Home > Morgonrapport: Rekyl i oljan efter att Saudiarabien är ”back in the game”.

Morgonrapport: Rekyl i oljan efter att Saudiarabien är ”back in the game”.

Veckans handel inleddes i negativt territorium med som mest nere med -1,9%, men återhämtade sig kraftigt och stängde till sist upp för dagen med +0,13%. Europa återhämtade sig efter sina initiala nedgångar och räknar vi från öppningen så återhämtade sig DAX betydande med så mycket som +0,75%, som dock betyder en stängning på -0,19% jämfört mot fredagens avslut. Euro Stoxx 50 indexet avslutade för dagen upp +0,57%.

USA inledde sin handel mot uppsidan men tappade orken för att stänga på minus. Efter sämre än väntad statistik så stängde S&P 500 -0,81%, Dow Jones Industrial Average stängde likväl ner -0,74 samt Nasdaq Composite ner med -0,71%.

Oljan återhämtade sig kraftigt under gårdagen och hamnade åter igen över den betydande 36 dollar nivån, efter att Saudiarabien är tillbaka i spelet gällande frysning av oljeproduktionen. Efter stängning i USA var oljan uppe så mycket som +3%. Nu på morgonsidan noteras WTI till 33,83 punkter samt Brent till 36,58 punkter.

Asien handlades något blandat under natten efter både blandad statistik men även gårdagens besked från Kinas centralbank som gick ut med att reservkraven för bankerna sänks till 17 procent. Hang Seng noteras nu på morgonen upp +0,05%, samt Japanska Nikkei noteras något ned till -0,31%.

Dagen bjuder på fullspäckad makroagenda där industri-PMI siffror presenteras på hemmaplan, likväl för EMU. Även arbetslöshet i EMU kommer under förmiddagen. USA presenterar siffror av ISM-index industri för februari. Vi har även ”Super Tuesday” i USA, med primärväl i 13 delstater.

Ledande svenska terminer indikeras åter öppna på minus, dock är det ett par timmar kvar tills öppningen av Stockholmsbörsen.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde veckan tydligt på minus efter sura miner efter helgens G20-möte som inte gav några tydliga åtgärder, men lyckades återhämta sig med stängning av +0,13% till 1373 punkter med en total omsättning av 14,3 miljarder kronor. OMXS30 inledde sin handel initialt så lågt som -1,9% vid dagslägsta kl 11, för att sedan se köparna komma tillbaka och dra upp marknaden till stängning. Vändningen kom tillsammans med styrka från olja men även att Kinas centralbank gick ut med att reservkraven för bankerna sänks med 50 punkter från och med idag tisdag. Detta innebär att framöver ligger reservkraven för de flesta större bankerna på 17,0%.

Vinnaren för dagen bland storbolagsindexet blev Boliden med hela +3,11%, och Astra Zeneca fick dra det tunga stråt och hamna som förlorare med -1,89% efter att en klinisk fas 2b-studie av ett cancerpreparat inte uppnått förväntat utfall.

Måndagens återhämtningar efter inledande handeln spred sig runt om i Europa och tyska DAX indexet stängde till sist -0,19% till 9495 punkter efter betydande återhämtning från inledande negativ notering vid daglägsta på -1,0%. Euro Stox 50 indexet stängde till sist upp +0,57% till 2946 punkter.

Oljan fick en tydlig rekyl och hamnade åter ovanför 36 dollar nivån efter att inledningsvis handlats något sidleds. Saudarabien är åter ”back in the game” gällande frysning av oljeproduktionen, tillsammans med Venezuela, Quatar och Ryssland. Detta var mer eller mindre förväntat att förr eller senare inträffa, då produktionskostnader allt mer är påfrestande för oljeproduktionsländerna. Frågan är helt enkelt om vi nått bottenfasen vid tidigare noteringar under januari och gemensam koordination gällande frysning av oljeproduktionen kan genomföras.

Full makroagenda väntar under dagen, och industri-PMI siffror kommer kl 08:30 på hemmaplan som väntas minskat till 54,7 från tidigare 55,5. Industri-PMI EMU kommer kl 10:00 som spås komma in på 51,0. USA kommer kl 16:00 med ISM-index industri siffor som förväntas ökat till 48,5 från tidigare 48,2.

Måndagen inledde veckans handel åter slagigt med inledande på minus, för att sedan vandra mot norr. Större delen av dagens volym hamnade runt 1364/1363 nivån. Fortsatt handel inom vår handelskanal 1380 – 1330 med avslut upp innebar att vi börjar närma oss vår känsliga nivå på 1380 punkter, som vi gjorde ett försök att forcera och handla över i början på förra veckan.

OMXS30 handlas fortfarande över MA 50 och fortsätter åter indikera något neutralt på RSI indikator vilket innebär att vi befinner oss i neutralt läge inför dagens handel. Återigen låter vi orderflödet visa vägen inledningsvis, och när inledande handel som igår inledde kraftigt på minus är det tydligt hur viktigt det är att låta marknaden visa vägen och inte förlita sig enbart på tekniska indikatorer.

Fortsatt behåll inom vår handelskanal sedan förra veckan som vi inte brutit igenom ordentligt innebär att vi fortsätter finna våra motstånd på 1380 respektive 1453 punkter, med stöd på 1330 respektive 1290 punkter.

OMXS30 intradagdiagram, fortsatt handel inom vår 1380 – 1330 kanal utan tydligt utbrott.
OMXS30 intradagdiagram, fortsatt handel inom vår 1380 – 1330 kanal utan tydligt utbrott.

USA upplevde åter sur tappning under gårdagen efter inledande uppgångar, dock är det intressant att hög volym låg runt toppnoteringarna kring 1954 punkter.

OMXS30 dagsdiagram, laddar vi för uppgång eller kan vi förvänta oss ytterligare en urskakning innan uppgång?
OMXS30 dagsdiagram, laddar vi för uppgång eller kan vi förvänta oss ytterligare en urskakning innan uppgång?

Hålltider under dagen

Makrostatistik

– Japan: arbetslöshet januari kl 0.30

– Japan: hushållens konsumtion januari kl 0.30

– Kina: industri-PMI februari kl 2.00

– Kina: tjänste-PMI februari kl 2.00

– Kina: Caixin industri-PMI februari kl 2.45

– Japan: industri-PMI (def) februari kl 3.00

– Indien: industri-PMI februari kl 6.00

– Ryssland: industri-PMI februari kl 7.00

– Silf/Swedbank: industri-PMI februari kl 8.30

– Norge: industri-PMI februari kl 9.00

– Spanien: industri-PMI februari kl 9.15

– Italien: industri-PMI februari kl 9.45

– Frankrike: industri-PMI (def) februari kl 9.50

– Tyskland: industri-PMI (def) februari kl 9.55

– EMU: industri-PMI (def) februari kl 10.00

– Storbritannien: Markit industri-PMI februari kl 10.30

– Danmark: industri-PMI februari kl 11.00

– EMU: arbetslöshet januari kl 11.00

– USA: TRE veckostatistik kl 13.45

– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

– USA: Markit industri-PMI februari kl 15.45

– USA: ISM-index industrin februari kl 16.00

– USA: bygginvesteringar januari kl 16.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI februari

Väntas ha sjunkit tillbaka till 54,7 från 55,5.

kl 10.00: EMU: industri-PMI (def) februari

Spås bekräfta den preliminära nedgången till ettårslägsta 51,0.

kl 16.00: USA: ISM-index industrin februari

Gått svagt under en längre tid och har nu fyra månader i rad legat under 50-strecket, som traditionellt utgör skiljelinje mellan tillväxt och stagnation i industrin. Letade sig i alla fall upp från sexårslägsta 48,0 i december till 48,2 i januari. Väntas nu ha tagit ytterligare ett litet kliv upp till 48,5 i februari.

”Oro kring global tillväxt, den starkare dollarn och låga energipriser kommer sannolikt att finnas kvar och vi räknar med att den svaga tillväxten i industrin kommer att bli utdragen”, skriver Nomura.

Även om de låga nivåerna på ISM-index bidragit till att öka oron för en recession i USA visar beräkningar från ISM själva att det krävs ett index på 43,2 för att signalera recession i hela USA-ekonomin.

USA: ”Super Tuesday” med primärval i 13 delstater

Hillary Clinton och Donald Trump väntas bli vinnare och därmed öka chanserna att bli presidentkandidat för demokraterna respektive republikanerna. Att döma av oddsen kommer det hela att sluta i höst med att Hillary Clinton blir USA:s 45:e president.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens storbolagsindex stängde just över nollstrecket på måndagen efter att länge ha legat på klart minus.

”Vi hade en lite sur reaktion initialt på måndagen då helgens G20-möte inte utmynnade i några skarpa åtgärder. Samtidigt var det lågt ställda förväntningar inför mötet. Att den kinesiska centralbanken valde att sänka reservkraven för landets banker gav sedan stöd under förmiddagen”, sade Jonas Olavi, strateg på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,1 procent upp till nivån 1.372,5. Omsättningen under Stockholmssportlovets första handelsdag summerades till 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Även på kontinenten återhämtade sig de ledande europeiska handelsplatserna under måndagens handelssession efter en sur öppning.

Bland metallerna var utvecklingen oregelbunden till positiv med stöd av åtgärden från PBOC. Kinas centralbank meddelade under europeisk handelssession att reservkraven för bankerna sänks med 50 punkter från och med tisdagen. Oljepriset steg med Brentterminen upp över 36 dollar fatet.

Råvarurelaterade SSAB och Boliden toppade OMXS30 med uppgångar på 2,4 respektive 3,1 procent. Inom oljesektorn steg Lundin Petroleum 0,3 procent medan Africa Oil lyfte runt 4 procent. Verkstadsbolagen gynnades av det successivt förbättrade risksentimentet med ABB, SKF och Alfa runt 1 procent upp.

SEB, Nordea och SHB stängde samtliga kring oförändrat. Swedbank tappade en knapp procent. Swedbanks IR-chef Gregori Karamouzis dementerade fusionsrykten för Nyhetsbyrån Direkt.

”Swedbank för inga diskussioner kring fusioner vare sig med Danske Bank eller någon annan bank”, sade han.

Astra Zeneca meddelade att en klinisk fas 2b-studie av ett cancerpreparat inte mött de primära överlevnadsmålen. Läkemedelsbolagets aktie stängde 1,9 procent ned i Stockholm.

SCA stängde drygt 1 procent ned efter att ha noterats på nytt all-time-high på fredagen. Bolaget pekades av SEB ut som ett av de 14 nordiska som skulle drabbas hårdast av ett eventuellt brittiskt utträde ur EU. Skanska var ett annat av bolagen som framhävdes. Byggbolagets aktie steg dock 1,5 procent.

Inom byggsektorn klättrade Peab 4,2 procent efter att ha fått en miljardorder från Trafikverket.

Storägaren Jesper Droob gör ett nytt försök att köpa ut snabbmatsbolaget NSP Holding från börsen, den här gången med riskkapitalisterna Daniel Mytnik och Niclas Gabrán i ryggen. Budet på 21 kronor per aktie ställer sig styrelsen positiv till och aktien rusade 22 procent till 20:70 kronor.

Belysningstillverkaren Fagerhult lyfte drygt 7 procent med stöd av en köprekommendation i Dagens Industri.

Läkemedelsbolaget Sobi steg runt 2 procent på nya uppskruvade prognoser, efter att ha fallit på de prognoser som gavs i samband med fredagens rapport. Sent i fredags fick bolaget en rekommendation från EU-myndigheten EMA som gör att Sobi ser mer positivt på utsikterna för läkemedlet Alprolix.

På small cap var sektorkollegan Neurovive 16 procent lägre efter beslut om en företrädesemission på 94,4 miljoner kronor, garanterad till 75 procent.

På makrofronten stod, utöver sänkningen av reservkraven i Kina och helgens G20-möte, även ett starkt svenskt BNP-utfall i fokus. EMU-inflationstakten var vidare negativ i februari. Ytterligare lättnadsåtgärder väntas från ECB i mars.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1372,54
512,18
2945,75
9495,40
6097,09
1932,23
4557,95
15977,54
19121,28
1,09
9,32
8,56
33,83
36,58
0,13%
0,98%
0,57%
-0,19%
0,02%
-0,81%
-0,71%
-0,31%
0,05%
-0,02%
0,10%
0,12%
0,24%
0,03%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto