Home > Morgonrapport: Rejäla nedgångar förra veckan, här är förutsättningarna för denna vecka…

Morgonrapport: Rejäla nedgångar förra veckan, här är förutsättningarna för denna vecka…

OMXS30 återhämtade mycket av fredagens inledande kraftiga nedgång och stängde -0,18 procent i jämfört med torsdagens stängningskurs. Indexet står nu i nivån 1513,18.
De amerikanska börserna inledde med uppgångar i fredags men vände sedan ner efter osäkerheter kring handelstullar mellan USA och Kina tilltog, något som kan skapa ett handelskrig mellan länderna. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats svagt minus. Vi väntar oss att stockholmsbörsen inleder veckan på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens handel inleddes klart på rött, med fallande kurser främst beroende på en avskild utdelning från Swedbank som tyngde indexet, men även som en reaktion på den kraftiga nedgången i USA under natten till fredagen. Dock så vände humöret upp och OMXS30 återhämtade nästan hela tappet. Utvecklingen för dagen stannade till -0,18 procent vilket innebär en nivå på indexet till 1514. Total utveckling för förra veckan landade till – 3,83 procent. Omsättningen i fredags landade på låga 13,1 miljarder kronor och trots återhämtningen så visar den inte någon underliggande styrka. Omsättningen har generellt sett varit låg den senaste tiden vilket talar för att många investerare avvaktar i sin handel. Dock så har generellt sett nedgångarna visat högre omsättning än uppgångarna den senaste tiden vilket är ett dåligt tecken.

I fredags så meddelade MTG att de ska dela upp bolaget i två delar, den ena med framtidssatsningen MTGX och den andra där den traditionella TV-verksamheten finns. Efter det misslyckade försäljningsförsöket till TDC så valde MTG att dela upp bolaget till aktieägarna. Ett större fokus och förståelse för verksamheterna i bolagen uppges som anledning till uppdelningen. Något som marknaden gillade och handlade upp kursen med 4,2 procent. Uppdelningen väntas ske i början av hösten.

I övrigt så steg H&M 1,8 procent och SCA 1,5 procent i fredagens handel. Fingerprint fortsatte att backa 1,83 procent och slutade förra veckan på -18,78 procent.

Under kvällen när stockholmsbörsen stängt, så föll de amerikanska börserna tillbaka på nytt fokus kring handelsförhållandena mellan USA och Kina. Dow Jones stängde -1,8 procent medan S&P500 backade 2,1 procent. VIX-indexet sköt även i höjden. Det sena fallet kommer att påverka sentimentet i inledningen av dagens handel.

Vi inleder veckan relativt lugnt på makrofronten där fransk och Nederländskt BNP presenteras samt veckostatistik från AF. Från USA kommer industriaktivitetsindex och i övrigt är det diverse tal från ECB och FED ledamöter. Det är således inte några större risker för att dagens makroagenda ska ha några direkta effekter på dagens kurser.

Lyfter vi blicken fram emot veckan har vi lite mer matnyttiga händelser. På tisdag får vi konjunkturbarometer från KI, samt en konjunkturprognos. SCB presenterar hushållsutlåningen för februari, kanske får vi lite mer insikter i bostadsmarknaden här. EMU kommer också med sin konjunkturbarometer för mars månad.

På onsdagen kommer detaljhandelssiffror för februari från SCB och från USA det definitiva BNP utfallet för fjärde kvartalet.

På torsdag är det halvdag på stockholmsbörsen medan Norge och Danmark håller stängt. Finländarna kör på som vanligt och det gör även makroagendan. VI har lönestatistik för januari månad, samt tysk KPI och amerikansk privatkonsumtion och inkomster i februari.

På fredagen är det däremot stängt för handel både i Europa och i USA, på grund av påsken.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Nederländerna: BNP (def) 4 kv kl 6.30

  • Frankrike: BNP (def) 4 kv kl 8.45

  • AF: veckostatistik kl 10.45

  • ECB: obligationsköp kl 15.45

  • USA: Dallas Feds industriaktivitetsindex mars kl 16.30

Övrigt

  •  ECB: Jens Weidmann talar kl 11.30
  • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om den aktuella penningpolitiken kl 12.00

  • Fed: William Dudley talar om framtidens finansreglering kl 18.30

  • Fed: Loretta Mester talar om penningpolitik kl 22.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade fredagen på bara något lägre nivå efter en klart större nedgång tidigare under handelsdagen i spåren av bland annat oro kring den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina. Flera svenska verkstadsbolag gick relativt svagt.

Storbolagsindexet OMXS30 tappade 0,2 procent till nivån 1.513 och är därmed ned nästan 4 procent sedan föregående fredagsstängning, om än delvis som en följd av avskilda utdelningar.

Omsättningen på Stockholmsbörsen var 13,1 miljarder kronor. Swedbank tyngde efter att rätten till årets utdelning avskilts, ned närmare 7 procent.

I Europahandeln gjorde råvarubolagen svagt ifrån sig efter fallande basmetallpriser. SSAB föll 3,4 procent medan Boliden sjönk beskedligare 0,2 procent. Telekommunikation stod emot bättre. Telia steg med 1,0 procent och Tele2 med 0,5 procent.

Andra vinnare var klädbolaget H&M som lyfte 1,8 procent och skogsföretaget SCA som avancerade 1,5 procent.

Mediekoncernen MTG klättrade 4,2 procent efter beskedet att bolaget ska dela upp sig i två delar, där den traditionella TV-verksamheten delas ut till aktieägarna. Uppdelningen sker i spåren av att försäljningen av TV-verksamheten till danska TDC inte blev av.

”Vi har två mycket starka bolag och vi vill skapa två ännu tydligare aktie-stories. Det handlar om fokus och om att få de två organisationerna fokuserade på de möjligheter som finns på respektive område. Det handlar även om att aktieägare ska förstå vilket bolag de investerar i”, kommenterade MTG:s nuvarande och framtida vd Jørgen Madsen Lindemann till Direkt.

Kappahl kom med kvartalsrapport som var ungefär som väntat. Klädbolaget flaggade dock för ett omfattande investeringsbehov för att komma i fatt i den digitala omställningen och att det lär dröja innan marginalmålet på 10 procent nås.

”Det ser lite mer ansträngt ut nu. Men målet kvarstår, vi måste kunna nå 10 procent annars är vi inte särskilt bra på det vi håller på med. Målet kvarstår absolut, men vi har nog lagt på ett år i vår strategiplan”, sade vd Danny Feltmann till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien som har gått svagt på sistone efter svaga signaler från konkurrenter slutade upp 1,3 procent.

Green Landscaping, som ägnar sig åt skötsel och finplanering av utemiljöer, gjorde debut på First North. Teckningskursen i börsnoteringsemissionen var 21 kronor per aktie. Aktien sjönk 0,6 procent till 20:87 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1513.18
3298.07
11886.31
2588.26
23533.2
6992.67
20485.72
30140.7
1.24
10.19
8.23
65.59
69.64
-0.18%
-1.5%
-1.77%
-2.1%
-1.77%
-2.43%
-0.64%
-0.56%
0.17%
0.01%
0.16%
-0.44%
-0.24%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.