÖVRIGA UTLÄNDSKA

– Philips (kl 7.00)

Makrostatistik

– SCB: arbetslöshet mars kl 9.30

– Tyskland: IFO-index april kl 10.00

– AF: veckostatistik kl 10.45

– Storbritannien: CBI industritrender april kl 12.00

– USA: försäljning nya hem mars kl 16.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: arbetslöshet mars

Den svenska arbetsmarknaden väntas fortsätta att förbättras. Säsongsrensat spås arbetslösheten sjunka till 7,0% från 7,1% i februari.

”Efterfrågan på arbetskraft är god och såväl anställningsplaner som nyanmälda lediga platser vittnar om en fortsatt expansion på arbetsmarknaden i år”, skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index april

Den tunga konjunkturbarometern från IFO, som mäter stämningsläget i hela det tyska näringslivet, försvagades i början av 2016, men vände upp i mars, vilket mildrare farhågorna om en tysk inbromsning. Nu i april väntas en ytterligare uppgång, till 107,1 från 106,7. Det smalare ZEW-index, som mäter stämningsläget bland aktörer på finansmarknaden, steg till 11,2 i april från 4,3 i mars.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en rapportintensiv vecka handlades Stockholmsbörsen ned på fredagen, likt de stora handelsplatserna i Europa.

På svenskt rapportgolv steg Volvo sedan bolaget visat ett bättre resultat än väntat. SSAB steg också efter att en emission som många väntat på slutligen annonserades i samband med delårsrapporten. Fingerprint föll efter att storbanken UBS säljstämplat aktien. Getinge var en rapportförlorare.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid stängning tappat 0,9 procent till nivån 1.396. Omsättningen var nära 18 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. De ledande börsindexen på kontinenten hittades mellan 0,4 och 1,2 procent lägre.

Europeiska fordonstillverkare hade överlag en tuff fredag. Daimler redovisade vinsttapp och föll 6 procent. I USA kom samtidigt uppgifter om undersökningar om eventuellt utsläppsfusk för fordonsmärken inom koncernen. Peugeot Citroen backade 2 procent efter uppgifter om motsvarande undersökningar i Frankrike.

I Stockholm klättrade Volvo 5 procent sedan bolaget rapporterat ett rörelseresultat som var bättre än väntat. Rörelsemarginalen var över förväntan liksom orderingången för lastbilar.

SSAB:s resultat var bättre än befarat. Bolaget höjde ambitionen att spara pengar, men desto viktigare var beskedet att ta in mer i en emission på 5 miljarder kronor. A-aktien steg gott och väl 6 procent och är 47 procent upp i år.

Tyngre gick det för Getinge som retirerade mer än 8 procent efter svaga siffror överlag för det första kvartalet. Ett osäkerhetsmoment var att bolaget inte heller kunde specificera de finansiella konsekvenserna relaterade till amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA:s granskning av produktionsenheten i tyska Hechingen.

UBS har inlett bevakning av Fingerprint med rekommendationen sälj. Riktkursen är 375 kronor. UBS anser att aktiemarknaden överskattar bolagets långsiktiga tillväxtmöjligheter och banken ser intensifierad konkurrens. Aktien föll 8 procent till 511 kronor.

Oriflame var 4 procent ned. Bolagets ryska kontor har haft påhälsning av lokala myndigheter.

Dometic backade 8 procent efter en grupptalan i USA som riktats mot bolaget gällande brandfara i kylskåp.

Haldex rapport överraskade inte. Årets andra kvartal förefaller bli bättre än det första, enligt bolaget. Aktien var drygt 2 procent upp.

Bland mindre bolag avancerade Sportamore 17 procent efter att ha visat vinst. Micro Systemation sjönk 5 procent efter rapport med minskad försäljning och vinst.

Consilium meddelade ett för bolaget relativt stort förvärv, skotska Micropack för drygt 200 miljoner kronor. Aktien klättrade 12 procent.

Nordea Markets har sänkt rekommendationen för Indutrade till sälj, från tidigare behåll. Aktien tappade mer än 4 procent.

Enquest steg 5 procent efter att Nordea höjt till köp. Oljepriset vände upp med Brent tillbaka upp mot 46 dollar per fat. Lundin Petroleum var nära oförändrad.

På First North steg Starbreeze 2 procent med över 1.000 avslut efter en mindre lansering.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,396.37
3,141.12
10,373.49
6,310.44
2,091.58
18,003.75
4,906.23
17,473.58
21,344.65
1.12
9.17
8.15
43.13
44.58
-0.93%
-0.34%
-0.60%
-1.11%
0.00%
0.12%
-0.80%
-0.56%
-0.57%
0.24%
0.25%
-0.02%
-1.37%
-1.17%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto