Home > Morgonrapport: Rekyl i OMXS30

Morgonrapport: Rekyl i OMXS30

OMXS30 startade fredagen på svagt plus men tappade under dagen och stängde klart ner. Index avslutade tillslut ner -0,41 procent till nivån 1586,98, vilket summerade veckans nedgång till -2,14 procent. Wall street, som håller stängt under måndagen, avslutade fredagen på blandat och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel på svagt positivt men föll hårt under eftermiddagen och stängde på minus. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,41 procent till nivån 1586,98. Omsättningen landade på 13,5 miljarder kronor.

Den stora nyheten under fredagen stod Telia för då de bekräftade att de befinner sig i samtal om att köpa Bonnier-koncernens tv-del för enligt uppgifter dryga 12 miljarder kronor. Aktiemarknaden uppskattade inte detta varpå Telia föll -2,5 procent efter att aktien tidigare handelstoppats.

Veckans sista handelsdag präglades återigen av politiska aspekter där orosmolnen i Sydeuropa bidrog till stigande räntor och fallande börser i Italien och Spanien. Turerna kring det planerade mötet mellan USA och Kina fortsatte även förra veckan då Trump meddelade att han sköt upp mötet på grund av att den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un visat ”en enorm ilska och öppen fientlighet” på sistone. Han tillade dock att han ser fram emot ett möte någon gång i framtiden. Under lördagen meddelade sedan den sydkoreanska presidenten Moon Jae-In att han haft ett möte med Kim Jong-Un och de enats om att toppmötet med Trump den 12 juni bör hållas, vilket även den amerikanska presidenten senare bekräftade och instämde om.

Fredagens makroagenda bestod av IFO-index för maj från Tyskland. Indexet som har visat en oroväckande trend de senaste mätningarna med fem raka nedgångsmånader, stabiliserade nu sig och låg kvar på 102,2. Analytikerförväntningarna låg på 102,0. IFO uppgav i samband med publiceringen att nedåttrenden i företagssentimentet har upphört, mycket tack vare den inhemska ekonomin. Samtidigt går det inte att se någon eufori i exportsektorn.

Hållpunkter att bevaka under måndagen sett till makro är handelsbalans och detaljhandel för april från SCB. Handelsbalansen visade förra månaden ett oväntat överskott på 2,6 miljarder kronor men väntas nu hamna på ett överskott kring o,1 miljarder kronor. Detaljhandeln lyckades också överraska i mars då försäljningen ökade med 2,9 procent y/y. Detta efter att tidigare ha utvecklats svagt under vintern. Förväntningarna för april ligger på en ökning med 2,0 procent i jämförelse med samma månad föregående år.

Fortsatt under veckan bjuder tisdagen på KI:s konjunkturbarometer, SCB:s hushållsutlåning för april följt av de amerikanska hushållens förtroende i maj. Onsdagen innehåller svenska BNP-siffror för det första kvartalet, konjunkturbarometer från EMU, Tysklands preliminära KPI för maj, USA:s privata sysselsättning för maj, och räntebesked från Band of England. Torsdagens blickar riktas åt Kina som presenterar PMI för maj, preliminärt KPI från EMU, samt USA:s privata inkomster och privatkonsumtion i april. Veckans agenda avslutas på fredagen med Silf/Swedbank:s industri-PMI för maj, motsvarande siffror i USA, och sedan den amerikanska sysselsättningen i maj.

OMXS30 stängde fredagen på minus vilket även innebar att veckans utveckling blev klart negativ. Nedgången som summerades till -0,41 procent tog index till 1586,98 och därmed under den tydliga stödnivån kring 1590. Vår bedömning kvarstår att OMXS30-index på lite sikt ånyo kommer att utmana 1645 punkter, men för närvarande pågår en rekyl där de senaste veckornas överköpthet får möjligheten att pysa ut. Stödet vid 1590 kan därmed komma att utmanas och underskridas, ända ned till 1570, under en tidsperiod innan köparna hunnit hämta andan och troligtvis återigen hittar tillbaka till taktpinnen. Således ser vi ännu så länge de senaste dagarnas svaghet som en tillfällig rekyl inom ramen för en uppåttrendande marknad där OMX-index på sikt kan komma att försöka utmana 1645 i första hand och handlas upp till tidigare toppar vid 1670 i andra hand.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Norge: oljeinvesteringar enkät kl 8.00
  • SCB: handelsbalans april kl 9.30
  • SCB: detaljhandel april kl 9.30
  • SCB: export, import av varor (volym) 1 kv kl 9.30
  • SCB: utrikeshandel varor (värde) 1 kv kl 9.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  • USA-börserna stängda
  • Londonbörsen stängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

 

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade från tidigare uppgångar i den inledande fredagshandeln som hämtade visst stöd av ökad riskaptit efter att Nordkorea sagt att landet trots allt är redo för ett möte med USA. Bland de större Europabörserna var det en blandad utveckling.

I Sydeuropa märktes politisk oro för Spanien och Italien, där räntorna steg och börserna föll.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade ned 0,4 procent till nivån 1.587. Omsättningen nådde 13,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På svensk makrofront märktes en viss förstärkning av kronan efter Riksgäldens besked att ta en position för en starkare krona, vilket tolkades som en köp-signal.

Bland råvarorna tappade oljepriset rejält efter saudiska signaler om ökat oljeutbud senare i år.

Telia backade 2,5 procent efter att aktien tidigare handelstoppats. Aktiemarknaden uppskattade uppenbarligen inte att telejätten befinner sig i samtal om att köpa Bonnier-koncernens tv-del för enligt medieuppgifter upp till 12 miljarder kronor.

Swedish Match sjönk 0,8 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation på tobaksbolaget till sälj från behåll. Enligt investmentbanken har aktiens exceptionella utveckling de senaste månaderna lett till en överdriven värdering.

Bland de OMXS30-bolag som backade återfanns Handelsbanken på -0,3 procent och Swedbank på -0,9 procent. Rörande sektorn har det rapporterats att den statliga bolåneaktören SBAB har sänkt flera av sina bolåneräntor.

I Europa var banker bland de sämst presterande sektorerna med sydeuropeiska banker som sänken.

Bland de mindre bolagen fick spelkonglomeratets vd Anders Holmgren sparken med omedelbar verkan efter att han tidigare i veckan häktats för misstänkt insiderbrott. Cherry-aktien drog en viss lättnadens suck och steg något.

Skolföretaget Engelska skolans aktie slutade upp 2 procent efter att omsättningen stigit med 17 procent. Rörelseresultatet och marginalen sjönk dock efter ökade personalkostnader.

Talkpool tappade över 3 procent trots förbättrade marginaler.

Bussföretaget Nobina låg högt i aktieomsättningslistan efter att ett antal större aktieposter mäklats av Carnegie. Nobina-aktien var upp nästan 3 procent.

Medicinteknikbolaget Elekta fortsatte upp 0,8 procent inför nästa veckas bokslut. På fredagen lyfte Pareto sin riktkurs och upprepade sitt köp-råd, vilket flera andra banker gjorde tidigare i veckan.

Oljebolagen backade på sjunkande oljepriser. Enquest tappade 10 procent. Black Pearl föll nästan 7 procent medan Lundin Petroleum backade närmare 3 procent.

Jondetech stod inte för någon lyckad debut på First North. Aktien slutade på drygt 11 kronor, alltså långt under teckningskurs på 16 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1586.98
3515.36
12938.01
2721.33
24753.09
7433.85
22440.09
30752.44
1.17
10.22
8.72
66.2
75.01
-0.41%
-0.18%
0.65%
-0.24%
-0.24%
0.13%
-0.05%
0.56%
0.58%
0.1%
-0.46%
-2.47%
-1.91%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto