Home > Morgonrapport: Rejält tapp under onsdagen

Morgonrapport: Rejält tapp under onsdagen

OMXS30 inledde gårdagen på minus för att sedan handlas under nollan under resten av dagen. Index stängde tillslut ner -1,38 procent till nivån 1602,10. Torsdagens största fokus ligger på ECB som publicerar protokollet från senaste policymötet. Wall street avslutade gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter att ha handlats runt nollan de två första dagarna i veckan stängde Stockholmsbörsen betydligt ner under onsdagen. Nedgången i OMXS30 summerades till -1,38 procent till nivån 1624,44 där omsättningen landade på 15,5 miljarder kronor.

Vinnare under gårdagen i OMXS30 var få då 27 av 30 aktier i indexet föll. Förlorare var främst konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag där det gick svagast för SSAB som handlades ner 2,7 procent.

Bidragande faktorer som låg bakom nedgången cirkulerade som så vanligt kring Donald Trump. Veckans optimistiska signaler kring diskussionerna mellan USA och Kina verkar inte ha påverkat presidentens inställning kring de transatlantiska relationen. Enligt uppgifter överväger Trump åtgärder för att minska EU:s stål- och aluminiumexport till USA med 10 procent. Presidenten flaggade även att det planerade mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan komma att skjutas upp. Avslutningsvis meddelades under onsdagskvällen att Trump nu funderar på att införa nya tariffer på importerade bilar. Tarifferna rapporteras ligga runt 25 procent.

Från Italien meddelades att advokaten Guiseppe Conte blir ny premiärminister. Detta efter att han nominerats av partiledaren för Femstjärnerörelsen Luigi Di Maio inför presidenten Sergio Mattarella. Italienska obligationsräntor steg cirka 7 räntepunkter, medan räntorna sjönk ett par punkter i övriga Europa.

Gårdagens makroagenda inleddes på svensk mark när Riksbanken publicerade sin rapport om finansiell stabilitet. Framgående och noterbart ur rapporten var kommentarer kring risker i svensk ekonomi. Hushållens höga och växande skuldsättning är ett fortsatt orosmoln då den har ökat under lång tid och beror bland annat på en dåligt fungerande bostadsmarknad och på att skattesystemet har brister ur ett finansiellt stabilitetsperspektiv.

Morgonen fortsatte sedan med EMU:s preliminära inköpschefsindex för maj. Utfallet för kombinerat PMI hamnade på 54,1, vilket var en minskning från aprils index på 55,1. Förväntningarna pekade mot ett utfall på 55,0. Uppdelat sjönk även PMI för tillverkningsindustrin från 56,2 till 55,5 samt för tjänstesektorn från 54,7 till 53,9.

Motsvarande siffror publicerades även i USA under gårdagen i form av Markit-index för maj. Det kombinerade inköpschefsindexet steg till preliminära 55,7, jämfört med aprils 54,8. Uppdelat överpresterade både tjänste- och tillverknings-PMI mot dess förväntningar.

Onsdagens höjdpunkt utspelades även den i USA när Fed publicerade protokollet från senaste policymöte då räntan precis som väntat lämnades oförändrad och budskapet i pressmeddelandet ansågs peka mot en potentiell höjning i juni. Innehållet avslöjade just detta då Fed-ledamöterna ansåg att det snart vore lämpligt att höja styrräntan om den ekonomiska tillväxten fortsätter i samma takt. Denna höjning kan bli aktuell så snart som nästa månad. Ledamöterna hade dock skilda åsikter om antal höjningar för resten av året. Protokollet var annars präglat av optimism gällande den ekonomiska utvecklingen, med reservation för en oro angående handelskrig och spänningar mellan USA och Kina och dess påverkan på ekonomin.

Torsdagens makroagenda bjuder inledningsvis på första kvartalets kortperiodiska sysselsättningsstatistik från SCB. Föregående kvartal uppgick siffrorna till 101 500 lediga jobb och 36 000 vakanser.

Främsta fokus under dagen, sett till makrohöjdpunkter, är på ECB som publicerar protokollet från senaste policymötet där det från ECB-ledamöter flaggades för att en första räntehöjning kunde komma tidigare än marknaden hade räknat med, vilket i sin tur ledde till en uppgång på räntemarknaden. Protokollet kommer läsas noggrant för att utröna om så är fallet. ECB-chefen Mario Draghi sade vid pressträffen att de inte diskuterat penningpolitiken i sig, utan vill invänta mer information om den nuvarande inbromsningen, samt hur stor och uthållig den blir.

OMXS30 lyckades i sin strävan mot 1645 inte riktigt hela vägen, utan säljarna klev beslutsamt in under gårdagens handel och handlade ned index ordentligt. Denna utveckling är ännu så länge att betrakta som en naturlig andhämtningspaus för börsen. Efter konstant köptryck i index under snart tre veckor orkade OMXS30 upp till 1633, men där blev marknaden för sträckt och en välbehövlig rekyl initierades.

Vi ser ännu så länge inga tecken på att behöva revidera vår prognos. På kort sikt, det vill säga under de närmaste veckorna, tror vi index kommer att  utmana 1645 i första hand, och sannolikt  också nå högre därefter. På längre sikt är bilden mer bekymmersam, men detta är inget vi fokuserar på för tillfället.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Saniona (kl 8.00), Strax (kl 8.55), Consilium (kl 13.00)

Makrostatistik

 • Tyskland: BNP (def) 1 kv kl 8.00
 • Tyskland: GfK konsumentförtroende juni kl 8.00
 • Frankrike: konfidensindikator näringslivet maj kl 8.45
 • SCB: PPI april kl 9.30
 • SCB: kortperiodisk sysselsättningsstatistik 1 kv kl 9.30
 • Storbritannien: detaljhandel april kl 10.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: FHFA husprisindex mars kl 15.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder april kl 16.00
 • USA: Kansas City Fed-index maj kl 17.00

Övrigt

 • ECB: protokoll från policymötet 26/4 kl 13.30
 • RGK: auktionsresultat realobligationer kl 11.03

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

 

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade mark på onsdagen i likhet med de större europeiska handelsplatserna, sedan en rad geopolitiska faktorer verkat i negativ riktning. Svag makrostatistik från Europa bättrade inte på börshumöret och på råvarumarknaderna noterades fallande priser.

Bland förlorarna märktes konjunkturkänsliga råvaru- och verkstadsbolag, medan telekom och läkemedel klarade sig relativt sett bättre.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,4 procent till nivån 1.602,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15,5 miljarder kronor.

De handelspolitiska spänningarna stod alltjämt i fokus. Av den tidigare optimismen kring diskussionerna mellan USA och Kina märktes inte mycket och uppgifter om att USA:s president Donald Trump överväger åtgärder för att minska EU:s stål- och aluminiumexport till USA med 10 procent återuppväckte farhågor om de transatlantiska relationernas utveckling.

Därtill har den amerikanska presidenten flaggat för att det planerade mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan komma att skjutas upp. Ett nytt ras för den turkiska liran påminde samtidigt om den allt starkare dollarns inverkan på tillväxtländerna.

Från Italien meddelades att advokaten Guiseppe Conte fått i uppdrag att bilda regering. Italienska obligationsräntor steg cirka 7 räntepunkter, medan räntorna sjönk ett par punkter i övriga Europa.

På makrofronten presenterades europeiska inköpschefsdata (PMI) som var svagare än väntat, både för industri- och servicekomponenterna.

På Stockholmsbörsen noterades 27 av 30 aktier i OMXS30-index med röda siffror. Svagast för dagen var ståltillverkaren SSAB, med en nedgång på 2,7 procent. Gruvbolaget Boliden tappade 2 procent och utanför indexet sjönk Lundin Mining 2,7 procent mot bakgrund av tydliga prisnedgångar för de viktigaste basmetallerna. Även oljepriserna var klart lägre och Lundin Petroleum föll knappt 3 procent.

Bland verkstadsbolagen låg Sandvik och Alfa Laval i botten med nedgångar på 2,2 procent respektive 2,7. I samma riktning gick banksektorn, med tre av fyra storbanker ned i storleksordningen 1,5 procent. Bäst gick det för Handelsbanken, som kom undan med en nedgång på 0,9 procent.

Bäst för dagen av storbolagen gick traditionellt mer defensiva placeringar som Swedish Match, Astra Zeneca och Tele2, som alla handlades nära nollstrecket.

Mot strömmen gick försvarskoncernen Saab efter att Nordea Markets höjt sin rekommendation till köp från behåll, med riktkurs 410 kronor. Aktien steg 2,6 procent till 362 kronor.

I samma riktning gick Mr Green, upp 6 procent, som vid sin kapitalmarknadsdag lanserade nya finansiella mål.

Uppåt var det även för batteritillverkaren Alelion, som rusade 18 procent efter en stark kvartalsrapport.

E-handelsbolaget Boozts storägare Sunstone och Verdane sålde drygt 3,5 miljoner aktier till kursen 76:25 kronor i den försäljning som aviserades efter börsstängning på tisdagen. Boozt backade drygt 3 procent till 76 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1602.1
3541.82
12976.84
2733.29
24886.81
7425.96
22409.83
30686.97
1.17
10.25
8.75
71.64
79.53
-1.38%
-1.27%
-1.47%
0.32%
0.21%
0.64%
-1.23%
0.07%
0.04%
-0.01%
-0.07%
-0.28%
-0.34%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto