Home > Morgonrapport: Rapportsäsongen fortsätter och sen vändning i USA igår väntas driva stockholmsbörsen

Morgonrapport: Rapportsäsongen fortsätter och sen vändning i USA igår väntas driva stockholmsbörsen

God Morgon

Vi ser blandad utveckling i Asien under morgonen där Japanska NIKKEI handlas -0,65 och där Hong Kong Hang Seng handlas upp 1,32 %. USA inledde negativt för att sedan vända upp kraftigt där S&P500 noterades +0,5 %. Vändningen väntas ge fart under de europeiska börserna där stockholmsbörsen väntas stiga i inledande handel.

Oljepriset steg mycket kraftigt igår och fortsätter, om än mer försiktigt, uppgången nu på morgonen. WTI handlas till 32,57 dollar efter att ha varit nere vid 30 dollar under gårdagen. BRENT handlas till 35,25 dollar och uppgången för dagen ligger strax under 1 procent för de båda oljeslagen.

Idag på agendan väntas prognoser från EU-kommissionen samt en rad USA-statistik. För svensk del är rapporterna i fokus, samt prognos från migrationsverket.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det märks att det är nervöst på marknaden, volatiliteten har ökat och svängningarna är snabba och det mesta har slutat på minus när vi summerat de senaste dagarna. På stockholmsbörsen igår var OMXS30 både uppe i 1330 punkter och nere i 1295 punkter för att sedan stänga -1,12 % för dagen till 1304,49 punkter. Omsättningen på stockholmsbörsen låg på dryga 19 miljarder kronor.

I fokus under dagen var bland annat USA med makrostatistik som inte levde upp till förväntningarna. Den här gången var det ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn som kom in sämre än förväntade (55,2) till 53,5, vilket är den lägsta nivån på två år. I november förra året låg nivån på 56,6 och ännu en nedgång visar på att momentum

OMXS30, faller ytterligare till 1305 punkter. Viktig stödnivå återfinns vid 1283 punkter, motstånd har vi kring 1330, 1369-1380 samt 1410 punkter i första hand.
OMXS30, faller ytterligare till 1305 punkter. Viktig stödnivå återfinns vid 1283 punkter, motstånd har vi kring 1330, 1369-1380 samt 1410 punkter i första hand.

börjar avta.

ADP sysselsättning kom även in under gårdagen, vilken är den privata sektorns sysselsättningsökning för månaden, och ses ibland som en indikator för den större sysselsättningsstatistiken som kommer på fredag. För januari ökade antalet sysselsatta i den privata sektorn med 205 000 personer, vilket är högre än förväntade 190 000 personer. Tillverkningssektorn och energibolagen drar ner på statistiken medan övriga sektorer är fortsatt starka. Nu återstår att se om den positiva utvecklingen håller i sig även vid den stora sysselsättningsrapporten på fredag.

Idag kommer ytterligare en rad USA-statistik till marknaden. Mest intressant är industriorder för december. Här väntas fortsatt nedgång med 2,1 % till följd av den starka dollarn. Dollarförstärkningen riskerar dessutom att fortsätta om räntehöjningarna från FED fortsätter. FED räknar med att höja räntan 4 gånger under året medan marknaden väntar betydligt färre höjningar. Håller dollarn i sig och fortsatt svagare efterfråga från Kina kan vi nog räkna med fortsatt sämre industrisiffror från USA.

Hålltiderna under dagen är:

– USA: Challenger varselstatistik januari kl 13.30
– USA: produktivitet och enhetsarbetskostnader (prel) 4 kv kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 4 kl 14.30
– USA: industriorder december kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

 

Oljepriset gick starkt, väldigt starkt, under gårdagen på nya spekulationer om samtal mellan OPEC och Ryssland om ett försök till att enas över att minska utbudet på marknaden. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov intervjuades i rysk media och sa att båda parterna har insett att marknadens prisregleringsmekanismer inte fungerar i nuläget. Kanske har parterna insett att marknaden inte värderar oljepriset högre för tillfället och att de måste ingripa för att dämpa de ekonomiska underskotten länderna drabbats av på grund av oljeprisets nedgång. Men det är långt kvar tills någon form av avtal och än så länge är det endast en initierad vilja från parterna. Hur det ser ut när de väl ska komma till kritan, ja det är det som blir det svåra. Kommer länderna att kunna lita på varandra?

Rapporterna fortsätter och idag har vi följande bolag som ska möta marknadens förväntningar.

Fingerprint (kl 7.00), SEB (kl 7.00), Tieto (kl 7.00), Gränges (kl 7.30), Skanska (kl 7.30), Inwido (kl 7.45), Trelleborg (kl 7.45), Astra Zeneca (kl 8.00), Gunnebo (kl 8.00), JM (kl 8.00), Loomis (kl 8.00), Mycronic (kl 8.00), Note (kl 8.30), Fabege (kl 11.00), Stora Enso (kl 12.00), Nolato (kl 14.30)

 

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 11.00: EU: kommissionen publicerar prognos

I november spåddes en BNP-tillväxt på 1,8% i år och 1,9% nästa år i euroområdet, medan HIKP-inflationen väntades vara 1,0% respektive 1,6%. Sedan dess har framförallt utsikterna för inflationen dragits ned.

kl 12.00: Sverige: prognos från Migrationsverket

Med den ökade flyktinginvandringen har Migrationsverkets prognos seglat upp som en viktig makroekonomisk variabel eftersom invandringen har direkt bäring på statsfinanser och statens upplåningsbehov, men även på BNP och inflation.

I den senaste prognosen i oktober höjde Migrationsverket prognosen för antalet asylsökande kraftigt, med ett ”planeringsantagande” om 135.000 personer i år. Sedan dess har dock flyktingströmmarna till Sverige minskat kraftigt, till under 800 i veckan på senare tid, varför en sänkning av den prognosen kan ligga i korten.

Inrikesminister Anders Ygeman kallade i veckan prognoserna för ”värdelösa” och att Migrationsverket har en hopplös uppgift, men att regeringen ändå använder sig av dem i det egna prognosarbetet för att det är ”det bästa vi har”.

kl 13.00: BOE: räntebesked

Väntas lämna styrräntan oförändrad på 0,50%. Förväntningarna om en första höjning skjuts ideligen allt längre in i framtiden, och väntas nu först 2017, på grund av svagare data, lägre oljepriser och låga löneökningar.

Samtidigt med räntebeskedet kommer också en inflationsrapport, där analytikerna är inställda på nedreviderade inflationsprognoser och ett mjukt budskap.

kl 14.30: USA: industriorder december

Den starka dollarn tar ut sin rätt och orderingången till den amerikanska industrin har backat de första månaderna under hösten. Efter en nedgång med 0,2% m/m i november spås en fortsatt nedgång med 2,8% i december.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Kursutvecklingen på Stockholmsbörsen var volatil på onsdagen med en avslutning i moll tyngd av konjunkturoro efter amerikansk makrodata.

”ISM över – den för amerikanska ekonomin betydelsefulla – tjänstesektorn visade på ett fallande momentum och spädde på tillväxtoron”, sade Jonas Olavi, allokeringschef på ABN Amro till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,1 procent lägre på nivån 1.305. Aktier för nära 19 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. De ledande börserna i Europa backade mellan 1 och 2 procent, inte minst tyngt av bankaktier. Italienska banker tappade klart på oro för deras låneböcker.

Banker gick svagt även i Stockholm med Swedbank nära 3 procent lägre, SEB sänkte rekommendationen för bankaktien till sälj efter tisdagens bokslut. SEB, som rapporterar på torsdagen, tappade 0,5 procent medan SHB och Nordea var 2,2 respektive 2,0 procent lägre.

Bland få bolag på plus inom storbolagsindexet återfanns SSAB och Boliden 3,3 respektive 2,2 procent högre.

Den för råvarurelaterade bolag så viktiga oljeprisutvecklingen var ånyo volatil under onsdagen, med en klar uppåtriktning på eftermiddagen. Amerikanska lagerdata redovisades medan det från ryskt håll sades att landet är redo att diskutera eventuella åtgärder med Opec.

Lundin Petroleum slutade svagt upp. Bolagets ebitda-resultat slog analytikernas förväntningar, omsättningen var dock lägre än väntat och stora nedskrivningar togs under kvartalet. I sektorn steg Enquest nära 2 procent.

Sandvik backade 0,7 procent efter att resultat och orderingång var något sämre än väntat. ABB slutade 0,3 procent lägre efter att det operationella ebita-resultatet varit 8 procent bättre än analytikerna räknat med, enligt SME Direkt. Basorderingången minskade däremot med 6 procent fjärde kvartalet och bolaget talade om en kraftig nedgång i Kina.

Inom verkstad fortsatte Alfa Laval 2,6 procent ned efter att ha fallit 11 procent på tisdagens svaga rapport.

Atlas Copco steg däremot drygt 1 procent efter fyra raka handelsdagar med tapp i spåren av rapport.

Utanför storbolagsindexet klättrade MTG och Hexpol 3,7 respektive 5,5 procent i rapportflödet.

Meda backade 4 procent. USA-konkurrenten Vensun har lanserat lågprisversioner av Medas muskelpreparat Soma.

Seamless steg omkring 5 procent. Genom ett samarbete med Xpress Money har bolaget gett sig in på marknaden för internationella pengaöverföringar.

First North-listade Soltech Energy dotterbolag ASRE har fått en order i Kina. Aktien avancerade 33 procent och har rusat nära 300 procent sedan årsskiftet.

På makrofronten sjönk det amerikanska tjänste-ISM-indexet för januari till den lägsta nivån på två år. Bättre var statistik från ADP, som visade på en fortsatt robust ökning av privat sysselsättning i USA i januari.

Fed-chefen i New York, William Dudley, sade i en kommentar att marknadsturbulensen och inkommande statistik kan komma att ändra tillväxtutsikterna framöver.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1305,49
481,890
2896,63
9434,82
5837,14
1912,53
4504,24
17079,26
19245,50
1,1086
9,3573
8,4403
32,57
35,26
 -1,12%
0,30%
-1,87%
-1,53%
-1,43%
0,50%
-0,28%
-0,65%
1,32%
-0,02%
-0,12%
-0,05%
0,90%
0,60%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.