Home > Morgonrapport: Råvarubolagen i topp under onsdagen

Morgonrapport: Råvarubolagen i topp under onsdagen

OMXS30 ökade under onsdagen efter ett starkt bidrag av råvarubolagen. Index stängde tillslut upp 0,31 procent till nivån 1630,50. Torsdagens makroagenda bjuder på räntebesked från Norges Bank och amerikanska Philadelphia Fed index. Wall Street stängde gårdagen på blandat och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats svagt uppåt.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen tog ett steg uppåt under gårdagen efter tisdagens tunga tapp. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 0,31 procent till nivån 1630,50. Omsättningen under onsdagens handelsdag hamnade på 15,1 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 blev råvarubolagen för andra dagen i rad. Starkast gick Boliden som avancerade 4 procent medan SSAB ökade 2,6 procent. Uppåt gick även Kinnevik som rekylerade 2,6 procent efter onsdagens fall.

Mot strömmen i Europa gick Köpenhamnsbörsen som backade -0,5 procent, med Danske Bank som agerade sänke med en nedgång på -3,4 procent. I samband med bankens utredning av penningtvättsskandalen i Estland meddelade VD Thomas Borgen, under onsdagen, att han önskar att avgå. Bankjätten passade dessutom på att sänka sin resultatprognos för helåret 2018, med orsak av den donation som banken gör för penningtvättskandalen men även på grund av sämre utveckling av tradingnettot.

Efter gårdagens räntebesked från Bank of Japan (vilket behandlades i gårdagens rapport) fortsatte morgonen med inflationssiffror från Storbritannien för augusti månad. Konsumentpriserna steg 0,7 procent i augusti jämfört med föregående månad, vilket var över förväntningarna på en ökning med 0,5 procent. Inflationstakten uppmättes samtidigt till 2,7 procent, klart över väntade 2,4 procent. Bank of Englands föredragna mått KPIH-inflationen, som inkluderar boendekostnader, uppgick till 2,4 procent, upp från 2,3 procent föregående månad. Ekonomer på konjunkturinstitutet NIESR, noterade dock att gårdagens oväntat höga siffror inte lär räcka för att övertyga BOE att snabba på åtstramningen av penningpolitiken, i synnerhet så länge det råder en osäkerhet kring Brexit-förhandlingarna.

Klockan 10 under torsdagsmorgonen lämnar Norges Bank räntebesked. Samtliga bedömare väntar sig en räntehöjning med 25 punkter till 0,75 procent. Norges Bank signalerade tydligt senast att en räntehöjning är aktuell i september och har inte på något sätt reviderat detta i efterhand. Dessutom kom KPI-inflationen in högre än väntat i augusti och Norges Banks företagsenkät visade på fortsatt relativt hög aktivitet i ekonomin. Fokus under dagens möte ligger istället på den nya räntebanan. Nordea menar att en mycket svagare krona och högre inflation än vad som prognostiseras är skäl för Norges Bank att skicka en hökaktig signal via räntebanan.

Vidare under dagen får vi USA:s Philadelphia Fed index för september. Indexet, som mäter aktiviteten i tillverkningsindustrin, har visat en volatilitet under sommarmånaderna men väntas i september stiga till 15,0 från 11,9 föregående månad.

Medan tisdagen såg OMXS30 ta ett rejält kliv bakåt, var börshumöret på topp under onsdagen då majoriteten av Europa tuffade på uppåt. Efter en oerhört stark period i avslutningen av augusti inleddes september i motsatta tecken, varpå vi prognostiserade att en rekyl var behövlig innan nya försök på ovansidan. Index har sedan dess pendlat i intervallet 1610-1640 och tycks nu samla kraft inför ett större utbrott, uppåt eller nedåt. Med detta potentiella utbrott i beaktning, samt den ständigt oroande handelskonflikten, förblir vårt råd försiktighet och vaksamhet på såväl kort som lång sikt.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • SCB: finansräkenskaper 2 kv kl 9.30
 • Storbritannien: detaljhandeln augusti kl 10.30
 • USA: Philadelphia Fed index september kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • EMU: hushållens förtroende (prel) september kl 16.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder augusti kl 16.00
 • USA: ledande indikatorer augusti kl 16.00

Övrigt

 • SNB: räntebesked kl 9.30
 • Norges Bank: räntebesked kl 10.00
 • Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07
 • Sydafrika: räntebesked
 • OECD: interimsprognos kl 11.00
 • RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20
 • EU: extra toppmöte i Salzburg

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg i linje med ledande börser i Europa under onsdagen. Råvarubolagen och Kinnevik steg mest och ledde börsen högre. Swedish Match gick mot strömmen och sjönk i sällskap med Nordea som tyngde.

Vid stängning hade storbolagsindex OMXS30 stigit med 0,3 procent till 1.631. Omsättningen uppgick till 15,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Bäst i OMXS30 gick råvarubolagen som steg på viss lättnad över utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina.

Uppgångar sågs för Boliden som var upp med 4,0 procent. Även Lundin Mining hade vind i seglet och ökade med 5,5 procent.

SSAB klättrade med 3,6 procent. Vd upprepade tidigare prognoser och målsättning om att bli världens mest lönsamma stålbolag 2020 i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Det var även uppåt för Kinnevik som rekylerade 2,7 procent efter tisdagens nedgång då tyska Zalando vinstvarnade.

Kepler Cheuvreux har höjt sin rekommendation på Kinnevik till köp och pekade på en överdriven kursreaktion. Kinnevik tappade runt 8 procent under tisdagen.

Flera verkstadsbolag hade också en bra dag, däribland SKF som steg med 2,3 procent. Tyska Schaeffler, som konkurrerar med SKF, upprepade sina helårsutsikter men höjde synen för industridivisionen, ett område där SKF är stora.

Sandvik steg med 2,1 procent. Analysfirman Exane BNP Paribas har höjt rekommendationen till outperform från neutral.

Inom OMXS30 tyngde Nordea som föll med 0,7 procent i kölvattnet av att Danske Banks vd Thomas Borgen fått lämna efter penningtvättskandalen i Estland. Det finska finansbolaget Sampo är indraget då dess dåvarande estniska filial står i centrum för härvan enligt uppgifter från Dagens Industri.

Swedish Match föll mest med 2,5 procent.

På storbolagslistan steg Husqvarna-aktien med 4,8 procent till 79:24 kronor. Bolaget som vinstvarnade under tisdagen på grund av varmt väder har fått marknadens sympati för åtgärder inom underpresterande verksamheter och upprepat marginalmål för nästa år.

Handelsbanken har höjt sin rekommendation för Husqvarna till köp från öka med riktkurs 90 kronor.

Fastighetsbolagen hade det motigt överlag under onsdagen. Den norska banken DNB har sänkt rekommendationen för flera aktier i fastighetssektorn där bland annat Castellum, Fabege och Klövern dragits ned till sälj. Fabege sjönk mest med nära 5 procent.

En av dagens större kursuppgångar stod medicinteknikbolaget Bonesupport för. Detta efter att bolaget väntar sig en mycket stark tillväxttakt framöver. Aktien rusade nära 28 procent.

Utanför Stockholmsbörsen sjönk bioteknikbolaget Senzagen med drygt 12 procent efter att en europeisk myndighet inte kommer att hinna utvärdera Senzagens produkt Gardskin, på grund av hög arbetsbelastning.

Flexion Mobile ökade med drygt 13 procent efter en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Bolaget ska växa på alternativmarknaden för mobilspel.

Klädbolaget WESC steg med 46 procent på avtal med klädkedjan JC om att leverera varor till deras butiker samt e-handel.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:15)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1630.5
3368.56
12219.02
2907.95
26405.76
7950.04
23724.8
27400.6
1.17
10.36
8.87
71.27
79.68
0.31%
0.3%
0.5%
0.13%
0.61%
-0.08%
0.23%
-0.02%
0.05%
0.09%
0.06%
0.71%
0.37%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.