Home > Morgonrapport: Rapportperioden inleds…

Morgonrapport: Rapportperioden inleds…

OMXS30 stängde fredagen på minus efter ännu en avvaktande handelsdag i väntan på rapportperioden. Index stängde tillslut ner -0,16 procent till nivån 1524,17. Måndagen bjuder på kvartalsrapporter från Wihlborgs, Platzer och Magnolia. Wall street stängde fredagen på klart plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats uppåt.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades återigen försiktigt under fredagen inför den stundande rapportperioden. Index stängde tillslut ner -0,16 procent till nivån 1524,17, vilket tog veckans utveckling till -2,23 procent. Omsättningen under handelsdagen hamnade på 9,2 miljarder kronor.

Vinnare i storbolagsindexet blev bland annat H&M som steg 1,5 procent efter nyheter att storägaren Stefan Persson meddelat att han köpt ytterligare aktier i bolaget för ett sammanlagt värde av 727 miljoner kronor.

Sämre under fredagen gick det för Assa Abloy. Låskoncernen sjönk -6 procent efter man meddelat att man gör nedskrivningar på 6 miljarder kronor på grund av en försvagad marknad i Kina. VD Nico Delvaux meddelade att bolaget utgår från lägre marginaler i Kina på kort- och medellång sikt men att marginalerna sannolikt inte kommer att försämras ytterligare.

Fredagens makroagenda inleddes i Tyskland där industriproduktion för maj presenterades. Europas största ekonomi har på sistone visat en del svaghetstecken, vilket inför fredagens siffror troddes sätta fortsatta spår. Så blev inte fallet då industriproduktionen steg 2,6 procent i maj jämfört med föregående månad. Analytiker hade väntat en ökning om 0,3 procent i jämförelse med april.

Störst fokus under fredagen låg på den officiella sysselsättningsrapporten från juni i USA. Majs urstarka rapport där förväntningarna överträffades på samtliga mått följdes i juni upp av ett blandat utfall. Sysselsättningen ökade med 213.000 personer, arbetslösheten ökade till 4,0 procent och den genomsnittliga löneökningen steg med 0,2 procent. Väntade siffror var 195.000, 3,8 procent och 0,3 procent. Enligt Andrew Hunter vid Capital Economics bidrar sysselsättningssiffrorna till att stärka tron att Fed kommer fortsätta höja räntorna enligt plan.

Förra veckan avslutades med den amerikanska handelsbalansen som på sistone har fått en ökad bevakning på grund av den rådande handelskonflikten. USA:s samlade underskott i handelsbalansen minskade till 43,1 miljarder dollar i maj, från reviderade 46,1 miljarder dollar föregående månad. Analytiker hade räknat med ett underskott på 43,7 miljarder dollar.

Veckans makroagenda bjuder under tisdagen på Norges KPI och Tysklands ZEW-index. Vidare under onsdagen presenterar Kantar Prospera de svenska inflationsförväntningarna. Torsdagen avslutar veckan med Riksbankens protokoll från det senaste penningpolitiska mötet, Sveriges KPI, ECB:s protokoll från senaste räntemöte och avslutningsvis amerikanskt KPI.

I en vecka med ett mindre antal höjdpunkter sett till makrostatistik riktas i stället fokus åt rapportperioden som inleds. Avanza, Bulten, Cloetta, och en stor mängd fastighetsbolag lämnar sina delårsrapporter för det andra kvartalet under veckan som kommer.

OMXS30 stängde fredan på minus, vilket efter fyra avvaktande och negativa handelsdagar under föregående vecka summerat tog det svenska indexet ner -2,23 procent. Stockholmsbörsens aktörer inväntar nu med spänning den stundande rapportperioden. Rapporterna har redan börjat trilla in men denna smygstart kommer snart att övergå i en strid ström av tunga bolags bekännelser där själva crescendot i rapportperioden sker först under nästa vecka. Vi blir inte förvånade om de välmående svenska bolagen levererar fina siffror då den utomordentligt svaga svenska kronan fortsatt agerar draglok till den exporttunga svenska storindustrin. Detta innebär att framför allt verkstad borde ha goda förutsättningar att leva upp till marknadens förväntningar. Det är just denna injektion som vi tror kan komma att medföra en någorlunda pigg börs under juli månad ut.

Därefter utesluter vi inte att risken för sättningar ökat något, och då i samband med att vi går in i den historiskt sett svagare höstbörsen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

  • Wihlborgs (kl 7.30), Feelgood (kl 8.00), Platzer (kl 8.00)

Makrostatistik

  • Japan: bytesbalans maj kl 1.50
  • Tyskland: handels-, bytesbalans maj kl 8.00
  • EMU: Sentix investerarförtroende juli kl 10.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckan med oregelbunden kursutveckling på fredagen. Låskoncernen Assa Abloy låg i botten på storbolagsindexet OMXS30 efter problem i Kina. H&M:s storägare och styrelseordförande Stefan Persson har genomfört ytterligare förvärv av aktier i klädbolaget som lyfte.

Vid stängning hade OMXS30-indexet sjunkit med 0,2 procent till nivån 1.524 med aktier omsatta till ett värde om 9,2 miljarder kronor.

Bland bolagsnyheter på OMXS30 flaggade H&M-storägaren Stefan Persson för att han har genomfört köp av 5,25 miljoner H&M-aktier för 727 miljoner kronor. Aktien stängde 1,5 procent upp.

Assa Abloy backade efter att låsbolaget meddelat nedskrivningar på 6 miljarder kronor till följd av en försvagad marknad i Kina. Under fredagen höll vd Nico Delvaux en telefonkonferens där han sade att Assa Abloy utgår från låga marginaler i Kina på kort- och medellång sikt men att marginalerna sannolikt inte kommer att försämras ytterligare. Aktien återhämtade sig något under sista handelstimmarna men stängde på 6 procent ner.

Inom kategorin storbolag steg fastighetsbolaget Fabege med 9,6 procent efter en delårsrapport som indikerade att kontorsmarknaden i Stockholm är stark.

Fastighetsbolaget Hemfosa förvärvade en fastighetsportfölj med kontor, lager och logistikfastigheter i Sverige till ett totalt värde om cirka 3,6 miljarder kronor. Aktien stängde på 1,9 procent upp.

Investmentbolaget Industrivärden avslutade veckan med en uppgång på 1,6 procent. ABG har höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll. Även bankerna SHB, DNB och Nordea har höjt sina rekommendationer på investmentbolaget. I genomsnitt landade analyshusens riktkurser på 203 kronor.

SSAB har fått en köprekommendation från australiska Macquarie som satt riktkursen på 48 kronor. SSAB:s A-aktie steg med 1,7 procent.

Bioteknikbolaget Bioarctic stod för en stark uppgång efter att ha presenterat positiva resultat från fas 2b-studier för sin läkemedelskandidat mot tidig Alzheimer. Aktien stängde på 80:00 kronor, motsvarande en uppgång med 250,9 procent.

Snacksföretaget Rootfruit Scandinavia, listat på Spotlight, har meddelat avsikt att gå samman med natursnackstillverkaren Exotic Snacks för att tillsammans bilda ett bolag. Aktien visade en uppgång med 14 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:15)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1524.17
3448.49
12496.17
2759.82
24456.48
7688.39
22079.64
28740.09
1.18
10.25
8.71
74.08
77.48
-0.16%
0.22%
0.26%
0.85%
0.41%
1.34%
1.34%
1.5%
0.15%
0.02%
-0.18%
0.38%
0.48%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.