Home > Morgonrapport: ”Rapportstyrd varannandagsbörs i sidledes box-play…”

Morgonrapport: ”Rapportstyrd varannandagsbörs i sidledes box-play…”

Rapportfloden skapar nyckfull varannandagsbörs inom ramen för ”boxen” där 1330 utgör stöd och 1376 representerar motstånd. Påtaglig styrka efter öppningen idag (influerat av Apple och Facebook) kan komma att utgöra ett attraktivt säljläge för den mycket kortsiktige aktören. Positionstradern bör avvakta mer information, eller ett utbrott. Swing tradern skiftar med fördel över åt daytradinghållet, och försöker lägga sig på rätt sida om nyhets- och orderflödet under dagen. Men som alltid är det mesta avhängigt av rapporterna…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

Rapportstyrt OMX-index i sidledes rörelse
Rapportstyrt OMX-index i sidledes rörelse

Vi skrev i gårdagens morgonrapport att ”statistiken talar för fortsatt uppgång på sikt, men magnituden av dagens rapportflod gör att alla former av rationell analys är högst tveksam.” Och marknaden präglades i allra högsta grad av de tongivande rapporterna under gårdagen, framför allt från giganterna Ericsson och TeliaSonera. TeliaSonera fick på det stora hela ett godkänt betyg (stängde upp drygt 1 %). Problembarnet för dagen blev istället Ericsson som fick ordentligt med (välförtjänt) stryk och stängde dagen ned dryga 6 %, och bidrog starkt till en svag utveckling för index som helhet. Även ett vacklande Scania tyngde.

Vi skrev också under gårdagen att ”Swing tradern skiftar med fördel över åt daytradinghållet, och försöker lägga sig på rätt sida om orderflödet och nyhetsflödet…”. Även detta gäller i allra högsta grad fortfarande. Rapporterna styr utvecklingen med järnhand. Utvecklingen på kort sikt beror uteslutande på hur rapporterna kommer in, och eftersom det är omöjligt att sia om dessa på förhand återstår bara att invänta dem och försöka åka med i deras kölvatten.

Annorlunda uttryckt: bästa bemötandet för en varannandagsbörs är daytrading.

Samtidigt som rapporterna strömmar in kastas marknaden handlöst fram och tillbaka, sidledes inom ramen för ”boxen” där, i runda slängar, 1330 utgör stöd och 1376 utgör motstånd. I förrgår gick det upp. Igår gick det ned. Idag kommer vi sannolikt att öppna upp (Apple upp 8 % after-hours och Facebook upp 5 % after-hours) såvida inga svenska rapporter sätter käppar i hjulet. Vi befinner oss i en nyckfull varannandagsbörs. Det ligger nära till hands att anta att marknaden kommer att vilja stänga igen gapet på nedsidan vid 1342 under kommande veckor. Samtidigt finns nu ett ouppklarat gap på ovansidan vid 1369, dock ej av samma dignitet. Vad gör man? Inte så väldigt mycket om man inte är daytrader. Det bästa för övriga aktörer är för tillfället att avvakta, och invänta marknadens dom avseende den pågående rapportfloden.

Nasdaq får stöd av Apple och Facebook after-hours
Nasdaq får stöd av Apple och Facebook after-hours

Bra mottagande ger brott uppåt, och mindre bra ger brott nedåt. Grovt förenklat.

I de flesta fall brukar brottet ske uppåt, men jag börjar tvivla. Ännu så länge har inte rapportfloden imponerat och jag tror att det finns en begynnande misstro och ett bristande tålamod hos marknadskollektivet. Marknaden kräver att multipelexpansionen försvaras nu.

Inte imorgon. Inte nästa kvartal. Nu!

Om inte återstoden av bolagen rycker upp sig kan det som presterats hittills visa sig vara otillräckligt och en sättning kan då ligga i korten. Men vi har fortfarande en del bolag kvar att skärskåda innan domen faller. AstraZeneca, Husqvarna, Axfood, Billerud Korsnäs, Active Biotech och Axis är ett litet axplock av vad vi har att vänta oss idag. (Se fullständig sammanställning längre ned i morgonrapporten).

Active rusar inför rapport
Active rusar inför rapport

Imorgon kommer rapporter från bland annat SEB, Volvo, Electrolux, Sandvik, Autoliv, Tele2 och Betsson. Och det fortsätter i nästa vecka. Rapportperioden kan sägas kulminera på tisdag i nästa vecka då ett helt batteri av bolag bekänner färg. Bland dessa märks bland annat Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC och Bilia. Efter den puckel som tisdagens rapportflod medför bedarrar den värsta rapporthysterin, och marknaden kan lugnt ägna sig åt att skärskåda de sista eftersläntrarna.

(Se vår bifogade sammanställning på de mest tongivande svenska och amerikanska rapporterna under kommande tvåveckorsperiod längre ned i morgonrapporten).

Trots händelserik marknad var det dåligt med utbyte av marknadstankar med kollegor Kanske har vi inte lagt påskledigheten bakom oss riktigt ännu…

Får ett exalterat SMS angående det oväntade draget i Active Biotech från en daytrader på väg till gokarttävling: ”Acti har fått eld i baken utan nyheter…”

Kinnevik är värd att ha koll på
Kinnevik är värd att ha koll på

En förvaltare med 30 års ”skärmtid” ger sin ”30-sekunders”-syn på Kinnevik: ”Jag tittar lite på Kinnevik i princip varje dag. När en aktie får en sådan fundamental käftsmäll skall man inte ha bråttom in, men nu har vi troligtvis det allra värsta bakom oss. Aktien har tappat kanske en hundring, och värderingen är inte längre lika hysterisk. Den har gått från att vara vulkanhet till iskall. Och det är just i sådana här lägen, när aktien är mindre fashionabel, som jag kan tänka mig att ta en första position. Vi är inte riktigt där än, men jag bevakar den noga.”

Slutsats: Rapportfloden skapar nyckfull varannandagsbörs inom ramen för ”boxen” där 1330 utgör stöd och 1376 representerar motstånd. Påtaglig styrka efter öppningen idag (influerat av Apple och Facebook) kan komma att utgöra ett attraktivt säljläge för den kortsiktige aktören. Positionstradern bör avvakta mer information, eller ett utbrott. Swing tradern skiftar med fördel över åt daytradinghållet, och försöker lägga sig på rätt sida om nyhets- och orderflödet under dagen.

Men som alltid är det mesta avhängigt av rapporterna…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Du missar väl inte veckans Råvarubrev senare idag på Tradingportalen!

Du missar väl inte Anders Haglunds mycket populära OMX-Analys.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen höll sig stadigt på minus under en rapportintensiv onsdag med Ericsson som tyngsta sänke bland storbolagen. Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 1,2 procent till 1.353 och aktier för 15,6 miljarder kronor hade bytt ägare. ”Vi har en fallande marknad och det var förstås Ericssons rapport som marknaden inte gillade. Om man ser framåt verkar inte rapporterna komma in så värst bra. Folk får återigen sitta och leta efter ljusnande marknadsutsikter och tecken på att allting ska bli bättre framöver”, säger en handlare till Nyhetsbyrån Direkt.

På svenskt börsgolv dominerade Ericsson scenen och B-aktien backade 6,1 procent till 80:95 kronor. Aktien bidrog ensam till att dra ned Stockholmsbörsens OMXS30-index nästan 6 punkter. Intäkterna för telekombolaget uppgick till 47,5 miljarder kronor under det första kvartalet mot väntade 51,5 miljarder, något som ekade dystert hela vägen ned i resultaträkningen: nettoresultatet var 13 procent sämre än väntat.

Vd Hans Vestberg bedyrade dock under sin rapportpresentation att det blir mer försäljning under andra halvåret och han talade också om ett Europa som nu håller på att ”växla upp” aktiviteten när det gäller teknikutbyggnad. En annan telejätte, Telia Sonera, rapporterade om organiska intäkter som sjönk mer än väntat under det första kvartalet. Men ebitda-marginalen i framför allt Eurasien höll emot och aktien stärktes 1,0 procent.

Scania-budet fortfarande på tapeten
Scania-budet fortfarande på tapeten

Scania backade 5,5 procent till 173 kronor, 27 kronor under VW:s budnivå, och var näst mest handlade aktie. Alecta, Scanias största ägare efter VW och Man, säger nej till VW-budet och det gjorde under dagen även AFA Försäkring. Nejsidan har därmed cirka 6 av de 10 procent som krävs för att stoppa budet. Enligt Avanzas sparekonom Claes Hembergs uppskattningar kommer dessutom småsparare med 3 procent av aktierna att förhålla sig passiva.

”För Scania gäller förstås osäkerheten om budet kommer att gå igenom eller inte, men jag tror personligen fortfarande att det är högre sannolikhet att det går igenom än att det inte gör det. Men aktien ska förstås ned på det”, säger handlaren vidare.

Vid lunchtid meddelade rapporterande Stora Ensos vd Jouko Karvinen att han tänker avgå. Aktien steg 5,8 procent, hjälpt av starka siffror i rapporten där rörelseresultatet var 10 procent bättre än väntat och bolaget guidade för fortsatta solida räkenskaper. Trelleborg rusade 4,1 procent efter en rekordrapport vad gäller rörelseresultat och marginal. Nätbanken Nordnets aktie klättrade hela 7,2 procent efter ett rörelseresultat som ökade till 95 från 70 miljoner kronor under det första kvartalet. Bolaget ska utvidga sin pensionsverksamhet på den svenska marknaden.

På plussidan i OMXS30 låg också, precis som på tisdagen, Astra Zeneca som steg 1,2 procent. SEB har höjt sin riktkurs för bolaget till 63 från 49 dollar, motsvarande cirka 415 kronor, vilket var vad Astra Zeneca handlades på inför påsken och Pfizerryktena. I sektorn avancerade även Getinge medan Vitrolife gick upp 13,2 procent efter att ha rapporterat ett nästan fördubblat rörelseresultat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Active Biotech (kl 8.30), AQ Group (kl 9.00), Astra Zeneca (kl 8.00), Axfood (kl 7.30), Axis (kl 8.00), Billerud Korsnäs (kl 7.00), Bure, CDON (kl 8.00), Eniro (kl 8.00), Ework (kl 10.00), Fabege (kl 8.00), Fagerhult (kl 14.00), Fast Partner, Fingerprint Cards (kl 8.00), Havsfrun (kl 11.00-13.00), HMS Networks (kl 8.00), Husqvarna (kl 8.00), IAR Systems (kl 16.00), JM (på eftermiddagen), Malmbergs (lunchtid), Micronic Mydata (kl 8.00), Millicom (kl 8.00), New Wave Group (kl 7.00), Platzer (kl 9.00), Pricer (förmiddag), Proact (kl 8.00), Rezidor (kl 7.30), Sensys Traffic (kl 15.00), Stockwik (kl 8.00), Uniflex (kl 13.30), VBG (kl 15.00)
NGM
– Free2Move, NGS
FIRST NORTH
– Bringwell (kl 9.00), Cell Impact, Impact Coatings, Orasolv, Skåne-Möllan, Tagmaster
AKTIETORGET
– IDL Biotech, Lovisagruvan
ÖVRIGA NORDEN
– Amer Sports, Elisa, Huhtamäki, Kesko, Konecranes (kl 8.00), Metso (kl 11.00), Norske Skog (kl 7.00), Novozymes (kl 8.00), Rautaruukki (kl 8.00), TGS-Nopec, Wärtsilä (kl 7.30)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Amazon.com (efter USA-börsernas stängning), Caterpillar (kl 13.30), Eli Lilly (före USA-börsernas öppning), GM, Hitachi Construction (kl 8.00), Microsoft (efter USA-börsernas stängning), Novartis (före börsöppning), Nucor (vanligtvis kl 15.00), Schneider Electric (försäljningssiffror 1 kv), Timken (före USA-börsernas öppning), Turkcell, Verizon (kl 13.30)

STÄMMOR
– AQ Group, Astra Zeneca, Bioinvent, Bringwell, Bure, DNB, Endomines, Enea, Eniro, Ework, Fagerhult, Fast Partner, G&L Beijer, Gjensidige Forsikring, Götenehus, Huhtamäki, IAR Systems, Impact Coatings, JM, Malmbergs, Medcore, Mr Green, Net Ent, NGS, Orasolv, Platzer, Rezidor, Sampo, Sensys Traffic, Skåne-Möllan, Stockwik, Tagmaster, Uniflex, VBG

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Astra Zeneca: telefonkonferens för media kl 10.30
– Astra Zeneca: telefonkonferens för analytiker kl 13.00
– Axfood: webbsänd rapportpresentation/telefonkonferens kl 10.00
– Axis: telefonkonferens kl 10.00
– Billerud Korsnäs: webbsänd press- och analytikerkonferens/telefonkonferens kl 10.00
– CDON: telefonkonferens kl 10.00
– Eniro: webbsänd telefonkonferens kl 10.00
– Ework: rapportpresentation kl 12.30
– Fabege: rapportpresentation kl 9.30
– Husqvarna: telefonkonferens kl 10.00
– Micronic Mydata: press- och analytikerträff kl 9.00
– Millicom: telefonkonferens kl 14.00
– New Wave Group: rapportpresentation kl 10.00
– Proact: analytikerträff kl 12.00
– Rezidor: webbsänd telefonkonferens kl 9.00
– Uniflex: rapportpresentation kl 15.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– True Heading: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 16/5)

EXKLUSIVE UTDELNING
– Beijer Electronics (1:25 kr), Cavotec (0:05 chf), D/S Norden (5:00 dkk), Firefly (0:50 kr), Intrum Justitia (5:75 kr), Klövern (1:50 kr stamaktie), Nederman (4:00 kr), Nordkom (0:50 kr), Nordnet (0:85 kr), Stora Enso (0:30 eur), Trelleborg (3:25 kr)

MAKROSTATISTIK
– Frankrike: industrins konfidensindikator april kl 8.45
– Tyskland: IFO-index april kl 10.00
– USA: order varaktiga varor mars kl 14.30
– USA: nyanmälda arbetslösa v 16 kl 14.30
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45

CENTRALBANKER
– RB: publicerar protokoll från penningpolitiska mötet 8/4 kl 9.30
– ECB: Mario Draghi talar i Amsterdam kl 11.00

MAKRO ÖVRIGT
– RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

Rapporter Sverige/USA kommande två veckor:

23-apr Teliasonera, Ericsson, HiQ, Net Ent, Trelleborg, Investor, Stora Enso, AAK, Boeing, Ingersoll-Rand, Paccar, P&G, Facebook, Varian
24-apr Billerudkorsnäs, Axfood, Axis, Cdon, Eniro, Fingerprint, Husqvarna, Platzer, Millicom, JM, Google, Amazon, Microsoft, Timken, Eli Lilly
25-apr SEB, Tele2, Tieto, Volvo, Betsson, Saab, Duni, SSAB, Electrolux, Sandvik, Autoliv, MTG, BMS, Colgate-Palmolive, Ford
28-apr Swedbank, Kinnevik, Nobia, Alfa Laval, Indutrade, Nolato, Whirlpool
29-apr Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC, Bilia, Haldex, Unibet, Lindab, Gunnebo, Precise, Beijer Alma, Bufab
30-apr SHB, Pfizer, US Steel
01-maj Kennametal
02-maj General Motors
05-maj Securitas, ÅF
06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco
08-maj Mekonomen, Sobi

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto