Home > Morgonrapport: Regeringsbildningen i fokus efter oerhört jämnt val

Morgonrapport: Regeringsbildningen i fokus efter oerhört jämnt val

OMXS30 vände nedåt under fredagen efter att nya Trump-utspel sänkt det globala börshumöret. Index stängde tillslut ner -0,87 procent till nivån 1618,20. Söndagens riksdagsval slutade oerhört jämnt mellan de klassiska blocken, vilket innebär att utlandssvenskarnas röstberäkning på onsdag först ger oss den definitiva mandatfördelningen. Wall Street stängde fredagen på minus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen backade under veckans sista handelsdag efter att handelsoron fortsatt att prägla den globala riskaptiten. Index stängde tillslut ner -0,87 procent till nivån 1618,20, vilket tog veckans utveckling till ett tapp på -2,41 procent. Omsättningen under fredagens handelsdag hamnade på 14,9 miljarder kronor.

Sänke under fredagen blev som många dagar tidigare handelsrelaterade uttalanden från Donald Trump. Den amerikanska presidenten meddelade under fredagen att ytterligare tullar på kinesiska varor för ytterligare 267 miljarder dollar, utöver de föreslagna 200 miljarder som administrationen nu förbereder, kan vara redo inom kort. Trump uppgav också att USA har inlett handelssamtal med Japan och tillade att Japan ”vet att det är ett stort problem” om det inte når något avtal.

Vinnare i ett svagt OMXS30 under fredagen blev telekomsektorn där Tele2 och Telia ökade med 1,1 respektive 0,4 procent. Sämre gick det för Atlas Copco och Boliden som backade -2,8 och -2,6 procent.

Sett till övriga listor noterades SOBI ner -8,3 procent under veckans sista handelsdag efter att Carnegie sänkt rekommendationen för specialistläkemedelsbolaget. Banken menar att värderingen inte återspeglar tillväxtutsikterna, till följd av en förändrad konkurrensbild inom läkemedel för blödarsjuka.

Söndagens riksdagsval slutade oerhört jämnt mellan de två klassiska blocken där de rödgröna fick 40,6 procent medan alliansen uppnådde 40,3 procent. Samtidigt räknades Sverigedemokraternas röster till 17,6 procent. I nuläget leder detta utfall till att de rödgröna tilldelas ett större antal mandat, något som däremot kan komma att ändras på onsdag då vi får det definitiva valresultatet. Kvarstående i beräkningen är bland annat utlandssvenskarnas röster, en väljargrupp som historiskt röstat till fördel för de borgerliga partierna. Med tanke på den jämna ställningen där det endast skiljer 0,3 procentenheter, är resultatet och därigenom mandatfördelningen inte spikad än. Händelseförloppet efter valresultatets beräkning hjälpte inte att besvara frågorna kring den kommande regeringsbildningen. Åkesson öppnade till samtal med Kristersson, Alliansen krävde Löfvens avgång och Löfven beslutade att sitta kvar. Vad som är klart från gårdagen är dock att en kraftig majoritet har röstat för en ny regering. Hur denna regering slutligen formas återstår att se.

Fredagens makroagenda inleddes med tysk industriproduktion för juli månad. Efter att i juni noterats ner -0,9 procent m/m fortsatte nedgången med -1,1 procent i juli i jämförelse med föregående månad, vilket var klart sämre än analytikers förväntningar på en ökning med 0,2 procent m/m. Bakomliggande orsak till det svaga utfallet sägs delvis bero på flaskhalsar relaterat till nya utsläppstest för bilar. Det faktum att orderboken fortsatt är stor bör dock innebära att produktionen stiger igen när dessa flaskhalsar lättar.

Främst fokus under fredagen låg på den amerikanska sysselsättningsrapporten som kom in något över förväntningarna. Sysselsättningen ökade med 201 000 personer, mer än väntade 191 000, medan föregående två månader reviderades ned med totalt 50 000. Arbetslösheten låg som väntat kvar på låga 3,9 procent medan timlönerna ökade 2,9 procent i årstakt, den högsta takten sedan juni 2009 och 0,1 procentenhet över analytikers prognos. ”Totalt sett var jobbrapporten stark och utfallet innebär att Fed känner sig säkra med att gå vidare med ytterligare en höjning vid nästa möte. Om löneökningarna fortsätter att accelerera så kan det skapa ökad oro för överhettning och troligen tvinga Fed till kraftigare åtstramning”, skrev SEB strax därefter.

Sett till makroagendan är den kommande veckan ovanligt händelsefattig. Veckans första höjdpunkt av intresse är tisdagens tyska ZEW-index som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin. Vidare bjuder en lugn onsdag på svenska inflationsförväntningar innan torsdagen levererar svenska BNP-siffror följt av räntebesked från BOE, Turkiet och ECB. Veckans makrofokus avslutas under fredagen med svenska inflationssiffror.

OMXS30 och majoriteten av övriga världen vände nedåt under fredagen efter ytterligare handelsrelaterade uttalanden från Donald Trump. Med valet nu bakom oss lär fokus under den närmsta tiden ligga på den omdiskuterade och komplicerade regeringsbildning som vi nu har framför oss. Vi tror att varken denna process eller dess utfall lär rendera i alltför stora svängningar på börsen. Politiken har historiskt sett sällan haft någon stor och långsiktig betydelse på aktiemarknaderna då företagen och dess ledare oftast relativt oproblematiskt lyckats anpassa sig till nya regelverk och direktiv som ett politiskt skifte kan innebära. Ett exempel är USA där Wall Street har tuffat på med en oerhörd styrka de senaste åren trots Trumps kontroversiella presidentskap. Givetvis kan ett politiskt maktskifte ha konsekvenser för individuella företag i separata frågor men sett till börsen som helhet är riskerna betydligt mindre.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: BNP (def) 2 kv kl 1.50
  • Kina: KPI och PPI augusti kl 3.30
  • Danmark: KPI augusti kl 8.00
  • Norge: KPI augusti kl 8.00
  • SEB: boprisindikator kl 8.30
  • SCB: hushållens konsumtion juli kl 9.30
  • EMU: Sentix investerarförtroende september kl 10.30
  • Storbritannien: industriproduktion juli kl 10.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk på veckans sista handelsdag. Amerikansk arbetsmarknadsstatistik bidrog till nedgångar i ett redan svagt börssentiment.

”Om löneökningarna fortsätter att accelerera så kan det skapa ökad oro för överhettning och troligen tvinga Fed till kraftigare åtstramning”, skrev SEB i en kommentar.

Telekombolag som Tele2 och Telia klarade sig generellt bättre. Industri och bank tillhörde de sektorer som föll.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 backat med 0,9 procent till nivån 1.618. Omsättningen på Stockholmsbörsen hade då nått 14,9 miljarder kronor. Ledande börser i Europa gick åt olika håll. Paris och Frankfurt slutade strax över nollstrecket medan London backade 0,6 procent.

Bland OMXS30-bolagen steg Tele2 och Telia med 1,1 respektive 0,4 procent. Även SSAB var upp, med 0,9 procent. Atlas Copco sällade sig till förlorarna med en nedgång på 2,8 procent tätt följd av Boliden som sjönk med 2,6 procent.

På storbolagslistan steg samtidigt medicinteknikbolaget Elekta med 2,9 procent. Bolaget återhämtade sig därmed något efter förra veckans fall i samband med sin delårsrapport.

Securitas sjönk med 0,9 procent. Investeringsbolaget Ramsbury, där H&M grundaren Persson ligger bakom, har sålt sin andel i Securitas som funnits med sedan 2010.

Uppåt gick det för gruvbolaget Lundin Mining med 2,5 procent. En resursuppdatering har visat att kopparreserverna i den chilenska gruvan Candelaria växer. Det har även framkommit att Lundin Mining inte avser göra några förändringar av sitt bud på det kanadensiska gruvbolaget Nevsun Resources. Tidigare i veckan lade det kinesiska gruvbolaget Zijin ett högre bud.

I motsatt riktning gick specialistläkemedelsbolaget Sobi vars aktie föll med 8,3 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till sälj, från tidigare behåll. Banken oroar sig för att värderingen av Sobi inte tillräckligt återspeglar osäkerheten i tillväxtutsikterna, till följ av ökad konkurrens inom läkemedel för blödarsjuka.

Oljebolaget Enquest sjönk med nära 13 procent. Bolaget planerar en emission på 107 miljoner pund för att köpa resterande 75 procent av Magnus-fältet med två brunnar, i enlighet med ett optionsavtal som gäller fram till 15 januari.

MQ klättrade ytterligare 9,5 procent under fredagen. Bolaget fick tidigare i veckan en köprekommendation i Affärsvärlden.

På First North steg fintechbolaget Cinnober med 2 procent. Bolaget pekas ut som en uppköpskandidat i Forbes.

Forskningsbolaget Kancera, som handlas på First North, tappade inledningsvis men återhämtade sig. Bolaget har valt att omorganisera och fokusera sin verksamhet på fractalkineprojekten riktade mot inflammation och cancer. Aktien sjönk 1,3 procent.

Fredagens vinnare blev Nickel Mountain Resources, listade på NGM, som kommit med en uppdatering kring oljefyndigheter i Minskregionen i Ryssland. Aktien rusade med närmare 120 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:30)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1618.2
3293.36
11959.63
2871.68
25916.54
7902.54
22361.57
26733.86
1.15
10.46
9.07
68.15
77.25
-0.87%
-0.08%
0.04%
-0.22%
-0.31%
-0.25%
0.24%
-0.89%
-0.07%
0.03%
0.11%
0.59%
0.55%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto